Ako vybrať akumulátorové náradie?

Máte radi neobmedzenú voľnosť pohybu a zdržiava vás rozmotávanie káblov? Časy prehadzovania elektrických káblov cez rameno, čistenia zanesených filtrov či otravnej výmeny sviečok sú preč. V dnešnej dobe sa najviac oplatí používať náradie poháňané batériou - univerzálne a široko využiteľné akumulátorové náradie. Viete, o čo ide?

Čo je AKU náradie?

Vo vývoji strojov a zariadení nastal značný pokrok. Dnes už výrobcovia ponúkajú celé programy AKU (akumulátorového) náradia, kde množstvo nástrojov fungujú na ten istý akumulátor.

Príkladom je výrobca VILLAGER a jeho program FUSE, kde 1 batéria pasuje do vyše 60 nástrojov.

Prečo uvažovať nad kúpou akumulátorového náradia?

Aku náradie ponúka veľké množstvo výhod:

  • široká a univerzálna využiteľnosť,
  • možné používať na miestach, kde nie je elektrický prúd,
  • nepotrebujete žiaden kábel,
  • jednoduchá práca bez námahy,
  • pre kutilov ale aj profesionálov,
  • kompaktné,
  • výkonné,
  • vydrží pracovať aj niekoľko hodín,
  • nedýchate splodiny ako pri benzínových motoroch,
  • s jednou batériou viete fungovať pri viacerých nástrojoch,
  • stav vašej batérie jednoducho skontrolujete jediným pohľadom na ukazovateľ stavu nabitia,
  • nehrozí kopnutie elektrickým prúdom.

Medzi jediné nevýhody AKU náradia patrí fakt, že pred každým použitím musíte skontrolovať či je batéria nabitá a je vhodné vlastniť aspoň jeden náhradný akumulátor, ktorým prekleniete čas nabitia a môžete pracovať bez prerušenia.

TIP: Ak plánujete rozsiahlejšie práce, odporúčame prikúpiť a mať v zálohe náhradný akumulátor. V prípade vybitia jedného ho jednoducho vymeníte. Druhý však nemusí mať rovnakú kapacitu, a preto pozor, aby čas nabíjania bol kratší ako čas vybitia prvého akumulátora.

Akumulátor - zdroj AKU náradia

Najdôležitejšou časťou akéhokoľvek aku náradia je akumulátor. Bez akumulátora AKU náradie nefunguje, pretože je na batériách závislé. Veľká pozornosť a dôraz by sa mali klásť práve na typ akumulátora v konkrétnom náradí.

Medzi najdôležitejšie parametre akumulátorov patrí:

  • Kapacita – udávaná je v ampérhodinách (Ah, mAh), ľudovo povedané: čím vyššie číslo, tým je dlhšia výdrž batérie pri jednom nabití.
  • Napätie – udávané je vo voltoch (V), platí - čím vyššie napätie, tým väčší výkon.

Čo všetko môže byť AKU?

Dnes už vieme vyrobiť na akumulátor prakticky akékoľvek náradie. Výrobcovia sa už snažia vytvárať všetky náradia, ktoré by ste mohli na záhrade alebo v dielni potrebovať. Tie fungujú s jednou batériou, ktorú jednoducho nabijete jednou nabíjačkou.

Náradie u vás doma nebude zaberať príliš veľa miesta, budete šetriť životné prostredie, peniaze a zároveň aj čas.

V ponuke nájdete širokú škálu aku náradia vhodného na hobby použitie, no i profesionálne náradie, ktoré poskytuje špičkový výkon v tých najnáročnejších podmienkach.

Najbežnejšie typy akumulátorového náradia

Aku skrutkovače

Akumulátorové skrutkovače sa hodia na menej náročné montáže, pretože ich výkon je pomerne nízky. Zvládnu montovanie skriniek a skrutkovanie menších skrutiek, no na profesionálne použitie ich neodporúčame. Ich hlavnou výhodou sú malé rozmery a nízka hmotnosť, takže sa s nimi dobre pracuje aj na neprístupných miestach.

Aku vŕtačky

Bývajú väčšie a výkonnejšie ako akumulátorové skrutkovače. Akumulátorové vŕtačky zvládnu náročnejšie práce, dokážu skrutkovať i vŕtať.

Ak potrebujete z času na čas vyvŕtať otvor alebo zašraubovať väčšiu skrutku do dreva, siahnite po AKU vŕtačke, ktorá dokáže obe tieto činnosti. Vŕtačky sú však v porovnaní so skrutkovačmi výrazne ťažšie a sú drahšie.

Aku búracie a vŕtacie kladivá

Výkonné akumulátorové príklepové kladivá slúžia na vŕtanie otvorov do panelu či kameňa, kde by bola obyčajná vŕtačka v koncoch. Aku vŕtacie kladivo využijete predovšetkým v náročných pracovných podmienkach.

Aku píly

Akumulátorové píly sú výkonovo porovnateľné s elektrickými pílkami, hodia sa na menej náročné práce v záhrade a okolo domu, napríklad na orezávanie stromov alebo prípravu dreva do krbu.

Najväčšou výhodou AKU píl je, že nemusíte naťahovať predlžovačku a hľadať elektrickú zásuvku. Oceníte bezproblémovú manipuláciu a obratnosť aku píl.

Aku brúsky

Akumulátorové brúsky využijú všetci domáci kutili, ktorým sa nechce naťahovať predlžovačku vždy, keď niečo treba obrúsiť. Akumulátorové uhlové brúsky je možné využiť na brúsenie či rezanie kameňa, kovu, plastov či iného stavebného materiálu.

Škála naradia sa rozšírila samozrejme aj do iných, menej tradičných oblastí AKU náradia.

Spomenieme napríklad kosačky, vyžínače, postrekovače, nožnice na stromy, plotostrihy, chvostové píly, fukáre, vysávače, priamočiare píly a mnoho iného.

Typy akumulátorov

Ak používate AKU náradie len občas, treba mať na pamäti, že akumulátor starne a stráca svoju kapacitu ešte viac, ako akumulátor ktorý pracuje. Vo všeobecnosti sa však stretnete s viacerými typmi akumulátorov.

Li-Ion

Li-Ion je najpoužívanejším typom akumulátoru, ktorý má vysokú kapacitu, nízku hmotnosť a netrpí pamäťovým efektom.

NiCd

NiCd má výbornú prúdovú zaťažiteľnosť a trpí pamäťovým efektom.

NiMH

NiMH je strednou cestou medzi Li-Ion a NiCd akumulátorom. Oproti NiCd netrpí natoľko pamäťovým efektom a jeho prúdová zaťažiteľnosť nie je taká vysoká.

8 pravidiel bezpečnej práce s akumulátormi

1. Používajte iba správne akumulátory pre dané zariadenie.

2. Vlhké prostredie akumulátorom škodí. Hrozí, že sa kontakty skratujú.

3. Dobíjajte ich iba originálnou nabíjačkou. Zabránite tak trvalému poškodeniu akumulátora.

4. AKU náradie skladujte v suchom prostredí, najlepšie pri izbovej teplote.

5. Akumulátor násilne neotvárajte a mechanicky neničte.

6. Nehádžte akumulátor do ohňa a ani nevystavujte vysokým teplotám.

7. Nefunkčné akumulátory nevyhadzujte do domového odpadu, ale do špeciálneho elektroodpadu.

8. Neodporúčame vám nechávať akumulátory príliš dlho v nabíjačke v prípade, že sú už nabité.

FAQ: Často kladené otázky

1. Môžem použiť hocijakú nabíjačku?

Neodporúča sa používať nabíjačku, ktorá nie je určená na nabíjanie daného typu batérie. Používanie alternatívnych a neoriginálnych zdrojov môže trvalo poškodiť akumulátor. Neodporúčame nechávať akumulátory príliš dlho v nabíjačke v prípade, že sú už nabité.

2. Ako dlho mi vydrží nabitá batéria?

Všetko záleží od kapacity akumulátora. Tá sa udáva v ampérhodinách (Ah/mAh). Čím vyššiu kapacitu akumulátor má, tým dlhšie vydrží na jedno nabitie náradie poháňať.

3. Je akumulátorové náradie bezpečné?

Áno, akumulátorové náradie a práca s ním je bezpečná. Keďže pri AKU náradí nemáte žiadne káble, vyhnete sa tak možnosti styku s elektrickým prúdom. Pri manipulácií s AKU náradím nedýchate splodiny ako pri benzínových motoroch, takže môžete pracovať aj v uzavretom priestore. V prípade, že pustíte vypínač, jednoducho a rýchlo zastane, čo je jeden z bezpečnostných prvkov.

4. Čo znamená napríklad číslo 18V na batérií?

Toto číslo nám udáva napätie akumulátora. Udáva sa vo voltoch (V), spravidla platí, že čím vyššie napätie akumulátor má, tým dokáže poskytnúť vyšší výkon.

5. Je batéria a nabíjačka súčasťou balenia?

Batéria a nabíjačka nie sú vždy súčasťou balenia. Samozrejme, sú aj kompletné balenia. Výrobcovia ponúkajú aj možnosť zakúpenia jednotlivo, keďže sú na výber rôzne silné batérie a rôzne výkonné nabíjačky. Zákazník má možnosť vybrať si, čo mu vyhovuje cenovo a aj z hľadiska výkonu..

6. Je akumulátorové náradie dostatočne silné v porovnaní napríklad s elektrickým?

AKU náradie sa už dá dnes porovnávať vykonovo aj s elektrickým náradím. Pri AKU aj elektrickom existujú hobby a profi kategórie, čo je faktor, ktorý treba tiež zohľadniť.

7. Neviem sa rozhodnúť či akumulátorové alebo elektrické?

Zohľadnite účel, na ktorý bude naradie použité a v akom prostredí. Ak vlastníte chatu bez elektriny alebo často pracujete mimo zdroja, tak jednoznačne odporúčame akumulátorové náradie. Je tiché a výkonné. Ak by ste mali náradie používať len párkrát do roka, tak vám odporúčame skôr elektrické. V prípade, že batéria stojí bez použitia, stráca kapacitu a starne.

8. Dá sa dokúpiť nová batéria či nabíjačka?

U väčšiny kvalitných výrobcov je to samozrejmosťou.

9. Je batéria kompatibilná aj s iným náradím?

Prestížni výrobcovia dnes ponúkajú celé modelové rady náradia, kde jedna batéria funguje vo viacerých nástrojoch.

10. Zvládne prácu s aku náradím aj žena?

Vo väčšine prípadov je akumulátorové náradie ľahko ovládateľné a dobre manipulovateľné. Takže áno, bez problémov to zvládne aj vaša šikovná žena.

Zvyknite si na pohodlie

Akumulátorové náradie prináša jednoduchosť a zvýšenie efektivity práce bez zbytočných káblov pre všetkých kutilov aj profesionálov. Vyberte si z množstva akumulátorových nástrojov a vyskladajte si vlastné univerzálne aku náradie.