Ako vybrať nočné videnie?

Ak patríte medzi rybárov, poľovníkov či k dobrodružným turistom, ktorí sa radi túlajú prírodou v noci, nočné videnie by vo vašej výbave nemalo chýbať. Trh ponúka množstvo výrobkov, ktoré sa delia funkciami, využitím či cenami. Neviete si vybrať? Poradíme vám, na čo by ste sa pri výbere správneho nočného videnia mali zamerať.

Pozorovacie nočné videnie je zariadenie, elektro-optický prístroj, ktorý umožňuje svojmu používateľovi vidieť v tmavom prostredí. Nejde však o zariadenia, ktoré ukazujú teplo, vychádzajúce z objektov. Nočné videnia zosilňujú zvyškové svetlo a ich princíp fungovania je pomerne jednoduchý. Najčastejšie zvýrazňujú odraz mesiaca, hviezd či svetiel z okolitých miest a dedín.

Modely nočných videní

Nočné videnia sa líšia použitou technológiou a vyhotovením. Preto sa delia na:

Monokuláre - predstavujú prístroje, ktoré sú kompaktné, menšie a funkčne veľmi podobné puškohľadom. Na pušku ich však nenamontujete a sú aj menej odolné. Pokiaľ však ide o pomer dostupnosti a ceny, ide o lákavé riešenia.
Puškohľady - montujete na zbraň a disponujú zameriavacou osnovou. Pri výstrele držia spätný ráz.
Binokuláre - sú ideálne pozorovacie nočné videnia, ktoré využijete pri sledovaní objektov.
Predsádky - sa upevňujú na kamery alebo fotoaparáty a umožňujú snímať okolie v noci.

Digitálne alebo analógové nočné videnia?

Analógové aj digitálne nočné videnia majú svoje výhody a nevýhody. Výber vhodnejšieho súvisí s potrebami používateľa.

Analógové nočné videnia

Základom je fotokatóda, do ktorej vstupuje zvyškové svetlo a následne ho premieňa na elektróny. Tie narážajú na fosforové tienidlo a zobrazujú daný obraz. Analógové nočné videnia buď:

Zhromažďujú čo najviac svetla -  z nočného prostredia a následne ho vysokým napätím zosilňujú do jasného obrazu;
Využívajú infračervené žiarenie a s vysokým napätím ho premieňajú na viditeľné svetlo, ktoré vidí používateľ cez okulár.

Pokiaľ sa nachádzate v tme, kde nie sú vidieť hviezdy, mesiac či iné svetelné zdroje, infračervený zdroj svetla je jedinou možnosťou, ako svetlo zvýrazníte. Nie je viditeľné voľným okom.

Analógové nočné videnia:

vysoko citlivé a ponúkajú výborný výsledný obraz,
nie sú energeticky náročné,
niektoré krajiny požadujú prihlásenie na polícii,
nákladnejšie.

Digitálne nočné videnia

Svojím použitím digitálne nočné videnia pripomínajú digitálne fotoaparáty alebo kamery. Prevádzajú zvyškové svetlo CCD procesorom, čím zosilňujú slabé svetlo.

Sú lacnejšie ako analógové nočné videnia, nemusia sa hlásiť na polícii a disponujú viacerými možnosťami nastavenia.

Nie sú tak citlivé ako analágové modely a majú vysokú spotrebu energie.

Generácie nočných videní

Generácia je jeden z dôležitých parametrov nočných videní. Označujú sa nimi rozdiely v schopnosti zosilniť zvyškové svetlo.

Generácia 1
Prvá generácia bola vyvinutá ešte počas vietnamskej vojny a je schopná zosilniť okolité svetlo asi 1000-krát. Na svoje fungovanie nevyžaduje infračervený svetelný zdroj, ak má k dispozícii dostatok okolitého svetla.

Generácia 2
Nočné videnie druhej generácie je obohatené o mikro-kanálovú dosku, ktorá je elektrónovým násobičom. Zvyšuje množstvo elektrónov a umožňuje zosilňovaču obrazu zosíliť okolité svetlo až 20 000-krát.

V súčasnosti patrí medzi najrozšírenejšie nočné videnia.

Generácia 3
Tretia generácia nočných videní sa skladá z rovnakých dielov ako zosilňovače obrazu druhej generácie. Tieto videnia však využívajú fotokatódovú vrstvu, ktorá je vyrobená z gália a arzenidu a umožňuje zosilniť svetlo až 50 000-násobne.

Je určená na profesionálne využitie.

Príslušenstvo k nočným videniam

Pokiaľ sa nachádzate v absolútnej tme, kde nemáte dostatok svetla z hviezd, či mesiaca, mali by ste k nočnému videniu nosiť aj infračervený alebo laserový prísvit.

Býva veľmi kompaktný a ide o zariadenie, ktorého infračervený lúč je neviditeľný nielen pre ľudské oko, ale aj pre oko zvieraťa. Je bezpečný pre oči a dosahy týchto lúčov sú v stovkách metrov.

Zatočte s tmou

Získajte nadhľad a prehľad o vašom okolí aj v noci. Ak sa často pohybujete nocou, pozorujete zver alebo hľadáte konkrétne pozorovacie nočné videnie, pozrite si ponuku nočných videní, vďaka ktorým vám už v noci nič neunikne.

Kvalitné nočné videnia nájdete na: Nočné videnie