Ako vybrať štiepačku na drevo?

Predstavuje pre vás práca so sekerou zbytočnú námahu a rozhodli ste sa pre modernejšiu a výkonnejšiu verziu? Štiepačky na drevo sa jednoducho obsluhujú, práca s nimi nie je namáhavá a rozštiepia aj drevo, s ktorým by ste sa trápili veľmi dlho. Poradíme vám, ako si vyberiete najlepšiu štiepačku na drevo, ktorá bude vyhovovať vašim potrebám.

Hydraulické štiepačky na drevo sú robustné celokovové stroje, ktoré dokážu za 15 minút spracovať aj 15 metrových polien. Práca s nimi je navyše bezpečná. V záhradách sa však bežne stretnete so štiepačkami poháňanými elektrickým alebo benzínovým motorom.

Typy štiepačiek na drevo

Na trhu nájdete horizontálne a vertikálne štiepačky dreva. V niektorých parametroch sú si podobné, no odlišujú sa svojou konštrukciou a tlakom, ktorý dokážu vyvinúť.

Horizontálne štiepačky dreva

Horizontálne štiepačky štiepia drevo vo vodorovnej polohe. Ich motor sa zvyčajne nachádza v prednej alebo v spodnej časti. Na vrchu je miesto pre piest, ktorý tlačí klát na klin.

Ide o skladné stroje, ktoré sú zväčša lacnejšie a ľahšie (od 40 do 60 kg). Aj tak sa vždy obzerajte po modeloch s kolieskami a s pevnou základňou. Odporúčajú sa pre používateľov, ktorí potrebujú štiepať drevo s objemom približne 10 m³ určeného do krbu.

Ak chcete predísť ich poškodeniu, nepreťažujte ich. Kláty by nemali mať viac ako 45 cm, priemer by nemal byť väčší ako 25 cm.

TIP: V prípade, že hľadáte rýchlu, spoľahlivú a hlavne bezpečnú horizontálnu štiepačku, zamerajte sa na výkonnú VILLAGER HLS 55 T, s ktorou získate až 3-ročnú záruku.

Vertikálne štiepačky dreva

Polená sa do vertikálnych štiepačiek vkladajú na výšku a sú štiepané podobne, ako pri sekaní sekerou. Vertikálne štiepačky sú podstatne väčšie a ťažšie ako horizontálne kúsky. Bežne majú cez 100 kg.

Majú silnú tlačnú silu, od 7 do 12 t a príkon nad 3000 W. Poradia si nielen s tvrdým, ale aj s mokrým a objemným drevom. Avšak, vzhľadom na ich vyšší výkon, potrebujete na ich napájanie minimálne trojfázovú zásuvku.

Vertikálne štiepačky dreva využijú najmä profesionáli, ktorí pripravujú viac ako 15 m³ dreva.

TIP: Obľúbenou vertikálnou štiepačkou je VILLAGER LS 7 T, ktorý je výkonný s tlakom do 7 t, bezpečný a je poháňaný jednofázovým elektrickým motorom s výkonom 3000 W.

Typ pohonu štiepačiek

1. Štiepačky dreva s elektrickým motorom sú zvyčajne lacnejšie, ľahšie a menej hlučné. Ich nevýhodou je nutnosť pripojenia k elektrickej zásuvke. Využijete ich najmä v záhradách či na chatách.

2. Štiepačky dreva s benzínovým/ dieselovým motorom sú ťažšie stroje, ktoré využijete v teréne bez možnosti pripojenia k elektrickej zásuvke. Sú ťažšie a drahšie, no spracujú aj tvrdé a mokré drevo.

3. Štiepačky za traktor sú efektívne pri spracovaní dreva priamo v lese. Sú poháňané priamo hriadeľom traktora.

4. Kombinované štiepačky sú flexibilné stroje, nakoľko disponujú elektrickým pohonom a benzínovým alebo naftovým motorom.

Tlačná sila

Pri výbere štiepačky vždy zohľadňujte jej tlačnú silu. Uvádza sa v tonách a ide o tlak, ktorým štiepačka pôsobí na klát dreva.

Štiepenie mäkkého dreva

Ak hľadáte štiepačku na štiepenie mäkkého dreva s malým priemerom, postačí vám horizontálna štiepačka na drevo so silou 4-6 t.

Štiepenie tvrdých klátov

V prípade, že pracujete s tvrdým, mokrým alebo sukovitým drevom, hľadajte štiepačku s tlačnou silou ideálne 10 t. Vždy však voľte stroj s väčšou tlačou silou, aby ste sa uistili, že si s polenami poradí.

Príkon

Príkon štiepačiek na drevo sa udáva vo Wattoch a súvisí nielen s výkonom, ale aj so spotrebou stroja. Zatiaľ, čo lacnejšie kúsky majú príkon do 3000 W, výkonnejšie sa pohybujú v rozmedzí 3000-5000 W.

Hmotnosť

Váha je jedným z najobmedzujúcejších parametrov všetkých štiepačiek. Ak ich potrebujete prevážať alebo premiestňovať, vyberte si horizontálny stroj, ktoré viete čiastočne rozložiť a je ľahší ako vertikálny model.

Vertikálne modely sú ťažšie, pričom s ich výkonom priamo úmerne rastie aj ich váha. Na ich prevážanie potrebujete vozík alebo vlek.

Pripravte sa na zimnú sezónu

Odbremeňte svoj chrbát, ruky a obstarajte si štiepačku na drevo čo najskôr. Uľahčite si ťažkú prácu a zaobstarajte si kúsok, ktorý vyhovie práve vašim potrebám.