Klasika sa mení na dokonalosť po prvom stlačení vypínača

Do rúk sa nám dostalo ďalšie taktické svietidlo, ktorá sľubuje vynikajúci výkon, výdrž batérií i odolnosť v jednom. Rozhodli sme sa ju pre vás detailne otestovať. Už ste si zvykli, že vám prinášame recenzie len tých najlepších svietidiel, ktoré sú na súčasnom trhu? Ani v tomto prípade tomu nebude inak, pretože taktická svietidlo z dielne Olight patrí rozhodne k špičkám medzi outdoorovými svietidlami.

Toto LED svietidlo do ruky má výkon 1800 lúmenov a dosvieti v najsilnejšom režime až na vzdialenosť 300 metrov. To je dosvit priamo fenomenálny. Posvietite si tak na druhý breh našich najväčších riek i väčších stojatých revírov. Neunikne vám z diaľky prichádzajúca rybárska stráž, alebo snáď bandita, ktorý by mal v úmysle vám poškodiť, či vykradnúť vaše vozidlo, stojace ďaleko od vás. Ľahko si tiež v noci nájdete svoj stan, po dlhom zdolávaní z lode a vy viete, kam presne s loďou zamieriť pri návrate.

Pevný a istý úchop

Svietidlo váži len 179 gramov, pričom jeho dĺžka je 13,6 centimetra a hrúbka necelé 3 centimetre. Toľko meria aj priemer hlavy. Svietidlo výborne sedí v ruke a vďaka výraznému rebrovaniu na svojom tele, nemá tendenciu sa vám z ruky vyšmyknúť ani v prípade, že je mokrá. Ak by ste sa predsa obávali v náročných podmienkach, že by vám mohla z ruky vypadnúť (napríklad nočný lov na lodi v búrke a vetre), stačí svietidlo osadiť zavesovacou šnúrkou, ktorá je súčasťou balenia.

Prepracované puzdro

Prenášať ju samozrejme môžete ľubovoľným spôsobom, napríklad vo vrecku, k čomu sa skvele hodí odnímateľný pružný klips, aby vám z vrecka nevypadla pri chôdzi, či behu. Ešte lepším variantom pre prenášanie je však pevné a robustné látkové puzdro, ktoré ponúka záves na pútko, alebo klasicky na opasok. Puzdro sa dá ľahko zaistiť proti otvoreniu a strate svetla. Vo vnútri je vystlané mikrofleecom, ktorý chráni baterku proti poškriabaniu. Chytré sú aj otvory pre odvod vody, takže sa vám v prípade dažďa netvorí v puzdre pleseň.

Pády ani voda baterku neohrozia

Svietidlo Olight je samozrejme odolné voči pádom a nárazom (definícia jeho odolnosti je pád z výšky až 1,5 metra). Tento parameter sme v praxi dôkladne vyskúšali pádom na stvrdnutú zeminu, trávu, ale aj kmeň stromu. Svietidlo vydržala bez najmenšej škody. Rovnako tak je odolná voči vode (IPX-8, tzn. vodeodolnosť do hĺbky 2 metrov). Tak sme ju nechali svietiť pol hodinu v hĺbke cca 0,5 metra. Aj v tomto teste svietidlo uspelo na výbornú a svietiť neprestalo. Samozrejme voda sa do nej nedostala.

5 režimov svietenia

Na začiatku tohto článku sme spomenuli, že svietidlo disponuje až 1800 lúmenami (na tento maximálny výkon vydrží svietiť až 2 hodiny). To ale nie je jediný režim, ktorý svietidlo ponúka. K dispozícii máte ešte 750 lúmenov (až 10 hodín svietenia), 250 lúmenov (40 hodín), 60 lúmenov (130 hodín) a 1 lúmen s neskutočnou výdržou až 50 dní! Samozrejmosťou je aj režim stroboskop.

Na ovládanie svetla slúži taktické koncové tlačidlo (pomocou neho sa svietidlo aj dobíja) a klasické bočné tlačidlo. Pre ich ovládanie je určite dobré si prečítať návod, pretože táto záležitosť nie je až tak intuitívna, ako by sa mi páčilo. Nakoniec si samozrejme zvyknete. Chce to naozaj nejakú tú chvíľku, sa s tlačidlami podľa manuálu pohrať a dostať systém prepínania tzv. do ruky.

Magnetické nabíjanie a jedinečný akumulátor

O fenomenálnu dávku energie tohto svetla sa stará lítiová batéria s kapacitou 5000 mAh, ktorá sa nabíja priamo vo svietidle, a to pomocou magnetického nabíjacieho Micro USB kábla. Úplné nabitie svietidla trvá približne 5 hodín. Samozrejme nemusíte na nabíjanie využiť len energiu zo siete, ale napríklad aj POWERBANK. Tú na rybárske výpravy vozíma aj na nabíjanie mobilov a ďalších elektronických pomocníkov.

Bonus pre lovca

Ste nielen rybár, ale aj poľovník, či povedzme jednoducho lovec zveri? Potom vás určite poteší, že ku svietidlu je možné si prikúpiť magnetickú montáž na zbraň, ale aj taktickú diaľkovú spúšť na dlhú zbraň.

Áno, rád ju odporúčam

Svietidlo Olight M2R Pro Warrior je rozhodne špičkový kúsok, ktorý vám bude bezchybne slúžiť dlhé roky. Svieti neskutočne ďaleko, ponúka rad režimov aj vysokú odolnosť. Ale asi najviac ma na nej nadchla výdrž akumulátora. 50 dní svietenia v kuse na najnižšom režime. S týmto výkonom som sa ešte u žiadnom inom svietidle zatiaľ nestretol. Možno by mohla mať trošku jednoduchšie ovládanie. Puzdro je vynikajúce a jej cena, ako vždy, diskutabilná.

Toto svietidlo kúpite za cenu, podľa môjho názoru, nie premrštenú. Plne korešponduje s vlastnosťami svietidla a je na vás, či si chcete zaobstarať obyčajnú "baterku" za pár eur, alebo tento "kanón", pripravený fungovať na špičkovej úrovni, za akýchkoľvek okolností. Ja vám ju s kľudným svedomím odporúčam. Kúpil som ju na eshope ibo.sk, špecialistu na lovecké potreby, ale aj na náradie do lesa a záhradu. S nákupmi na tomto eshope som dlhodobo maximálne spokojný.

Autor recenzie: top magazín ČasNaRyby.cz

Toto svietidlo nájdete na: Svietidlá Olight