Ako vybrať snehovú frézu?

Strávite v zime odpratávaním snehu hodiny času? Vyhnite sa tejto únavnej aktivite a následným bolestiam chrbta. Vďaka fréze na sneh odpracete zimnú bielu perinu bez väčšej námahy a za rýchlejší čas. Uľahčite si robotu, poradíme vám, ktorá snehová fréza bude pre vás tá správna.

Pri výbere snehovej frézy by ste mali prihliadať na viacero faktorov. Dôležitým faktorom je pre vás veľkosť plochy, z ktorej budete sneh odpratávať, množstvo nasneženého snehu či pohon frézy.


Typy snehových fréz

Existujú tri typy snehových fréz:

- benzínové (jednostupňové a dvojstupňové),

- elektrické,

- akumulátorové.

Benzínové snehové frézy


Benzínové frézy na sneh sú vhodné na väčšie plochy aj s nespevneným podkladom. Jednoducho si poradia s udupaným, mokrým či zľadovatelým snehom.

Jednostupňové benzínové frézy sa hodia na miesta s menej snehom a spevneným podkladom. Sú nenáročné na údržbu a majú nízku hmotnosť. Pohyb frézy je vykonávaný "gumeným slimákom", ktorý odpratáva sneh a vyhadzuje ho komínom frézy.

Dvojstupňové benzínové frézy sú vhodné do miest, kde je veľké množstvo snehu (do vysokohorských oblastí). Poradia si s nepriaznivými podmienkami, snehovými závejmi či zamrznutým snehom. Pohybujú sa vďaka "oceľovému slimáku", ktorý odvádza sneh do ventilátora a dokáže ho komínom odhodiť aj do vzdialenosti 15 metrov.

TIP:
Jednou z najobľúbenejších snehových fréz je Villager VST 70. Veľká, dvojstupňová a spoľahlivá fréza s výkonom 4,4 kW pri 3600 ot./min. Disponuje jednoduchým štartovaním aj za mrazivých podmienok. Má dvojstupňový systém odhadzovania snehu a elektroštart. Nechýbajú vyhrievané rukoväte a LED svetlomet. Vzdialenosť odzahozovania snehu až 11 metrov. 3-ročná záruka.


Elektrické snehové frézy

Frézy na sneh poháňané elektrickou energiou sú vhodnými strojmi na odpratávanie malých plôch so spevneným podkladom a čerstvo napadnutým snehom.

Elektrické frézy sú tiché a jednoducho ovládateľné. Vyrábajú sa však len v jednostupňovom prevedení a ich veľkou nevýhodou je ich pripojenie s elektrickým káblom.

Akumulátorové snehové frézy


Aku snehové frézy sú výkonné stroje bez škodlivých emisií a veľkého hluku. Sú veľmi obraté a majú nízku hmotnosť. Veľkou výhodou je jednoduchá príprava k prevádzke. Stačí len pár pohybov a nepotrebujete žiadne náradie.

TIP:
Batériová snehová fréza Villager FUSE VST 2820 – skvelý pomocník pre rýchle odpratávanie snehu pred domom, bytovkou alebo napríklad v okolí firmy. Má pracovnú šírku 28 centimetrov a dokáže odhadzovať sneh až do 4 metrov. Veľkou výhodou je, že je súčasťou akumulátorového programu Villager FUSE, ktorý ponúka už viac ako 60 strojov a náradia, na ktoré vám stačí 1 batéria a nabíjačka.

Faktory pri výbere frézy na sneh


Odpratávaný povrch


Typ plochy, ktorú budete odpratávať, je jedným z najdôležitejších výberových faktorov. Ak plánujete čistiť príjazdové cesty a chodníky, postačí vám aj elektrická fréza. Pre nespevnený povrch je vhodnejšia benzínová fréza.

Veľkosť plochy


Veľkosť frézovanej plochy je pri elektrickej fréze limitovaný dĺžkou kábla. Preto, pokiaľ máte väčšiu plochu, benzínová fréza je vhodnejšou alternatívou.

Typ snehu


Vyslovene nevyjazdený, suchý a nezamrznutý čerstvo napadaný sneh je vhodné odpratávať elektrickou alebo akumulátorovou frézou. V opačnom prípade je však potrebné si zaobstarať benzínový kúsok.

Elektrický štartér


Pokiaľ fréza nemá elektronický štartér (zvyčajne ide o lacnejšie typy), štartuje sa pomocou štartovacej šnúry.

Pri vysokých mínusových teplotách však nemusí vôbec naštartovať. Preto by sa mali skladovať vo vykurovaných priestoroch.


S frézou opatrne

Pri kúpe novej snehovej frézy myslite aj na svoju bezpečnosť. Fréza by mala mať:

1. Pevný kryt, ktorý je natoľko odolný, aby odolal ľadu a iným nežiadúcim predmetom skrývajúcim sa pod snehom.

2. Odolné lopatky, ktoré sa "neuhýbajú snehu".

3. Spoľahlivú prevodovku s krátkym pohybom páky.

4. Jednoduché odhadzovanie snehu, ktoré dokážete ľahko korigovať.

Vyberte si obľúbené kúsky

Značka VILLAGER patrí k najobľúbenejším snehovým frézam, ktoré sú vhodné na stredne veľké až veľké plochy. Majú vysoký výkon a pri práci s nimi sa nezapotíte. Vyberte si z ponuky tú, ktorá vyhovuje vašim požiadavkám.