OLIGHT X9R - svetelné delo impozantného kalibru

V živote nastanú chvíle, keď vám nebude stačiť ani kvalitná čelovka alebo klasické príručné svietidlo. Svoje o tom vedia vojaci, hasiči aj záchranári, ale aj jaskyniari, stavbári alebo pracovníci ostrahy rozľahlých objektov. Iste, na trhu zoženiete potrebné rozmerné prenosné lampy s extra výkonnými LED panelmi na statívoch. Tieto zariadenia ale vyžadujú pripojenie k elektrickej sieti, alebo samostatný, niekoľko kilogramov vážiaci akumulátor. Lenže vy máte iba batoh, prípadne drobnú príručnú batožinu - alebo pár vreciek a len svoje ruky. Čo teraz?

V kovovom tele

S riešením takýchto problémov prišla spoločnosť Olight. Táto firma pôsobí na trhu už 14 rokov, počas ktorých prenikla na špičku medzi služobnými či outdoorovými svietidlami. Postupne rozbehla aj vývoj mimoriadne výkonných modelov určených pre dočasné osvetľovanie rozľahlých plôch. My sme sa bližšie zoznámili s vlajkovou loďou značky: svietidlom Olight X9R Maraudera.

Táto pomôcka do extrémnych podmienok zaujme už svojím základným balením: zabudnite na papierové škatuľky, Marauder dostanete uloženého vo vypolstrovanom kufri s poisteným uzamykaním. Nejde o nejaký krehký a lacný výlisok, ale o poriadny vodotesný box so sklopným uchom. Spolu so svietidlom v ňom objavíte závesný popruh cez rameno, slovenský návod na použitie a tiež dvojicu adaptérov pre dobíjanie tak z bežnej elektrickej siete 230 V, tak z elektrického okruhu bežného automobilu. Páčilo sa nám, že nabíjacie káble sú dostatočne dlhé, takže X9R nemusíte povaľovať na zemi hneď vedľa zásuvky.

Svetlá ako na rovníku

Prejdime k samotnému testu: Marauder sme ihneď po vybalení v pracovni zapli na druhý najsilnejší režim 12 800 lúmenov. Bolo slnečné jesenné popoludnie a v miestnosti tou dobou zostávalo ešte dosť svetla pre bežnú prácu na PC, prípadne čítanie. Stačilo však pridržať aktivačné tlačidlo o trochu dlhšie a okolo nás sa doslova rozliala jasne biela žiara, pri ktorej človek inštinktívne privieral oči. Niečo také nikto z nás doteraz nevidel. Keď som potom rýchlym dvojklikom zapol ešte turbo režim s maximálnym výkonom 25 000 lúmenov (teda 99 200 candela), ohromný svetelný prúd sa pre niektorých kolegov stal neznesiteľným. V dokonale ožiarenom priestore to náhle vyzeralo ako vo fotoateliéri. Aby nie, daný výkon prekonával napríklad 16 moderných žiaroviek pre diaľkové svetlá áut. Predpokladám, že ak by sa k Olightu vyrábal difúzor (teda rozptylka svetla do všetkých strán), svietidlo by sa premenilo doslova v žiariacu pochodeň.

Ďalšie kolo "svetelných radovánok" prebehlo v tmavom prímestskom parku. Ide o typ rizikového miesta, kam sa čas od času vypravujú policajti pri pátraní po podozrivých či nezvestných osobách. Marauder rovnako ako vesmírna raketa zažal svojich šesť špičkových diód americkej značky Cree a v okamihu prekonal svetelný tok blízkeho verejného osvetlenia. Na tmavom a rovnom nábreží sme sa pri meraní dosvitu X9R dostali až niekam k 700 m, keď výrobca garantuje hodnotu 680 m pri maximálnom výkone. Zdá sa teda, že Olight dnes dodáva na trh naozaj najvýkonnejšie sériovo vyrábané dobíjacie svietidlo sveta!

                                                                                                  
                                                                       Park v noci v tme


                                                              Park osvetlený Marauderom
Pred X9R neutečieš

Prepátrať husté krovie ani celé úseky lesnatého charakteru nebol s Marauder žiadny problém - pred extrémne širokým lúčom bieleho svetla sa hneď tak neschová človek ani zviera. Je to ako "paľba" diaľkových svetiel kamiónu. Pokiaľ ale nezapnete turbo režim v malej miestnosti, nemusíte sa obávať ani príliš ostrých a nepríjemných svetelných tónov. Jasný lúč totiž nie je prehnane studený, takže nedráždi ani citlivejšie oči. Svietidlo má tiež vychytanú ergonómiu, kedy mohutné valcovité telo s rozmermi 32 × 5,7 cm ukrývajúci osemčlánkový Li-ion akumulátor a obvodovú dosku dostalo pogumovaný vankúšik s prelismi pre prsty. Hlava, ktorá nesie parabolický "orange peel" reflektor má priemer 10 cm.


Pri preliezaní zarasteného terénu, trosiek alebo opustených budov je jasné, že sa svietidlom tu a tam do niečoho vrazíte. Výrobca preto ochránil sklíčko paraboly predsunutým prstencom a dôkladným vytvrdením. Samozrejmosťou je tiež antireflexná vrstva. O bezproblémový chod vnútorného zdroja sa stará hneď niekoľko poistiek, napríklad tepelný senzor zabraňujúci prehriatiu tým, že automaticky zníži výkonnostný stupeň. K ochladzovaniu však pomáha aj samotné telo z hliníkovej zliatiny, ktoré je opatrené rebrami (vďaka nim sa X9R navyše nikam nekotúľa). Podarená je tiež funkcia rýchleho stlmenia svetelného toku po tom, čo sa priblížite k nejakému objektu, takže nedôjde k jeho oslneniu či prehriatiu.

Nech nedôjde šťava

Hneď vedľa zapusteného taktického vypínača nájdete aj dve rady miniatúrnych LED indikátorov zvoleného výkonnostného módu aj aktuálneho stavu batérie. Marauder nesiaha na displej a ani podobné zložitosti - osem modro rozsvietených diód značí plné dobitie, jediná takmer prázdny akumulátor. To isté platí pre režimy svietenia, pričom si možno zvoliť od výkonu 200 lúmenov až po spomínaných 25 000 lúmenov. Je rozumné, že všetky kontrolné diódy sa po 10 sekundách samy vypnú. Oba turborežimy X9R poriadne zahrejú, takže po troch, respektíve siedmich minútach sama zníži výkon na 6 400 lúmenov. V našom prípade tak fungovala mierne cez dve hodiny. Potom sa červeno rozsvietila varovná dióda s tým, že svietidlo potrebuje "šťavu".


Služobnému určeniu Marauder zodpovedá jeho normovaná odolnosť IPX7 proti ponoreniu počas 30 minút do hĺbky jedného metra aj garancie proti pádu z výšky jedného metra. Jednu z mála nevýhod potom predstavuje hmotnosť skoro 2 kg, ktorá je daná ako váhou mohutného zväzku akumulátorov, tak i extrémne odolným telom. Výrobca s kritikou iste počítal a baterku preto zaobstaral ramenným popruhom s dvojicou rýchlorozopínacích karabiniek.


Špičková technológia a kvalitné spracovanie z Olight X9R Marauder rozhodne nerobia hocijakú hračku pre deti na tábor ... Plne profesionálne svietidlo ukrýva v tubuse ešte jeden tromf mimoriadne silný 10Hz stroboskop, ktorý dokáže fungovať ako dezorientujúci prostriedok na ľudí i zvieratá. Skrátka a dobre, stáť na zlej strane tohto "dela" sa nevypláca. 

Baterku OLIGHT X9R nájdete tu: OLIGHT X9R MARAUDER