Ako si správne vybrať termovíziu?

Potrebujete sa v noci zorientovať v tme, no nočné videnie pre vás nie je postačujúce? Termovízia na svoje fungovanie nepotrebuje žiadne svetlo. Pri výbere si stanovte požiadavky a podmienky, ktoré musí spĺňať. Keďže by ste mali dodržať niekoľko základných krokov, pomôžeme vám porovnať jednotlivé parametre.

Jednoduché používanie

Každý model termovízie je vybavený základným menu s rôznymi funkciami, ktorými sa nastavujú všetky vlastnosti zariadenia, ktorými disponuje.

Niektoré termovízie disponujú napríklad len tromi základnými tlačidlami, iné ich majú viac. Menšie množstvo tlačidiel predstavuje dlhšie nastavenie funkcií, nakoľko sa musí používateľ preklikávať medzi niekoľkými parametrami. Zariadenia, ktoré majú viac tlačidiel, poskytujú ľahšiu manipuláciu pri nastavovaní.

Obrazovka

Pri modeloch termovízií je rozhodujúca aj veľkosť obrazovky. Niektoré majú menšiu, niektoré väčšiu obrazovku.

Prakticky každý displej typu LCD od veľkosti 3,5" dodáva pohodlne čitateľný obraz. V prípade obrazoviek je na 100 % isté, že displeje LCD s väčšou obrazovkou poskytujú detailnejšie a väčšie obrazy aj v problémových častiach sledovania priamo v termovízii.

Kvalita obrazu

Každá termovízia, zameriavač alebo predsádka ponúka mnoho rozlíšení kvality obrazu.

  • Klasické termovízie disponujú obrazmi s veľkosťami 120x120, čo predstavuje 14 400 pixelov alebo 140x140, čo predstavuje 19600 pixelov.
  • Výkonnejšie termovízie s obrazom 180x180 majú počet pixelov až 32 400. Pri týchto termovíziách je rozlíšenie obrazu omnoho lepšie a kvalitnejšie.

Výsledkom rozhodovania pri kvalite obrazu je to, že vyšší počet pixelov poskytuje presnejšie a dokonalejšie tepelné sledovania aj pri zlých podmienkach.

Presnosť a citlivosť termovízie

Výkonnejšie termovízie disponujú v poli väčším množstvom infračervených detektorov.

Poskytujú veľmi vysokú presnosť merania teplôt – 2% a tepelnú citlivosť 100MK – 0,1°C. Výsledkom tohto spojenia sú dokonalejšie výsledky.

Presnosť prístroja je výkonnejšia na základe faktu, že čím je číslo infračervených detektorov väčšie, tým sa na obrazovke termovízie zobrazí vyššie množstvo informácii.

Termovízie  z kvalitnejšej rady modelov sú schopné pracovať aj v širokom spektre teplotných rozsahov. Výnimočnosť presných meraní je rozhodujúca aj v teplotných rozsahoch na základe rozmedzia teploty od -20°C do 350°C.

Napájanie a životnosť batérie

Nikto nechce zažiť situáciu, keď sa mu počas sledovania alebo inej činnosti vybije batéria. Pravidlom zostáva, čím dlhšia životnosť batérie, tým lepšie.

Niektoré termovízie majú svoje batérie zabudované priamo v tele. Batéria sa musí nabíjať aj s celou termovíziou. V tomto prípade je potrebné si sledovať životnosť batérie a pred prípadným použitím ju mať nabitú na 100 %.

V ponuke termovízií sa nachádzajú aj také, ktoré disponujú Li-Ion batériami. Tie sú nabíjateľné a dajú sa vymeniť priamo na mieste, kde sa nachádzate. Ich výmena je veľmi jednoduchá, rýchla a pohodlná. Tieto batérie môžete nabíjať každý deň a nabíjať ich na maximum, čo pri klasických batériách nie je možné. Tie sa dajú nabiť len do úrovne posledného nabitia.

Životnosť termovízie

Dĺžka životnosti termovízie je kľúčová. Vzhľadom na rôzne prostredia a merania sa termovízie využívajú v možných prípadoch jej pádu, nárazov a nutnosťou potreby. Životnosť závisí aj od jej dizajnu a všetkých špecifických vlastností.

Viacnásobne tvarované kryty termovízii sú vysoko odolné voči prachu, vode a nárazom. Kryt tak chráni aj celý, veľmi citlivý mechanizmus zariadenia. Novodobé termovízie majú ergonomickú rukoväť, ktorá je odľahčená. To poskytuje pre jej používateľa nižšiu záťaž pri nosení a samotnom používaní.

Nepodceňte ani ochranné schopnosti doplnkov k termovíziám.

Formát nasnímaných súborov

Ak termovízia dokáže ukladať nahrávané súbory do klasického formátu jpeg, máte vyhraté.

Súbory s formátom jpeg je možné prehrávať za pomoci počítačov a notebookov prostredníctvom kábla USB. Je možnosť aj prenesenia súborov prostredníctvom pamäťovej karty.

Pamäťové jednotky

Čím dlhšie je možné pracovať a snímať s kamerou bez nutnosti sťahovania a prenosu dát z pamäťovej jednotky, tým viac produktívna je práca s kamerou.

Kapacita pamäťového média by mala byť taká veľká, ako je to len možné, aby výrazne eliminovala vynútené prestávky medzi vykonávanými meraniami z dôvodu uvoľnenia pamäťovej karty alebo internej pamäti.

Je potrebné poznamenať, že náročnosť na pamäťové médium ide ruka v ruke s rozlíšením obrazu: čím vyššie je rozlíšenie, tým väčší pamäťový priestor bude potrebný na ich uloženie. V súlade s tým, nákup kamery s vysokým rozlíšením, ale s malou pamäťovou kapacitou, je nerozumný.

Zorientujte sa v tme pohodlne

Pri všetkých termovíziách platí, že pomocou infračerveného zariadenia rozoznávajú teplotné rozdiely v prostredí. Najchladnejšie miesta vykresľujú červenou farbou a najteplejšie bielou. Zorientujte sa spoľahlivo v tmavom prostredí s kvalitnou termovíziou.

Najlepšie a najspoľahlivejšie termovízie nájdete na: Termovízie