Neviditeľný plot? Žiadne sci-fi, ale skvelý pomocník



Každý majiteľ štvornohého priateľa skôr alebo neskôr má potrebu výcviku psa. Primeraný výcvik je obzvlášť dôležitý pre mladého psa, aby získal správne návyky správania, ktoré mu umožňujú voľný pohyb v záhrade bez ničenia v zakázaných zónach. Firma Dogtrace ponúka riešenie v podobe elektrického plotu s jednoduchou inštaláciou a prijateľnou cenou.


Ako zabezpečiť záhradu aby Vám ju kompletne nezničil váš miláčik? Po dôkladnej analýze som sa rozhodol, že budem používať neviditeľný plot od firmy Dogtrace. Spočiatku sme s manželkou chceli zabezpečiť iba záhradu klasickým elektrickýmohrandníkom, kde je niekoľko drôtov umiestnených vo forme plotu, ktorým preteká prúd, ale nakoniec sme sa rozhodli pre neviditeľný plot, aby bol kábel neviditeľný a využili sme doplnkové funkcie výcviku psa. Zakúpili sme model Dogtrace d-fence 1001 s možnosťou oplotenia do 1200 m plus ďalších 300 metrov jednožilového medeného kábla 1,5 mm. Súčasťou ponuky pre náročnejšie úlohy je aj model D-Fence 202 s elektronickým vysielačom s displejom, núdzovým napájaním a pôsobivým dosahom káblov až 2 200 m.


Pes začal rásť a tým aj zvyšovať svoju aktivitu, záhrada s rastlinami začala vzbudzovať jeho záujem Tréning nie je možný od rána do večera, pretože nemáme dostatok času.


Poďme teda k veci. Celé zariadenie pracuje na veľmi jednoduchom princípe. Zariadenie sa skladá z 3 prvkov: vysielač (vysielač signálu umiestnený pod strechou alebo v miestnosti), prijímač (obojok s elektródami umiestnenými na krku psa) a jednožilový medený kábel. V závislosti od dĺžky kábla používame pre model D-Fence 1001 nasledujúce priemery: do 300m = 1mm / 300-500m = 1,5mm / 500 - 1200m = 2,5mm. Vysielač by mal byť umiestnený pod strechou alebo v technickej miestnosti tak, aby sa doň nedostala žiadna voda, ale prijímač je úplne vodotesný. Vysielač vysiela elektrický signál zachytený prijímačom na krku psa. Vysielač je pripojený na výstupný kábel, ktorý sa vracia ako prichádzajúci, samotné zariadenie je veľmi energeticky úsporné a životnosť batérie v prijímači je veľmi dlhá.

Kábel ohraničuje zóny a na miestach, kde je úmyselne skrútený (odchádzajúci s prichádzajúcim), umožňuje psovi voľne prechádzať bez aktivácie obojku. Keď pes dosiahne výstražnú zónu, ktorú je možné nastaviť v rozsahu: od 0,4 do 5 metrov počuje prerušovaný zvukový signál s výrazným tónom. Ak je však pes v korekčnej zóne, ktorú je možné nastaviť v rozsahu 0,3 až 1,5 metra, dostane elektrický impulz. Môžeme nastaviť silu elektrického impulzu na obojok použitím magnetu v súprave na stupnici od 1 do 8. Ja som nastavil úroveň 5 pre môjho psa, čo je druhý odporúčaný pre stredne veľké plemená. Samozrejme, skúšal som na sebe, impulz sa nerozšíri po celom tele, ale je to skôr ako mierne pichnutie, je tiež úplne bezpečné a čo je najdôležitejšie, pes sa rýchlo učí.



Prvá vec, ktorú treba urobiť pre správnu inštaláciu, je načrtnúť, kde a ako položiť kábel. Na tomto mieste by ste mali odpovedať na otázku, čo chceme chrániť, kde nechceme, aby sa náš pes dostal, kde môže voľne prechádzať, kde je to povolené a zakázané. Na tento účel je najlepšie vypracovať plán pozemku s umiestnením domu, záhrady a všetkých príslušných prvkov umiestnených v oplotenom priestore.


Ako vidíme na výkrese, hneď môžete vidieť prvú výhodu v porovnaní s obyčajnými elektrickými ohradníkmi. Neviditeľné oplotenie a ochranu všetkého, čo chceme, bez viditeľných stoviek metrov živých káblov, pretože kábel je skrytý plytko v zemi, položený na plote. Červená čiara vysiela signál, ktorý bráni psovi v priamom kontakte s murovaným plotom, pletivom, záhradou a ostatnými časťami záhrady, do ktorých nie je povolený vstup. Stočený kábel preruší signál, ale iba v časti, kde je skrútený, čo umožňuje psovi voľný priechod.

Kábel som zakopal do zeme, na hĺbku asi 10 cm. Rez plochým rýľom a zatlačte kábel do zeme.   

Položil som kábel na pletivo. Drôtené pletivo umožňuje rýchle umiestnenie kábla bez nutnosti kopania.

Tu je skrútený kábel (pre voľný priechod) a potom sa rozdelí na 2 jednotlivé drôty. Jednotlivý kábel už vysiela signál, takže existuje bariéra, cez ktorú pes nebude prechádzať.



Pretože mám ľahký prístup do kotolne, rozhodol som sa umiestniť vysielač priamo do kotolne, z ktorej som dostal kábel, prakticky neviditeľne k zemi. Samotný vysielač by mal byť izolovaný od vlhkosti, zatiaľ čo prijímač na krku psa má špeciálne tesnenie. Po vložení batérie skontrolujte, či je tesnenie na svojom mieste, čo zaručuje 100% odolnosť proti vode.

Pri začatí výcviku je dôležité, aby pes mal na sebe namontované elektródy správnej dĺžky a aby sa dotkli kože, nie srsti, aby signál prešiel na kožu a aby ho pes cítil. Elektronika v obojku v prípade opakovaného opakovania elektrického impulzu jeden po druhom (ak by sa to vôbec stalo, mne sa to nestalo) vypne impulz po 10 sekundách, takéto situácie sa nevyskytnú, pes by sa musel držať nehybne, zaseknutý na jednom mieste. Napätie v kábli je tiež bezpečné, je 12 V, aj keď je kábel prerušený, nikomu sa nič nestane, okrem toho vysielač zobrazí chybové hlásenie že kábel bol prerušený. Z pochopiteľných dôvodov výrobca odporúča odpojiť vysielač od siete počas búrky. Ak máte viac ako jedného psa, stačí si kúpiť ďalšie obojky.


Aby som to zhrnul, samotnú prevádzku zariadenia a jeho praktickosť. Dostal som vynikajúce vybavenie za nízku cenu, ktorá plní oveľa viac funkcií ako len neviditeľný plot. Pes sa veľmi rýchlo učí. Samozrejme je tiež dôležité psa trénovať pri učení a práci s obojkom. Komunikoval som so svojím psom, keď sa priblížil k zakázanej zóne, dostal aj informáciu "fuj" a po vykonaní správnych povelov bol chválený. Po niekoľkých dňoch takéhoto výcviku môžete psa nechať na slobode, bez dozoru. V súčasnej dobe môj pes nevstupuje na záhradu, ani za mačku, ktorá sa tiež naučila zóny, v ktorých môže zostať. Pes nebeží za autami pozdĺž plotu, neprechádza hlavnou bránou.

Kompletnú ponuku neviditeľných plotov Dogtrace nájdete tu: Dogtrace - neviditeľné ploty