OLIGHT RN1500 - profesionálne svetlo stvorené pre cyklistické dobrodružstvá

Keď som dostal možnosť testovať toto svetlo, bol som doslova nadšený. Milujem dobrodružstvo a výzvy, zahŕňajúce veľa kilometrov v sedle a často aj jazdu po tme. Skôr som riešil dosť často svetlo. Vyskúšal som mnoho typov od mnohých rôznych výrobcov, ale vždy to stroskotalo na tom, že svietilo buď málo, alebo bolo strašne rozptýlené, alebo dobre neosvetlovalo terén predo mnou. S týmto kúskom od značky OLIGHT som tieto problémy mohol prestať riešiť.

Po zakúpení produktu dostanete do ruky pevnú škatuľku, ktorá už pri prvom pohľade vyzerá luxusne a pôsobí výborným dojmom. Po otvorení a rozbalení zistíte, že sa v balení nachádza držiak na riadidlá, svietidlo, imbusový kľúč pre utiahnutie držiaku, nabíjací USB-C kábel, držiak GOPRO a silikónový remienok.

Telo svietidla, v ktorej je zabudovaná aj nabíjacia batéria 21700 s kapacitou 5 000 mAh, je vyrobené z ľahkého a odolného hliníka, ktorý vyzerá naozaj prémiovo. O odolnosti svietidla svedčí aj deklarovaná ochrana IPX6, ktorá by mala vydržať vodu prúdiacu z niekoľkých smerov o prietoku 100 litrov za hodinu. Vyskúšal som svetlo za silného dažďa a tiež bolo ponorené pol hodiny vo vode a ani po tomto teste nevykazovalo známky poškodenia.

Držiak svietidla na riadidlá pripevníte pomocou 3 mm imbusového kľúča a po jeho utiahnutí a pridelení svetla do držiaka môžete s radosťou vyjsť v ústrety cyklistickým dobrodružstvom. Musím povedať, že svetlo drží naozaj pevne a pri každom prejdení nerovnosti v teréne (jazdil som aj po veľa kamenistých cestách a cez korene) sa svetlo ani nepohlo. Tým vo mne vzbudzovalo pocit istoty a nemusel som sa tak báť, že sa mi na nejakých väčších nerovnostiach odlomí. Ďalšou výhodou spomínanej pevnosti je to, že sa vám svetlo pri jazde po nerovnom teréne pred vami nestrapká a vy môžete neustále skvele čítať terén aj vo väčších rýchlostiach a mať tak neustáli pocit istôt v každom ďalšom prejdenom metri.

Poďme sa pozrieť na pár technický údajov, ktoré sú určite jednými z hlavných informácií, ktoré vás budú pri jeho výbere zaujímať.

Svetelný zdroj: LED dióda Luminus SST-40
Efektívny dosah: 164 m (pri výkone 1500 lúmenov)
Výkon: 21700 5000 mAh batéria
Kryt: hliník
Rozmery: 107 x 31 x 31 mm
Hmotnosť: 172 g (možno sa to zdá veľa, ale po upevnení na držiak sa ani nehne)
režimy svietenia

Na začiatok je dôležité si povedať, že RN1500 disponuje svetelným zdrojom Luminus SST40 LED, ktorý sa stará o všetok svetelný výkon.

A ako sú natom režimy svietenia? Toto ma tiež naozaj potešilo. Svietidlo RN 1500 ponúka 4 režimy svietenia:

1500 lúmenov / 100 min
750 lúmenov / 4 h
300 lumenov / 12,5 h
Stroboskop s dvoma druhmi blikania (0-750 lúmenov) / 11,5 h
300 lumenov / 12,5 h 750 lúmenov / 4 h 1500 lúmenov / 100 min.

V prvom režime 1500 lúmenov svietidlo svieti naozaj veľmi a pri vjazde do temného lesa som mal vždy istotu, že vidím všetko, čo potrebujem, teda vlastne aj to čo nepotrebujem (oči rôznych zvierat: D). Tento režim by som volil radšej len mimo zástavbu.

Druhý režim, ktorý disponuje výkonom 750 lúmenov, a výdržou 4 hodiny, som pri testovaní využíval najviac a povedal by som, že sa hodí do temného lesa i mesta. Skvele osvetlil terén predo mnou a nevyľakal ani neoslnil jazdca, ľudí alebo autá čo išli v protismere. Samozrejme, ak by ste mali v pláne dlhšiu vychádzku po tme, bude najvhodnejší zvoliť tretí režim s výkonom 300 lúmenov a výdržou 12,5 hodiny. Ten je síce slabší, ale na normálnu jazdu, kedy máte viac času na premýšľanie, kadiaľ ísť (myslené skôr pre cesty alebo mestský nenáročný terén), je dostačujúce.

A na záver tu máme dva režimy, ktoré sú dôležité skôr pre ostatných, aby vás dobre videli. Sú to stroboskopické režimy. Aj napriek sile svetla pri blikaní neoslňujú okolie. A prečo? Pretože je svietidlo vybavené antireflexnou šošovkou, ktorá tomuto oslňovaniu zamädzuje a sústredí svetlo len na terén, či na cestu pred vás.

A ako sa svietidlo RN1500 ovláda? Veľmi jednoducho. Medzi jednotlivými úrovňami jasu sa prepínate jedným stlačením napájacieho tlačidla. Ak sa chcete dostať do stroboskopického režimu, musíte stlačiť tlačidlo dvakrát.

Batéria a jej špecifikácie

Svietidlo RN1500 má na hornej strane indikátor batérie, ktorý je skrytý pozdĺž zapínacieho / vypínacieho tlačidla a pri nabití batérie medzi 100 - 21% svieti na zeleno. Keď nabitie batérie klesne pod 21%, tak sa rozsvieti na červeno a touto farbou svieti až do 11%. Ak nabitie batérie klesne pod 10%, tak sa indikátor rozbliká. Výrobca myslel na všetko, a aby sa svietidlo indikátorom nabitia zbytočne nevybíjalo, tak po chvíli zhasne. Jeho rozsvietenie vykonáte krátkym stlačením tlačidla napájania.

Počas nabíjania indikátor batérie bliká na červeno a keď dôjde k plnému nabitiu, rozsvieti sa opäť na zeleno. A ako je to s dobou nabíjania? Nechal som svietidlo úplne vybiť a do plného nabitia to trvalo približne 2 hodiny a 15 minút. Nie je to síce málo, ale za tú výdrž to stojí.

Na záver podkapitoly venujúcej sa batérií, by som ešte rád vyzdvihol, že vďaka modernej elektronike je možné plne nabitú batériu využiť ako "POWERBANK" na nabíjanie napr. mobilného telefónu alebo GoPro kamery.

Klady a zápory:

  • + Skvelý svetelný zdroj a čisté svetlo, ktoré neoslňuje
  • + Niekoľko režimov svietenia
  • + Kvalitné hliníkové telo
  • + Vodeodolnosť IPX6
  • + Dlhá výdrž batérie + indikátor nabitia batérie
  • + Možnosť využitia aj ako klasická batéria
  • + Kvalitný držiak na riadidlá i GoPro kameru
  • - Málo popísané režimy v návode od výrobcu

Záver:

Ak hľadáte precízne spracované predné svetlo na vaše cyklistické dobrodružstvo alebo len na jazdu po meste, aby ste boli dobre vidieť, toto je tá správna voľba. Dobre vyzerá, skvele funguje, skvele svieti a môžete s ním vyraziť aj za dažďa.

Autor recenzie: Patrik Bejček

Toto kvalitné svetlo na váš bicykel nájdete na: Predné svetlo na bicykel RN1500