Najčastejšie otázky o kultivátoroch a rotavátoroch

1. Ako fungujú kultivátory a rotavátory? Na čo sa používajú?

Kultivátor je zariadenie na kyprenie pôdy, ktoré sa skladá zo zostavy radlíc poháňaných strojom. Rotavátor funguje na podobnom princípe a svojím spôsobom tiež kyprí pôdu, no všetko, čo mu príde do cesty, rozomelie radlicami. Klasické záhradkárske rotavátory majú malé otáčky, približne okolo 130 za minútu, vďaka čomu dokážu zo zeme vytiahnuť aj burinu. Je to tiež bezpečnejšie v prípade, ak narazíte na väčšie kamene.

2. Aké sú rozdiely medzi rotavátorom a kultivátorom?

Kultivátor je univerzálny stroj. Ide o multifunkčné motorové jednotky s riadidlami a niekoľkými rýchlosťami vrátane spiatočky, ku ktorým môžete pripojiť ľubovoľné prídavné zariadenia. Kultivátorom vyorávate plodiny a skvele zvládne aj predsejbovú prípravu.

Rotavátory sú lacnejšie a jednoduchšie. Vyznačujú sa rotujúcimi hviezdicami, ktoré pôdu dokážu prekypriť do hĺbky 15 cm a zároveň celý stroj poháňaju pomaly vpred. Sú vhodné pre rozdrobovanie povrchovej vrstvy pôdy, drnov a dobre sa s nimi „zaoráva" hnojivo, rašelina alebo mulč. Nedokážu však pôdu zorať do hĺbky, burinu nerozumelú, ale len vytiahnu na povrch, takže ju musíte ručne zobrať alebo vyhrabať hrabľami.

3. Ako si vybrať rotavátor (či kultivátor)? Čo si mám všímať?

- Typ pohonu rotavátora

- Jeho výkon

- Typ a veľkosť pozemku

- Bezpečnosť

4. Aké typy pohonu rotavátorov poznáme?

- Benzínový

- Elektrický

- Akumulátorový (batéria)

5. Ako súvisí výkon s výberom rotavátora?

Výkon súvisí s pracovným záberom stroja. Ak šírka záberu nedosahuje viac ako 40 cm, postačí aj elektrický motor s výkonom 1 kW. Takéto stroje sú však schopné rozryť iba ľahkú a pravidelne obrábanú pôdu. Väčšinou ide o elektrické kultivátory.

Výkonnejšími motormi o výkone okolo 3-5 kW sú benzínové modely, ktoré majú pracovný záber vyšší ako 70 cm.

6. Mám malú záhradku, ale aj väčšie pole - potrebujem rotavátor alebo kultivátor?

Typ a veľkosť pôdy, ktorú plánujete obrábať, má veľký vplyv na výber rotavátora. Takisto zvážte, či budete pôdu postupom času zväčšovať a aký typ pôdy sa u vás nachádza. Rozhodne by nebolo najlepšie kúpiť stroj, ktorý by nesplnil vaše očakávania alebo výkonom nestačil pre potreby vašej záhrady.

7. Je práca s rotavátorom bezpečná?

Časti motora musia byť dobre chránené. Z hľadiska bezpečnosti dbajte na to, aby ste pri obrábaní pôdy neprišli do kontaktu s niečím, čo by mohlo spôsobiť vážne poškodenie kultivátora, pretože tým ohrozujete samého seba. Vždy kontrolujte technický stav stroja predtým, ako ho začnete používať.

8. Benzínový alebo elektrický rotavátor?

Kultivátor s elektrickým motorom je určený predovšetkým pre pravidelné obrábanie menšej a kvalitnej pôdy. Vyznačuje sa nízkou hmotnosťou, nižšou hlučnosťou a jednoduchšou manipuláciou. Ak máte pri dome záhony alebo malú plochu na sadenie zeleniny, elektrický kultivátor vám určite postačí. Potešia takisto aj minimálne náklady na údržbu. Limituje vás prívodný kábel do elektrickej siete.

Benzínový motor sa z hľadiska výkonu nemôže elektromotoru ani len priblížiť. Navyše, benzínový kultivátor je nezávislý od zdroja energie a preto je možné ho použiť aj na rozľahlých záhradách s veľkou výmerou.Využitie kultivátoru je možné pre viac účelov a na omnoho náročnejšiu prácu. Má väčší záber a priemer nožov.

9. Aké sú optimálne podmienky pre používanie kultivátora?

Nikdy nepracujte v rozmáčanej, premokrenej pôde a ihneď po daždi! Rýchlo obalíte nože bahnom a stroj nebude pracovať správne, pretože nie je schopný sa do krajiny riadne zahĺbiť. V mokrej pôde sa tiež tvoria veľké hrudy, ktoré sa po uschnutí ťažko rozbíjajú.

TIP: Správnu vlhkosť pôdy spoznáte tak, že v dlani silne stlačíte hlinu a voľne ju pustíte na zem. Hrudka, ktorá vznikla stlačením v dlani, by sa mala rozpadnúť.

10. Aký je pracovný záber?

Elektrické kultivátory s najväčším výkonom disponujú záberom zhruba 30 – 40 cm, čo pre ich účel úplne stačí. Pre väčšinu kvetinových záhonov alebo menších záhradiek je to ideálne.

U benzínových motorov sa záber pohybuje od 30 až do 80 cm, čo vám prácu na rozsiahlej ploche značne uľahčí a pri menšej ploche prácu vykonáte rýchlejšie.

11. Potrebujem hobby alebo profesionálny kultivátor?

Všetko záleží od toho, ako často ho budete používať. Pre bežného záhradkára, ktorý pôdu obrába len niekoľkokrát ročne, bude plne dostačujúca hobby varianta. U kvalitného hobby kultivátora sa môžete spoľahnúť na životnosť po dlhý rad rokov. Využijete ho nielen na jar, ale aj počas sezóny na prípravu záhonov na siatie a na jeseň pre zapravenie kompostu do hliny.

12. Sú aj ručné kultivátory?

Áno, Záhradnícke ručné kultivátory nepotrebujú k svojmu fungovaniu motor. Potrebujú len „pohon“ ľudskou silou. Jedná sa o malé kultivátory, ktoré najčastejšie slúžia pre zbavovanie sa buriny na veľmi malých plochách, ako sú hrantíky, skleníky alebo záhony.