Komfort ako v reštaurácií

Hoci v núdzi vystačia pre "stolovanie" v prírode ruky a ostrý nôž, so špecializovanou výbavou sa predsa len hoduje pohodlnejšie. Na trhu nájdete priehrštie outdoorových príborov či jedálenských setov a pozadu nezostala ani americká firma Gerber. Milovníkom pobytu v teréne prináša multifunkčnú lyžicu Devour, ktorá v sebe spája deväť nástrojov.

Ľahká, ale odolná

Výrobok pozostáva z dvoch častí. Tou prvou je samotná lyžica s dĺžkou 19,3 cm a šírke listu 4 cm. Cez tieto rozmery činí váha iba 24 g - teda asi polovicu bežnej polievkové lyžice obdobných proporcií. Vývojári Gerberu totiž siahli po zliatine 7075 T6 (eloxovaný hliník so zinkom, horčíkom a meďou), ktorá aj napriek nízkej hmotnosti ponúka bezkonkurenčnú pevnosť. Vďaka dlhej rukoväti sa Devour dobre drží, k čomu prispieva aj protišmyková textúra. List má na konci tri vykrojenia, takže tu vznikli hroty podobné vidličke.

Obe bočné hrany majú slúžiť ako "rezné" a suplovať príborový nôž - Devour teda nahrádza kompletný príbor. V skutočnosti hranou ukrojíme napríklad knedlík alebo koláč, avšak s tuhším mäsom už si neporadí. Ide zrejme o bezpečnostné opatrenia, aby si cestovateľ pri hľadaní v batohu neporezal ruku.

So snímateľným Multitool

Ďalších šesť funkcií nájdete na druhej časti vychytaného kúsku - kompaktný Multitool z nerezovej ocele. Zahŕňa otvárač fliaš a otvárač na konzervy, rezák na balíky, páčidlo a malý i veľký skrutkovač s plochou hlavou. Nástroj s rozmermi 1,5 × 8,2 cm je prichytený ku spodku rukoväte gumovou sponkou, ktoré tvoria neoddeliteľnú súčasť lyžice. Multitool na nej drží pevne a len tak ho nestratíte. Ak ho chcete oddeliť, stačí na gumu zatlačiť prstami. Nerezový pomocník môže slúžiť aj ako hygienický stojanček - obaja skrutkovače sú totiž zahnuté a keď lyžicu položíte, fungujú ako miniatúrna dvojnožka. List lyžice tak zostáva vo vzduchu a nehrozí jeho kontakt s čímkoľvek znečisteným.

Lyžica, vareška aj otvárač

Pri prvom vyskúšaní na mňa rukoväť pôsobila - na cestovateľský kúsok - až zbytočne rozmerne. Čoskoro som ale zistil, že o to pohodlnejšie sa s ňou najem. Vďaka dĺžke rukoväti 14 cm možno Devour použiť aj ako varešku pri miešaní guláša v hlbšom kotlíku. S Outdoorový lyžicou som bez problémov zjedol lančmít z armádnej potravinovej dávky, polievku aj cestoviny s tuniakom. S Multitool som počas sekundy otvoril fľašu piva, hoci pri jej uchopení musíte dať pozor, aby ste sa neporezali o ostrý otvárač na konzervy. Aj ten sa pri teste ukázal ako plne funkčný. Celkovo mám k Multitool jedinú výčitku - mohol byť o niečo dlhší, aby sa s ním plechovka dala otvoriť pri vynaložení menšej námahy. Gerber Devour sa vyrába v štyroch farebných prevedeniach: sivozelená, strieborná, onyxová a vypálený bronz (burnt bronze). Za 19,98€ v nej získate praktický a univerzálny nástroj, ktorý nikdy nesklame.

Outdoorovú lyžicu Gerber nájdete tu: Lyžica Gerber

Autor recenzie: Miroslav Mašek - redakcia časopisu Prežiť