Olight Warrior X PRO odhalí všetky tajomstvá noci

Iba jediné kliknutie delí čierno-čiernu  tmu od výhľadu, ktorý sa v podobe jasného kužeľa roztvorí na niekoľko stoviek metrov. Vytiahnete z puzdra na opasku pátrací lampáš, intuitívne ho zovriete v dlani a keď palec dosadne na spínač, viete že vám nič neujde.

Ak príde na taktické lampáše, každý rok prichádzajú  s vylepšeniami, ktoré zvyšujú ich použiteľnosť v rôznych profesiách. Čo všetko vás čaká, ak sa rozhodnete do svojej profesionálnej výbavy pribrať model Olight Warrior X Pro? Už niekoľko týždňov ho testujeme v teréne, aby sme vám prezradili viac.

Vyladený pre výkon

Dosvit na 600 metrov, akumulátor s kapacitou 5000 mAh a 2-ampérový prúd pre rýchle nabíjanie sú iba parametrom na papieri, kým sa nestanú súčasťou vašej každodennej rutiny. Hoci je tento lampáš iba o málo väčší ako jeho predchodcovia, ukrýva v sebe viac výkonu, ako by ste čakali.

Hlboký, hladký reflektor osadený pred vysokosvietivú LEDku CREE XHP35-HI s výkonom 2250 lumenov je vyladený tak, aby vytvoril ostrý a jasný kužeľ so zosilneným stredom. Záleží na vzdialenosti, či pokrýva tretinu alebo osminu nasvieteného priemeru. Isté však je, že ide geometriu, ktorá berie ohľad na maximálnu vzdialenosť dosvitu pri prehľadávaní neznámeho terénu.

Napájanie zabezpečuje Li-Ion akumulátor v novom, väčšom formáte 21700, do ktorého možno vtesnať až 18 watthodín energie. Prepočítajte si to na 5000 mAh kapacitu a zrazu je všetko jasné. Hoci je akumulátor iba niekoľko milimetrov väčší v priemere a dĺžke ako tradičná 18650, pojme takmer o polovicu viac energie.

Tomu zodpovedá aj nabíjanie, ktoré je tak rýchle ako USB port do ktorého zasuniete nabíjací káblik. Zabudnite na nabíjačku zo starého mobilu. Ak chcete využiť plnú rýchlosť, potrebujete adaptér, ktorý je schopný na výstupe dodať 2 ampéry bez toho, aby sa na odbere musel dohodnúť cez niektorý z protokolov.

Veľmi rýchlo sa privyká na takýto krok vpred. Ak vymeníte starší lampáš za tento model, už sa k nemu nechcete viac vrátiť. Ten rozdiel je citeľný

Na lov i záchranu života

Nezáleží na tom, či zasahujete pri záchrane životov, hľadáte spadnuté elektrické vedenia alebo dohľadávate zver – jasný kužeľ pri plnom i tlmenom výkone otvára vo farbách priezor i v tmavej, bezmesačnej noci, pri ktorom spoľahlivo rozoznávate objekty i v neznámom teréne.

Na viac ako pol kilometra zazriete pohybujúcu sa osobu v tmavom odeve pred hustou vegetáciou. Na štyri stovky metrov odhalíte v nočnom opare kontúry osamelej budovy. Na štvrť kilometra presvietite mladý háj, aby ste odhalili jeho okraj. To všetko vďaka jasnému stredu kužeľa, ktorý v neutrálnych, živých farbách vykresľuje krajinu pred vami.

Páči sa nám, že obvodový prstenec svetelného kužeľa dokresľuje scénu v kontexte bez toho, aby ste museli namáhať unavené oči v tmavšom, menej farebnom poli. Optika akoby zaistila taký rozptyl svetla, aby na kvalite netratilo ani na okrajoch.

Dostupné sú iba dva režimy svietenia – plný výkon s automatickou reguláciou proti prehriatiu a tlmené svietenie s výkonom 300 lumenov. Zabudnite na svetlušku, zabudnite na prehnané šetrenie energiou. Toto nie je lampička na prežitie, ale pracovný nástroj.

Dokonalá ergonómia

Ozubený úderný ráfik, mocné rebrovanie hlavy reflektoru a protišmykový povrch eloxovaného hliníka s prstencom pre taktický úchop sú štandardom v tejto kategórii svietidiel. Výrobca však predsa len spravil kus práce naviac, aby bolo používanie spoľahlivé, intuitívne a praktické.

Do rámu hlavy vložil fluorescenčný prstenec, aby ste lampičku našli i v tme ak ju vypnutú odložíte na dosah ruky. Sponu možno nasadiť i demontovať, taktický prstenec je na výber v dvoch vyhotoveniach. Buď využijete kovovú disk s vybratiami na prsty, alebo pogumovaný prstenec s mäkkým, protišmykovým povrchom.

Prekvapilo nás celokovové tlačidlo, pri ktorom sa už nemusíte báť toho, že sa po rokoch služby na hrane prederie. Má dobre stavanú mechaniku s príjemným pružením – nestane sa že by ste v puzdre či batohu svietili bez toho, aby ste o tom vedeli.

A ak by ste nazreli pod kapotu, našli by ste tam i vibračný motorček, ktorý sa nehlučne aktivuje v rôznych intervaloch, aby upozornil ak sa blíži koniec výdrže batérie. Nikto nič netuší, iba vy cítite záchvev prstoch, ktorý vám velí šetriť energiou.

Pridajte k tomu magnetický konektor pre nabíjanie a viete že niet firmy ktorá by vám toho ponúkla viac. Páči sa nám, že výrobca pomýšľa i na montáž na zbraň – oba kontakty akumulátora sú odpružené a nechýba ani možnosť pripojenia magnetického dotykového spínača.

Prežije aj nemožné

Bolo by chybou, ak by sme nevyzdvihli i robustné, trvácne vyhotovenie. Letecký dural má eloxovanú povrchovú úpravu. Továrenské závitové spoje sú lepené, jediný používateľský spoj je výdatne utesnený mazivom a tesniacim o-krúžkom.

Môžete lampáš pustiť z rúk na holú skalu, pristúpiť ho v blate, utopiť v potoku a používať v prietrži mračien – vďaka triede odolnosti IPX8 budete svietiť bez výpadku. A ak sa budete musieť prebrodiť rozvodnenou riekou, lampáš to prežije bez ohľadu na to, či ho prenesiete v pribalenom puzdre na opasku, alebo si ho poistíte v dlani zápästnou šnúrou.

Vždy je tu na pomoc i zabudovaný magnet, ktorý vo vertikále prichytí lampičku na akýkoľvek magnetický povrch – zavesíte ju na zárubňu, postavíte ju na leathermana do trávy. A ak príde na zmenu svetelného režimu, môžete si dokúpiť i zelený alebo červený filter pre kontrastnejšie podanie niektorých detailov.

Olight Warrior X Pro (155,95€) je spoľahlivý, výkonný a mimoriadne odolný pátrací lampáš, ktorý odhalí tajomstvá noci na vzdialenosť až 600 metrov. Páči sa nám nielen jeho moderná technologická platforma, ale aj výborne vyladená ergonómia. Ak hľadáte spoľahlivé svietidlo pre profesionálne použitie či lov, určite by ste ho nemali vynechať zo svojho výberu. Poslúži pod zemou, v mokrom nečase, ale aj v extrémnych situáciách.

Kompletnú ponuku LED bateriek OLIGHT nájdete tu: LED baterky OLIGHT

Autor recenzie: Milan Gigel Denník SME