Nórska Taiga od svetovej značky Helle

Ako má vyzerať ideálny nôž súčasného rybára? Napríklad, ako nórska Taiga svetoznámej značky Helle!

Ste na rybách naozaj spokojní so svojím súčasným nožom? Je dostatočne praktický? Vyhovujú vám jeho rozmery a hmotnosť? Máte k svojmu nožu nejaký vzťah? Otestovali sme krásny severský nôž Helle Taiga, ktorý by vašej pozornosti určite nemal uniknúť.

Jiří Louthan, ČasNaRyby.cz

Keď sa zamyslíme nad vlastnosťami noža, ktoré skutočne potrebuje súčasný rybár, je dôležité najprv definovať, k čomu má taký nôž vlastne slúžiť. A podľa môjho názoru sú jeho úlohy pre väčšinu rybárov primárne nasledujúce: spracovanie potravín (ovocie, pečivo, údeniny, mäso na gril), úprava nástrah (orezanie boilies, pečiva, zemiakov, príprava častí nástrahovej rybky), spracovanie dreva na oheň. Samozrejme tiež práca so súčasťami montáže, alebo ak chcete postarom - udice (kmeňový vlasec, šokový vlasec, náväzcová šnúrka, fluorcarbon atď.). A čo takto pitvanie ryby? Áno, nie všetci rybári vyznávajú trend "chyť a pusť", takže vhodný by mal byť aj k pitvaniu ryby, ktorú si občas odnesieme domov.

Z tohto výpočtu je evidentné, že nôž v rybárovej výbave bez ohľadu na to, či sa jedná o lovca kaprov, sumcov, pstruhov, či napríklad feederárov, by mal spĺňať v súhrne niekoľko konkrétnych špecifík. Nemal by byť príliš ťažký, aby vás práca s ním neobťažovala. Rozhodne by mal byť ostrý, ale tiež by mal byť schopný svoju ostrosť čo najdlhšie udržať. Rúčka noža musí dobre padnúť do ruky a čepeľ nesmie byť príliš úzka, aby niečo vydržala. Ale ani príliš silná, aby nôž nemal zbytočne komplikovaný prienik do rezaného materiálu. A keď už hovoríme o čepeli, potom je jasné, že nesmie byť ani príliš krátka (skúste si napríklad chleba odkrojiť rybičkou s šesť centimetrovou čepeľou) ani príliš dlhá, pretože  práca s malými nástrahami by bola tiež problém.

A ešte jedna dilema - zatvárací nôž, alebo nôž s pevnou čepeľou? Pre niekoho je to vec vkusu, pre mňa vec praktickosti. Čím viac práce s nožom, tým viac by som sa mal orientovať na pevnú čepeľ. Predstavte si napríklad, ako dobre sa s ním spracováva drevo na ohnisko či gril v porovnaní so zatváracím.

Helle Taiga: výborná kvalita za výborné peniaze

Hovoríte si, že je to priam priehrštie podmienok pre výber správneho noža? Dobre, poďme sa teda pozrieť na nôž, ktorý sme vyhodnotili ako ideálny. Taký, ktorý nám hneď po vybalení doslova padol do ruky a na rybách nám výborne poslúžil. A nielen to ... je krásny, je doslova radosť sa na neho pozerať.

Nórsky výrobca nožov Helle produkuje krásne nože od roku 1932. Zameriava sa na outdoor, lov a poľovníctvo. Na výrobu nožov používa tradičné postupy a kvalitné materiály, typické pre Škandináviu, a to kosť, drevo a kožu. Kvalitná nerezová oceľ na čepele je kalená na tvrdosť 58 HRC, ktorá vydrží dlho ostrá, ale pritom nie je príliš tvrdá, takže sa dobre brúsi. Helle vyrába tzv. sendvičové čepele, ktoré tvorí viac druhov ocele, čím je dosiahnutá vysoká tvrdosť aj rezivosť. Čepele sú súčasne odolné a húževnaté, takže sa pri práci nevylamujú a nelámu.

Začnime brezovú rúčkou ...

Model Helle Taiga, ktorý sme si vybrali, má 12,4 cm dlhú rúčku zo švédskej brezy (doslova typický materiál pre nože zo Škandinávie), ktorá je tlakovo impregnovaná proti vlhkosti. Výborne padne do mojej stredne veľkej ruky, ale ponúka ešte ďalší priestor aj pre väčšie "laby". Tvarovanie rúčky je veľmi pohodlné aj pre náročnú dlhú prácu. A čo je výborné, ruka nemá vďaka profilovaniu rúčky tendenciu zísť na ostrie. Drevo na obrúčke nechladí v chladnom počasí, ani sa nelepí pri spotených rukách. Rúčke Helle Taiga proste nemám čo vytknúť, je vynikajúca.

Sendvičová oceľ ako britva

Čepeľ je silná 3,1 mm, čo je bohato postačujúce pre akékoľvek práce. Je dlhá 12,7 cm a vysoká 2,8 cm v najširšom bode hneď pri rúčke. Tento formát je maximum, ktoré by som nožom na ryby vo svojom prípade toleroval. Dlhšie nôž by som považoval za nepraktické (samozrejme s výnimkou noža určeného pre morský rybolov). Mimochodom konkrétne pre mňa je ideálna dĺžka čepele v rozpätí 9 - 13 cm.

Na čepeli nájdeme skôr nižší škandinávsky výbrus v šírke približne 0,6 cm, ktorý nie je zakončený fazetou, čo je výborné. Nôž má priam fantastické ostrie so skvelou rezivosťou. Chrbát noža je takmer rovný a je ľahko skosený. Povedzme až v jednej pätine smerom ku špičke noža, čo vyzerá veľmi pekne. Hrany chrbta sú pomerne ostré, takže si dokážem predstaviť aj prácu s FireSteel (kresadlom), ale svojim nožom to robiť nechcem. Na založenie ohňa používam celkom iné nástroje. Na začiatku chrbta noža  máme k dispozícii vrúbkovanie (tzv. Jimping), ktoré slúži k zapretiu palca či ukazováka. Čím sa vyvinutie tlak na čepeľ. Na noži Helle Taiga mi príde vrúbkovanie zbytočne ostré, ale pre mňa to nemá žiadny význam, pretože sa do čepeľ s palcom a ani iným prstom prakticky neopierajú.

Konštrukcia noža je riešená tzv. na tŕň, ktorý však prestupuje celou dĺžkou rúčky a na jej konci je fixovaný mosadznou vložkou. Nôž je tak veľmi pevný, aj keď sa jedná o konštrukciu full tang. Netreba sa báť ani pri hrubšej práci s nožom vylomenia čepele z rúčky.
Aj napriek svojej "väčšej" dĺžke je nôž úžasne ľahký. Bez pošvy váži len 150 gramov a tak je aj dlhodobá práca s touto "kudlou" naozaj veľmi príjemná.

Na boku čepele nájdeme značku Helle s názvom typu tohto noža - teda Taiga a ďalej označenie Made in Norway. Popisky vizuality čepele nijako nerušia, vyzerajú skôr jemne a elegantne. Čo je potrebné pochváliť, tak nabrúsenie čepele priamo z výroby. Čepeľ je výborne nabrúsená po celej dĺžke a je doslova ostrá ako britva.

Precízne puzdro z poctivej kože

Samotné puzdro noža je vyrobené z brúsenej hovädzej kože o sile necelých 3 mm, bez plastovej vložky, so zadným jednoduchým švom a koženou záveskou, pripevnenou dvoma nitmi. Do závesky sa pohodlne vojde opasok širší, aj viac ako 4,5 cm. Nôž v puzdre perfektne sedí a nevypadne ani pri veľkých pokusoch o vyklepanie noža. Aj na pošve nájdeme logo firmy Helle v podobe ich klasického erbu s tromi sekerami/halapartňami. Puzdro váži 54 gramov, takže celý komplet noža s puzdrom celkovo váži cca 204 gramov. V tomto prípade teda rozhodne nemožno povedať, že by to bol prehnane ťažký nôž, ktorý by snáď výraznejšie zaťažoval vašu rybársku výbavu.

Nôž dorazil v krásnom balení, v podobe tubusu so zeleným dekorom, handričkou na čistenie noža a návodom na správne zaobchádzanie s nožom, vrátane jeho optimálneho brúsenia.

Nôž, ktorý vám vrelo odporúčam!

Tento nôž stojí 100€, čo je podľa môjho názoru vynikajúca cena za takýto krásny, kvalitný a precízne spracovaný nôž, ku ktorému, keď sa budem rozumne správať, vydrží mi až do konca života. A vzhľadom k tomu, že vnímam nôž ako jednu z najdôležitejších častí mojej výbavy - nielen na ryby, ale všeobecne do prírody, potom si dokážem uvedomiť, aká dôležitá je pre mňa dôkladná voľba takéhoto kovového "parťáka", ktorý mi dokáže uľahčiť prácu pri rezaní. Napríklad aj v určitých situáciách treba zachrániť život.

Tento nôž som zakúpil na eshope ibo.sk, ktorý sa zameriava okrem nožov tiež na predaj poľovníckych potrieb a kvalitného oblečenia pre outdoor. Objednávka bola rýchla, rovnako ako dodanie noža, takže za mňa palec hore pre ibo.sk!

Poľovnícky nôž Helle Taiga nájdete na: Poľovnícky nôž Helle Taiga