Ako vybrať elektrocentrálu?

Ak trávite množstvo času na odľahlých chatách alebo vám v dome pravidelne vypadáva elektrický prúd, elektrocentrála sa stáva pomocníkom, ktorého nevyhnutne potrebujete. Aj keď sa zdá, že disponuje mnohými funkcionalitami a charakteristikami - jej obsluha je náročná, stačí vám pár tipov, aby ste si vedeli vybrať správne. Poradíme vám, na základe čoho by ste sa mali rozhodnúť.

Elektrocentrála je zariadenie, ktoré dodáva elektrickú energiu najmä na miestach, kde ľudia postrádajú elektrickú prípojku. Hodí sa na chaty do hôr, odľahlé chalúpky či záhradky. Svoje využitie nachádza aj v nemocniciach a na letiskách, kde slúži ako záložný zdroj, pokiaľ dôjde k odstávke elektrického prúdu.

Skôr, ako si vyberiete…

Pri rozhodovaní o tom, ktorá elektrocentrála bude pre vás najvhodnejšia, sa zamyslite nad jej využitím.

Hľadáte elektrocentrálu na záhradu, chatu, do dielne alebo na stavbu ako záložný zdroj? Od jej primárneho využitia sa odvíja potrebný typ paliva, nároky na hlučnosť, prevádzku či rozmery.

Vedeli ste, že…

Výkon elektrocentrál sa meria pri pevne stanovenej teplote 25°C a nadmorskej výške 100 m.n.m.? Pri zmene nadmorskej výšky (o viac ako 100 metrov) dochádza ku poklesu jej výkonu.

Hmotnosť elektrocentrál

Či už väčšie alebo malé elektrocentrály, ide o pomerne ťažké zariadenia, ktoré majú desiatky kíl. Ak viete, že budete elektrocentrálu pravidelne presúvať a prenášať, vyberte si benzínový alebo LPG stroj.

Na druhej strane siahnite po dieselovej elektrocentrále. Pokiaľ bude staticky umiestnená na jednom mieste, jej váha nepredstavuje dôležitý faktor.

Najľahšie elektrocentrály vážia približne 20 kg, najčastejšia hmotnosť sa však pohybuje v rozmedzí 70 a 110 kg. Najvýkonnejšie elektrocentrály môžu dosiahnuť hmotnosť až viac ako 200 kg.

Kvalita motora

Ak premýšľate nad elektrocentrálou, ktorú budete pravidelne využívať, pri rozhodovaní veľmi nešetrite. Kvalitná elektrocentrála zo špecializovaného obchodu sa vám odvďačí dlhoročným bezproblémovým chodom a značkovým motorom. Jej servisovanie bude jednoduchšie.

Pri motore sa zamerajte na maximum kovových dielov s istým chodom.

Výkon

Väčšina odporových spotrebičov potrebuje od elektrocentrály prísun energie, ktorý zodpovedá ich výkonu. Indukčné spotrebiče vyžadujú viac energie, ako je ich výkon.

Najnáročnejšie spotrebiče (mrazničky či chladničky) vyžadujú až 10-krát viac energie, ako je udávaná v ich manuáli. Pokiaľ vyberáte elektrocentrálu, dbajte na to, aby disponovala výkonom minimálne 1 kW, ideálne aspoň 2,5 kW.

Spotreba

Spotreba sa udáva v množstve paliva na motohodinu a je ovplyvnená energiou, ktorú dokáže elektrocentrála dodať.

Ak má centrála výkon 0,6-1 kW, spotrebuváva 0,5l paliva na motohodinu. Ak disponuje výkonom 5-6 kW, spotrebuje až 2,5 l na motohodinu.

Typy elektrocentrál

Elektrocentrály sa delia nielen podľa druhu paliva, ale aj využitím v rôznych oblastiach a ich vybavením.

Druh paliva

- Benzínové: sú najrozšírenejším typom elektrocentrál. Sú ľahšie, menšie a určené na napájanie jednofázových alebo trojfázových spotrebičov. Využívajú sa aj ako záložný zdroj v domácnostiach, záhradách či v dielňach pre menšie spotrebiče. Hodia sa pre kratšiu a nenáročnú prevádzku.

- Dieselové: sú robustnejšie a ťažšie. Zvládnu dlhodobú a vyššiu záťaž. Nachádzajú sa na stavbách a slúžia aj ako záložný zdroj pre celý dom.

- Akumulátorové: sú napájané zo siete a nie sú veľmi rozšírené. Sú však obľúbené pre svoj tichý chod a je možné z nich napájať aj prístroje citlivé na výkyvy prúdu.

- LPG modely: sú podobné benzínovým elektrocentrálam, nízko nákladové na palivo a ekologické.

Typy fáz

- Jednofázové elektrocentrály majú 230 V / 50 Hz. Využívajú ich spotrebiče, ktoré majú na prívodnom kábli 2 kolíky a 1 otvor pre uzemnenie. Hodia sa na poháňanie počítačov, lámp, bežných domácich spotrebičov či stavebné náradie.

- Trojfázové elektrocentrály majú 400 V / 50 Hz. Používajú sa najmä v stavebníctve a v priemysle. Prívodné káble spotrebičov by mali mať 4 alebo 5 kolíkov. Utiahnu spotrebiče s vyššími nárokmi na výkon.

Umiestnenie elektrocentrál

Pri výbere ťažkého stroja, ako je elektrocentrála, by ste mali myslieť aj na jeho skladovanie. Elektrocentrála by mala byť umiestnená na mieste s dostatkom vzduchu pre chladenie a sanie motora, aby nedošlo k jej prehriatiu či automatickému vypnutiu.

Nezabúdajte ani na odhlučnenie a odvod spalín. Umiestňujte ju do priestorov mimo obytnej plochy - do pivnice či dielne.

Čistenie

Pravidelný servis a čistenie filtrov by malo byť samozrejmosťou. Filtre sa zanášajú v závislosti od čistoty prostredia. Pokiaľ bude elektrocentrála umiestnená v prašnom prostredí, mali by ste ich kontrolovať častejšie.

Servisujte ju vždy po uplynutí daných motohodín prevádzky, ktoré sú uvedené v manuáli každého modelu.

Zabudnite na výpadky prúdu

Výpadky prúdu nie sú príjemnou záležitosťou, o čo viac, keď prúd poháňa pre vás dôležité spotrebiče a elektroniku. Zaobstarajte si elektrocentrálu, ktorá splní vaše požiadavky a zabezpečí, že už nikdy nebudete mať nedostatok elektrickej energie.