Ako vybrať tlakovú umývačku?

Rýchla a výkonná práca s tlakovou umývačkou pomáha očistiť veľké plochy v okolí domu, odstrániť nečistoty na ťažko dostupných miestach (fasádach, plotoch či odkvapoch) a ušetriť náklady na vodu a čistiace prostriedky. Aké funkčné kvality musíte zohľadniť pri výbere tlakovej umývačky - wapky?

Typy tlakových umývačiek

Pri výbere novej wapky zvážte, na aký účel ju budete používať a ktoré parametre sú pre vás dôležité.

Tlakové umývačky podľa účelu

Hobby umývačka

Hobby tlaková umývačka do 450 l/h je skvelou voľbou na nenáročné, občasné čistenie fasád, dlažieb v okolí domu, auta alebo motoriek. Vyvíja tlak do 130 barov a jej komponenty sú prevažne z plastu.

Poloprofesionálna umývačka

Model zo zliatiny sa používa na dlhšiu a náročnejšiu prevádzku ako hobby prístroje. Tejto skutočnosti zodpovedá aj prietok vody 500 l/h pri tlaku 140 barov.

Profesionálne umývačky

Profesionálne tlakové umývačky sú prevažne z kovu, pri robustnej konštrukcii využívanej v automobilovom, strojárenskom alebo potravinovom priemysle. Ich prietok vody dosahuje od 600 l/h a viac, tlak majú minimálne 160 barov.

Tlakové umývačky podľa pohonu

Umyváčky s elektrickým motorom

Najpoužívanejšie modely v bežnej domácnosti, no pri práci vás obmedzujú prívodné káble a cena za wapku je nižšia ako pri benzínových či naftových modeloch.

Benzínové a naftové umývačky

Benzínové umývačky sú vhodné na poloprofesionálne a profesionálne využitie. Ich výhodou je neobmedzená mobilita, ale prácu neraz sťažuje zložitá konštrukcia a robustnosť stroja.

Tlakové umývačky podľa teploty vody

Umývačky na studenú vodu

Väčšina modelov tlakových umývačiek je vhodná na studenú vodu. Dôležité je vybrať si najvhodnejší čistiaci prípravok a po použití stroj dôkladne prepláchnite.

Umývačky na horúcu vodu

Profesionálne wapky na horúcu vodu sa využívajú v strojárstve a v automobilovom priemysle na očistenie súčiastok zanesených tukom alebo olejom.

Parametre tlakových umývačiek

Prietok vody

Prietok udáva objem vody, ktorý pretečie pumpou za určitý čas (hodinu). Údaj úzko súvisí s vyvíjaným tlakom – pri 160 baroch prietok vody dosahuje 650 l/h.

Výkon a príkon

Pre bežné čistenie vám odporúčame stroje s výkonom od 1600 do 2100 W. Pri vyšších hodnotách aj niektoré poloprofesionálne čističe dosahujú výkon približne 4800 W.

Tlak

Hodnota výšky tlaku závisí podľa konkrétneho účelu. Pre bežné práce okolo domu sú vhodné čističe s tlakom od 110 – 160 barov. Pre profesionálne využitie potrebujete silnejší tlak, aby sa to odzrkadlilo v rýchlosti a účinnosti čistiaceho cyklu.

Teplota vody

Ohrev vody zväčša zaisťuje dieselová vykurovacia špirála. Teplota vody dosahuje od 80 do 130°C. Pri vyšších hodnotách sa voda mení na paru a vám to umožňuje čistiť ako s parným mopom.

Hmotnosť

S robustným strojom sa aj pri tej najvyššej kvalite zle manipuluje, ale nesiahajte ani po najlacnejších plastových modeloch do 6 kg. Je ideálne, ak má stroj minimálne 10 kg. Máte vyššiu záruku, že wapka obsahuje kovové súčasti, čím sa jej predlžuje životnosť.

Prídavné funkcie

Niektoré modely disponujú prídavnými funkciami, ako:

- dávkovaním čistiaceho prostriedku a používaním nádob integrovaných priamo do stroja,

- "skrytými" káblami: pre lepšie uskladnenie, šetrenie priestorom, pre ochranu kábla a blízkych súčastí je výhodnejšie prívodný kábel automaticky navíjať dovnútra - inou možnosťou je uchytenie kábla na háčiky alebo v držiaku,

- regulovaný prietok vody sa používa pri krehkých a drobných materiáloch - pracovať s tlakom môžete buď samostatnými nástavcami, dielmi na tryske (hobby stroje) alebo na tele (pri poloprofesionálnych).

Príslušenstvo

Podľa frekvencie využívania a špecifík očisťovaných plôch rozlišujeme základné príslušenstvo: podvozok, trysky (rotačné, napeňovacie alebo s lúčmi), nádobu na prípravky či hadice.

Do doplnkového príslušenstva sa radia sady kefiek rôznych dĺžok, autokefy, na umývanie fasád a striech, predlžovacie nástavce či penové trysky.

Čas potrebný na umytie

Výsledok čistenia závisí od veľkosti plochy, ktorú treba umyť, hodnôt tlaku a prietoku vody. Čím sú tieto údaje vyššie, tým sa skracuje doba trvania jedného umývania – od 20 do 90 min. Výhodou tlakových umývačiek je zabudovaná poistka na automatické vypnutie. Najnáročnejšie modely nie sú vyrábané pre sieťové napätie (230 V) a je nutné používať trojfázový prúd.

Špeciálna kozmetika

Na odolné nečistoty vám nepostačia lacné univerzálne penové čističe, ale alkalické. Pri kúpe kozmetiky priamo od predajcu stroja vám garantujú nielen nárok na reklamáciu, ale aj iné výhody, ktoré získate pri pozáručnom servise. Špeciálna kozmetika je menej agresívna (voči ošetrovaným povrchom aj vzhľadom na mechanizmus stroja) a ľahšie biologicky odbúrateľná.

Zásady bezpečného používania wapky

Práca pod prúdom vody pri vysokom tlaku si vyžaduje ochranné prvky tváre (okuliare) a rukavice. Wapkou nikdy nemierte na človeka, ani na zviera a neumývajte žiadne zariadenie pod elektrickým prúdom.

Vyberajte podľa parametrov

V našej ponuke nájdete tlakové umývačky vhodné na hobby, ale aj profesionálne použitie, s rôznymi parametrami a v rôznych cenových kategóriách. Ak potrebujete s výberom poradiť, kontaktujte nás!