Keď sa z lesa stane fotoateliér

Kanadská spoločnosť Spypoint si vydobyla povesť inovátora, ktorý posúva možnosti fotopascí na stále novú úroveň. Tento trend potvrdila aj pri modeli FORCE-PRO, o ktorého parametroch si väčšina konkurencie môže nechať len snívať

Spypoint FORCE-PRO nie je žiadny drobček – rozmery plastového puzdra sú 9,8×12,7×6,9 cm a hmotnosť dosahuje 269 g (po vložení ôsmich AA batérií vzrastie na 482 g). Výrobca uvádza, že by ste nemali používať nabíjacie baterky, ktorých nižšie napätie by mohlo obmedziť funkčnosť – ja som ich však používal po celé testovanie a nezaznamenal som žiadny problém. Ak máte možnosť napájať fotopascu zo siete (napríklad po inštalácii na svoju loveckú chatu), oceníte DC 12V vstup umiestnený na spodnej strane puzdra a opatrený vodotesnou záslepkou.

Parametre ako zrkadlovka

Je trochu škoda, že kanadskí inžinieri nevsadili na modernejšie akumulátory 18650 s vyššou kapacitou, ale ani tak by sa fotopasca zrejme príliš nezmenšila. Do jej tela – opatreného spredu vydareným kamuflážnym nástrekom a zozadu matne čiernou úpravou – sa totiž museli vojsť extrémne výkonné komponenty: FORCE-PRO dokáže robiť fotografie v rozlíšení až 30 MP a video v 4K kvalite. Priznávam, že tieto čísla výrazne prekonávajú aj moju digitálnu zrkadlovku, nieto ešte drvivú väčšinu fotopascí na trhu.

Poriadna porcia megapixelov by však bola k ničomu, keby snímky postrádali ostrosť a prístroj by nedokázal včas detekovať pohyb. Našťastie aj v týchto kategóriách patrí FORCE-PRO k špičke. Viac ako polovicu plochy prednej steny zaberá 54 LED diód prísvitu, ktorý nie je okom postrehnuteľný a jeho dosah činí asi 27,5 m. Pod ním našiel svoje miesto objektív fotoaparátu s reakčnou dobou spúšte 0,2 sekundy a červená LED dióda, ku ktorej funkcii sa ešte dostaneme. Úplne dole nájdete pohybové čidlo, ktoré zaznamená každý pohyb až na vzdialenosť 33,5 m.

Pre nastavenie a vloženie batérií je nutné FORCE-PRO otvoriť, na čo slúži mechanizmus na pravej strane. Páči sa mi jeho sofistikované dvojkrokové ovládanie aj masívne prevedenie, vďaka ktorému drží fotopasca pevne zatvorená. V kombinácii s gumovým tesnením po celom obvode prístroja zaisťuje, že sa dovnútra nedostane voda ani nečistota. O tom som sa napokon sám presvedčil – testovaný kus som mal v teréne umiestnený počas prívalových dažďov a niekoľkokrát som ho našiel zastriekaný blatom bez toho, aby elektronika doznala najmenšie úhony. Na zatváracom mechanizme, ktorý sa dá ešte osadiť visiacim zámkom, som tak našiel jedinú vadu – ak si nedáte pozor, pri zatváraní fotopasce hlasno cvakne.

Detailné a jednoduché nastavenie

Pravá časť interiéru FORCE-PRO je vyhradená pre batérie, vľavo sa nachádzajú senzory, ovládacie prvky a slot pre pamäťové médium typu SD. Svoju fotopascu dostanete s 16 GB kartou, takže nemusíte nič dokupovať (keby ste zatúžili po väčšej kapacite, maximálna podporovaná veľkosť "esdéčka" je 128 GB). Do slotu karta zapadne so zreteľným kliknutím, takže máte istotu, že ste ju vložili správne.

Na ovládanie slúži šuplátkový spínač a päť navigačných tlačidiel (štyri smerové šípky a potvrdzovací gombík OK). Šuplátko má tri polohy: OFF pre vypnutie, SETUP pre nastavenie parametrov a ON pre snímanie. V SETUP režime sa automaticky rozsvieti jednofarebný displej s priemerom 1,5 palca (3,8 cm), na ktorom nájdete indikáciu stavu batérie, aktuálny počet zhotovených snímok aj ďalšie užitočné údaje. Po stlačení tlačidla OK sa na obrazovke objaví menu, po ktorom sa pohybujete šípkami hore a dole, zatiaľ čo hodnoty jednotlivých položiek vyberáte šípkami doľava a doprava.

Čo všetko si môžete nastaviť? Najprv jazyk (voliť je možné z angličtiny, nemčiny a francúzštiny) a formát zobrazenia dátumu (deň/mesiac/rok alebo mesiac/deň/rok), času (12h alebo 24h cyklus) či teploty (stupne Celzia alebo Fahrenheity). Ďalej samotný dátum a čas, po ktorých už nasledujú parametre snímania. Pri fotografiách vás bude zaujímať oneskorenie (po akej dlhej dobe od urobenia snímky má prístroj opäť aktivovať detekciu pohybu), rozlíšenie 4/16/30 MB, možnosť pri jednej aktivácii spúšte urobiť 1–6 fotiek a citlivosť pohybového čidla.

Ak sa rozhodnete natáčať video, okrem oneskorenia a citlivosti snímača je možné meniť rozlíšenie (od VGA cez HD, FHD, QHD až po 4K) a dĺžku sekvencie 10–60 sekúnd. Fajnšmekrom ponúka FORCE-PRO možnosť časozberu, kedy vytvára snímky vo vopred určených intervaloch bez ohľadu na to, či senzor zaznamená pohyb.

Múdra aj robustná

Po voľbe všetkých parametrov som prepol FORCE-PRO späť do módu OFF, vložil ju do batohu a vydal sa do lesa. Vďaka premyslenej konštrukcii zadnej časti puzdra je možné fotopascu ku kmeňu prichytiť ako pribaleným textilným popruhom šedej farby (má priemer 2,5 cm a dĺžku 145 cm), tak paracordom alebo napríklad silnejším drôtom. V správnej polohe voči snímanému priestoru udržuje prístroj dvojica dištančných opierok. Ďalšia možnosť inštalácie predstavuje uchytenie na statív – na tento účel dostala FORCE-PRO kovový závit obvyklého priemeru.

Aby ste dosiahli čo najlepšiu kvalitu snímok, mali by ste fotopascu zavesiť zhruba do výšky zodpovedajúcej stredu tela očakávaného druhu zvieraťa. Ideálna vzdialenosť je 7,5 m, čo môžete zohľadniť napríklad pri inštalácii pri krmelci. Akonáhle máte fotopascu umiestnenú, otvorte ju a prepnite do režimu ON. Červená LED dióda na prednej stene sa na 30 sekúnd rozbliká a až po jej zhasnutí začne prístroj pracovať. Máte tak dosť času na zatvorenie puzdra a odchod. Dodajme, že pri nastavovaní parametrov v móde SETUP červené svetlo bliká s odlišnou frekvenciou – nestane sa teda, že by ste od fotopasce odišli a omylom ju zabudli aktivovať.

Odmenou za vhodnú voľbu miesta pri prvotnom testovaní sa mi stali ostré a jasné snímky srnčej zveri. Vzhľadom k rýchlosti spúšte aj vysokému rozlíšeniu boli fotografie aj videosekvencie natoľko detailné, že som pri jednotlivých kusoch rozoznal celkovú kondíciu, stav srsti aj či sú parôžky ešte pokryté lykom. Ako je u fotopasciach štandardom, za denného svetla FORCE-PRO zhotovuje farebné snímky a v noci čiernobiele. V päte každej fotografie sa nachádza informácia o dátume, čase, teplote i fáze mesiaca.

Celkový verdikt

Nasledovali ďalšie skúšky na najrôznejších miestach Moravy aj západných Čiech. Svoju FORCE-PRO som raz umiestnil na stĺp tesne pri zemi, aby som zistil, kadiaľ sa na otcovom pozemku pohybujú ježkovia. Inokedy som ju napríklad so súhlasom majiteľa inštaloval do obory, kde zachytila ​​pokojne sa pasúce stádo danielov.

Pri niekoľkomesačnom testovaní som sa tiež nechtiac presvedčil o odolnosti prístroja – to keď mi počas uchytenia na strom vykĺzol z ruky a spadol na zem z výšky asi 1,5 m. Žiadny zo senzorov, ani telo sa nepoškodili, po otvorení sa na displeji však objavilo chybové hlásenie Card Error. Stačilo FORCE-PRO vypnúť a zapnúť, načo sa vrátila do posledného nastavenia a neprišiel som dokonca ani o uložené snímky.

Robustnú kanadskú fotopascu som si obľúbil a musím povedať, že akonáhle si navyknete na úroveň jej záberov, budú vám výstupy z väčšiny ostatných prístrojov pripadať tak nejako nedostatočné. Mrzí ma iba fakt, že si fotky alebo video nemožno prezrieť priamo na displeji a FORCE-PRO ich ani nezasiela do mailu. Nezostáva teda než vybrať kartu a vložiť ju do počítača. Na veľkom monitore však kvalitu snímok oceníte najviac a pri ich prezeraní získate dokonalý prehľad o tom, čo sa vo vašom revíre alebo na inom sledovanom pozemku deje.

Autor blogu: Miroslav Mašek 

Celú ponuku fotopascí Spypoint nájdete na: SPYPOINT