Nožnice pre rybárov i bushcrafťákov

Keď sa povie "multitool", väčšinou si predstavíme náraďové kliešte alebo multifunkčný nôž, podobný armádnemu švajčiarovi. Americká spoločnosť Gerber však dokazuje, že viacúčelové nástroje môžu mať aj podstatne originálnejšiu podobu. Patria medzi ne napríklad jedinečné nožnice s názvom Processor.

Táto vychytávka má slúžiť primárne rybárom – patrí totiž do produktového radu Gerber Fish, ktorý vznikol na základe rastúcej obľuby rybolovu v Spojených štátoch. Ultimátny nástroj sa na trhu objavil v roku 2017 a pri jeho tvorbe vychádzali oregonskí inžinieri z prekvapivého zistenia: väčšina rybárov používa na základné spracovanie a čistenie úlovku klasické nožnice. Pri príprave návnady a ďalších úkonoch však musia siahať po iných nástrojoch, ktoré im v batohu zaberajú veľa miesta. A odtiaľ už bol len krôčik k nápadu, vytvoriť nevšedne poňatý multitool, ktorý by do porciovacích nožníc integroval nové funkčnosti.

Z ocele a polyméru

Vďaka recenziám z USA vieme, že u svojej hlavnej cieľovej skupiny Processor zabodoval. Dal by sa ale použiť aj pri love alebo iných činnostiach – vrátane tých bežných medzi milovníkmi bushcraftu a outdooru? Aby som to zistil, najprv som sa musel pozrieť, ktoré nástroje Gerber do atypického designu vložil. Tým hlavným zostávajú samotné nožnice s hmotnosťou 200 g a celkovou dĺžkou 255 mm. Ergonomicky poňaté rukoväte oboch ramien umožňujú pohodlný úchop pravákom aj ľavákom. Do vrchnej, plne uzavretej časti sa bez problémov zmestí aj silnejší palec, hákovito tvarované spodné partie zase spoľahlivo chránia pred porezaním prostredník, prstenník aj malíček. Ukazovák spočíva v oblúkovitom prevedení, ktoré bráni jeho posunu na oceľovú časť nožníc.

Ako materiál rukovätí zvolil Gerber elastický polymér HydroTread, vďaka ktorého matnému povrchu a textúrovaným častiam vám Processor nebude kĺzať z ruky ani po ponorení do vody. Napriek prvému pohľadu, príliš komplikovaný tvar úchopových partií sadnú nožnice do ruky prirodzene a až prekvapivo dobre sa držia. Na koniec spodnej rukoväte umiestnil výrobca trojuholníkové očko, ktorým je možné prevliecť karabínu, paracord alebo remienok na zavesenie nožníc na batoh.

Čeľuste kryje pri prenášaní v batožine kompaktné puzdro z matne čierneho plastu o váhe iba 25 g. Má samosvornú konštrukciu a nájdete na ňom polkruhové vybranie pre ukazovák, vďaka ktorému je snímanie jednoduchšie aj bezpečnejšie. Na zloženie "futrálu" z Procesoru musíte použiť obe ruky a vynaložiť dosť sily – čo je len dobre, pretože máte istotu, že sa pri pohybe v teréne nechtiac neuvoľnia. Samotné nožnicové čeľuste sa vyrábajú z nerezovej ocele bližšie neuvedeného typu a majú v skutku netypický tvar. Na bežné porciovanie slúži ich predná časť s ostrím s dĺžkou 5,5 cm. Pri koreni oboch ramien sa nachádzajú prehnuté 1,5 cm partie, ktorých tvar je prispôsobený tak, aby pomohol rybárom pri ostrihávaní húževnatých plutiev.

Škrabka, nôž aj hák

Na chrbte hornej čeľuste nožníc našli svoje miesto ďalšie dva nástroje: klasický vyvrhovací hák na odstraňovanie vnútorností a zubatá škrabka, s ktorou zbavíte svoj úlovok šupín. Unikátnym, aj keď možno trochu nebezpečným prvkom je čepeľ noža s dĺžkou 7,5 cm, ktorá sa nachádza na dolnej hrane spodnej čeľuste. Vďaka nej môžete Processor použiť aj v úlohe klasickej kudle bez toho, aby ste museli siahať po inom nástroji.

Zároveň si však musíte dávať dobrý pozor, aby ste omylom nedotkli ostria. Človek je navyknutý používať klasické nožnice, ktoré v zatvorenom stave za čeľuste bežne uchopia – a v prípade Processora by to znamenalo nepekné porezanie. Nie náhodou výrobca priamo na spodnej čeľusti aj oboch stranách puzdra veľkým písmom uvádza: "Caution Sharp Edge" čiže "pozor, ostrý brit". Dodajme, že vzhľadom na toto umiestnenie čepele nemožno Processor použiť v úlohe trauma nožníc – teda počas rozstrihávania odevu na zranenej osobe, napríklad po autonehode. Takýto postup slúži na rýchle nájdenie krvácajúceho miesta, lenže rybárskym nástrojom by ste pacientovi skôr spôsobili ďalšiu stratu krvi.

Pokiaľ viete, že nebudete dlhšiu dobu používať nožnice, ale napríklad škrabku alebo ostrie noža, môžete multitool rozložiť na dve polovice. Stačí ramená Processora roztvoriť na maximálnu úroveň, čím sa asymetricky tvarovaná hlavica spojovacej skrutky (trochu pripomína krídlovú maticu) zlícuje s príslušnými vybraniami a obe časti nožníc sa oddelia. Po tejto úprave sa vám bude lepšie pracovať najmä s nožom, pretože sa sprístupní vrúbkovaná partia chrbta čepele, o ktorú si zapriete palec.

Univerzálne použitie

A ako sa teda rybárske nožnice osvedčili v teréne? Ich čeľuste si hravo poradili s niekoľko vrstvovým kartónom, lepiacou páskou, špagátom, paracordom, náplasťami i obväzmi. V lese som s nimi nastrihal nadrobno čerstvé aj sušené bylinky na prípravu čaju alebo tenké vetvičky a kôru na podpaľovanie. Teraz prišla na rad čepeľ noža a po rozložení Processora na polovicu som s ňou vyskúšal pár obvyklých bushcraftových činností. Aj keď sa polovica nožníc drží v ruke trochu nezvyčajne, zvládnete so zahnutou kudlou počas pár desiatok sekúnd naostriť do špice drevený kolík, ražeň alebo palicu na opekanie mäsa.

Čepeľ je veľmi ostrá a pracuje sa s ňou rýchlo bez toho, aby sa výraznejšie otupovala alebo na nej zostávali stopy opotrebovania. Na doske pokrája takmer ľubovoľný pokrm a ľahko sa čistí. To napokon platí o celom multitoole – po rozložení totiž ľahko odstránite nečistoty a zvyšky surovín aj z inak ťažko dostupného spojenia čeľustí. Dodajme, že zubatá škrabka sa uplatnila pri odstraňovaní machu či lišajníka.

Hoci nie som rybár, nedalo mi to a otestoval som Processor tiež v jeho pôvodne zamýšľanej úlohe – spracovanie pokrmov patrí k nevyhnutným schopnostiam každého bushcrafťáka. A naozaj nemám nič, čo by som nožniciam pri tejto činnosti vytkol. Špeciálne tvarované korene čeľustí odstránili všetky plutvy pstruha na prvý pokus, podobne ľahko som odstránil aj chvost a hlavu. Na kaprovi som si overil funkčnosť šupinovej škrabky aj vyvrhovacieho háku, nakoniec som celý nástroj rozložil a počas minúty vyčistil hubkou pod tečúcou vodou.

Processor síce na prvý pohľad pôsobí trochu bizardne, ale ide o praktického pomocníka nielen pre milovníkov rybolovu. Akonáhle vám prestane pripadať zvláštne nosiť so sebou do lesa nožnice, zistíte, že nahradí množstvo jednoúčelového vybavenia.

Autor recenzie: Miroslav Mašek 

Nožnice a celú ponuku Gerber nájdete na: Nože a náradie Gerber