OLIGHT Seeker 2 PRO - profesionálny sprievodca tmou

Svet svietidiel je obrovská masa produktov rôznych prevedení, kvality a zamerania. Každé má však primárne rovnaký zámer a to upraviť svetelné podmienky v miestach, kde je potrebné dobre vidieť. Rôzne činnosti vyžadujú rôzne prevedenia a možnosti svietidla. Kvalita a spoľahlivosť je žiadaná podľa náročnosti úlohy. Do rúk sa mi za účelom testovania dostalo svietidlo značky Olight model Seeker II Pro, ktoré som zaradil ako univerzálne, pre profesionálne používanie. Pokiaľ by som naň narazil listovaním v e-shope, prvé, čím zaujme, je vyššia cena. Pre človeka, ktorému je svietidlo každodenným nástrojom, alebo na ňom závisia vysoké ciele, sú dôležité detaily. A Seeker je premyslený do posledného. Prečo teda zvoliť práve toto svietidlo?

Seeker od samého začiatku kontaktu pôsobí veľmi profesionálne a uhladene. Balenie v robustnej kartónovej krabici v žiadnom prípade neurazí. Naopak, v porovnaní so starším taktickým modelom tejto značky, vidím snahu ušetriť na zbytočnostiach, ako bol pevný plastový transportný kufor. Ten po prvom rozbalení skončil v pivnici a viac sa k nemu nevraciam.
Obsahuje svietidlo s dobíjacím akumulátorom v textilnom púzdre, nabíjací adaptér, držiak dokovacej stanice s príslušenstvom a návod.

Rozmery 128x28 mm sú „akurát“ a s hmotnosťou 198 g je Seeker predurčený k noseniu stále poruke. Ako záloha do kufra auta by ho bola škoda. Priemer a prevedenie rukoväte však ruší nápad, pripevniť ho na zbraň. Od toho má ale značka inú modelovú radu. Cca 70% zaberá protišmykový, zdrsnený gumový povrch. Aj keď nie som priaznivcom anatomicky tvarovaných rukovätí pre prsty, či už na zbrani, noži alebo svietidle, Seeker má toto vybranie decentné a účinné. Guma pôsobí odolne, ale či vydrží na svojom mieste i roky užívania je otázka času.  

Jedinou rozoberateľnou súčasťou je zadné magnetické viečko s drážkovaním, očkom poistného lanka a konektormi pre nabíjanie. Pod ním je Li-Ion akumulátor netypickej veľkosti 21700, s kapacitou 5000mAh.

Veľmi prakticky je riešené ovládanie s iba jedným spínačom, s ukazovateľom aktuálnej intenzity svitu a stavom batérie. Všetko riadi elektronika a tak má spínač oproti mechanickému zámerne krátke oneskorenie, aby bolo možné navoliť požadovaný režim. Obidva ukazovatele sú štvormiestne body zeleného svetla, ktoré sa rozsvietia po manipulácí s tlačítkom a zhasínajú po cca 12s. Batéria je orientačne odstupňovaná na >75%, 50-75%, 25-50% a 10-25%. Pre intenzitu 5 a 50 lumenov je spoločná indikácia jedným bodom, dva pre 300 lumenov, tri pre 1200 lumenov a na štyri je možné sa dostať dvakrát rýchlym stlačením spínača na obdivuhodných 3200 lumenov. Tri rýchle stlačenia potom aktivujú stroboskop. Prechod medzi intenzitami sa volí držaním spínača po dobu 1,5-2s.

Prijemným detailom je elektronický zámok proti nechcenému prepínaniu, čo oceňujem pri nosení mimo púzdra. O samotný svetelný tok sa starajú tri LED diódy XP-L, chránené borokremičitým sklom. Parabola nie je nastaviteľná a svetelný kúžel nemá „hrany“. Naopak, ide rychlým predochom do stratena a po celej ploche je svetlo rozložené konstantne a čisto, bez hluchých miest.

Príslušenstvo

Nutnosť nabíjania rieši Olight naozaj luxusne. Ako nabíjačka slúži samotné púzdro svietidla, takže nie je nutné ho nikdy rozoberať. K viečku sa magneticky prichytí adaptér so svetelným oznámením o priebehu nabíjania alebo jeho dokončení. Ten je vybavený USB konektorom, ktorý môže byť zapojený do počítača alebo lepšie, do nabíjačky od mobilu/tabletu, ktorá púšťa vyšší prúd 2A. Potom je proces omnoho rychlejší.
Čerešničkou je „L“ držiak na stenu, v balení vrátane montážneho vybavenia, s ktorým je možné vytvoriť stálu stanicu. Elektronika proti prebíjaniu je samozrejmosťou a Seeker je potom stále pripravený na mieste kde neprekáža. Menším mínusom je, že magnet nie je extra silný a je ľahké z neho svietidlo zhodiť.

Čierne textilné púzdro minimalistických rozmerov ocení každý, kto nosí služobný opasok s veľa vecami. Na ten je možné ho upevniť pomocou prievlaku s cvokom, takže si rozumie aj s MOLLE väzbou alebo kamkoľvek okom na karabínu. Obstojne drží tvar a svietidlo sa bez problémov vkladá späť. Protikus spony chlopne drží pomocou pásky na jednom mieste a tak sa pohodlne ovláda jednou rukou aj v rukaviciach. Koniec chlopní so suchým zipsom, ktorý sa vždy časom opotrebuje a strachu zo straty materiálu.

Poznatky z užívania

Nečakane praktická je možnosť magnetického uchytenia, predovšetkým vo chvíli, kedy sú k práci potrebné obidve ruky. Obstojne tak nahradia aj čelovku. Zvyknutý na štandardné batérie CR123A stále očakávam koniec energie, avšak vyčerpať plnú kapacitu akumulátoru je bežným užívaním náročnejšie. Najkratšia výdrž na maximálny výkon z plného nabitia bola hodina a tridsaťpäť minút. Vďaka USB adaptéru je možné dobíjať z Power Banky, ale tie, bežných kapacít ich zvládnu oživiť iba raz. Seeker má funkciu timeru, kedy sa automaticky vypne po deviatich alebo troch minutách, ale je možné ho obísť. Obrovský výkon nesie i negatívum v podobe prehrievania. Drážky v hlave preto slúžia primárne k chladeniu.

Po 5 minútach plného výkonu je už teplo dobre cítiť. Po 10 až 20 minutách je dokonca neprijemné ju držať holou rukou. Najviac sa rozpaluje samozrejme hlava, ale páli aj zadné viečko a spínač. Túto nevýhodu je možné využiť pre iný účel. Pokiaľ je svietidlo v režime Turbo ponorené do šálky s vodou, za 15 minút je možné si ňou zaliať čaj. Cez sklo dokáže taktiež zapáliť papier. S vodou si Seeker dobre rozumie, ochrana IPX8 je oprávnená. Slabšie miesto vidím v gume rukoväte, môže sa prepáliť, zničiť hranu alebo len opotrebovať pri dlhodobom hrubom používaní.

Jediné, čo mi na svietidle zásadne chýba, je nejaký klip na uchytenie do vrecka nohavíc. Nie vždy je žiadúce, aby bolo uložené v puzdre. Pritom Olight štandardne vybavuje svoje modely odnímateľným klipom, ale tu sa rozhodli ho vôbec nevyužiť.

Záver

Olight Seeker 2 Pro by som doporučil každému, kto má pri svietidle vysoké nároky na funkčnosť, spoľahlivosť, výdrž a kvalitu prevedenia. Univerzálny model sa hodí predovšetkým pre outdoor aktivity, vojenskú a policajnú činnosť alebo pre poľovníkov pri love a dohladávkach zveri.

                                          

Plusy:
+ výkon, intenzita podľa potreby
+ kompaktné rozmery
+ jednoduché ovládanie a prehľad o stave
+ nadštandardná kapacita

Mínusy:
- vyššia cena
- chýbajú klipy
- páli v ruke na najvyššom výkone
- nemožnosť vložiť iný zdroj

Svietidlo OLIGHT Seeker 2 PRO nájdete na: OLIGHT Seeker 2 PRO