Lov s poľovnou zbraňou na 500 metrov

Streľba na veľkú vzdialenosť si vyžaduje špičkovú výbavu a odborné znalosti. Nemecká firma Leica je top výrobcom optiky, ktorú na slovenský trh prináša IBO Poľovník. Práve tu pracuje Michal Piža ako odborný predajca zbraní. V tomto odvetví má dlhoročnú prax a je skutočný profesionál. Preto som sa rozhodol poradiť práve s ním.  

Krok po kroku

Potiahnutie spúšte netrvá ani sekundu. Prípadnému úspechu alebo neúspechu však predchádza oveľa dlhšia príprava. Základom je zvoliť zbraň, ktorá streľbu na veľkú vzdialenosť zvládne. Hrúbka hlavne by nemala byť menšia ako 19 mm. Zvolil som Bergaru B-14 Wildernerness Terrain v kalibri 300 Win. Mag., s nastaviteľnou spúšťou, ktorú sme nastavili na odpor 0,6 kg. Príliš jemné nastavenie spúšte môže spôsobiť nechcený výstrel.

Špičková optika

Keď chceme ďaleko strieľať musíme aj ďaleko vidieť. Puškohľad Leica Magnus 2.4-16x56 BDC je ideálnym riešením. Nemecká precíznosť z Magnusa robí optiku takmer bez konkurencie. 16-násobné priblíženie bude pre naše účely postačujúce. Puškohľad má tenký kríž s veľmi jemnou osvetlenou bodkou. Práve tento puškohľad som zvolil vďaka tomu, že Leica má perfektne a jednoducho prepracovanú balistickú vežičku a naviac v kombinácii s ich daľekohladom a aplikáciu je výpočet balistickej krivky "brnkačkou." Presný zásah podmieňuje kvalitná montáž. Chalani v IBO Poľovník sú skutoční odborníci, ktorí vedia, čo je potrebné urobiť aby všetko perfektne sadlo. Lapovanie puškohľadu, podlepenie skrutiek proti otrasom, dotiahnutie skrutiek momentovým kľúčom a montáž je hotová.

Správne údaje a strelivo

Pri streľbe na veľkú vzdialenosť je potrebné vedieť množstvo údajov. Technológie idú rýchlo dopredu a vďaka ďalekohľadu Leica Geovid 10x42 3200.com s diaľkomerom sa nemusíme trápiť s prepočtami a tabuľkami. Binokulár sa dá prepojiť s aplikáciou Leica Hunting App, kde vyplníme všetky namerané údaje a pomocou jedného tlačidla nám aplikácia všetko prepočíta. A nakoniec je veľmi dôležitý výber správneho streliva. Nie je vždy možné určiť presné strelivo, ktoré bude fungovať. Rôznym hlavniam môžu vyhovovať rôzne typy streliva. My sme sa rozhodli pre strelivo Norma Bondstrike. Strela je navrhnutá pre streľbu na dlhé vzdialenosti s vysokým výkonom. Bondovaná (s prichyteným jadrom k plášťu) strela je šetrná k divine, ale stále má vysoký ranivý efekt a hlavne vysoký  balistický koeficient.

Po celej príprave sa presunieme na strelnicu.

Aj 15 centimetrový sústrel môže byť super

Na strelnici je dôležité presné nastrelenie zbrane na 100 metrov. Sústrel na túto vzdialenosť by mal byť na úrovni 1 MOA (2,93cm - zaokrúhlene 3cm). Pri prepočte na 500 metrov zistíme, že sústrel v 15 centimetroch je ideálny (100 metrov - 3cm, 200 metrov - 6cm ...... 500 metrov - 15cm), "komorová rana" má priemer 20 centimetrov. Pri nastreľovaní je potrebné merať úsťovú rýchlosť strely. Dobré je vystreliť viac rán a namerané hodnoty spriemerovať, za nás to urobil radarový merač Labradar. Aj keď výrobca rýchlosť strely uvádza, je podstatné robiť vlastné merania. Merania u výrobcov sú robené z balistických hlavní, preto nemusia byť presné.  Keď je zbraň presne nastrelená na 100 metrov, je potrebné vynulovať balistickú vežu do bodu 0.  

Príprava je hotová. Všetky namerané údaje je potrebné doplniť do aplikácie Leica Hunting App. Cez Bluetooth spárujeme aplikáciu v našom telefóne s binokulárom Leica Geovid 3200.com. Prepočet je s našou výbavou neskutočne jednoduchý. Na vzdialenosť 500 metrov umiestnime terč (v našom prípade gong s priemerom 20 cm). Vezmeme do ruky Geovid a zameriame ním cieľ. Stlačíme jedno tlačidlo a pomocou zabudovaného diaľkomera, binokulár vyhodnotí všetky faktory (teplotu vzduchu, tlak vzduchu, uhol náklonu...) skrátka urobí celý balistický prepočet. Po stlačení tlačidla na prepočet sa v optike zobrazí, koľko je potrebné urobiť klikov na balistickej vežičke.

Neskutočné je, že celý proces prepočtu trvá len niekoľko stotín sekundy. Naklikám si, odistím, počkám až klesne tep vydýchnem. Hlavou mi behajú myšlienky, čo ak to nefunguje, čo ak sme niekde urobili chybu. Našťastie mojím terčom nie je zviera, ale iba gong, čo ma posmelilo. Muška sadla na môj cieľ, potiahnem spúšť a strelnicou sa ozýva mocný zvuk výstrelu. Takmer hneď je počuť úder do gongu. Funguje to, trafil som. Výstrel sme zopakovali ešte niekoľkokrát, zakaždým s presným zásahom.

Vďaka najnovšej technológií, optike Leica a Michalovho profesionálneho servisu, bola streľba na veľkú vzdialenosť vynikajúcou skúsenosťou, pri ktorej som sa naučil veľa nových vecí.

Kompletnú ponukú zbraní BERGARA nájdete tu: Zbrane BERGARA