Ako vybrať kultivátor (rotavátor)?

Ako si vybrať kultivátory (rotavátory)?

Aký kultivátor kúpiť, aby bolo obrábanie pôdy rýchle a efektívne? Skôr ako sa rozhodnete pre model a značku stroja, vychádzajte najprv z kvalít, členitosti a rozlohy obrábaného terénu. Zohľadnite všetky práce, na ktoré chcete kultivátor využívať, možnosti uskladňovania a údržby. Každý typ kultivátora má svoje za a proti, okrem toho pri výbere dosť zavážia ich špecifické parametre, funkcie a odporúčané príslušenstvo.

Aké typy kultivátorov sú dostupné?

Základné delenie kultivátorov je na elektrické, benzínové, akumulátorové a manuálne. Najjednoduchším, ale aj najmenej efektívnym riešením sú kultivátory poháňané vlastnou silou. Tieto manuálne varianty lákajú nízkou cenou, dobrou mobilitou, ale žiadnymi prídavnými funkciami ani možnosťami regulácie.

Pre akumulátorové sa rozhodujú zväčša vášniví záhradkári, ktorých teší kompatibilita batérie s ďalšími strojmi. Výhodou je, že počas práce vás neobmedzujú prívodové káble, no tieto modely nepatria k najvýkonnejším. Veľa ďalších možností sa taktiež odvíja práve od kapacity akumulátora.

Prístroj vhodný na náročnejšie práce v stredne veľkých až veľkých záhradách. Na to je určený benzínový typ kultivátora. Aby vás prekvapili rýchlou a efektívnou prácou, zaobstarať by ste si mali modely so štvortaktovým motorom do 200 cm3. Taktiež žiadne prívodové káble, ale za to zvýšená hlučnosť, hmotnosť a náročnejšia mobilita stroja.

Pre menšiu záhradku, pre prácu začiatočníkov a žien v záhrade sú určené elektrické kultivátory. V porovnaní s benzínovými zaostávajú vo výkone, obťažná je obsluha a kontrola pri práci práve pre prívodové káble. Sú však tichšie a mobilnejšie.

Podľa veľkosti a hmotnosti kultivátorov rozlišujeme malé (hobby), stredne veľké a veľké (profesionálne) kultivátory.

Malé (hobby) modely sú ideálne pre víkendové záhradky, predzáhradky, pre preácu na menších záhonoch a v skleníkoch. Jednoducho sa s nimi manévruje, sú menej výkonné, ale dobre skladovateľné. Buď ide o dvojtaktné benzínové motory, alebo o elektrický kultivátor s výkonom do 1500 W. Dosahujú max. pracovný záber do 40 cm, pôdu neprekypria viac ako do hĺbky 25 cm.

Stredné kultivátory sú robustnejšie zariadenia, predstavujú štvortaktné benzínové motory so záberom do 70 cm. Pôdu prekypria až do 30 cm.

Veľké profesionálne kultivátory nemajú konkurenciu, ak potrebujete obriadiť veľkú záhradu a zamestnať ich ďalšími prácami spojenými s výsadbou a starostlivosťou o úrodu. Užívatelia v tejto kategórii preto hľadajú kultivátory s pluhom na sneh či s vlečkou. Nepoužívajte ich do menších záhrad a na ťažko dostupné záhony. Pracovať v nich so štvortaktným motorom pri výkone do 200 cm3 a hmotnosťou často aj nad 60 kg nebude tým najpraktickejším riešením. Majú typický hlboký (nad 35 cm) a široký záber (90 cm). Tieto stroje sa náročne ovládajú, nie sú vôbec vhodné pre začiatočníkov.

Ako výkonný kultivátor si zaobstarať?

Na bežnú (neprofesionálnu) starostlivosť o záhradu sú ideálne stredne veľké kultivátory s výkonom cca 50 cm3. Čím viac sa táto hodnota zvyšuje, tým narastajú nároky aj na údržbu, kontrolu a dopĺňanie prevádzkových kvapalín. S výkonom úzko súvisí pracovný záber, priemer nožov.

Ďalšie dôležité parametre kultivátorov

Na šírku pracovného zábere vplýva počet čepelí a na hĺbku priemer čepelí, vďaka ktorému prenikajú do zeme. Zlatou strednou cestou sú rotavátory s dvomi pármi čepelí so záberom cca 70 cm. Každá sezóna je iná, mení sa kvalita, zloženie pôdy – zatiaľ čo jednu sezónu dáte rotavátoru zabrať minimálne, druhú ho už potrápi aj vaša len „rekreačná“ záhradka.

Hmotnosť a celkové rozmery taktiež ovplyvňujú kvalitu výslednej práce. Tieto stroje by nemali vážiť nad 20 kg (zväčša elektrické), no s príslušenstvom už môžu dosahovať okolo 50 kg.

Pozor, práce so strojmi na záhrade ovplyvňujú aj pohodlie vašich susedov. Hlučnosť kultivátorov by sa mala pohybovať okolo 70 dB, no u benzínových treba rátať s hlukom nad 90 dB. Pri práci používajte slúchadlá.

Herec Ivan TULI Vojtek s kultivátorom VILLAGER VTB 852

Výber z funkcií kultivátorov

Keďže ide o prácu so strojom, dôležitý je bezpečný štart, nech nedôjde k samovoľnému spusteniu, veď obsahuje široké a ostré nože. Kultivátor využívame na rôznych terénoch, preto dbajte aj na možnosti spätného chodu, čím sa zvyšuje a uľahčuje priechodnosť stroja. Pracujete na ovocnej, okrasnej, ale aj na zeleninovej záhrade? Každá rastlina si vyžaduje rozdielnu kosbu, v inej výške a v inom zábere. Zamerajte sa preto na reguláciu výšky kosenia.

Priplatiť si budete musieť pri kultivátoroch s príslušenstvom – frézou na sneh, pluhovou radlicou, bubnovou kosačkou alebo obracačkou na seno.

Pozor, náklady sa nevzťahujú len na samotný stroj a príslušenstvo, ale aj na údržbu. Po každom použití stroj očistíme, kontrolujeme priechodnosť vetracích otvorov a v čistote udržiavame aj vzduchový filter. Náklady vznikajú pri dopĺňaní kvapalín, výmene prívodových káblov. Akákoľvek údržba, kontrola stroja je možná až po vypnutí a odpojení od prívodu elektriny.