Deerhunter - pre kráľovsky pohodlný lov


Poľovnícke oblečenie musí spĺňať rovnaké požiadavky na odolnosť a pohodlie ako ktorýkoľvek outdoorový odev, ale aj niečo viac. Šušťanie nevhodného materiálu by znamenalo koniec nádeje na úlovok, zle umiestnené vrecká zase nedostupnosť okamžite potrebného vybavenia. Špecifickým požiadavkám vychádza v ústrety dánska značka Deerhunter, ktorá ich spája aj s atraktívnym dizajnom.


História firmy sa začala písať už v roku 1927, kedy rodina Engelových založila svoj prvý textilný podnik F. Engel K/S. Majitelia sa niekoľko generácii venovali poľovníctvu a v roku 1985 sa rozhodli prepojiť biznis s týmto koníčkom. Ich vášeň sa zhmotnila v značke Deerhunter, špecializovanej práve na poľovnícke a neskôr aj outdoorové oblečenie. Počas 90. rokov spoločnosť zakomponovala do produktov moderné materiály na čele s mikrovláknami a funkčnými membránami, roku 1997 sa stala prvým dánskym výrobcom odevov v kamuflážnom prevedení. Postupne Deerhunter predstavil špecializované kolekcie pre ženy a pre lovcov s lukom. O kvalite svedčí zastúpenie firmy v tridsiatich krajinách, avšak najvýznamnejšie ocenenie prišlo v roku 2009. Vtedy si Deerhunter zvolila dánska kráľovská rodina a spoločnosť sa zaradila medzi stovku výrobcov pýšiacich sa titulom dvorného dodávateľa.

Zateplená a priedušná

Jednu z výhod značky predstavuje rôznorodosť kolekcií - niektoré cielia na tradičnejšie zmýšľajúcich poľovníkov, iné oslovujú skôr milovníkov sviežejšieho štýlu. Práve do tejto skupiny výrobkov sa radí bunda Moor Padded, ktorú výrobca primárne označuje ako "after-shoot" model. Teda pohodlný kus odevu, do ktorého sa prezlečiete po poľovačke, dokončíte v ňom prácu, upracete a vyčistíte vybavenie a posadíte sa k praskajúcemu ohňu. Podľa mojej skúsenosti však nie je problém v bunde stráviť celý deň, a to aj počas samotnej poľovačky.


Už keď dánsku bundu prvýkrát vezmete do rúk, zaujme vás enormne nízka hmotnosť. V často náročnom teréne tak nenosíte zbytočné gramy navyše. Vrchná vrstva i podšívka pozostávajú zo 100% polyesteru, pričom na chrbte, hrudníku a bruchu sa jedná o jeho klasickú hladkú úpravu v hnedej farbe Timber 393. Povrch látky v Deerhunter naimpregnovali vodoodpudivými a antistatickými prostriedkami, vďaka čomu bunda odoláva bežnému dažďu a nečistotám. A ak už nejaká škvrna vznikne, z hladkého materiálu sa ľahko odstráni.

Ramená, ruky, podpazušie a boky kryje polyesterový úplet v kontrastnom tmavšom odtieni. Práve v týchto partiách sa človek pri intenzívnom pohybe najviac potí a úplet tak bunde dodáva príjemnú priedušnosť. Prechladnutiu - napríklad pri dlhom čakaní na jednom mieste - naopak bráni trojvrstvová vypchávka Deer-Tex® Temp z polyesterových vlákien, ktoré boli spečené dohromady pri nízkej teplote. Vzniknutá štruktúra s gramážou 160 g/m² má dobré izolačné vlastnosti a zároveň zostáva mäkká. Kombinácia všetkých materiálov je tiež pozoruhodne tichá a nešuštivá, čo pri poľovačke príde vhod.


Do tepla i nepohody

Priedušnosť aj zateplenie bundy som vyskúšal ako za príjemného jesenného počasia zodpovedajúceho "babiemu letu", tak počas pochmúrnych a sychravých dní s občasným dažďom. V teplejších podmienkach pod bundu bohato stačilo funkčné tričko s krátkym rukávom. Zlom pre pridanie ďalšej vrstvy v podobe mikiny prišiel s poklesom teploty približne pod 10 stupňov a príchodom silnejšieho vetra. Kým materiálom kryjúcim trup poryvy vetra neprenikli, úpletové rukávy už predsa len prefúklo. Dlhý rukáv mikiny však všetko vyriešil a v bunde mi potom nebola zima ani pri poklese ortuti v teplomere takmer k nule.


Niekoľko kilometrov som prekonal aj za stredne silného dažďa. Kvapky zostávali na povrchu a nevsiakli sa do polyesteru. Keď som po hodine Moor Padded vyzliekol a preskúmal stav podšívky, na žiadnom mieste som nezaznamenal priesak vody dovnútra. Dlhodobejší pohyb v silnom daždi by však, samozrejme, vyžadoval oblečenie s membránou. Moor Padded disponuje trojicou vertikálne orientovaných vreciek - dve sa nachádzajú na bokoch a jedna na ľavej strane hrude. Všetky sú dostatočne hlboké a zapínajú sa pomocou zipsov značky SBS. Hoci ide o čínskeho výrobcu, nemusíte sa báť - SBS International Development patrí vo svojej brandži k špičke a jedná sa, okrem iného, o prvého výrobcu zipsov s certifikátom kvality ISO 9001 v celej Číne. Jazdce sú vybavené dlhým textilným pútkom, takže vrecká ľahko zapnete alebo rozopnete aj v rukaviciach. Oceňujem tiež prekrytie celej dĺžky zipsov, čo prispieva k ochrane úložných priestorov pred vodou.

Praktické vychytávky

Jednocestným zipsom SBS sa zapína tiež samotná bunda. Potešilo ma, že sa pri stovkách použití ani raz nezasekol alebo "nezahryzol" do podšívky. Pod bradou ho výrobca prekryl prehybom látky, ktorý udržuje jazdec v suchu a bráni zatečeniu vody pod bradu. Za podobne praktickú vychytávku považujem elastickú manžetu na konci rukávov. Prilieha k ruke dosť tesne, aby pod ňu nefúkalo, ale neškrtí. Pokiaľ ju pretiahnete cez hodinky, zostanú v bezpečí pod látkou aj pri plnom natiahnutí paže. Ak chcete naopak mať displej či ciferník za všetkých okolností na očiach, stačí posunúť manžetu až za hodinky. Dánsku zateplenú bundu zoženiete vo veľkostiach od S až do 5XL. Výrobca ju odporúča prať v práčke pri 40 stupňoch oddelene od ostatného oblečenia obrátenú naruby. Vyhnite sa zmäkčovačom, bielidlám aj avivážam, rovnako ako bubnovej sušičke - jednoducho bundu zaveste a nechajte prirodzene uschnúť. Pracie inštrukcie zakazujú aj použitie žehličky, avšak strih nedisponuje veľkými plochami, ktoré by mohli pôsobiť pokrčeným dojmom. Vďaka už spomínanému elegantnému dizajnu som si loveckú bundu bez hanby vzal na seba aj do mesta - v kombinácii s džínsami vyzerá naozaj dobre. Dodajme, že Deerhunter v rade Moor ponúka ešte obdobne sfarbenú bundu kombinujúcu polyester s flísom alebo vestu - obe tiež zateplené izolačnou vrstvou Deer-Tex® Temp.

Strečové nohavice

Bundu vhodne dopĺňajú nohavice Rogaland, určené okrem lovu aj pre akékoľvek iné outdoorové aktivity. Na prvý pohľad zaujmú nekompromisným vyhotovením a štíhlym strihom. Aby ste sa v nich pohodlne pohybovali v lese alebo pri náročnom treku, použil Deerhunter špecifický spôsob strečového spracovania materiálu, ktorý sa rozpína vo všetkých smeroch. Inými slovami, nohavice sú pružné a flexibilné ako vertikálne, tak horizontálne, vďaka čomu poskytujú nositeľovi maximálnu slobodu pohybu. Ľahkému obliekaniu napomáha pás s elastickou vložkou v zadnej časti.


Základný materiál v hnedom odtieni Brown Leaf 571 pozostáva z 65% polyesteru a 35% bavlny, teda obvyklá kombinácia napríklad u armádneho oblečenia. Kontrastné časti v čiernej farbe pokrývajú najviac namáhané partie vrátane rozkroku či kolien. Zosilnenú a strečovitejšiu látku tu tvoria 57% polyamid, 33% polyester a 10% elastan. Zatiaľ čo vo väčšine miest sú nohavice zošité z hnedej a čiernej látky, na vnútornej strane členkov je kontrastný materiál na základnú látku našitý v ďalšej vrstve. Vychytané nohavice výrobca ošetril vodoodpudivou substanciou, ktorá podobne ako u bundy bráni tiež znečisteniu. Celok sa môže pochváliť ekologickou certifikáciou OEKO-TEX®, ktorá dokladá absenciu škodlivých chemikálií, rovnako ako odolnosťou voči roztrhnutiu tŕňmi.

Lovci a milovníci pobytu v prírode si väčšinou obúvajú trekové topánky alebo čižmy - šírka nohavíc Rogaland umožňuje oboje. Aby ste si nohavice mohli okolo obuvi utiahnuť podľa potreby, disponujú "poľovnícke gate" v oblasti členkov sťahovacími páskami na suchý zips.


Dostatok vreciek

Spredu nájdete dvojicu bočných vertikálnych vreciek. Sú dostatočne hlboké, ale neodstávajú - za lem je možné pomocou spony zavesiť napríklad EDC zatvárací nôž bez toho, aby vám potom prekážal v pohybe. Ďalší pár stehenných vreciek je ešte hlbší, takže sa do nich zmestí aj rozmernejší smartphone. Obsah vreciek chránia pred dažďovou vodou prekryté zipsy značky YKK. Tento japonský výrobca zipsov, patentov a gombíkov sa teší povesti mercedesu vo svojom obore a jeho zipsy sa preslávili svojou robustnosťou. Posledné vrecko, taktiež otvárané zipsom, sa nachádza na pravej zadnej strane. Je síce menšie, no napriek tomu doň spoľahlivo zmestíte plochú peňaženku alebo kľúče. Aj tentokrát výrobca pridelil všetkým jazdcom pútko pre ľahšiu manipuláciu.


Priznávam, že po prvom oblečení ma materiál nohavíc trochu "hrýzol", avšak o pár minút som si na jeho štruktúru zvykol. Rýchlo sa tiež prejavili výhody na čele s flexibilitou čierno sfarbených partií. Konce nohavíc bez problémov prekryli vrchnú časť taktickej obuvi Magnum Cobra a po použití velcrových sťahovacích pások neodstávali a neprekážali. V dánskych poľovníckych nohaviciach som v rôznych typoch terénu prešiel niekoľko desiatok kilometrov bez toho, aby som sa zbytočne potil alebo cítil nepohodlie. Vysoko hodnotím kombináciu komfortu a húževnatosti - ani pri predieraní húštinou sa na materiáli neobjavila trhlina či škrabanec. Nohavice Deerhunter Rogaland sa dajú kúpiť vo veľkostiach 48 až 66. Ich údržba sa podobá bunde Moor Padded - perte ich na štyridsiatku bez chemikálií či strojového sušenia. Žehliť sa dajú pri teplote 150 stupňov.

Kompletnú ponuku oblečenia Deerhunter nájdete tu: Oblečenie Deerhunter