LED baterka Olight M2T WARRIOR 1200 lúmenov

Spoločnosť OLIGHT sa špecializuje výrobou LED svietidiel vysokej kvality od roku 2006. Tieto svietidlá sú vybavené najmodernejšou LED technológiou a najvyšším štandardom prevedenia. OLIGHT sa primárne zameriava na výrobu svietidiel "Premium Aluminium", ktoré slúžia na každodenné použitie (EDC), outdoorové, vojenské účely, špeciálne jednotky, svietidlá pre poľovníkov, záchranárske či pátracie akcie a pod.

Medzi najkompaktnejšie modely patrí LED svietidlo M2T Warrior, ktoré sa môže pýšiť prívlastkom "taktické". Vďaka dĺžke 13 cm a priemerom tela 2,5 cm váži Warrior M2T len 140 gramov a ľahko sa vojde do akéhokoľvek vrecka. Pri týchto rozmeroch prekvapia základné parametre svietidla – ako napr.  LED dióda  XHP35 HD so studenou farbou svetla, ktorá ponúka v najintenzívnejšom režime dosvit až 195m a svetelný výkon 1 200 lúmenov.

Uvedenú výkonnosť má M2T pri použití nabíjacieho akumulátora 18650 s kapacitou 3500 mAh. V základnom balení namiesto neho nájdete dvojicu menších batérií CR123A v jednotlivej kapacite 1600 mAh. Svietidlo s nimi dosahuje o niečo nižšie hodnoty svetelného toku aj výdrže - napríklad v režime Turbo však ide stále o pôsobivých 900 lúmenov pri dosvite 165 m.

Okrem samotného svietidla nájdete v balení napr. textilnú šnúrku na upevnenie, takže baterku nestratíte ani pri zakopnutí v teréne a jej nechcenom upustení. Ďalej aj textilné puzdro s možnosťou uchytenia na opasok alebo batoh. Za vychytávku považujeme kruhové otvory na oboch jeho koncoch, vďaka ktorým je možné svetlo v núdzovej situácii rýchlo použiť bez toho, aby ste ho vybrali z puzdra.

Telo svietidla je z hliníkovej zliatiny odolnej proti poškriabaniu. Môže sa pochváliť matnou čiernou povrchovou úpravou bez nežiaducich odleskov, predovšetkým však baterke dodáva schopnosť prežiť pád z výšky až 1,5 m. Spínače, závity aj parabola sú utesnené tak dobre, že M2T Warrior vykazuje vodoodolnosť na stupni IPX8 (dlhodobé potopenie do 2 m). Svietidlo vďaka ryhovaniu nevykĺzne ani zo spotenej dlane.

Na tele svietidla nájdete dve pogumované tlačidlá, naprogramované hneď na niekoľko funkcií. Bočný spínač v prednej časti je ergonomický a praktický. Jedným stlačením svietidlo zapnete alebo vypnete, pričom si baterka zapamätá posledný použitý režim. Ten nastavíte jednoducho. Je M2T zapnutá, stlačte bočný spínač a držte ho. Svietidlo začne automaticky od aktuálnej úrovne prepínať medzi nízkou – strednou a vysokou intenzitou svetelného toku.

Oceňujeme špeciálny režim Moon, vhodný pre situáciu, keď si v noci potrebujete posvietiť na mapu, ale nechcete prezradiť svoju pozíciu. Stačí na vypnutej baterke stlačiť bočné tlačidlo, podržať ho dlhšie než sekundu a funkcia Moon sa so svietivosťou jediného lúmenu aktivuje. Nenechajte sa extrémne nízkym číslom zmiasť. Bez problémov prečítate aj najmenšie písmo na mape, v návode alebo na účtenke.

Bočný spínač umožňuje tiež prístup k režimu Turbo - stačí ho stlačiť rýchlo dvakrát po sebe. Aby ste nespotrebovali priveľa energie, po troch minútach sa svietidlo z režimu Turbo automaticky prepne do režimu s vysokým výkonom.

 

Mohutný guľatý spínač na zadnom konci svietidla ponúka primárne prístup k režimu Turbo. Pokiaľ ho palcom stlačíte zľahka - asi do polovice, a podržíte, svietidlo bude v tomto móde svietiť len do uvoľnenia spínača. Popísaná funkcia sa hodí pre momentové svietenie - keď sa potrebujete bleskovo na niečo pozrieť a potom svietidlo zase zhasnúť. Hlbokým stlačením koncového a jeho rýchlym uvoľnením aktivujete Turbo režim na dlhšiu dobu. Zadný spínač je absolútne nehlučný na rozdiel od bočného, ​​kedy po stlačení počujete slabšie "kliknutie“. Warrior M2T má možnosť sebaobranného použitia s pomocou stroboskopu a v núdzi vám ponúkne úctyhodnú frekvenciu 13 cyklov za sekundu. Navyše možno stroboskop aktivovať oboma spínačmi. Bočné stačí stlačiť trikrát rýchlo za sebou, u koncového zapnete režim stroboskop plným stlačením a držaním. Intenzívne blikanie sa dostaví za menej ako 0,5 sekundy. Môžeme potvrdiť, že zmätenie aj oslepenie funguje rýchlo a spoľahlivo - stroboskop prinúti druhú osobu zavrieť oči alebo uhnúť pohľadom a poskytne majiteľovi baterky čas na útek.

Svietidlo má aj funkciu vypnutia oboch tlačidiel z dôvodu nechceného zapnutia v batožine, a tým následného vybitia batérie. Druhá možnosť spočíva v pootočení zadného závitu asi o polovicu otočenia, čím sa rozpojí elektrický obvod.

Jednotlivé režimy svietidla sme vyskúšali aj  noci, kedy sme sa postavili do vzdialenosti 50 m od osoby v tmavom oblečení a postupne ju nasvietili v nízkom, strednom i vysokom režime. V prvom prípade išlo iba rozpoznať, že sa na konci svetelného kužeľa nachádza akási postava. V strednom režime sme už rozlíšil jednotlivé časti odevu a ich farby. V najvyššom režime svietidlo vďaka dostatočnému nasvieteniu tváre umožnilo identifikovať osobu. Zaujímalo nás aj to, na akú vzdialenosť rozoznáme detaily na budove – napr. metrovú varovnú ceduľu alebo dvierka elektro rozvodne. Pri 15 lúmenoch išlo asi o 20 m, u 60 lúmenov si M2T poradilo s dvojnásobkom a u 400 lúmenov sme tieto prvky zreteľne videli na 80-100 m.

Svietidlo Olight M2T Warrior zadefinujeme ako vysoký výkon skrytý v kompaktnom a odolnom tele. Svoju prácu vykoná spoľahlivo pri akejkoľvek situácii. 

Autor recenzie: Miroslav Mašek - časopis Prežiť

LED Baterku Olight M2T nájdete tu: Olight M2T Warrior