Brokový pozdrav zo Stredomoria

Talianske brokovnice vnímame ako synonymum kvality a elegancie. Väčšina z nich vzniká v provincii Brescia, kde nájdete aj zbrojovku s trochu záhadným názvom F.A.I.R. aj keď patrí k menej známym značkám, medzi strelcami má státisíce fanúšikov. A tento rok oslávila 50. výročie. 

Začalo to nenápadne: Zbrojovka F.A.I.R. špecializovaná na lovecké a športové brokovnice vznikla v roku 1971 pod taktovkou Isidora Rizziniho, od ktorého odvodzuje svoje meno (Fabbrica Armi Isidoro Rizzini). Taliansky podnikateľ tým založil slávnu tradíciu aj celú "brokársku" dynastiu, pretože nositeľa priezviska Rizzini dnes nájdete medzi puškármi či manažérmi radu zbrojoviek. Vedľa Isidora sa v odbore spočiatku angažovali hlavne jeho bratia Battista a Emilio, dnes na nich nadväzujú ďalšie generácie. 

Rodinné zázemie

Vývojové a výrobné kapacity zbrojovky F.A.I.R. vyrástli v meste Marcheno, ktoré leží v tradičnom centre zbrojnej produkcie - lombardskej provincii Brescia. V tomto "talianskom Suhle! nájdete ako ďalšie slávne brokové značky na čele s Berettou a Perazzi, tak najlepšíc európskych rytcov Stefana Pedrettiho, Francescu Fracassi alebo Cesara Giovanelliho. 

Na čele spoločnosti dnes stojí Luca Rizzini, ktorý síce stále žije v Taliansku a nadväzuje na rodinnú tradíciu, ale do podniku priniesol aj drahšie prístupy zo Spojených štátov. A otvorene priznáva, že značka F.A.I.R. patrí na trhu skôr k strednej triede, ktorá cieli najmä na početné komunity lovcov v USA. Mnohí Američania totiž túžia po kvalitnej európskej zbrani tradičného strihu, za ktorú však odmietajú platiť premrštené čiastky. Presne taká filozofia zbrojovky F.A.I.R., ktorá sa na Apeninskom polostrove - hneď po nedostihnuteľnej Berette - teší z pozície druhého najväčšieho výrobcu brokovníc. Rodinná firma každoročne vyrobí až 25 000 exemplárov, ktoré putujú do 42 krajín sveta. 

Vydržať na americkom trhu ale nie je ľahké a napríklad v rokoch 2010-2014 tam brescijská zbrojovka nemala žiadne zastúpenie. Dnes v USA pôsobí vďaka exkluzívnemu importérovi IFG (Italian Firearms Group), čo je konzorcium štyroch talianskych zbrojoviek a amerického distribútora s obrími skladmi uprostred Texasu. 

Počítače aj ručné práce 

F.A.I.R. vsádza na spojenie storočnej histórie výroby talianskych strelných zbraní a moderných technológií. Prevádzkuje niekoľko liniek, ktoré je možné prispôsobiť ako na produkciu klasických modelov s hladkým vývrtom, tak pre modernejšie pojaté brokovnice. Výskumné a vývojové oddelenie stavia na CAD (Computer Aided Design) a CAM (Computer Aided Manufacturing) systémy, pomocou ktorých inžinieri navrhujú nové mechanické komponenty. Počítačové programy umožňujú simulovať dynamiku pohybu jednotlivých dielov, rovnako ako fyzikálne vlastnosti typické pre rôzne materiály. Vďaka tomu sa už v ranej fáze odhalia verzie súčiastok, ktoré by sa pri streľbe lámali, rýchlo opotrebovávali alebo zhoršovali ergonómiu.

Po nájdení ideálneho riešenia vznikajú sériové diely z oceľových aj hliníkových ingotov a plechov na CNC strojoch, takže majú minimálnu vôľu. Sú plne zameniteľné nielen medzi jednotlivými zbraňami rovnakého typu, ale v niektorých prípadoch aj naprieč modelovými radmi. To uľahčuje montáž či údržbu a zároveň šetrí peniaze - v USA je možné zbraň značky F.A.I.R kúpiť za 1475 až 6000 dolárov podľa typu a prevedenia (1230 až 5100 €). Z obrábacích strojov vychádzajú polotovary s minimálnou drsnosťou povrchu, ktoré potom robotníci manuálne opracovávajú, nastavujú a usadzujú. Každá brokovnica F.A.I.R. tak vykazuje vysoký podiel na ručnej práci - bez ohľadu na model, cenu alebo cieľový trh. Osobitnú pozornosť venujú Taliani úrovni spracovania drevených častí z tureckého orecha, ktoré sa k baskuliam lícujú s mikrometrovou presnosťou. Vďaka strojovému zázemiu môže zbrojovka popri tradičnom rytí ponúkať aj zákazkové laserové gravírovanie. 

S hlavňami nad sebou 

Po kompetizácii Rizziniho zbrojári skúšajú každú druhú brokovnicu čo do zlícovania dielov i funkčnosti a každú štvrtú potom nastreľujú v 50 m tuneli, aby si overili správne uhly medzi "laufmi". Nakoniec prichádzajú na rad hlavné rozmerové a metalografické testy, po ktorých továreň posiela zbrane do Gardone Val Trompia. Práve tam sídli národná pobočka organizácie C.I.P. (Medzinárodná stála komisia pre skúšky ručných zbraní a streliva), od ktorej brokovnica dostane pred cestou na trh príslušný certifikát. 

Zbrojovka sa pýši tým, že pri vývoji nových pušiek aj ich súčastí zohľadňuje pripomienky streleckej komunity z celého sveta. Spolupráca s nimrodmi aj strelcami v disciplínach trap či skeet jej umožňuje vytvárať zbrane prispôsobené na mieru veľmi konkrétnym požiadavkám. Na internetových diskusných fórach patrí k najčastejšie uvádzaným vlastnostiam brokovníc F.A.I.R. spoľahlivosť. Lovci so sklonmi k praktickosti si cenia fakt, že zbrane z Marchena odvedú svoju prácu bez "zbytočného marketingovéo humbuku" - a je to pravda, okrem samotnej komunity názov Fabbrica Armi Isidoro Rizzini príliš ľudí nepozná. 

Pokiaľ by sme sa na sortiment pozreli podrobnejšie, nájdeme ako štandardné zbrane s dobrým pomerom kvality a ceny, tak zákazkové kúsky s exkluzívnou povrchovou úpravou, vyladenými mechanickými riešeniami a rytinami. Výrobný program dlhodobo vsádza na zbrane koncepcie over-and-under, čiže dvojhlavňové kozlice s "laufmi" vo zväzku nad sebou. 

Nepreberná ponuka

Z loveckých kozlíc môžeme uviesť napríklad rad SLX 600 zahrňujúci varianty DE LUXE, GOOSE alebo SLUG-BATTUE. Ako názvy napovedajú, prvá zaujme predovšetkým estetickým prevedením a druhá je určená pre lovcov pernatej zveri. Tretí model sa môže pochváliť zodolneným prevedením a ocenia ju najmä nimrodi, ktorí v lesnom poraste lovia diviaky a sluky. Model SLX 600 DE LUXE je dostupný v brokových kalibroch 12, 20, 28 a .410. Nájdete na ňom množstvo vychytávok aj ozdobných prvkov: klenuté závesné čapy, elegantné laserové gravírovanie novej generácie, vybrané orechové drevo s jemným kocôčkovaním dlhým zdvihom. GOOSE je dostupná aj v kamuflovanom prevedení a spoznáte ju aj podľa 11 mm hornej šíny alebo gumennej botky pažby.

Na tento rad nadväzuje model SLX 692 Gold - univerzálna kozlica dostupná v štyroch kalibroch vybavená mosadzným oválom na vyrytie majiteľových iniciálov. O jej kompaktnej verzii v brokovom kalibri 28 sa pochvalne vyjadril napríklad Grant Paviour, športový strelec a zakladateľ obchodu Shotgun Shop, dovážajúceho zbrane F.A.I.R. do Austrálie: "Ľahká brokovnica s minimálnym spätným rázom je ideálna pre mladých strelcov alebo subtílnejšie dámy. Ja som si ju zaobstaral na tréningové účely, pretože s ňou vďaka ľahkej ovládateľnosti čoskoro začnete zasahovať aj asfaltové holuby vrhané v ťažkých smeroch. Najnáročnejšie terče si najprv natrénujem práve s SLX 692, získam povedomie o ideálnom postoji i pohybe - a potom sa to snažím zapokovať s "plnotučnou" kozlicou v kalibri 12. Vďaka tomuto postupu sa presnosť mojich výstrelov výrazne zlepšila."

V jednom článku nemožno popísať všetky lovecké modely, preto stručne spomeneim aspoň trochu odlišnú valeriánu LINCOLN GAME. Oproti väčšine talianskych zbraní má totiž triezvejšiu povrchovú úpravu - bez rytín, s čiernou baskulou a pieskovanými prvkami po stranách. Výrobca týmto dizajnom cieli na lovcov či prepperov, ktorí netúžia po ozdobnom kúsku, ale po maximálnej praktickosti a odolnosti. 

Nečakaný bestseller

Na svoje si prídu aj milovníci guľobrokov - rad COMBI zahŕňa zbrane kombinujúce brokovú hlaveň v kalibri 12 či 20 a druhý "lauf" v kalibri 222 Rem., 270 Win., alebo napríklad 30-06 Spring. Málokto vie, že F.A.I.R. ponúka tiež guľovnice K500 vo väčšine bežných loveckých kalibrov. Zo športových brokovníc spomeniem model Racing Sporting, ktorý poznáte napríklad podľa výškovo nastaviteľnej lícnice - omladená druhá generácia tohto modelu potom dostala do vienka ergonomickejšiu pažbu Monte Carlo. Ďalšiu možnosť predstavujú súťažné zbrane radu CARRERA so striebristou baskulou, matne čiernou hlavňou a portovanými hlavňami. 

Či už si vyberiete ktorúkoľvek loveckú či športovú valeriánu, môžete sa tešiť na nastaviteľnú dĺžku chodu spúšte, ktorý vyladíte pomocou inbusového kľúča. Muška je u väčšiny modelov osadená svetlovodnou tyčinkou, ktorú je možné meniť podľa aktuálnych svetelných podmienok: k dispozícii je červená, žltá aj zelená verzia. Dodám, že doteraz najvýraznejší miľník vo výrobnom programe prišiel v roku 2021, kedy spoločnosť predstavila produktový rad ISIDE: vôbec prvé "dvojky" F.A.I.R. s hlavňami vedľa seba. Odborná tlač popísala tento krok ako "učebnicový príklad konštrukčnej revolúcie v hromadnej výrobe brokových dvojek". Lucca Rizzinni hovorí o revolučnom poňatí brokovej klasiky, ktoré zodpovedá továrenskej vízii o spájaní remesla s inováciami. Chcete dôkaz? ISIDE sa dnes pýši titulom najpredávanejšej brokovej dvojky sveta...

Štýlová päťdesiatnica 

V roku 2021 oslávila zbrojovka 50. výročie vzniku a ako poďakovanie za vernosť predstavuje novú kozlicu s príznačným názvom 50° ANNIVERSARIO. Záujemcovia o krásku z limitovanej edície môžu vyberať z troch dĺžok hlavne (68, 71 a 76 cm) a všetkých bežných brokových kalibrov: 12, 16, 20, 28 a .410. Kovové časti zdobí gravírovanie 4D laserom novej generácie (vytvára štyri na seba kolmé líni, čo prispieva k jemnejším detailom motívu), funkčný mechanizmus sa môže pochváliť kovanou baskulou a špirálovými pružinami. Pažba aj predpažie pozostávajú z prémiových drevín a zdrsňujúci checkering má jemnejšiu podobu ako pri ostatných modeloch. Všetky verzie výročnej brokovnice je možné podľ voľby zákazníka vybaviť buď dvojitou alebo jednoducho staviteľnou spúšťou.

Na údržbu aj na parádu

F.A.I.R. vyrába rovnako ako väčšina zbrojoviek vlastné príslušenstvo a fanúšikovské predmety. Pažby brokovníc je možné opatriť najrôznejšími botkami – bakelitovou, gumovou (pri niektorých verziách s ventilačnými otvormi) či drevenou. Z náhradných dielov prídu vhod najmä pružiny, z nástrojov špeciálny kľúč na výmenu zahrdlení. V ponuke nechýbajú očká pre ponosový popruh, prípadne lišty a montáže pre inštaláciu puškohľadu. Pre svoju zbraň si môžete zaobstarať plastové aj kožené kufríky na náboje s logom F.A.I.R., ale aj puzdrá, do ktorých sa mohutné kozlice ukladajú až po demontáži hlavne. Skalní fanúšikovia môžu svoj vzťah k značke vyjadriť napríklad batohom s vreckom na notebook alebo polokošeľou vo firemných farbách. Samozrejmosťou sú čistiace sady prispôsobené pre rôzne typy "laufov" a oleje na údržbu drevených a kovových dielov.

Zahrdlenie podľa ľubovôle

K väčšine brokovníc dodáva F.A.I.R. vymeniteľné choky (zahrdlenie alebo zúženie hlavne pred ústím, vďaka ktorému dochádza k zhusteniu brokového zhluku). Táto pomôcka je k dispozícii pre kalibre 12, 16, 20, 28 i .410 a vo všetkých bežne používaných rozmeroch: plnom, trojštvrtinovom, polovičnom, štvrtinovom i špeciálnom skeetovom. Zatiaľ čo nimrodi siahajú po prevedení TECHNICHOKE Hunting XP 50, športovci zase volia variant Sporting XP 70. Jeden kus vychádza (podľa konkrétnej modifikácie) na 27 – 44 €. 

Autor blogu: Miroslav Mašek, časopis PŘEŽÍT

Celú ponuku kvalitných zbraní od spoločnosti F.A.I.R. nájdete na: Zbrane FAIR