Ako vybrať ďalekohľad?

Je to často kladená otázka našich zákazníkov, preto sme pre Vás spísali pár riadkov ako si ho vybrať a aký si vybrať. Optické zariadenie si vyberáme najmä podľa účelu, na ktorý ho chceme využívať turistiku, šport, lov. Rozdeľujeme ich na ďalekohľady, puškohľady po správnosti optický zameriavací ďalekohľad a spektív. Ďalekohľady ďalej delíme na monokulárne, binokulárne a binokulárne ďalej delíme na roof a porro.

Ďalekohľady ďalej poznáme s pevným zväčšením so samostatným doostrením obrazu alebo tak zvané permafocus kde už ďalekohľad nedoostrujeme čo je dosť nevýhoda keď si nemôžeme obraz doostriť najdôležitejšou funkciou ďalekohľadu a treba si dávať pozor na to pri výbere je očná korekcia možnosť skorigovať očnú vadu rozsah korekcie závysí a väčšinou sa líši od výrobcu.

Čísla označujúce ďalekohľad napríklad 7x50 označujú:

Číslo 7 je údaj o priblížení čiže 7 násobné priblíženie
Číslo 50 určuje priemer objektívu
Pri výbere ďalekohľadu je tiež dobré prihliadať na Váš vek a to preto lebo vek vplýva na priemer výstupnej pupily viď. Tabuľka.

Príklad ďalekohľad 7x50, číslo 50 priemer objektívu vydelíme 7 čo je priblíženie vyjde nám číslo 7,14 podľa toho vieme určiť že tento ďalekohľad je vhodný pre 20 ročného človeka, ďalší príklad pri ďalekohľade 8x32, čiže 32 : 8 = 4 tento ďalekohľad je najvhodnejší pre človeka vo veku 70 a viac, ale to neznamená že si nemôže kúpiť aj mladší.

ČO ZNAMENAJÚ TIE ČÍSLA A OZNAČENIA?

Najzákladnejšie označenie ďalekohľadov je 7x50, 10x50, 8x42 a tak ďalej, čo tie čísla ale znamenajú? Prvé číslo predstavuje zväčšenie, ďalekohľady 7x50 vám teda 7x zväčšia obraz, druhé číslo v tomto prípade 50 je veľkosť objektívu v mm., čím vyššie číslo objektívu, tým bude ďalekohľad väčší preto s tým treba rátať. Vo všeobecnosti platí, že čím väčšie priblíženie, tým majú ďalekohľady menšiu sveteľnosť a čím väčší objektív, tým je vyššia aj svetelnosť čo je dôležité najmä pri pozorovaní za šera. Z tohto dôvodu ak ďalekohľad nepotrebujete na poľovné účely ale chcete ďalekohľad používať podvečer v šere kúpte si poľovnícky ďalekohľad, takéto ďalekohľady sú väčšie ale vynikajú dobrou svetelnosťou čo oceníte hlavne večer, pokiaľ budete ďalekohľad používať len cez deň za dobrej viditeľnosti postačí vám aj menší ďalekohľad.

Hranoly: Hranol BAK-4 je kvalitnejší ako BK-7. Samozrejme aj drahší. Ide o kvalitu optického skla. Šošovkový systém BAK zvyšuje kontrast a svetelnosť ďalekohľadu. Antireflexné vrstvy zväčšujú svetelnú priepustnosť, zlepšujú kontrast, redukujú lesk a znižujú množstvo odrazov. Poznáme nasledovné vrstvy (od najslabších po najlepšie):
Coated: Jedna vrstva na aspoň jednej šošovke.
Fully Coated: Jedna vrstva na všetkých šošovkách a hranoloch.
Multi-Coated: Viacvrstvová aspoň na jednom objektíve.
Fully Multi-Coated: Niekoľko vrstiev na všetkých šošovkách a hranoloch.
Stretávame sa s viacerými antireflexným vrstvami: s modro-fialovou, s červenou, ale aj s modro-zelenou, oranžovo-červenou. Najkvalitnejšie bývajú červená a tmavozelená.
Zorné pole: udáva veľkosť plochy, ktorú uvidíte v ďalekohľade pri pohľade na 1km

AKÝ ĎALEKOHĽAD JE NAJVHODNEJŠÍ PRE MŇA?

Pri optike vo všeobecnosti platí, že za kvalitu sa pripláca, pri vyšších sumách môžete čakať aj vyššiu kvalitu, na bežné používanie však nepotrebujete investovať tisíce eur, môže vám poslúžiť aj lacnejší ďalekohľad. Pri výbere si treba určiť koľko môžete investovať a na čo ďalekohľad budete používať.


CHYBY PRI VÝBERE ĎALEKOHĽADOV

• Čím väčšie zväčšenie tým lepšie? NIE! Neodporúčame kupovať ďalekohľady s extrémnym priblížením, veľké priblíženie je v konečnom dôsledku nepoužiteľné pretože obraz stráca sveteľnosť navyše na takéto priblíženie potrebujete statív aby sa vám obraz netriasol. V neposlednom rade sa aj výrazne zmenšuje zorné pole.
• Dva podobné ďalekohľady majú inú cenu, platím len za značku? Značka má určite vplyv na cenu, na cenu však vplývajú aj faktory ako konštrukcia optickej sústavy, zloženie použitého skla v šošovkách, použité hranoly, použité antireflexné vrstvy...
• Nepokúšajte sa nájsť univerzálny ďalekohľad, väčšinou takáto snaha skončí pri výbere ďalekohľadu
s variabilných zväčšením (napr. 10-30x50) čo je chyba, pretože takýto ďalekohľad bude mať nižšiu kvalitu obrazu

Ďalekohľady pre poľovníkov:

Poľovníci, ktorí potrebujú ďalekohľad na výkon práva poľovníctva, hlavne na pozorovanie zveri, určenie vekovej a pohlavnej štruktúry populácie daného druhu zveri, určenie selektívneho lovu, odstrelu zveri, potrebujú kvalitné pozorovacie ďalekohľady s veľkou svetelnosťou. Je to dané tým , že raticová zver, šelmy vychádzajú na pašu, alebo lov za znížených, zhoršených svetelných podmienok ( šero, súmrak, hmla, opar, tma). Čím je priemer objektívu väčší spravidla je väčšia aj svetelnosť, takže pre poľovníkov by mali mať ďalekohľady priemer objektívu 50, 56, 63mm pri 8 až 10-násobnom priblížení. Na pozorovanie a lov posliedkou cez deň (srnčia zver, líška) , stačí ďalekohľad s priemerom objektívu 42,32mm s priblížením 8-12x, tieto ďalekohľady sú ľahšie a zaberajú menej miesta.

Streľba:

Na strelecké účely najviac vyhovujú monokulárne, ktoré majú väčšinou vysoké priblíženie 15-45x s veľkým priemerom objektívu 50-80mm, kvôli tomu musia byť pripevnené na statív, aby sa nechvel obraz, využívajú sa hlavne pri športovej streľbe, prečítanie nástrelu na rôzne vzdialenosti.

Turizmus:

Pre turizmus sú vhodné menšie a ľahšie ďalekohľady s maximálnym priblížením 12x. Odporúča sa 8-10 násobné priblíženie. Pri vyššom priblížení je problém udržať ďalekohľad v ruke pre komfortné pozorovanie bez roztraseného obrazu. Väčšie zväčšenia si už vyžadujú statív a pre bežné turistické pozorovanie z ruky sú nepohodlné.

Ornitológia:

Na určovanie a pozorovanie vtáctva v pohybe za letu, rýchle zaostrenie obrazu ,sa odporúča kvalitný pozorovací ďalekohľad s 10 násobným priblížením a ľahkým telom. Monokulárne(sledovanie hniezda) poskytujú väčšie priblíženie ako turistické či poľovnícke a preto sa musia upevniť na statív. Vďaka väčšiemu priemeru šošoviek sa dajú využiť aj za horších svetelných podmienok.

Výber ďalekohľadu teda závisí od toho na aké účely sa bude využívať, pre turistov a poľovníkov ktorí budú loviť cez deň treba vybrať ľahšie ďalekohľady, ktoré majú menšie rozmery, nezaberajú veľa miesta. Na nočný lov zase potrebujeme ďalekohľad s väčším priemerom objektívu kvôli vyššej svetelnosti.

Pre všetky prípady platí jedna zásada, treba sa vyvarovať kúpe lacných ďalekohľadov, ktoré nemajú šošovky zo skla, ale majú ich z umelej hmoty a tým je obmedzená ich životnosť a o kvalite obrazu ani nehovoriac. Radšej uprednostniť kúpu kvalitných produktov od renomovaných výrobcov, ktorý garantujú kvalitu svojich optických výrobkov zárukou, ktorá spravidla presahuje zákonom stanovené dva roky.

Odporúčané rozmery ďalekohľadov podľa spôsobu použitia:

Turistický ďalekohľad
10x25, 12x32, 16x32, 8x42, 10x42, 12x42

Univerzálny ďalekohľad
8x42, 10x42, 7x50, 10x50

Poľovnícky ďalekohľad
7x50, 10x56,8x56, 9x63, 10x50,12x50

Pozorovací ďalekohľad (Spektív)
20-60x80

Kompletnú punuku ďalekohľadov a puškohľadov si môžete pozrieť tu: Optika pre každého