Ostro zohratá dvojica

Slovenská značka TETRAO je známa predovšetkým medzi lovcami, ktorým ponúka fotopasce, obuv, batožinu alebo ďalekohľady, ale aj štýlové doplnky od peňaženiek po šperky. V poslednej dobe sa začala orientovať aj na ostatných priaznivcov outdoorových aktivít a predstavila niekoľko nožov. Na dva z nich som sa pozrel detailnejšie.

Pri výbere som stavil na dvojicu dosť rozdielnych modelov, ktoré však tvoria ucelený set, vhodný pre poľovníkov aj bushcrafťákov. Osobne si totiž myslím, že pri výpravách do prírody, by so sebou každý mal mať ako pevnú čepeľ, ktorá zohráva rolu primárneho ostrého nástroja, tak kompaktnejší zatvárač, ktorý poslúži ako záloha. V súlade s touto filozofiou sa mojimi parťákmi do lesa stal pevný TETRAO Amanita a zatvárací TETRAO Entomola nôž.

Jedovatá muchotrávka

TETRAO pri výrobe svojich produktov spolupracuje s partnermi z rôznych kútov Európy, pričom si vyberá dodávateľov s priaznivým pomerom kvality a ceny. Výnimkou nie sú ani nože, ktoré pochádzajú z talianskych dielní a tím TETRAO do ich dizajnu vteľuje skúsenosti s prácou v teréne aj pobytom v lese.

Všetky ostré nástroje nesú latinské názvy vybraných druhov húb. Najprv sa pozrieme na model Amanita (muchotrávka), ktorý dostanete v tmavohnedom koženom puzdre, so zapínaním na cvok a osadeným závesom na opasok. Vzhľadom k loveckému pôvodu, kedy sa počíta aj s náročným sťahovaním zveri a podobnými úkonmi, dostal nôž najodolnejšiu konštrukciu full-tang (oceľ prechádza celou dĺžkou a črienky sú k rukoväti priskrutkované zo strán).

Ako základný materiál zvolil výrobca nehrdzavejúcu oceľ N690. Oproti "príbuznému" materiálu 440C obsahuje navyše 1,5% kobaltu, dlho drží ostrie a vyznačuje sa nadpriemernou pružnosťou. Kobaltová nerezovka sa preslávila excelentnými reznými i brúsnymi vlastnosťami, ktoré z nej – spolu s priaznivou cenou – robia jednu z najobľúbenejších ocelí pre lovecké i kuchynské nože. Jej tvrdosť sa pohybuje medzi 58 a 62 HRC, pri Amanite ide o takmer ideálnych 60 HRC. Keď preložíme tieto parametre do jazyka bushcraftu: nôž z N690 nevyžaduje skoro žiadnu starostlivosť a dá sa ľahko brúsiť.

Správne popísať tvar 100 mm čepele zažitými termínmi nie je úplne jednoduché, najbližšie má na vykonanie clip point s výrazne vykrojeným bruškom. Zaujme "hrbom" uprostred chrbta, zdvíhajúcim sa falošným ostrím aj atypicky dlhou (38 mm) vrúbkovanou časťou chrbta pre oporu palca. Výsledkom je "jedovatý" vzhľad, vysoká odolnosť a dobrá kontrola noža pri bodaní aj rezaní. K ďalším prvkom patrí rozmerný choil (oblúkovité vybranie pri koreni spodnej hrany čepele). Pri väčšine nožov slúži ako záštita a umožňuje brúsiť ostrie až do konca, pri Amanite získal aj ďalšiu funkciu. Pri bežnej práci máte ukazovák vložený do podobne tvarovaného vybrania na rukoväti, zatiaľ čo palec sa opiera o zadnú časť vrúbkovania. Keď potrebujete viac zabrať, posuniete ukazovák priamo do choilu a palec zaprite o celú dĺžku vrúbkovanej sekcie. Také vedenie noža vyžaduje vyššiu opatrnosť, ale umožní vám vyvinúť podstatne väčší tlak a odrezať húževnatejšie materiály.

S úložným priestorom

Aby udržal hmotnosť noža na čo najnižšej hodnote (Amanita váži 134 g), stavil výrobca na minimalistické črienky z olivovníka. Drevo je precízne vyhladené s hodvábne matným povrchom, napriek tomu nôž nekĺže z ruky. A predovšetkým sa olivovník môže pochváliť výnimočnou tvrdosťou a odolnosťou. Tá plynie okrem iného z toho, že sa strom rúba až potom, čo prestane plodiť ovocie – teda v priemere až po 150 rokoch od vysadenia. Páčivá kresba črienok už je len pomyselnou čerešničkou na torte.

Pod črienkami sa nachádza jedna z najzaujímavejších vychytávok, ktorá posúva bushcraftový charakter tohto noža na ďalšiu úroveň. Pokiaľ uvoľníte dvojicu skrutiek a odoberiete črienky, nájdete v oceľovej rukoväti oválnu dutinu, ktorá slúži ako úložný priestor. Asi si poviete, že do "vrecka" 12×60 mm sa nemôže nič užitočné vojsť. Lenže zdanie klame a u TETRAA jej objem zväčšili šikovnými vybraniami, vyfrézovanými na vnútornej strane streniek.

Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že dovnútra vložíte štyri survivalové zápalky (horí aj vo vetre či daždi), pár decimetrov microcordu, klbko viazacieho drôtu alebo tyčinku kresadla s kúskom rúry. Vďaka tomu je možné Amanitu používať ako miniatúrnu krabičku poslednej záchrany. Zatiaľ čo o batoh s vybavením prídete napríklad pri páde zo svahu alebo vám ho niekto ukradne, nôž máte v puzdre na opasku neustále pri sebe. K dokonalosti tento nápad posúva prevedenie skrutiek, na povolenie ktorých nepotrebujete skrutkovač ani multitool. V hlavách sú totiž polguľaté drážky, vďaka ktorým túto rolu zastane takmer ľubovoľná minca. Vzhľadom na pôvod noža v EÚ odporúča TETRAO 10 eurocentov, mne sa osvedčila dvojkoruna či päťkoruna.

Okrem úložného priestoru sa v oceľovom tele rukoväte nachádzajú odľahčovacie otvory a v núdzi môžete Amanitu používať aj bez črienok, prípadne obmotať úchopovú časť padákovou šnúrou. K puzdru by som dodal, že dobre plní svoju funkciu, ale lepenie je trochu odfláknuté – po niekoľkých dňoch nosenia na opasku, sa niektoré partie začali odchlipovať. Našťastie drží "futrál" pohromade aj podstatne kvalitnejšie šitie.

Štíhly a elegantný

Názov Entomola značí v latinčine závojenku a môžeme ju popísať ako klasický EDC zatvárač, ktorý sa okrem výprav do divočiny nestratí ani v meste. A pritom vďaka svojmu prevedeniu nenechá nikoho na pochybách o vašej láske k prírode. Vzhľadom na hmotnosť 110 g ani neviete, že ho pri sebe máte, a to doslova – je totiž tak ľahký, že sa občas musíte presvedčiť, či sa vo vrecku stále nachádza. Niekto to považuje za nevýhodu, mne minimalistické vybavenie vyhovuje.

Nôž ponúka elegantne štíhlu a prekvapivo dlhú 90 mm čepeľ typu drop point, ktorá pozostáva z nerezovej ocele 440. Tá patrí k lacnejším materiálom, ale môže sa pochváliť dobrou odolnosťou voči korózii. V porovnaní s typom 420 lepšie drží ostrie, vďaka obsahu uhlíka 0,65 – 0,95 % a vyššej tvrdosti je tiež odolnejší voči opotrebovaniu.

Nôž sa dá otvoriť obojručne aj jednou rukou, pričom máte na výber z dvoch možností. Prvý predstavuje klasický kolíček, ktorý je v hmote čepele pevne uchytený. Napriek tomu mám k nemu dve drobné výhrady. Jednak má jednostranné prevedenie, čo predurčuje Entomolu iba pre pravákov, jednak by jeho zapustenie do noža mohlo byť prevedené estetickejšie. Druhý variant predstavuje flipper pre asistované otváranie. Výrobca nastavil mechanizmus tak, že musíte ukazovákom do flippera buď "brnknúť" s dostatočnou razanciou (inak sa čepeľ neotvorí úplne), alebo ľahko švihnúť zápästím. Rozhodne však nejde o chybu, otváranie je plynulé aj rýchle a čepeľ sa po opísaní polkruhu zaistí s uspokojivým cvaknutím. Bezpečnosť má na starosť poistka typu liner lock.

Hliník aj drevo

Črienky pojali návrhári ako dvojdielne – menšia časť pri koreni čepele sa robí z hliníkovej zliatiny. Aluminium dostalo tmavo šedú povrchovú úpravu, drevo temne hnedú až čiernu. Táto kombinácia pôsobí ľúbivo bez toho, aby budila zbytočnú pozornosť. K telu sú črienky prichytené vždy trojicou skrutiek, ktoré fungujú zároveň ako ozdobný prvok. Ich hlavy zámerne nie sú do rukoväte úplne zapustené, jemne vystupujú z jej obrysu a prispievajú tak aj stabilnejšiemu úchopu. U niektorých výrobcov je také riešenie kontraproduktívne, pretože hlavy majú ostré hrany a nepríjemne tlačia do kože. To u Entomoly nehrozí a nôž sadne do dlane pohodlne aj prirodzene. Zatiaľ čo zlícovanie črienok s vložkami by som opísal ako veľmi presné, medzi ich orechovou a hliníkovou časťou vznikla trochu nerovnomerná škára. Naštastie nemá negatívny vplyv na úchop ani použitie zatvárača.

Oceňujem dizajnovo vydarené a zároveň funkčné prevedenie spony na uchytenie noža na vrecko. Klip so šírkou skoro 9 mm, je priskrutkovaný hneď na konci rukoväte, vďaka čomu Entomola zájde do vrecka skoro celá a nehrozí, že by ste ju pri pohybe v teréne stratili. Zároveň spona tesne prilieha k črienke, takže látku dostatočne zovrie a "édécéčko" vo vrecku pevne drží. S premiestnením klipu na druhý koniec rukoväte výrobca bohužiaľ nepočíta, naopak sa mi páči, že nezabudol na očko pre paracord či remienok.

S oboma taliansko-slovenskými krásavcami som najprv vykonal klasický "papierový" test: rozpolenie listu A4 zhora nadol. A hoci som už mal v ruke ako nože za pár korún, tak zákazkové kúsky za mnoho tisíc, čepele od TETRAO si s touto úlohou poradili asi najlepšie. Rezy boli plynulé a bez nutnosti vyvinúť tlak, preťali nože stránku bez jediného otrepu. Takýto výsledok ma obzvlášť prekvapil pri Amanite, ktorej čepeľ nie je najštíhlejšia (pri chrbte 4 mm) a má prierez v tvare výrazne roztvoreného písmena V.

V kuchyni aj v lese

Povzbudený úspechom, som pevný nôž vzal aj do kuchyne, kde naňho čakali varené hovädzie rebrá. Mäso bolo treba oddeliť od kosti a nakrájať na kocky do polievky. Ostrie si bez problémov poradilo s chudým tkanivom, tukom i kolagénovým spojivom bez toho, aby kosti na čepeli zanechali stopy po opotrebení. Spracovanie pokrmu zabralo asi 30 minút, počas ktorých som zaznamenal prvú vadu na kráse "muchotrávky." Vrúbkovanie síce poskytne palcu naozaj pevnú oporu, avšak je tak ostré, že pri dlhšej práci sa koža nepríjemne podráždi. Pritom stačilo pri výrobe zraziť hrany alebo rovno použiť vrúbky s guľatejším vrcholkom.

Teraz som s nožmi vyrazil tam, kam patrí: do lesa. Po mnoho kilometrovom výlete našej skupinke vyhladlo, a tak sa čepele opäť vybláznili v gastronómii. Tentoraz prišlo na rad údené, čerstvý chlieb a zelenina. Pevná i zatváracia čepeľ nakrájali papriku a údeninu na tenké plátky, pri pečive sa paradoxne lepšie osvedčila Entomola – jej tenší profil ľahšie prenikal tvrdou kôrkou aj mäkkou striedkou. Úloha sa obrátila pri spracovaní dreva, kedy sa pozitívne prejavilo "zálesácke" tvarovanie čepele Amanity. Pri ostrení paličiek do špice síce zatvárač výraznejšie nezaostával, ale okrúhle bruško pevného noža prácu naozaj uľahčovalo. Vhod tento dizajn prišiel aj pri škrabaní hobliniek z brezovej kôry.

Radosť z diela mi opäť kazilo len ono nešťastné vrúbkovanie a otlakov som sa zbavil až vďaka taktickým rukaviciam. Všeobecne mávám radšej jednoducho tvarovanú rukoväť – vybranie pre prsty býva príliš "univerzálne" a málokedy dokonale sadne konkrétnemu užívateľovi. U Amanity sa táto obava ukázala ako nesprávna a dobre sa mi s ňou pracovalo pri všetkých štýloch úchopu. Nakoniec som s pevným nožom skúsil vydlabať strúchnivelý peň. Zvládol to super, ale tentoraz sa už na boku prvé drobné škrabance objavili. Ani na jednej čepeli naopak nelepia zvyšky porciovaného materiálu a výsledkom je ľahké čistenie.

Nože TETRAO hodnotím ako spoľahlivé nástroje, ktoré nielen dobre vyzerajú, ale napriek svojej kompaktnosti sa neboja ani poriadnej práce. Ide o štýlových aj užitočných pomocníkov, ktorí neurobia hanbu počas poľovačky, treku alebo pri táborení. A palec hore dávam aj za filozofiu značky – kto iný by mal chrániť prírodu, než lovci a milovníci bushcraftu?

Autor blogu: Miroslav Mašek

Jedinečné a spoľahlivé nože TETRAO nájdete na: Nože TETRAO