Ako si správne vybrať vákuovačku potravín?

Ak často vyhadzujete veľké množstvo potravín, ktoré ste nestihli skonzumovať, premýšľali ste nad kúpou vákuovej baličky potravín? Životnosť a skladovanie potravín je veľmi dôležité. Základnými dôležitými parametrami, na ktorých pri výbere vákuovačky záleží, sú rozmery, hmotnosť, sací výkon a príkon. Poradíme vám, ako si vybrať vákuovačku potravín, ktorá bude vyhovovať všetkým vašim potrebám.

Príkon a sací výkon

Čím väčší je príkon, tým väčší a kvalitnejší je aj výkon sania. Spolu s lepším príkonom a výkonom sania sa oveľa zvyšuje aj spotreba celkovej energie.

V tomto prípade je naozaj dôležité porozmýšľať, aký model budete vlastniť. V prípade podnikania s potravinami, kde je potrebné veľmi rýchlo a kvalitne vákuovať potraviny, investujte do výkonnejšieho modelu.

Pri klasickom využívaní vákuových baličiek nie je potrebné vysokovýkonné zariadenie, ale stačí aj model s nižším príkonom. Veľkosť príkonu sa pohybuje v rozmedzí od 90 do 2400 W a sací výkon v rozmedzí od 10 do 20 litrov za minútu.

Sáčky

Prvotným rozhodovaním je výber sáčkov, ktoré budete pravidelne používať. Inak sa môže stať, že budete potrebovať ešte jednu vákuovú baličku. Rozhodujúcim faktorom je ich veľkosť.

Skoro pri všetkých modeloch vákuových baličiek sa odporúča používať sáčky od rovnakého výrobcu. Sáčky sa predávajú aj v možnosti rolky, ktorú si môžete doma upraviť na vami požadovanú veľkosť. Kvalitnejšie modely vákuových baličiek sú vybavené zásobníkom na rolky fólií.

Sáčky sú vyrábané v dvoch variantoch:

Hladké sáčky - sú základným výrobkom pre bežné používanie a komerčnosť. Ich cena nie je vysoká. Avšak, nie každá vákuová balička umožňuje ich používanie. Využijete ich aj v prípade doma vyrobených syrov či iných potravín.

Vrúbkované sáčky – vákuové baličky menších rozmerov spolupracujú len s vrúbkovanými alebo mriežkovanými sáčkami. Zaobchádzanie s nimi je omnoho ľahšie. Ich kúpna cena je ale vyššia. Kvalitnejšie vákuové baličky podporujú oba typy sáčkov.

Podtlak

Podtlak vákuovej baličky závisí aj od jej sacieho výkonu. Parametre podtlaku sú rozdielne a ovplyvňuje ich aj to, aký podiel vzduchu zostane v sáčku.

Čím je podtlak väčší, tým menej vzduchu zostáva vo vrecku. Výsledkom je aj účinnejšie a efektívnejšie vákuovanie potravín.

Hodnota barov pri domácich vákuových baličkách sa pohybuje v rozmedzí od 0,7 do 0,8 baru. Pokiaľ chcete zavákuovať krehkejšie potraviny, dávajte si pozor, aby sa nerozdrvili. Sledujte hodnotu podtlaku.

Hlučnosť

Netreba zabúdať ani na to, že hlučnosť pri dlhšom vákuovaní potravín je niekedy otravná. Tichšie vákuové baličky majú hodnotu decibelov okolo 65 dB. Hlasnejšie majú hlučnosť okolo 80 dB.

Rozmery

Vo veľkých kuchyniach, kde je dostatok priestoru a fakt, že nebude vákuová balička prenášaná, je správnou voľbou kúpa modelu s väčšími rozmermi a hmotnosťou. V prípade úvahy o niečom menšom a ľahko skladovateľnom, siahnite po modeli s menšími rozmermi a hmotnosťou.

Priemerné hmotnosti vákuových baličiek sa hýbu v rozmedzí od 1 do 4 kg. Pri rozmeroch sa ich šírka pohybuje v priemere okolo 30 cm.

Udržte svoje potraviny čerstvé

Niektoré vákuovačky disponujú aj funkciami, ktoré ich robia o niečo viac špeciálnymi. Medzi špeciálne funkcie patrí mäkké odsávanie, odsávanie vzduchu, rýchle marinovanie či suchý, mokrý a vlhký zvar. Ďalšími sú aj rýchlosti odsávania vzduchu, dvojitý zvar alebo displej. Vyberte si novú vákuovačku podľa vašich preferencií.

Celú ponuku kvalitných vákuových baličiek FoodSaver nájdete v ponuke: Vákuové baličky potravín