Fantóm zo Španielska

Spoločnosť Norica nepatrí na Slovensku k tým najznámejším, však bola založená už za prvej svetovej vojny a v roku 2017 oslávila sté výročie. Pochádza zo španielskeho mesta Eibar, ktoré sa radí medzi kolísky zbrojného priemyslu. Prvá zmienka o tamojšej produkcii pochádza už z roku 1482, kedy si vojvoda de Medina Sidonia v Eibar objednal dvojicu diel.

Tri desiatky modelov

Začiatkom 20. storočia sa na zbrojnej výrobe podieľalo už 1149 eibarských puškárov. Norica sa tak môže pochváliť skutočne úctyhodouú tradíciou, pričom sa po celý čas venuje výhradne vzduchovým puškám a pištoliam. Vďaka storočnej skúsenosti sa značka honosí tým, že vo svojich produktoch spája remeselný um s technologickými inováciami.

Na zbrane Norica narazíte vo viac ako 90 krajinách sveta. Základ výrobného programu tvorí asi tri desiatky typov vzduchoviek, pomenovaných zvučnými nazvami ako Storm, Dragon, Dead Eye alebo Hawk. Na svoje si príde snáď každý - milovníci klasických drevených i taktických polymérových pažieb s nastaviteľnou lícnicou, začiatočníci i skúsení strelci. Niektoré modely slúžia pre rekreačnú streľbu či hubenie hlodavcov, po iných siahnu priaznivci presnej streľby na dlhšie vzdialenosti - napríklad Black Ops Sniper má už v základe dvojnožku i optiku. Mne sa pre test dostal do ruky model Phantom GRS.

K svojim "airgunom" ponúka Norica bohaté príslušenstvo, ktoré zahŕňa textilné puzdra v jednofarebnom i kamuflážovom prevedení, bipod z tvrdeného plastu, terče rôznych rozmerov alebo čistiace sady. Nechýba vlastný rad puškohľadov, ktoré taktiež pokrývajú všetky skupiny zákazníkov od nadšených zelenáčov až po náročnych profíkov vyžadujúce vodotesnosť a nárazuvzdornosť. Perličku predstavuje voľne predajný tlmič (kompenzátor), ktorý možno osadiť na "Lauf" kalibru 4,5 mm, 5,5 mm a 6,35 mm pomocou závitu UNF. Pestrú paletu dlhých vzduchoviek dopĺňa štvorica krátkych zbraní na CO2, presnejšie vydarené kópie modelov Colt 1911, S & W MP40, Sig Sauer SP2022 a TAURUS 24/7.

Inovácie

Norica vyvinula niekoľko technológií, ktoré implementuje do jednotlivých vzduchoviek podľa toho, na aký účel budú slúžiť. Phantom sa môže pochváliť hneď piatimi pokročilými prvkami. Predovšetkým sa jedná o Gas Ram System (GRS), ktorý spočíva v nahradení klasickej pružiny pneumatickým valcom. Toto riešenie funguje bez ohľadu na okolitú teplotu, prináša nižšiu úroveň vibrácií a zbrani dáva plynulejší chod, z čoho vyplýva lepšiu presnosť streľby i pohodlnejšie ovládanie. Piest je zároveň výrazne odolnejší, takže vzduchovku môžete nechať natiahnutu aj niekoľko hodín, bez toho aby došlo k únavovému poškodeniu.

Medzi neprehliadnuteľné črty "fantóma" patrí mohutný, ale ľahký tlmič hluku SilentShot integrovaný do ústia hlavne. Tretia vychytávka s názvom Solid Steel Breech PRE zahŕňa PREKONŠTRUOVANÝ záver, ktorý výrazne znižuje strelcovo napínacie úsilie. Ďalšie technológie zvaná Fiber Optics Open Sights sa týka mieridiel, kedy muška disponuje červeným svetlovodným vláknom. Hladie potom dostalo dve bodky v jasne zelenej farbe. Posledný z pätice inovatívnych prvkov spočíva v poistke spúšte Automatic Safety, ktorá sa samočinne aktivuje pri natiahnutí zbrane.

Norica Phantom GRS sa vyrába v kalibroch 4,5 a 5,5 mm, ja som mal príležitosť odskúšať prvý z nich. V Španielsku stavajú túto vzduchovku štandardne s úsťovú energiou 24 J, avšak pre jednotlivé trhy sa táto veličina prispôsobuje lokálnym zákonom. V SR si možno bez zbrojného preukazu zaobstarať zbraň do 15 J, a tak je Norica Phantom GRS dostupná v našich končinách práve s touto úsťovou energiou.

V čiernobielom háve

Atraktívna Španielka patrí k tradičným vzduchovkám, kedy pre natiahnutie musíte zalomiť hlaveň smerom nadol. Osobne mám radšej modely naťahované pákou pod "Lauf", pretože hlaveň je lepšie fixovaná a väčšinou dosahuje vyššej presnosti. Na druhú stranu, v tuzemsku snáď každý držal v ruke nejakú tú zlamovacie Slaviu, takže si na Norica nebude musieť dlho zvykať.

Syntetická pažba je ľahká a odolná proti vlhkosti, navyše ju výrobca - v súlade s názvom typu - potlačený motívom zloženým z lebiek a doplneným nápisom "lost souls" (stratené duše). Celok vyzerá naozaj akčne a milovník postapo štýlu zajasá. Táto "kamufláž" je však vykonaná v extrémne tenkej vrstve a bez ochrany pred poškriabaním. Aj na zbrusu novej pažbe tak pozdĺž hrán nájdete pár šrámov, ktoré pri streľbe začnú zhusta pribúdať. Noricu stačí položiť na betón, trochu neopatrne zdvihnúť - a nová jazva je na svete.

O poznanie lepšie sa konštruktéri popasoval s ergonomicky tvarovanou lícnicou a gumovou pätkou zakončenie pažby, ktorá tlmí spätný ráz. Predpažbie je dlhé a pištoľová rukoväť hlboko vykrojeá, čo prispieva k intuitívnemu úchopu. Obe tieto časti navyše výrobca pridelil zdrsnením, vďaka ktorému sa zbraň nešmýka ani vo spotených rukách. Celkovo sa Norica drží ľahko a pohodlne, navyše je výborne vyvážená. Cez rozmery tlmiča nie je ústie hlavne prehnane ťažké a pri mierení preto neopisuje nežiaduce "osmičky". Pre natiahnutie stačí vynaložiť o niečo menšiu silu než u väčšiny zlamovacích vzduchoviek.

Kovové časti dostali čiernu povrchovú úpravu a svetlovodné vlákna v oboch častiach mieridiel sú dostatočne výrazné aj pri zlej viditeľnosti. Výhodou je tiež fakt, že mieridla možno stranovo aj výškovo nastaviť pomocou mikrometrických skrutiek. Trochu ma zaskočilo, že mieridlá sú vyrobené z plastu, však mušku chráni robustná oceľová krytka. Poškodenie jednej z najcitlivejších častí vzduchovky tak nehrozí ani pri opretí o stenu. K upevneniu optiky slúži 11mm rybina.

Vzdorovitá, ale presná

Bezpečnosť má na starosť spomínaná poistka, ktorej páčka našla svoje miesto v lúčiku tesne pred jazýčkom. Funguje jednoducho a spoľahlivo - po natiahnutí blokuje pohyb spúšte a pre výstrel treba páčku posunúť smerom k ústiu hlavne. Pre strelca zvyknutého na iné typy môže spočiatku ísť o trochu nepohodlné riešenie, ale po pár desiatkach rán možno s poistkou manipulovať aj bez vizuálnej kontroly.

A ako sa všetky technické vychytávky prejavujú pri streľbe? Vďaka premyslenej ergonómii sa s "fantómom" ľahko manipuluje. U spúšte však prekvapí veľmi dlhý chod a po uvoľnení bicieho mechanizmu tiež riadny kopanec, ktorý vám pätka uštedrí do ramena. Spätný ráz je aj napriek použitie piestového systému dokonca razantnejší než u hociktorej starej vzduchovky. Akonáhle si na neho však zvyknete, nemá na presnosť významnejší vplyv - a vo výsledku vás aspoň dobre pripraví na správanie ostrej pušky. Tlmič naopak funguje bez problémov a miesto kovového tresku počujete zvuk podobný skôr kuši v okamihu vypustenia šípu.

S Norica Phantom GRS som strieľal dvoma typmi diaboliek (pozri Včielky z Južnej Ameriky). Najprv som poslal niekoľko rán do klasického terča na vzdialenosť 10 m. Časť projektilov skončila v čiernej časti, asi polovica putovala príliš vysoko. Nebol problém hneď na prvýkrát odhadnúť správne nastavenie a pri ďalších desiatkach pokusov už drvivá väčšina rán končila medzi číslami 7 a 10. Rozptyl sa príliš nepohoršil ani pri navýšení vzdialenosti od terča na 20 m.

Celkovo tak vnímam Norica Phantom GRS ako vydarenú a výkonnú vzduchovku strednej triedy, ktorá aj napriek nečakanému spätnému rázu dosahuje zarážajúcu presnosť. Výhodou je tiež nenáročná údržba - zvýšenú opatrnosť vyžaduje iba potlač pažby, ktorú by ste nemali pokladať na hrubší povrch.

Včielky z Južnej Ameriky

Norica uvádza na trh aj vlastné diabolky, ktoré sa na rozdiel od samotných zbraní vyrábajú v Argentíne. Typ Hollow Point o váhe 0,6 g je potiahnutý meďou a dosahuje o 20% vyššej rýchlosti ako bežné olovené diabolky tej istej hmotnosti. Výrobca ho opisuje ako ideálnu kombináciu presnosti a účinku v cieli aj na dlhšie vzdialenosti. Hollow pointy sa dodávajú v plastovom boxe, ktorý si môžete pripnúť na opasok. Prieraznosti tohto náboja napomáha aj špecifický tvar. Diabolky Jumbo Extra Heavy váži 0,64 g a pozostávajú zo špeciálnej zliatiny olova. Ich špička má prispievať k lepšej penetrácii, zatiaľ čo vysoká hmotnosť udržuje pod kontrolou rýchlosť letu pre zachovanie presnosti. Predávajú sa v klasickej kovovej krabičke so skrutkovacím uzáverom.

Na vzdialenosť 10 a 20 m je presnosť oboch typov podobná, s hollow pointy sa mi však predsa len darilo dosiahnuť lepšie soustrelu. Tieto diabolky tiež majú vyššiu prieraznosť, čo bolo poznať ako na papierovom terči, tak v priestrel hliníkových konzerv. Oba náboje na 15 m bez problémov preleteli cez plechovku, avšak Hollow Point vytvoril na vstupe i výstupe podstatne rozmernejší otvor.

Kompletnú ponuku vzduchoviek Norica nájdete tu: Vzduchovky Norica