Ako vybrať fotopascu?

Čo je to fotopasca?  

Fotopasca slúži na vytváranie snímok a videí pomocou perfektne maskovaného a konštruovaného fotoaparátu. Digitálny fotoaparát musí byť vybavený odolným pohybovým snímačom (PIR), ktorý sa aktivuje každou tepelnou stopu zvierat a človeka, no nemalo by sa zabúdať ani na dostatočne ďaleký dosah a rozsah. V nasledujúcich riadkoch vám poradíme, ako vybrať vhodnú fotopascu.

Pri výbere je vhodné vedieť, na čo má daná fotopasca slúžiť. Či už chceme mať aktuálny prehľad o pohybe, alebo nám stačí skontrolovať fotografie neskôr. Či už potrebujeme fotopascu vyslovene na monitoring zveri, fotopascu do domu, alebo nám záleží na najvyššej kvalite fotografií. Taktiež môže náš výber ovplyvniť, koľko chceme do daného zariadenia investovať.

Fotopasce majú svoje uplatnenie medzi profesionálmi v poľovníctve, kriminalistike či zoológii, no rovnako slúžia aj amatérskym používateľom na ochranu svojho majetku, chát a sezónnych príbytkov pred vandalmi.

Zariadenie pozostáva z fotoaparátu, pohybového senzoru, nočného prísvitu a ovládacích prvkov. Najčastejšie je napájaná alkalickými batériami, ale často podporuje aj externé 12V napájanie. Pokiaľ potrebujeme, aby fotopasca vydržala dlhšie, môžeme použiť jednorazové lítiové batérie, ktoré majú väčšiu kapacitu ako alkalické a navyše takmer vôbec ju nestrácajú ani pri nízkych teplotách. Fotopascu tak môžeme nechať pri svojej chate alebo na strome v lese aj na dlhšie obdobie. Ďalšou možnosťou napájania sú opakovane nabíjateľné NiMH batérie. S externým 12V napájaním či použitím solárneho panela so zabudovanou batériou môže fotopasca fungovať neobmedzene dlhú dobu.

Niektoré fotopasce ako napríklad GSM fotopasce dokážu zachytené zábery rovno posielať ako MMS alebo email. Vďaka tomu môžeme mať prehľad, čo sa deje pred fotopascou v reálnom čase. Na komunikáciu so sieťou im slúži SIM karta a anténa. Do fotopasce stačí vložiť SIM kartu s preplateným balíkom MMSiek alebo dát a umiestniť ju na miesto s pokrytím signálu. Pokrytie signálom sa môže u jednotlivých operátorov líšiť, preto je dobré na výber poskytovateľa dopredu myslieť. Výhodou týchto fotopascí je, že nie je potrebné tak často chodiť kontrolovať pamäťovú kartu vo fotopasci. Je to výborná pomôcka aj pri ochrane majetku.

Hlavné parametre pri výbere fotopasce:

  • Rozlíšenie fotografií
  • Rozlíšenie videa a počet snímok za sekundu
  • Rýchlosť spúšťania
  • Uhol záberu
  • Nočný prísvit
  • Cena

Vyššie rozlíšenie, lepšia kvalita

Pri rozlíšení štandardne platí, že čím väčší počet pixelov sa podieľa na zábere, tým je kvalita fotografie  lepšia. Pri monitoringu zveri a zlodejov v exteriéri hovoríme o špecifikácii, ktorá je "nad zlato". Čím je rozlíšenie vyššie, tým viac detailov na fotkách uvidíme. Pozor však treba dávať na rozlíšenie senzoru a nie pravdepodobne umelo zväčšené rozlíšenie ukladaných fotiek. Fotopasca dokáže odfotiť iba fotku s rovnakým rozlíšením, ako je rozlíšenie samotného senzoru. Možnosť umelého zväčšenia rozlíšenia (tzv. interpolácia) nijakým spôsobom nezvyšuje množstvo detailov na fotografii, iba zväčší už tie existujúce. Ak si máme vybrať medzi 2 podobnými fotopascami, pričom pri jednej je uvedené rozlíšenie 4 Mpix a pri druhej 22 Mpix, budeme mať pocit, že tá druhá musí byť zákonite lepšia. Pri interpolácii síce pixely pribudnú, ale množstvo detailov sa nezvýši.

Rozlíšenie videa a počet snímok za sekundu

Ak hľadáme fotopascu vhodnú na tvorbu videozáznamov, vhodné sú modely s Full HD (1920/x1080) rozlíšením. Pri videách z fotopascí sa môžeme stretnúť s trhaným pohybom. Tento jav nastáva vtedy, keď fotopasca nestíha zachytiť toľko snímok za sekundu, ale vloží do videa snímky 2x za sebou, a preto sa video javí ako trhané.

Rýchlosť a čas aktivovania spúšte ako hlavná premenná

Ak potrebujeme nasnímať rýchlu, obozretnú lesnú zver alebo "pozornejších" zlodejov, pri zaznamenaní pohybov by nemal byť čas na odoslanie príkazu pre aktivovanie spúšte a vyhotovenie snímky dlhší ako 0,5 sekundy. Pomalšia fotopasca nemusí stihnúť zachytiť rýchlo sa pohybujúce objekty. Vďaka krátkemu času spustenia vám neunikne ani rýchly pohyb pred fotopascou. 

Finálne umiestnenie ovplyvní uhol záberu

Uhol záberu ovplyvňuje ako doširoka fotopasca sníma svoje okolie. V praxi to znamená, že niektoré fotopasce snímajú užší záber ako iné. Tým pádom sa budú aj objekty na fotografii javiť väčšie, respektíve menšie, ak naopak fotopasca sníma širší záber. Pri údaji 100˚ fotopasca zaznamenáva pohyb do vzdialenosti 5 metrov. Takáto fotopasca je vhodnejšia pre stiesnené, úzke, vstupné priestory a okolie príbytkov. V prírode je vhodné využívať fotopasce s uhlom záberu približne 60˚. Dosahujú väčšie vzdialenosti (10-12mestrov) a ich zábery sú ostré a detailné. Ak by sme použili fotopascu s užším uhlom záberu a zver príde bližšie, riskujeme, že nebude v zábere celá. Ak napríklad potrebujeme monitorovať širšie okolie svojej chaty, lebo chceme vedieť či sa niekto nepohyboval pred vchodovými dverami alebo okolo auta zaparkovaného na dvore, je možné že budeme potrebovať fotopascu so širším uhlom záberu. Naopak, ak vás zaujíma pohyb zvierat na lúke, povedzme 15-20 metrov od najbližšieho stromu, na ktorý môžete umiestniť fotopascu, bude vhodnejšie použiť fotopascu s užším uhlom záberu.

Dosah fotopasce v desiatkach metrov

Dosah dosvitu fotopascí sa pohybuje od 10-25 m. Pri dosahu sa zamerajte aj na vzdialenosť, do ktorej fotopasca detekuje pohyb. U najnovších fotopascí je možný dosah pohybového snímača až do vzdialenosti 30 metrov a dosah prísvitu predstavuje 25 metrov.

Prísvit značí "neviditeľnosť" fotopasce

Nočný prísvit umožňuje spoznať správanie zvierat aj po tme, čo sa obzvlášť hodí pri druhoch s prevažne nočnou aktivitou. Niektoré fotopasce majú prísvit takmer neviditeľný (tj. celý v infračervenom spektre). To je veľká výhoda, lebo v tme neviditeľnú fotopascu nezbadá človek ani zviera, tým pádom neriskujeme jej odhalenie alebo vyplašenie sledovaného živočícha.

Vo fotopasciach sa štandardne nachádza prísvit s vlnovou dĺžkou 940 nm. Keďže je neviditeľný pre človeka aj zvieratá, môžeme ich pri najvyššej diskrétnosti používať ako fotopascu do domu a pozorovanie zveri v prírode. Ak zvažujete kúpu fotopasce s prísvitom 850 nm, dajte pozor na to, aby ju zlodej neodhalil. Aj keď je tento model silnejší, jeho infračervené žiarenie je viditeľné. Zver na to reaguje zväčša uskočením alebo priblížením (zo zvedavosti). Všetky infračervené prísvity majú spoločnú jednu vec, a to výsledné čiernobiele nočné zábery.

Fotopasce s bleskom prezradia polohu

Fotopasce s bleskom sa najčastejšie sa používajú na zhotovenie farebných snímok v noci pri monitoringu lesnej zveri. Na stráženie majetku sú menej efektívne, pretože hrozí, že biely blesk okamžite prezradí polohu fotopasce snímanej osobe. Pokiaľ potrebujeme (napríklad pre potreby výskumu) získavať farebné zábery aj v noci, existujú aj modely fotopascí, ktoré majú biely blesk, podobne ako blesky na fotoaparátoch. Zvieratá na takýto blesk reagujú prekvapivo pokojnejšie ako na viditeľný "low glow" prísvit. Človeku ale prítomnosť takejto fotopasce v noci rozhodne neunikne.

Poznámka: Fotopasce s bielym bleskom slúžia hlavne pre ochranárov prírody na monitoring rysa ostrovida. Fotopasca s bielym bleskom urobí aj v noci farebnú fotku a rysa následne možno rozoznať podľa farebných škvŕn.

Cena

Cena je faktorom, ktorý môže ovplyvniť výber najlepšej fotopasce. Pri výbere fotopasce sa môže zdať, že vyššia cena za fotopascu evokuje vyššiu kvalitu, no vždy je potrebné sa zamerať na pomer cena/výkon.

Drobnosti, ktoré rozhodujú

Fotopasce sa využívajú najmä v exteriéroch, kde ich fungovanie nesmie ohroziť vietor, mráz, dážď, ostré predmety či zvieratá.
Predchádzaniu poveternostného vplyvu a cudzím zásahom pomáha aj ďalšie príslušenstvo k fotopasciam, a preto doporučujeme:

  • Fotopascu zabezpečiť pred rizikom pádu. Na upevnenie a zaistenie fotopascí použite popruhy, špeciálne držiaky a skrinky v podobe úkrytov či vtáčích búdok. 
  • Pri umiestnení dbať na to, aby ju neohrozoval blízky pohyb vetiev, nálety vtákov či hmyzu.
  • Fotopasca má čo najlepšie splynúť s okolím, preto na jej maskovanie je vhodné uprednostniť klasickú zelenú farbu.
  • Pri výslednom umiestnení okrem prírodných živlov rozhodujú už spomínané kľúčové parametre.
  • Funkčnosť bežných fotopascí je spoľahlivá aj v tuhých mrazoch pri teplote do -25 °C. Problém nastáva pri zvýšenej citlivosti kontaktov vkladaných SIM a SD kariet. Čím sú tenšie, tým skôr hrozí deformácia a nedoliehanie čipu v slote. Po oteplení sa funkčnosť fotopasce, respektíve jej SIM karty, vráti do "normálu".

Nepodceňme ani nastavenie fotopasce

Výber fotopasce sa môže zdať náročný, no pri rozhodovaní sa zamerajte len na faktory, ktoré sú dôležité vo vašom prípade. Avšak, po zakúpení fotopasce upriamte pozornosť aj na jej správne nastavenie a možnosť servisu. Ak by ste si pri výbere neboli istí, alebo vám fotopasca neposiela fotky, my vám radi poradíme, a navyše poskytneme aj zákaznícky servis.

Kompletnú ponuku fotopascí nájdete tu: Fotopasce