Ako vybrať vzduchovku NORICA?

Vlastniť vzduchovku bolo detským snom nejedného chlapca. V časoch minulých, kúpil každý otec synovi Sláviu, keďže to bola jediná vzduchovka dostupná na trhu. Časy minulé už ale prešli, Slávie už nie sú to, čo bývali, trh sa rozšíril. V súčasnosti ponúka trh široké spektrum vzduchoviek rôznych typov, konštrukčných variácií, kalibrov a podobne. Ak si kladiete otázku, ako sa má bežný laik v tak širokej ponuke vyznať, nezúfajte. Spoločnosť IBO vám prináša spoľahlivé vzduchovky španielskeho výrobcu NORICA, ktorý má viac ako 100 ročnú tradíciu výroby. Pripravili sme pre vás zopár rád, tipov a charakteristík, ktoré by ste mali vedieť pred kúpou vzduchovky Norica. Ak sa teda vo vzduchovkách zatiaľ nevyznáte, no chcete sa dozvedieť viac, venujte pár minút tomuto blogu.

1. Začíname

Vzduchovkou sa rozumie ľahká strelná zbraň poháňaná tlakom stlačeného vzduchu. Evidujú sa ako zbrane kategórie D. Dôležitým údajom je sila vzduchovky v jouloch (J). Slovenská legislatíva povoľuje predaj vzduchoviek s výkonom do 15 J osobám od 18 rokov, pričom na nákup nie je potrebný zbrojný preukaz. Vzduchovky silnejšie ako 15 J sa predávajú výlučne držiteľom zbrojných preukazov.

1.1. Delenie vzduchoviek NORICA:

1.1.1. Podľa zdroja energie

• Pružinové
• PCP

Pružinové

Pružina je základným a najstarším systémom streľby vzduchoviek. Tento typ vzduchovky využíva pružinu na stlačenie vzduchu v komore. Existuje viacero spôsobov nabíjania pružinových vzduchoviek, ktoré je potrebné spomenúť: s lámacou hlavňou , spodnou a bočnou pákou. Pri konštrukcii s lámacou hlavňou, ktorá je najčastejšia, sklopíte hlaveň dolu a tým natiahnete pružinu. Potom sa diabolka vloží priamo do hlavne, hlaveň zodvihnete späť na svoje miesto a vzduchovka je pripravená na streľbu. Ide jednoznačne o najbežnejší typ vzduchovej pušky s pružinou. Vzduchové pušky s pákou v spodnej časti alebo na boku vzduchovky sú iné, pretože hlaveň zostáva pevná na mieste a tým sa zvyšuje aj presnosť samotnej vzduchovky. Veľkou výhodou je jednoduchý a lacný servis takýchto vzduchoviek.

+ jednoduché ovládanie
+ široký výber modelov
+ presné aj na väčšiu vzdialenosť

- nutnosť prebíjania po každom výstrele

PCP

PCP vzduchovky, tiež zvané „vetrovky“ využíva ako zdroj energie plyn natlačený v takzvanej kartuši. Plyn (vzduch) je teplote stabilný a preto je možné kartuše opätovne tlakovať. Sú dva spôsoby ktoré sa dnes obvykle používajú a to pomocou špeciálnej pumpy alebo tlakovej nádoby. Výhodou PCP vzduchoviek je vysoká presnosť aj vďaka faktu, že majú veľmi slabý až minimálny spätný ráz. V nadväznosti ja minimálny spätný ráz je možné použiť akúkoľvek optiku. Väčšina týchto vzduchoviek má možnosť nastavenia sily streľby.

+ možnosť strieľať viac rán na jedno nabitie
+ minimálny spätný ráz
+ pre profíkov - náročnejší a drahší servis

- vysoká obstarávacia cena
- nutnosť dokúpenia príslušenstva

1.1.2. Podľa kalibru

• 4,5 mm
• 5,5 mm

4,5 mm (.177)

Kaliber 4,5 mm je suverénne najpopulárnejším kalibrom na súčasnom trhu. Strelivo 4,5 mm môže byť strieľané pri vyšších rýchlostiach, čo má za následok lepšiu trajektóriu. Rovná trajektória znamená väčšiu presnosť na väčšie vzdialenosti. Tento kaliber je vhodný najmä pre streľbu na terč, pretože zanecháva najmenší otvor po strele. Pri súčasných technických parametroch vzduchoviek kalibru 4,5 mm môžu dosiahnuť úsťovú rýchlosť až 700 km/h.

5,5 mm (.22)

Strelivo kalibru 5,5 mm je oproti kalibru 4,5 mm rozmerovo väčšie a čo je dôležité, má vyššiu hmotnosť. Výsledkom toho je, že kaliber 5,5 mm omnoho viac poškodzuje pri zásahu cieľ. Práve preto je vhodný na deštruktívnu streľbu, ktorá sa vyžaduje pri hubení potkanov, či iných hlodavcov a škodcov. Úsťová rýchlosť kalibru 5,5 mm sa pohybuje okolo 650 km/h.

2. Ako si vybrať tú pravú pre mňa?

Keď ste už získali základný prehľad o kategorizácii našich vzduchoviek, treba si položiť pred kúpou niekoľko otázok v ktorých zvážite, čo od vzduchovky očákavate.

Na čo budem vzduchovku používať?

Základnou otázkou je budúce využitie vzduchovky. Pri kúpe vzduchovky zrejme budete vedieť, či si ju kupujete na rekreačnú streľbu na záhrade, či likvidáciu škodcov. Do značnej miery to napovie vám aj predajcovi, akú vzduchovku si máte vybrať, resp. vám má predajca odporučiť. Ak chcete vzduchovku využívať na viacero účelov, bolo by dobré stanoviť, koľko percent streľby bude vykonávanej na ktorý účel. Vedieť odpovedať na túto otázku je dôležité, pretože každá vzduchovka je navrhnutá a vyrobená tak, aby spĺňala špecifické požiadavky určitej časti trhu. Niektoré sú určené na strieľanie vo všeobecnosti, zatiaľ čo iné vzduchové zbrane sú určené pre špecifickejší účel, ako napríklad lov či súťažnú streľbu na terč. Na určitej úrovni je pravdivé, že každá vzduchovka môže byť použitá na akýkoľvek z týchto účelov. No skúsení strelci vedia, že je vždy lepšie kúpiť si vzduchovú zbraň navrhnutú pre konkrétne účely.

Na akú vzdialenosť budem strieľať ?

Väčšina vzduchoviek patrí do jednej z týchto štyroch kategórií: slabé, stredne silné, silné (magnum) a super-magnum. Vo všeobecnosti sú slabé a stredne silné zbrane skvelé pre streľbu na rôzne objekty, streľbu na terč a na likvidáciu škodcov na vzdialenosť do približne 30 metrov. Pri tejto vzdialenosti sú aj slabšie vzduchovky postačujúce. Samozrejme môžete strieľať aj na objekty vo väčšej vzdialenosti, no tieto zbrane fungujú najlepšie do tridsiatich metrov. Stredne silné zbrane rozšíria váš dostrel na približne 45 metrov, magnum zbrane na približne 60 metrov a super-magnum vzduchovky na 70 až 75 metrov. Treba podotknúť, že na vzduchovky kategórií magnum a super magnum potrebujete zbrojný preukaz, nakoľko presahujú silu 15 J. Vďaka týmto rozdielom môžete vidieť dôležitosť predpokladanej vzdialenosti streľby, pretože si vďaka nej vyberiete vzduchovku tej správnej silovej kategórie.

Dôležité vlastnosti:

Sila vzduchovky

Pružinová vzduchová zbraň so správnou úrovňou sily pre zvolený účel je dobrou voľbou. Dobrým ale určite nie je nápad kúpiť si zbraň s oveľa väčšou silou ako potrebujete s odôvodnením, že si radšej kúpim silnejšiu, čo ak sa mi to niekedy zíde. Prečo? Pretože pri pružinových vzduchovkách platí pravidlo čím silnejšia, tým drahšia. Silná pružinová vzduchovka má takisto silný spätný ráz, takže budete potrebovať odolnejší puškohľad, ktorý samozrejme viac stojí. Silné pružinové zbrane sa rovnako ťažko naťahujú a sú pri streľbe relatívne hlučné. Zvážte tieto problémy pri zvažovaní sily zbrane, ktorú potrebujete a chcete kúpiť. Špecifickou kategóriou v tomto ohľade sú PCP vzduchovky, keďže tieto majú minimálny spätný ráz a môžu používať akúkoľvek optiku.

Dizajn a prevedenie

Vzhľad vzduchovky je pre väčšinu strelcov dôležitý aj napriek tomu, že nemá so samotnou streľbou takmer nič spoločné. Dizajn a povrchová úprava zbrane však môže pre majiteľa vzduchovky predstavovať naozaj dôležitý faktor. Zahŕňa tvar pažby, celkový vzhľad vzduchovky, kvalitu brunírovania či iné kozmetické faktory. Povrchová úprava závisí na osobnom vkuse a tu platí: koľko ľudí, toľko chutí. V ponuke sú rôzne tvary, materiály či ergonomické prevedenia vzduchoviek. Dá sa ale povedať, že keď sa strelec so svojou vzduchovkou cíti pohodlne a dobre, bude strieľať s vyššou sebadôverou, čo by mohlo viesť k lepším výsledkom.

Na záver:

Každý strelec má vlastnú predstavu o tom, čo by mala mať jeho vytúžená vzduchovka. Niektorí ľudia preferujú drevené pažby, niekomu vyhovuje plast v taktickom prevedení. Pri výbere vzduchovky, je vždy dôležité vedieť, čo od nej očakávate. Keď viete, aké vlastnosti sú pre vás prioritou, bude výber tej správnej vzduchovky jednoduchší. Ak sa však neviete rozhodnúť, vždy je dobré poradiť sa s odborne vyškoleným predajcom. Stačí mu povedať účel a približnú cenovú reláciu. Naši skúsení predajcovia vám vždy radi poradia.

Vzduchovky NORICA nájdete na: Vzduchovky NORICA