Parťák na lov a trek

Malý navonok, priestorný zvnútra. Nenápadný, ale kvalitne ušitý, a to z poctivých materiálov. Batoh našej značky TETRAO dokáže presvedčiť, že v dobe taktických vychytávok, je lepšie siahnuť po klasike. Prečo? To prezradil praktický test.

Peňaženka, mobil, EDC nôž, ale aj taška cez rameno a batoh – to všetko patrí k našim každodenným spoločníkom. Teraz sa zamerajme na posledne spomínanú vec, ktorá nás sprevádza do práce, prírody, ale aj za relaxom v parku, či na strelnici. Je fakt, že dnešná doba praje hlavne zložitým modelom, doslova obšitými rôznymi pútkami a popruhy, na ktoré pripnete ďalšie vrecká a vybavenie. Lenže na prvý pohľad praktické riešenie má aj svoje nevýhody. Tak napríklad kolegovia v kancelárii sa môžu pýtať, kamže to chcete ísť bojovať. A pri prechode lesnej vegetácie zase skončíte zapletením sa do tŕnia a vetvičiek. Niekedy je skrátka lepšie mať na chrbte batoh klasického dizajnu, čo je doména značky TETRAO. Jej 20-litrový model Luxury je určený ako pre poľovníkov, tak aj pre milovníkov spoľahlivého vybavenia konzervatívneho strihu. Avšak pozor, aj tento batoh ukrýva moderné vychytávky!

Krása spočíva v jednoduchosti!

Na batohu TETRAO Luxury 20 l ma ako prvý zaujal vrchný materiál z odolnej syntetickej kože. Je pevný ale predovšetkým nehlučný, takže poľovníka neprezradí šušťaním, cinkaním ani odleskmi. To je napokon dôvod, prečo na ňom nenájdete žiadne kovové spony, zipsy alebo gombíky. Hlavný priestor batohu sa uzatvára pomocou "tunelu" vedeného lankom s plastovým zdrhovadlom, ktoré je dostatočne veľké na to, aby ste s ním zvládali manipulovať aj v hrubých rukaviciach. Kryt sa následne uzatvára štvorcovou korunkou s pozdĺžnym dreveným kolíkom, ktorý sa prevlieka poistnou slučkou na tele značky TETRAO. Ide o funkčné, pritom však elegantné riešenie, ktoré určite zaujme milovníkov retro-módy, ale tiež približuje tento batoh mestskému svetu. Rovnakým spôsobom sa uzatvára aj menšie predné vrecko, v ktorom sa dosť miesta pre doklady či ďalšie drobnosti. Ich nechcenému vysypaniu pri behu bráni vrchné, pružné, gumové lemovanie, čo je drobná vychytávka, ktorá bohužiaľ schádza aj omnoho drahším batohom.

Prisadnete si?

Vo vnútri hlavného priestoru sa skrýva ďalší zaujímavý bonus, ktorý potešil najmä moju partnerku. Zhruba päť centimetrov vysoký podsedák, ktorý oceníte nielen na premrznutej lesnej kazateľnici, ale tiež napríklad na koncerte alebo pikniku v parku. Podložka má rovnako decentné sfarbenie ako celý batoh – zo strany privrátenej k zemi je opatrená kožou, zatiaľ čo vy sedíte na mäkkom flíse, ktorý príjemne zohrieva a zvyšuje už tak dobré izolačné vlastnosti podsedáku. Touto podložkou dizajnéri TETRAO tak povediac zabili dve muchy jednou ranou – okrem pohodlného sedenia totiž funguje aj ako mäkká výstuha chrbta, takže batoh netlačí ani pri transporte nábojov a ďalšieho vybavenia s hmotnosťou niekoľkých kilogramov.

S nepríjemným rezaním a tlakom na ramená človeku pomôžu vypolstrované ramenné popruhy, ktoré dostali aj dve pružné priečne pútka, napríklad pre svetlo alebo pohotovostnú zásobu brokových či guľových nábojov (v meste sem dáte napríklad prepisovačku). Batoh dostal tiež dvojicu jednoduchých postranných vreciek, do ktorých schováte všeličo – od pol litrovej PET fľaše, cez "ploskačku" s domácou medicínou, až po fľaštičku s dezinfekciou, ktorý musí mať človek "doby covid-ovej" stále po ruke. Pochválim tiež vrchné pútko na uchytenie, ktoré sa vďaka koženému obšitiu nezarezáva do dlane ani pri plnom batohu – z kvalitnej kože je napokon zhotovené celé lemovanie, takže nehrozí jeho praskanie v mrazoch. Poslednú vychytávku predstavuje vnútorná plastová karabína. Môžete na ňu zavesiť napríklad kľúče, takže skončí hľadanie medzi vašim ďalším vybavením.

Univerzálny pomocník

S batohom TETRAO sme sa túlali v dvoch Moravskosliezskych Beskydách, čo sa neobišlo bez základného vybavenia, vrátane litrovej termosky a menšej PET fľaše, malej pohotovostnej perovky a 2 x 250 g balení outdoorových jedál v samoohrevnom vrecku. K tomu pribudla rezervná mapa, ďalekohľad, funkčné tričká, multitool a rôzne drobnosti – teda veci s hmotnosťou okolo 5 kilogramov. Po okraj naplnený batoh si s veľkou porciou vybavenia však poradil a ja som si toto jarné putovanie neodniesol s boľavým chrbtom. Napriek tomu by som uvítal, keby batoh TETRAO Luxury dostal aspoň odnímateľný sťahovací popruh cez prsia, ktorý zabraňuje skĺzavaniu zaťaženého batohu z ramien.

V horách sa plne osvedčila hydrofóbna úprava umelej kože, ktorá neprepustila ranné mrholenie. Pri prudšom daždi som batoh už radšej schoval pod pončo pláštenky – predsa len nejde o nepriepustný Cordurový materiál. Suma sumárum, poľovnícky batoh TETRAO Luxury je zaujímavou alternatívou batožiny do mesta, na jednodňové výlety, či lovecké výpravy. Má dostatočnú nosnosť, spoľahlivo vyriešený chrbtový systém a niekoľko chytrých doplnkov na čele s podsedákom. Podľa môjho názoru si nájde zákazníkov napriek generáciami, navyše sa pohodlne nosí aj ženám s užším chrbtom a ramenami. K dielenskému spracovaniu nemám výhrady. Milovníkov prírody navyše poteší, že zakúpením produktov TETRAO podporia návrat ohrozeného Hlucháňa hôrneho (Tetrao urogallus) späť do prírody.

Autor: Miroslav Mašek