Ako vybrať fukár na lístie?

Aj keď lístie patrí do každej záhrady a pôsobí romanticky, v priebehu jesene ho musíte niekoľkokrát upratať. Aby ste ušetrili čas a mozole na rukách, zaobstarajte si nápomocné fukáre a vysávače na lístie.

Fukár či vysávač na lístie?

Konkrétne funkcie a druh pohonu prezradia, či ide o fukár alebo vysávač na lístie. Z funkčného hľadiska rozlišujeme fukáre, vysávače a ich kombináciu.

Fukárom lístie sfúknete na kopu, finálne odpratanie už vykonávate manuálne. Je vhodnejší na menšiu plochu - do predzáhradky.

Vysávače lístie vysajú do zberného vaku, zatiaľ čo kombinované modely urobia aj jedno, aj druhé – sfúknu, vysajú a na viac spracujú (drvenie na uľahčenie kompostovania).

Parametre fukárov

Rýchlosť vzduchu

Rýchlosť vzduchu úzko súvisí s výkonom. Na niektorých modeloch nájdete aj údaj o sacom výkone.

Na drobnejšie záhradné práce potrebujete fukár s rýchlosťou vzduchu od 200 km/h. Pre minimálny sací výkon sa štandardne udáva hodnota 400 m3/h.

Výkon

Na občasné, hobby používanie odporúčame minimálny výkon od 2000 W.

Výkon je rozhodujúcim parametrom aj vzhľadom na dĺžku trubice. U fukárov sa stretnete s min. dĺžkou 50 cm a viac. Čím je tento údaj vyšší, musí narastať aj výkon zariadenia.

Dĺžka a hmotnosť

Pre jednoduché, okamžité uskladnenie odporúčame zariadenie s celkovou dĺžkou 80 – 100 cm. Hmotnosť by nemala byť vyššia než 5 kg, najjednoduchšie stroje vážia maximálne 2 kg.

Pri vysávačoch je dôležitým parametrom objem zberného koša. Aj tento údaj ovplyvňuje pohodlie pri práci, určite vám nebude príjemné vyprázdňovať kôš po pár nasávaniach. Zlatým stredom sú koše s objemom 30 – 50 l.

Materiál, tvar a opracovanie

Ak sa rozhodnete pre fukár z mäkkého plastu, musíte rátať s nižšou odolnosťou a kratšou životnosťou. Poloprofesionálne stroje vynikajú tvrdeným plastom. Na veľkých záhradných plochách, kde na stroj vplývajú výkyvy počasia a zvýšené je aj riziko oderov a pádu, sú najvhodnejšie modely z kovu (u väčšiny komponentov).

Pozor na ventilátory

Problematické u lacných fukárov sú ventilátory z mäkkého plastu. Rýchlo sa zanášajú a poškodia sa už pri menšom kamienku.

Ovládanie „po ruke"

Základné ovládanie by ste mali „mať po ruke". Týka sa to nielen sýtiča a lanka na štartovanie, ale aj zberného koša.

TIP: Fukár nemá mať žiadne vyčnievajúce súčasti, ideálne, ak je opatrený oblými hranami, ktoré poskytujú dokonalú ergonómiu. Pre čo najvyšší komfort pri práci si všimnite tvarovanie trubice. Iné, ako kruhové, sa skôr zanáša. Tento údaj podporte minimálnym priemerom 15 cm.

Drviace zariadenie ako výhoda

Okrem základného fúkania a doplnkového vysávania je dobré investovať aj do drviaceho zariadenia pre jednoduchšie kompostovanie. Pre bezpečnú a pohodlnú prácu oceníte popruhy (pri väčších, profesionálnych strojoch) a prídavnú rukoväť. U niektorých modelov možno použiť aj prídavné hrable.

TIP: Fukáre využijete nielen na lístie, ale aj na pokosenú trávu či drobný, sypký sneh. Na tieto účely vám odporúčame si zaobstarať reguláciu výkonu. S tou sa stretnete skôr pri benzínových fukároch.

Výber fukárov podľa pohonu

Akumulátorové: ich funkčné kvality sú najviac podmienené kapacitou a životnosťou batérie. Predstavujú výhody ako lepšiu mobilitu a nízku hlučnosť.

Elektrické: na menšie plochy a pre hobby používanie. Prácu sťažuje prívodný kábel, patria však k najlacnejším modelom.

Benzínové: vhodné na profesionálne využívanie, na rôzne členitých záhradách. Sú hlučnejšie, robustné, vyžadujú si náročnejšie prevádzkové náklady a údržbu. Nevýhodou je zápach a čistenie po splodinách benzínu. Odporúčané modely sú pri minimálnom výkone 1 HP.

Zaobstarajte si pomocníka

V IBO nájdete benzínové, elektrické či akumulátorové fukáre. Nielenže vás odbremenia, no stanú sa aj vašimi vernými záhradnými pomocníkmi. Vyberte si zo známych značiek.