Od poľovníckeho odznaku až do Leicy

S firmou IBO Poľovník, ktorú vedie chalan, niekedy predávajúci poľovnícke odznaky na vysokej lesníckej škole spolužiakom, sme dnes prijali pozvanie do prémiovej nemeckej optickej spolocnosti LEICA, ktorá vyrába celosvetovo špičkové fotoaparáty, optické šošovky, fotografické šošovky, ďalekohľady, puškohlady, ale aj mikroskopy.

Hneď ako sme dorazili do mesta Wetzlar a uvideli sme toto exkluzívne moderné sídlo LEITZ-Park doslova nám vyrazilo dych, preto by sme sa s Vami radi podelili o tento nezabudnuteľný zážitok z návštevy "svätej krajiny optiky".

Mesto Wetzlar, v Nemecku, sa nachádza asi hodinu severne od Frankfurtu. Wetzlar je medzi mestami na svete jedinečný, pretože je rodiskom modernej športovej optiky. V roku 1849 začal muž s menom Carl Kellner Optický ústav vo Wetzlari,a to je dôvodom, prečo takmer každý veľký európsky výrobca optiky môže hľadať svoje korene vo Wetzlari.

Návštevu sme začali prehliadkou hlavnej budovy LEITZ Parku, ktorá má rozlohu vyše 36 000 m2, pracuje v nej cez 1000 ľudí a stála viac ako 60 mil. eur. Tento jedinečný komplex začali architekti stavať v roku 2007 a dokončený bol v roku 2014 so zachovaním mnohých symbolov optiky, nájdete tu luxusnú kaviareň, 5 hviezdičkový hotel, Leica akadémiu, exkluzívne predajne, galériu, kasíno, múzeum či fotoštúdio.

Hlavná budova má byť poctou pre výrobky, ktoré túto značku vybudovali, preto z vtáčej perspektívy budovy vyzerajú ako objektív fotoaparátu a ďalekohľad, pohľad spredu mnohými presklenými oknami pripomína filmový pás a fontány tvoria dojem šošovky. Exkurziu majestátnej no predsa rodinnej firmy LEICA, ktorú pred vyše 100 rokmi založil Ernst Leitz, ktorý bol mimochodom taktiež poľovníkom, sme začali práve obsiahlou prednáškou o histórii prechádzkou v unikátnej Leica galérii.

LEICA SPORT OPTICS

Po presunutí do výroby samotnej optiky sme sa dozvedeli, že v roku 1907 spoločnosť vyrobila svoj prvý ďalekohľad, 17 rokov predtým, ako z výrobného závodu odišla prvá výrobná kamera. Kamery sa stali tak populárnymi, že v roku 1986 spoločnosť zmenila svoj názov z The Leitz Company na "Leica" skratka LEItz CAmera. Napriek tomu, že na celom svete existuje mnoho skvelých spoločností v oblasti optiky, iba Leica si môže nárokovať všetky znalosti v tejto oblasti, nikto nemá s výrobou optiky viac skúseností. Leica vlastní všetko, čo potrebuje na navrhovanie a výrobu skutočne inovatívnych produktov, keďže ako jediná platí a zamestnáva viac ako 100 optických inžinierov. Majú všetky obrábacie a výrobné zariadenia potrebné na vlastnú výrobu celej rady ďalekohľadov a puškohľadov. Jediným kúskom skladačky, ktoré nakupuje mimo podniku, sú nedokončené šošovky; Leica nemení piesok na sklo. Na rozdiel od takmer každého iného výrobcu optiky, Leica na nedokončených kusoch skla finálne tvarovanie a dokončovanie vykonáva sám. Fascinovane sme sledovali tento proces.

Malé brúsne rameno sa jemne dotýka a tvaruje šošovku pod pozorným počítačom riadeným zariadením, ktoré monitoruje tvar šošovky a zobrazuje ho na obrazovke videa v blízkosti obsluhy stroja. Tolerancie v tomto procese sú neuveriteľne presné a nevyhnutné pre maximálny optický výkon, o ktorý sa Leica snaží. Vo výrobnom procese ide zásadne o dva kľúčové aspekty dobrého optického výkonu: dizajn a schopnosť výrobcu urobiť tento dizajn. Čím je optický dizajn prepracovanejší, tým je výroba ťažšia a drahšia. Skrátenie, zosvetlenie a väčšie zväčšenie - a pridanie širšieho rozsahu zväčšenia - to všetko komplikuje náklady na dizajn a zloženie.

Presné farebné podanie každého cieľa – identifikácia je dokonalá za každých podmienok a obraz sa nefarbí do modra ani do žlta. Lovec tak dokáže perfektne rozlíšiť aj tie najmenšie farebné rozdiely. Vysoký kontrast farieb umožňuje exkluzívnosť pozorovania, identifikácie a rozpoznávania všetkých cieľov aj pri tých najhorších podmienkach. Všetky modely rady Leica majú vysokú ostrosť a to v celom obraze, dokonca aj v rohoch.

A tak sme opustili Leitz Park s poznaním prvých základných odlišností Leicy, či už v prenášaní reálneho obrazu a farieb obrazu alebo v dôraze na výber komponentov bez plastov, ale naopak z ocele ,ktoré túto značku robia prémiovou s dlhou životnosťou, a rovno sme sa vybrali na strelnicu Leica pod vedením produktového trénera Bjorna otestovať tieto nové poznatky v praxi.

Po príchode na strelnicu Leica akadémie sme najskôr museli absolvovať preverenie streleckých schopností, a po jeho úspešnom zvládnutí nám bola každému pridelená zbraň na ďalšie dni aj s puškohľadom a Calonox Sight, ktoré sme si sami museli nastreliť. Po tomto sme sa už presunuli rovno na chatu priamo v revíri Leica.

ČAS V LESE

Ja osobne som na zbraň dostala možnosť otestovať puškohľad Leica Magnus 2,4-16x56i, ďalekohľad Leica Geovid HD 10 x 56, Leica Calonox Sigt a Leica Calonox View. Zariadenia sme najbližšie dni testovali lovom v praxi, či už formou posliedky alebo postriežky každé ráno od 4.00 a každý večer od 17 tej, aby sme produkty poznali v rôznych svetelných podmienkach. Revír bol prevažne lesnatý, rôznorodého zloženia zväčša ihličnatého, s výskytom srnčej a diviačej zveri a tiež jazvecov.

Puškohľady Magnus predstavujú prémiovú triedu a sú k dispozícii s osvetlenými zameriavacími krížmi alebo bez nich. Magnus, ktorý som použila pri svojom love, mal výstupnú pupilu 3,5 mm pri maximálnom zväčšení 16x. To znamenalo, že som mohla používať tento rozsah na lov vo všetkých hodinách a za všetkých svetelných podmienok pri maximálnom zväčšení. Vynikajúci povlak šošoviek Leica, prísne kontrolované zloženie šošoviek a o 50% väčšie zorné pole mi tak pomohli v úspešnom love srnca, zrýchlenie akvizície, ľahšiu orientáciu a komfort pri pozorovaní.

Ďalekohľad Geovid, ktorý som použila, kombinuje jeden z najlepších diaľkomerov na svete s jedným z najlepších ďalekohľadov na svete. Lov s naozaj dobrým ďalekohľadom s meraním  vzdialeností uľahčuje dosiahnutie cieľa a je pohodlnejší, pretože jednoducho prejdete od ďalekohľadu k puške.

Najviac som sa však tešila z možnosti vyskúšania nových Leica Calonox View, čo je pozorovacia termovízia a Calonox Sight 2 v 1 ktorý využijete ako termovíziu nielen pozorovaciu ale aj ako predsádku na poškohľad. Leica Calonox Sight je ideálny na použitie s puškohľadom, a preto je vybavený 1x zväčšením. Vďaka svojej jednodielnej konštrukcii ponúka Calonox Sight vynikajúcu spoľahlivosť . Vlastné spracovanie obrazu Leica (Leica Image Optimization - LIO ™) vylepšuje obraz pomocou špeciálnych algoritmov, čím dosahuje obzvlášť detailné farebné prechody, vynikajúci kontrast a vysoké rozlíšenie detailov.

Vynikajúci rozsah rozpoznávania Leica Calonox Sight je založený na špičkovom senzore oxidu vanádu (VOx) s rozlíšením 384 x 288 pixelov a veľkosťou 17 µm s vynikajúcim teplotným rozlíšením. Pôsobivé rozpoznávanie detailov na dlhé vzdialenosti s definovanou veľkosťou cieľa 1,7 x 0,5 m dokáže Leica Calonox Sight detekovať ciele až do vzdialenosti 2 000 metrov, rozpoznávať ciele až do 700 m a presne ich identifikovať až do vzdialenosti 350 m. Korekcia zameriavacieho kríža pomáha presne zarovnať obrazovku so zameriavacím krížom v puškohľade. V tomto vás podporuje diaľková funkcia aplikácie Calonox Sight tým, že vám umožní pohodlne ovládať funkcie prostredníctvom smartfónu. Tvarovaný dizajn produktu v štýle Leica je zameraný na lovecké potreby používateľa. Jeho valcovitý tvar a jednoduchá obsluha sa perfektne integrujú do praktického využitia pri love. Užívateľsky prívetivá a intuitívna ponuka troch tlačidiel ponúka efektívnu navigáciu, ktorá umožňuje jednoduchú a rýchlu manipuláciu aj v rukaviciach.

Výkonný OLED displej s rozlíšením 1024 x 768 pixelov umožňuje pohodlné pozorovanie a spoľahlivú identifikáciu. Napevno nainštalovaná nabíjateľná batéria s pribl. 11 hodín napájania je obzvlášť dobre chránených pred chladom a vlhkosťou. A nabíjanie je možné počas prevádzky, napr. pomocou powerbanky.

Toto všetko robí z Calonox Sight, momentálne jeden z top produktov na trhu. Jeho používanie je úplne jednoduché, skvelý clip on systém zabezpečuje rýchle a tichučké pripnutie na puškohľad a obraz je priam dokonalý, čo potvrdzujú všetky dostupné recenzie. V noci som s ním dokázala posúdiť srnčiu trofej a podarilo sa mi rovnako bezpečne rozlíšiť a úspešne uloviť  z čriedy diviačej zveri lanštiačku.

Medzi praktickým testovaním v revíri sme počas dňa absolvovali produktové tréningy, praktické porovnávania rôznych modelov a čerpali skúsenosti od odborníkov z Leicy.

Výrobky Leica zvyčajne zaberajú prémiovú časť trhu. Svoju spoločnosť postavili na inováciách a výkone, takže neočakávam, že od nich v blízkej dobe uvidím puškohľad za 300 eur. Očakávam však, že uvidím viac ponúk v kategóriách puškohľadov pre profi strelcov a long rifle strelcov a väčšiu konektivitu medzi ich Geovid binokulárom a puškohľadmi  Magnus. Keď však pracujete tak dlho, ako spoločnosť Leica, a zamestnávate toľko inžinierov, je len veľmi málo vecí, ktoré Leica nemôže v budúcnosti priniesť.

Veríme, že s touto skúsenostou a firmou IBO Poľovník vám odteraz budeme môcť poskytnúť tie najkvalitnejšie služby, odborné poradenstvo a profesionálny servis pre každého zákazníka.

Autor článku: @petrrissa

Tie najlepšie produkty prémiovej značky Leica nájdete na: LEICA optika