Parťák pre kulinárske zážitky

Pri stolovaní v divočine si vnúdzi vystačíte len s nožom a holými rukami. Podstatne komfortnejšie sa však najete s pomocou outdoorového riadu aj ďalších šikovných vychytávok. Patrí medzi ne napríklad aj drevený lopárik TETRAO.

Možno si poviete, že testovať niečo tak obyčajné ako lopárik nemá zmysel. Čo by na ňom mohol výrobca pokaziť? Vyvediem vás z omylu – už som sa stretol s "profesionálne vyrobenou" doskou pre milovníkov bushcraftu, ktorá bola taká tenká, že sa pri sušení na horúcom slnku skrútila. Alebo naopak s prehnane masívnym aj ťažkým kúskom, ktorý sa mi rozhodne nechcelo nosiť pri túre v batohu. O to zvedavejší som bol, ako sa slovenská značka TETRAO so zdanlivo ľahkou úlohou popasovala.

Do kuchyne aj na trek

Lopárik je už na prvý pohľad vyrobený z jedného kusu kvalitného dreva. Neobsahuje teda vrstvy, medzi ktoré by sa zachytávali kúsky jedla, ani lepidlo, ktoré by vplyvom teplotných zmien mohlo nežiaducim spôsobom pracovať. Má klasický tvar s rúčkou, ktorá dobre sadne aj do rozmernejšej dlane. Povrchová úprava je tak akurát "drsná", aby vám lopárik z ruky nekĺzal, ale zároveň, aby ste si nezadreli triesku. Z toho istého dôvodu oceňujem aj zaoblené hrany a rohy.

Vďaka hrúbke 1,6 cm je výrobok TETRAO dostatočne robustný – poradí si s výkyvmi teplôt i vlhkosťou a "neprekrájate" ho ostrým nožom už po pár použitiach. Pracovná plocha má rozmery 11,5×18 cm a s rukoväťou dosahuje lopárik dĺžku 26 cm, takže sa toho naň zmestí dosť. Napriek tomu váži len príjemných 275 g a v batohu o ňom ani neviete.

TETRAO uvádza, že lopárik poslúži najmä v kuchyni a pri servírovaní pochutín na návštevu. V tejto úlohe si vedie naozaj dobre – je elegantný a syry, klobáska, zelenina alebo kúsky ovocia sa na ňom naozaj vynímajú. Navyše na ňom nájdete decentne prevedené logo značky, ktoré žiadneho hosťa nenechá na pochybách, aký je váš vzťah k prírode. Zakúpením každého produktu TETRAO totiž prispejete na návrat ohrozeného Tetrova hlucháňa (Tetrao urogallus) späť do divočiny.

Pri pohľade na fortelné prevedenie dosky mi to však nedalo a povedal som si: Ako by sa osvedčilo tam, kde je lovec ako doma? Teda v lese alebo pri putovaní krajinou za dobrodružstvom? Aby som to zistil, stal sa slovenský výrobok mojím súputníkom pri niekoľkých výletoch.

Odolný a elegantný

Vzhľadom na kompaktné rozmery sa lopárik dobre zmestil dovnútra batohu – napríklad do plochého úložného priestoru priliehajúceho k chrbtu. Rovnako tak nebol problém ho uchytiť na šnúrku zvonka. V rúčke totiž nájdete praktický otvor, za ktorý lopárik zavesíte nielen na háčik v kuchyni, ale aj za očko na batožine. Stačí kúsok paracordu alebo kožený remienok – a vzhľadom na nízku váhu vám kulinársky pomocník nijako neprekáža.

Pripraviť si desiatu v teréne samozrejme zvládnete aj bez lopárika. Lenže to môže byť zložitejšie, než sa zdá. Potrebujete naporcovať zeleninu na kotlíkovú polievku alebo si skrátka ukrojiť kus salámy a chleba – a ako naschvál v okolí nenájdete jediný rovný a čistý peň ani kus dreva. Krájať potraviny na spráchnivelom materiáli, obrastenom machom a lišajníkom nie je práve ideálne. Práve vtedy príde vhod skladný lopárik, ktorý vytiahnete z batohu. Paradajky, papriky, údeniny i syr som skúšal porcovať niekoľkými, rôzne veľkými a ostrými nožmi – žiadna z čepelí ho nepoškodila natoľko, aby som si to nabudúce rozmyslel. A čo viac – keď si potrebujete pripraviť materiál na založenie ohňa a všade okolo je mokro po daždi, na suchú a rovnú dosku si všetko bez problémov pripravíte bez toho, aby vám niečo navlhlo. Snažte sa, aby sa iskry z kresadla nedostali na lopárik – síce by ste sa rýchlejšie zahriali, ale prísť o vydarenú pomôcku by bola škoda…

Celkovo hodnotím dosku TETRAO ako ľahkú, odolnú a vkusne vykonanú. Svoju prácu odvedie ako v prírode, tak pri pikniku alebo domácej párty. Získate v ňom univerzálneho pomocníka, ktorý neurobí hanbu pri žiadnej príležitosti, prípadne ide o vhodný darček pre každého milovníka potulkami prírodou.

Autor blogu: Miroslav Mašek 

Tento drevený lopárik nájdete na: Drevený lopárik TETRAO