Klenot náročného strelca

Suhlski puškári zásobovali už behom tridsaťročnej vojny bojujúce armády 20 000 hlavňami ročne, takže región neobvykle prosperoval. Keď bratia Albert Oskar, Karl Paul a Gebhard Merkelovci zakladali v roku 1898 rodinný podnik, mali preto o jeho zameraní jasno. O sedem rokov neskôr uviedla zbrojovka Gebrüder Merkel Suhl na trh prvé brokovnice vlastnej konštrukcie, ich kvalita ohromila svet. Počas prvej svetovej vojny ale záujem o lovecké zbrane poklesol a spoločnosť prišla o mnoho odberateľov. Po roku 1918 sa pušky Merkel opäť rýchlo rozšírili, avšak naplno sa zbrojovka zotavila až v polovici 20. rokov. O ich rastúcom sebavedomí svedčí fakt, že si v roku 1931 zaregistrovala ochrannú známku na označenie “Bock” pre kozlice s dvoma hlavňami nad sebou. Tento výraz sa v nemčine používa dodnes.


Udržať svoju líniu

Po Gebhardovej smrti v roku 1933 prevzal vedenie podniku Karlov syn Adolf Schade. S príchodom druhej svetovej vojny musela továreň výrobný program prispôsobiť armádnym požiadavkám a prejsť na produkciu karabín Mauser K98k, karburátorov a diaľkomerov. Postihli ju aj ďalšie rany - v roku 1942 zomrel Karl Paul Merkel a nasledujúceho roku bola výroba loveckých zbraní úplne zastavená.

Akonáhle zavládol mier, snažil sa Schade postaviť podnik čo najrýchlejšie späť na nohy, hoci mal k dispozícii iba 125 z pôvodných 350 zamestnancov. Do roku 1947 nabral ďalších 40 pracovníkov a dodával na trh skoro tisíc pušiek ročne. Koncom 40. rokov však východonemecká vláda Merkel znárodnila a spoločnosť sa stala súčasťou národného podniku Erns Thällmann. Socialistickí politici si však boli vedomí obľuby luxusných pušiek na západe a udržovali továreň v prevádzke ako lukratívny zdroj valut. Investovali i do rozšírenia produkcie a suhlskej pušky sa nakoniec vyvážali do 70 krajín. Jedným z bestsellerov sa stala broková kozlica Model 203E, medzi často exportované “shotguny” sa zaradila aj dvojka Model 47 s hlavňami vedľa seba.


Pád železnej opony paradoxne suhlskú výrobu takmer pochoval. Zbrane putovali na trh pod renomovanými značkami Gebrüder Merkel a C. G. Haenel, ale po zjednotení Nemecka na nich zaútočila technologicky vyspelejšia západná konkurencia. Po zložitých peripetiách sa obe firmy podarilo zachrániť, ich výrobné kapacity prešli modernizáciou a spolu s menšími puškarskými dielňami dnes patria do prestížnej Suhlskej zbrojnej asociácie. V roku 2003 značku prevzala zbrojovku Heckler & Koch, avšak už po štyroch rokoch sa Merkel stal dcérskou firmou koncernu Caracal International zo Spojených arabských emirátov. Zmeny vlastníkov našťastie nenarušili zameranie spoločnosti, ktorá dnes nesie názov Merkel Jagd- und Sportwaffen GmbH a naďalej vyrába prémiové lovecké zbrane.



Špičkové hlavne

Merkel kombinuje strojovú a ručnú prácu, tradičné i nové postupy a naviac sa hrdo hlási k pojmu “manufaktúra”. Vedenie podniku dodáva, že už bratia Merkelovci boli ako synovia priemyselnej revolúcie, tak aj zručnými remeselníkmi. Modely vznikajúce v tisíc kusových sériách aj zákazkové unikáty sa teda vyrábajú pod jednou strechou v suhlskom závode. Nemci sú si vedomí jedinečnosti zbraní vytvorených 100% “hand made”, ale poznajú aj ich technologické limity. A priznávajú, že niekedy je použitie modernej technológie lepšie. Žiadny robotník nedokáže napríklad “naporcovať” kov tak presne, ako elektroiskrová rezačka. Tá má v Merkeli toleranciu 0,005 až 0,01 mm, čo odpovedá švajčiarskym hodinárskym strojčekom.

Suhlská spoločnosť sa zaraďuje k malému počtu výrobcov loveckých zbraní, ktorí si sami pripravujú hlavne. Používa špeciálne vŕtačky, stroje pre kovanie za studena, CNC frézy a honovačky pre jemné dokončovacie práce. Toto vybavenie umožňuje Merkelu uspokojiť ako vlastnú potrebu, tak aj dopyt iných firiem. Každým rokom vznikne asi 35 000 extrémne odolných hlavní, ktoré nájdete u loveckých, športových a vojenských zbraní rôznych značiek. Kujú sa z kalenej ocele - buď chrom-molybdenové, alebo chrom-vanadové. O precíznosti spracovania svedčí fakt, že odchýlka od deklarovaného kalibru činí maximálne 15 tisíc milimetrov. K charakteristickým rysom hlavní Merkel patrí kónický tvar, kde sa “lauf” od baskule (konštrukčná zostava zdržujúca záver a spúšťové aj bicie ústroje) smerom k ústiu zužuje asi o desať tisícin milimetrov. Podľa suhlských kúzelníkov toto riešenie bráni predčasnému opotrebovaniu a zvyšuje presnosť streľby.


Tradície a inovácie

Nemecká zbrojovka sa snaží vychádzať v ústrety modernejšie zmýšľajúcim strelcom aj milovníkom klasiky. Môžete si kúpiť pušku so syntetickou pažbou a predpažbím, ale aj kompletne v dreve. Najväčšej obľube sa teší turecký orech, pričom v Merkeli dávajú prednosť drevu zo stromov starých asi 300 rokov z vyšších nadmorských výšok, kde panuje chladnejšia klíma. Vďaka nemu totiž stromy rastú pomalšie a drevo vykazuje vyššiu hustotu. Pri výbere vysnenej zbrane ma zákazník možnosť siahnuť po ručne vyrezávanej pažbe, alebo po pažbe automaticky spracovanej na CNC frézach. Najbohatší lovci si nechávajú zmerať pažby na mieru, pričom majster rezbár vlastnoručne vytvorí aj zdrsnenú štruktúru na úchopových plochách (checkering). Medze sa nekladú ani povrchovej úprave - od matnej až po najlesklejšiu s využitím rôznych druhov olejov. Fajnšmekrom Merkel zdobí pažbu pomocou prvkov z ebenového dreva a precíznym rytím (viď. Nabité umenie), ergonómiu dotvorí k dokonalosti individuálne tvarovaná botka pažby alebo pištoľová pažbička prispôsobená konkrétnej ruke.


Ostatné súčiaskty sa u Merkelu vyrábajú desiatkami rôznych technológií - od tých už zmienených cez laserové gravírovanie a rezanie po odstraňovaní otrepov metódou odihlovania. Dodajme, že pušky od Merkelu zostavujú až zo 130 dielov. Podobne ako u samotnej produkcie spolieha firma výhradne na vlastné kapacity, tiez pri montáži, streleckých testoch nových kusov a finálnej kontrole.

Ultramoderná opakovačka

Vlajkovou loďou Merkelu je rad opakovacích guľovníc RX Helix. Začala sa rodiť v roku 2007, kedy si skupina pracovníkov zbrojovky uvedomila, že každé obdobie má svoju ikonickú loveckú pušku - až na 21. storočie. Konštruktéri si stanovili neľahký cieľ: vytvoriť čo najuniverzálnejšiu opakovačku pre moderný lov. Medzi priority zaradili precíznu ergonómiu umožňujúcu rýchlu reakciu a presnosť, rovnako ako bezpečnosť, aby sa Nimrod mohol na svoju zbraň spoľahnúť už cestou do revíru. Behom troch rokov (písmeno X v názve značí letopočet 2010) vznikol nástroj vhodný pre milovníkov postriežky, naháňky, lovu v horách ale aj safari. Odborníci označujú RX Helix za jednu z najlepších zbraní svojej kategórie, za čo vďačí přímotažnému záveru s rotačnou hlavou. Ten zostáva skrytý v puzdre i behom prebíjania a nevysúva sa smerom k oku strelca.

Kľučka záveru sa vôbec nedostane do zorného poľa, takže neprekáža pri mierení. Lineárny pohyb kľuky sa prenáša na hlavu záveru v pomere jedna ku dvom, čo zaručuje v porovnaní s klasickými puškami omnoho rýchlejší chod. Výsledkom je jednak bleskové prebite, jednak možnosť opakovať výstrel bez nutnosti dávať dole opakovačku z ramena. Guľovnice RX Helix tak možno popísať ako zbrane predurčené pre akčnú a intuitívnu streľbu. Tej napomáha aj umiestnenie napínacej páky nad spúšťou tesne vedľa strelcovej ruky, vďaka čomu môžete zachovať úchop počas prebíjanie. Puzdro záveru je starostlivo zatesnené, aby dovnútra neprenikali nečistoty. Náhodný výstrel zo zbrane nehrozí, pretože bicí mechanizmus natahujete pomocou bezhlučného chrbtového napínania. K bezpečnosti prispieva tiež patentovaný systém riadenej väzby bicieho kladica - úderník vždy dodá také množstvo energie, aby došlo k spoľahlivej iniciácii zápalnej zmesi v zápalke aj vyhodenie nábojnice. 


Jedenásť prevedení

Ďalšiu perličku predstavuje jednoduchá demontáž pomocou systému BBS (Bolt Barrel System), takže rozobrať opakovačku zvládne lovec aj v teréne, za pár sekúnd a bez náradia. Po vytiahnutí zásobníka otočí zbraň spodnou časťou nahor a zmačkne tlačítko. Akonáhle odníme predpažbie, objaví sa páčka ovládajúca zovretie klieštiny. Jej stlačením sa hlaveň uvoľní a môžete ju ľahko vysunúť z puzdra záveru. Táto konštrukcia uľahčuje čistenie aj výmenu za “lauf” iného kalibru.

Ponuka RX Helix je veľmi pestrá a zahŕňa jedenásť prevedení, z ktorých je každé dostupné v niekoľkých kalibroch od .222 Rem cez .308 Win a .30-06 Springfield až po .338 Win. Mag.
Vzhľadom k rôznym cieľovým skupinám sa verzie líšia tvarom a materiálom pažby, kapacitou zásobníka alebo dĺžkou hlavne. Napríklad Tracker s dĺžkou len 98 cm a váhou 2,9 kg má "lauf" skrátený na 47 cm, nahánkové mieridlá a naťahovaciu páku so zväčšenou a zdrsnenou guličkou. Šachta pre päťranový zásobník disponuje poistkou proti jeho náhodnému uvoľneniu pri pohybe v hustom poraste, syntetická pažba sa vyrába v antracitovej alebo oranžovej farbe. Tracker tak predstavuje ideálnu voľbu pre lovcov, ktorí po lese nachodia desiatky kilometrov, alebo prepper túžiaci po spoľahlivej a kompaktnej zbrani.


Medzi najdrahšie a najluxusnejšie verzie patrí napríklad RX Helix Deluxe, ktorá pri váhe 3 kg a dĺžke hlavne 56 cm meria 107 cm. Na puzdro záveru rytci Merkelu pred dodaním stvárnia trojicu zákazníkových obľúbených zvierat, pažba a predpažbie pozostávajú z najlepšieho tureckého orechu. Jazýček spúšte v Suhle pozlátili, ryté motívy nájdete aj na zásobníkovej šachte. Nastaviteľné mieridlá so svetlovodnou muškou dopĺňa integrovaná Picatinny lišta pre montáž puškohľadu.

Precízne nemecké prevedenie, užívateľský komfort a možnosť individuálnych úprav však niečo stojí a vysoká cena predstavuje RX Helix nedostupnú väčšine menej majetných lovcov. Kým "obyčajnejšie" prevedenia so syntetickou pažbou začínajú asi na 1 600€, u prémiových zdobených kúskov sa na cenovke objaví aj päťkrát vyššia čiastka.


Prelomový poloautomat

V snahe vyplniť poslednú medzeru v ponuke svojich loveckých zbraní zahájil Merkel na prelome tisícročia vývoj samonabíjacích pušiek. Hoci konštruktéri museli čerpať skúsenosti predovšetkým zvonku, niektoré prvky prevzali i z vlastných zbraní. Výsledkom je produktový rad poloautomatických guľovníc SR1 predstavený v roku 2006. k slovu sa dostali napriklad odolné a zároveň ľahké letecké materiály. Vďaka nim prototypy SR1 obstáli v náročnom teste spoľahlivosti, behom ktorého každý kus absolvoval 1 500 prebití bez prestávok pri použití 11 rôznych typov streliva.

Základný model nesie názov SR1 Basic a výrobca ho popisuje ako robustný nástroj pre každodenné použitie. Je určený pre nahánkové poľovačky, ktoré vyžaduje streľbu v rýchlom tempe. Puzdro záveru z čiernej ocele plynule nadväzuje na orechovú pažbu i predpažbie, aby lovec v hustom poraste o nič nezavadil. Hlaveň je voľne uložená, pričom Basic podobne ako všetky pušky SR1 disponuje už v základe nahánkovými mieridlami so svetlovodným vláknom a lištou pre puškohľad. Zbraň o váhe 3,2 kg sa dodáva s vyberateľným dvojranným zásobníkom, dokúpiť možno tiež päťranový typ. K dispozícii je aj verzia Basic Suppressor bez mieridiel, zato s účinným tlmičom Merkel, ktorý predĺži hlaveň o ďalších 14 cm.

Prevedenie SR1 Standard zdieľa so základným modelom väčšinu parametrov vrátane funkčného systému so samočistiacou schopnosťou, vďaka ktorého konštrukcii môže lovec používať rôzne druhy streliva bez zásahu do plynového systému. Prémiová verzia SR1 Keiler Gold sa vyznačuje pažbou z dreva vyššej kvality a rytinou diviaka so zlatými prvkami na puzdre záveru. Poloautomaty sú dostupné v niekoľkých kalibroch od .223 Rem až po .300 Win Mag.



S dvoma hlavňami

Suhlský závod opúštajú aj guľobroky, dvojáky (guľovnice s dvoma hlavňami) a trojáky, avšak najviac ho preslávili luxusné brokovnice. Zatiaľ čo v minulosti hrali prím kozlice (hlavne nad sebou), v súčasnosti sa podnik zameriava skôr na zbrane s párom hlavnou vedľa seba. "Shotgun" s klasickým bicím ústrojenstvom Anson & Deeley (vyvinutom už v 19. storočí v Británii) zastupujú typy S × S 40E / 45E / 41E, ktoré výrobca popisuje ako elegantné a ľahšie zbrane s menším spätným rázom, ktoré umožňujú strelcovi rýchlo reagovať na zmenu situácie. Najvyššie prevedenie 45E kombinuje nemeckú kvalitu s anglickou pažbou, nechýba strieborná plocha pre vyrytie monogramu.


Priaznivci brokovníc s postrannými zámkami siahnú po niektorom kúsku z rady S×S 60E/65E/61E, ktoré sa vyznačujú záverom typu Greener s dvojitým záverovým hákom. Tieto modely si obľúbili priaznivci ozdobných zberateľských kúskov, ktoré si udržiavajú aj plnú funkčnosť - vďaka presnosti jemnej mechaniky a explozívnu energiu takzvaných "V" pružín. Všetky spomenuté typy sa štandardne dodávajú s dvojitou spúšťou a sú dostupné v brokových kalibroch 12/76, 20/76, 28/70 a .410.


Súčasná ponuka Merkelu dokazuje, že zbrojovka prekonala všetky otrasy a vrátila sa ku koreňom. Ak vám nevadí vydať za zbraň čiastku zodpovedajúcu lepšiemu jazdenému a niekedy aj novému autu, získate v puške zo Suhl exkluzívny lovecký nástroj, ktorý si svoju hodnotu zachováva desiatky rokov. Okrem lovcov oceňujú zbrane Merkel aj majetnejší prepperi - jednak pre spoľahlivosť a presnosť, jednak ako zaujímavý spôsob uloženia peňazí.

Nabité umenie

So svetom loveckých pušiek je neodmyslitelne späté rytecké umenie. Budúci majitelia suhlských zbraní volia buď z katalógu rastlinných a zvieracích motívov, alebo prichádzajú s vlastnými návrhmi. Merkel zamestnáva šesť majstrov, z ktorých sa každý špecializuje na inú oblasť - od arabeskových vzorov po figurálne námety. Najprv si prenesú motív na kovový obrobok, potom príde na rad ľahké kladivko a sada dlát rôznych tvarov. Prístup ku všetkým miestam umožňuje rotačný zverák, finálne úpravy vykonáva remeselník jemným nástrojom zvaným Bulín. 

Jeden presný výstrel

Pri love v obtiažnom horskom teréne sa používajú jednoranové zlamovacie guľovnice, ktoré nezaťažujú nimrodov chrbát zbytočnou váhou navyše a vyznačujú sa vysokou presnosťou. Merkel sa na tomto poli pohybuje už niekoľko rokov a najhorúcejšiu novinku predstavuje puška K5. Jej minimalistický dizajn vychádza z funkčného systému MEM, ktorý už v roku 1906 vymyslel suhlský puškár Franz Jäger. K výsledku "čo výstrel, to zásah" pomáha jemne ladená spúšť s odporom prednastaveným na 600 g, špeciálne kalená hlaveň zabezpečuje rýchly odvod tepla. "Ká päťka" s dĺžkou 92 cm váži len 2,3 kg a ako už je u Merkel zvykom, kúpite ju v priehrští kalibrov.,

Autor recenzie: Miroslav Mašek - redakcia časopisu Prežiť 

Kompletnú ponuku zbraní Merkel nájdete tu: Zbrane Merkel