Kultivátor – skvelý pomocník, ktorý ušetrí záhradkárom každoročnú drinu

Vlastníte kúsok zeme, na ktorej si chcete niečo dopestovať? Potrebujete kultivovať pôdu vo vinohrade, sade či kvetinovej záhrade? Práca v záhrade nemusí byť len nepríjemnou drinou.

Starostlivosť o pôdu patrí dlhodobo k tým najdôležitejším prácam v záhrade, a tak sa často náradie a stroje na spracovanie pôdy nezastavia počas celého roka. Kyprenie pôdy je tradičným procesom, ktorý záhradkári realizujú práve v období pred výsadbou plodín a rastlín, ale aj po zbere úrody. Práve preto trh ponúka množstvo užitočných strojov a náradia, vďaka ktorým si môžeme prácu s pôdou veľmi uľahčiť a ich používanie odstráni ťažkú fyzickú prácu. Pre klasickú prácu pomocou jednoduchých nástrojov ako rýľ, lopata a motyka je tu vhodná alternatíva - rad elektrických ručných prístrojov. A potom sú tu kultivátory - technicky dokonalé multifunkčné stroje v elektrickom alebo benzínovom prevedení.

Čo je to vlastne kultivátor? Ide o stroj, ktorým upravíte pôdu k sadeniu a čiastočne ho môžete využiť aj pri zbere plodín ako sú zemiaky. Plne nahradíte ručné práce motykou, hrabľami, rýľom v oveľa rýchlejšom čase a za menšej námahy.

Elektrické kultivátory

Ich hlavnou nevýhodou, rovnako ako pri elektrických motyčkách, je ich závislosť na rozvode elektriny a čiastočne i bezpečnosť práce, lebo stále musíme kontrolovať prívodný kábel s elektrinou, aby nedošlo k jeho poškodeniu preseknutím. Ďalším hendikepom oproti klasickým benzínovým kultivátorom je takmer žiadne využiteľné príslušenstvo. Výhodou je ich menšia hmotnosť pri manipulácii aj keď pri samotnej práci je to skôr nevýhoda.

Benzínové kultivátory

V porovnaní s elektrickými kultivátormi bývajú omnoho výkonnejšie a neobmedzujú dĺžkou prívodného elektrického kábla. Na druhú stranu sú však ťažšie a drahšie. Hodia sa na výkonné obrábanie väčších plôch. K benzínovým kultivátorom možno dokúpiť množstvo užitočného príslušenstva, ako napríklad vyorávač na zemiaky, hrobkovač, jednostranný pluh, oborávacie kolesá a iné.

Zopár užitočných rád, ktoré vám môžu pomôcť

- Pri výbere či už kultivátora alebo rotavátora sa držte nielen parametrov, ale aj renomé výrobcu. Zaujímajte sa o to, aký servis vám dokáže poskytnúť aj po záručnej dobe. Rozhodne sa vyhýbajte neznámym značkám. Pri nákupe sa nebojte zainvestovať. Prístroj vám to vráti nielen kvalitou odvedenej práce, ale aj dlhou životnosťou.

- Správnu vlhkosť pôdy spoznáte tak, že v dlani silne stlačíte hlinu a voľne ju pustíte na zem. Hrudka, ktorá vznikla stlačením v dlani, by sa mala rozpadnúť. Ak je pôda príliš vlhká, hrudka sa nerozpadne. Príliš suchá hlina zase nevytvorí požadovanú hrudku.

- Ak nie je iná možnosť a vy musíte pracovať v preschnutej či veľmi stvrdnutej zemi, je dobré stroj zaťažiť závažím, ktoré pomôže nožom lepšie prenikať do zeminy.

Optimálne podmienky pre použitie záhradného kultivátora

Na úspešnej práci s kultivátorom sa nemalou časťou podieľa okrem samotného typu kultivátora vlhkosť zeme. Rozhodne nikdy nepracujte v pôde rozmáčanej, premokrenej alebo ihneď po daždi. Dôjde totiž k rýchlemu obaleniu nožov bahnom. Tým pádom stroj nepracuje správne, lepšie povedané prestáva pracovať, pretože nie je schopný sa do krajiny riadne zahĺbiť. Nože teda kĺžu len po povrchu. Pri práci v mokrej pôde sa tiež tvoria veľké hrudy, ktoré sa po uschnutí ťažko rozbíjajú.

VTB 852 – veľmi obľúbený a najpredávanejší model od VILLAGER

Ich najpredávanejší model je kultivátor VILLAGER VTB 852. Tento stroj vám poskytne dlhú životnosť, výkonnosť, rýchlosť a hlavne spoľahlivosť. Ku kultivátoru si je možné dokúpiť obľúbené príslušenstvo ako vyorávač na zemiaky, či hrobkovací pluh. V jednom stroji tak nájdete multifunkčného pomocníka pre prácu vo vašej záhrade. Stroj je poháňaný motorom vlastnej značky VILLAGER s výkonom 4,1 kW a objemom 212 cm3. Má 3 rýchlosti – dve vpred a jednu vzad. Rukoväť kultivátora je nastaviteľná, takže výšku si môžete nastaviť podľa vašej potreby. V cene sú 2 gumené kolesá pre pohodlnú prepravu stroja do úložného priestoru.

Druhým veľmi obľúbeným modelom od VILLAGER je kultivátor VTB 8511 B. Je poháňaný spoľahlivým a silným motorom Briggs & Stratton s výkonom 4,75 kW a objemom 208 cm3. Tento model má jednu rýchlosť vpred a jednu vzad. Je vybavený 6 nožmi. Ak hospodárite na väčších vonkajších plochách, odporúčame vám tento model kultivátora, ktorý rovnako patrí k našim najobľúbenejším a najpredávanejším strojom v tejto kategórii.

IBO s.r.o. je výhradným dovozcom značky VILLAGER pre Slovenskú a Českú republiku. Na všetko sortiment značky VILLAGER poskytuje nadštandardnú záruku až 3 roky a profesionálny záručný aj pozáručný servis.