Parťák zo zeme fjordov a jazier

Nôž Jegermester od nórskej spoločnosti Helle tak trochu klame telom. Vzhľadom na jeho názov si totiž veľa ľudí myslí, že ide o nástroj vhodný len pre lovcov. Tým poslúži naozaj dobre, ale jeho služby využijú aj ďalší milovníci pobytu v prírode. Značka Helle patrí medzi nimrodmi a bushcrafťákmi ku skutočným legendám a jej príbeh by vydal niekoľko kníh. Vznikla už v 30. rokoch 20. storočia a robustné nože sa v dedine Holmedal dodnes vyrábajú výhradne ručne, z prírodných materiálov a s dôrazom na životnosť, brilantnú ostrosť aj ľúbivý vzhľad. Bol som teda zvedavý, či všetky superlatívy platia aj pre Jegermester.


Robustný aj atraktívny

"Lovecký majster" sa v ponuke Helle radí k mohutnejším kúskom, pretože čepeľ typu drop point s výrazným bruškom meria úctyhodných 135 mm. Rukoväť má 110 mm, takže celková dĺžka noža je 245 mm. Vďaka týmto proporciám padne bushcraftový krásavec najlepšie do rozmernejšej dlane, ale pri práci si s ním bez problémov poradíte aj v prípade, že vás príroda obdarila stredne veľkou rukou.

Čo sa týka konštrukcie, spadá nórska kudla do skupiny zvanej stick tang. To znamená, že rukoväť pozostáva z jedného kusu a čepeľ je do nej vsadená pomocou oceľového tŕňa (tyčky zastrčenej a vlepenej do dreva). Takéto nástroje reprezentujú najpôvodnejšiu škandinávsku tradíciu a pri Helle tvoria jadro výrobného programu. Nie náhodou ich nórski nožiari na svojom webe radia do najprestížnejšej kategórie Classic, ktorá zahŕňa "vysoko cenené nástroje pre každodenné dobrodružstvo." Sú síce o niečo menej odolnejšie ako fulltangové modely, napriek tomu neviem o žiadnom prípade, kedy by sa čepeľ nórskeho stick tang noža pri práci vylomila.

Ohľadne materiálu rukoväte stavili Nóri na stabilizované drevo kučeravej brezy, ktoré vytvára neopakovateľné farebné vzory a každý nôž je de facto unikátom. Genetická rozmanitosť páčivej dreviny však komplikuje výrobu, pretože s jednotlivými šaržami dreva sa musí pracovať odlišne. Materiál voňajúci živicou zostáva minimálne rok v chladiarni, kde postupne vysychá. Potom ho robotníci narežú na kusy, ktoré čaká ďalšia fáza sušenia. Po vytvarovaní sa rukoväte na niekoľko dní ponoria do ľanového oleja, kým sa drevo "nenacucá." Zvyšky kvapaliny sa odstránia v omielacom bubne a až potom Nóri spoja rukoväť s čepeľou. Nasleduje ručné brúsenie dreva do finálneho tvaru a leštenie do saténového lesku. Cieľom komplikovanej procedúry je umožniť nožom – slovami jedného z majiteľov značky Svena-Erika – "dôstojne starnúť." Aj preto sú zakázané chemikálie a bežné syntetické látky na stabilizáciu dreva, k slovu prichádza výhradne olej a vosk.

S vôňou dreva a kože

Veľa čepelí Helle stavuje na trojvrstvový sendvič – keď v tvrdšom jadre vznikne trhlinka daná vyššou krehkosťou, mäkká vonkajšia časť zabráni jej šíreniu na povrch a nedochádza k fragmentácii. Takéto riešenie má však aj svoje nevýhody: sendvičová oceľ je príliš mäkká na to, aby ste chrbát čepele použili v roli škrtátka pri rozkladaní ohňa kresadlom. Preto pri niektorých modeloch vrátane Jegermesteru, preferujú Nóri švédsky nerezový Sandvik 12C27, ktorý je ideálny pre čepele s veľkým rezným uhlom. K jeho ďalším benefitom patrí tvrdosť, húževnatosť a dobrá odolnosť voči korózii, čo ho priamo predurčuje na použitie v kombinácii s firesteelom.

Podobne ako väčšina nožov Helle sa aj Jegermester môže pochváliť precíznym scandi výbrusom, vedeným pod jediným uhlom - nemá teda klasickú fazetu a končí mikropilkou. Nóri odporúčajú používať na brúsenie ploché kamene alebo brúsky, pričom veľkosť zrna by ste mali prispôsobiť úrovni opotrebenia. Na webe www.helle.com nájdete návod, ako postupovať, aby ste svojho oceľového parťáka nepoškodili a vždy mu vrátili pôvodnú ostrosť. Čepeľ si však drží ostrie veľmi dlho, takže príliš často po kameňoch siahať nebudete.

Napriek značným rozmerom nie je škandinávska kudla prehnane ťažká a váži stále ešte príjemných 148 g. Od výrobcu ju dostanete v typickom "helleovskom" balení: darčekovom tubuse z recyklovaného kartónu. Okrem samotného noža sa vo vnútri nachádza kožené puzdro z čiernej hovädziny, na ktorého boku sa nachádza vyrazená hlava rysa, a látková handrička s logom, ktorá slúži ako podložka alebo na osušenie čepele. Po rozbalení vám udrie do nosa krásna vôňa kože i dreva a hneď sa začnete tešiť, kedy Jegermester prvýkrát vyskúšate v prírode. Futrál je precízne zlepený aj zošitý, oko na zavesenie na opasok držia dvojice pevných nitov. Robotníci natvarovali puzdro tak presne, že z neho ostrý nástroj nevypadne ani pri otočení "hore nohami."

Na drevo aj desiatu

Jegermester sa stal mojím spoločníkom pri niekoľkých výletoch po moravských lesoch spojených s táborením. Pri chôdzi som si na rozmerné puzdro na opasku rýchlo zvykol, ale akonáhle som potreboval pracovať v kľaku, jeho dĺžka už mi trochu prekážala. To isté platí, keď sa zhorší počasie a oblečiete si mikinu alebo bundu – pri upnutejších modeloch totiž spodný lem nepríjemne pritiahne púzdro s nožom k stehnu. Je to našťastie len mierna daň za prítomnosť robustného nástroja a v najhoršom prípade vám nič nebráni ho premiestniť do vrecka batohu.

Prvýkrát prišiel škandinávsky nôž k slovu pri zakladaní ohňa – dlhá a silná čepeľ priamo nabáda k príprave chlpatého drievka či hobliniek na podpal. Trochu som sa obával, či bude úchop pri dlhšej práci dostatočne stabilný aj pohodlný, pretože rukoväť nórskej kudly pôsobí trochu zavalitým dojmom. Napriek tomu sa mi – v rukavici aj bez nej – Jegermester držal komfortne a bez najmenších otlakov.

Vďaka hodvábne matnému povrchu rukoväte nôž nekĺže z dlane a vybrantie pre ukazovák je tak akurát vykrojené, aby ste mohli pracovať bezpečne a s istotou. Koreň chrbta čepele síce postráda vrúbkovanie aj výraznejšie rozšírenie, ale Nóri skrátka vsádzajú na prirodzenosť aj jednoduchosť - a zjavne vedia prečo. Hrany sú totiž tak precízne zrazené, že palec nebolí ani pri náročnejšom porciovaní dreva, a 2,8 mm hrúbka chrbta poskytuje prstu dostatočnú oporu.

Všetky popísané vlastnosti umožňujú viesť mohutnú čepeľ prekvapivo presne, takže som s Jegermesterom za niekoľko minút "nastrúhal" poriadnu kôpku patrične tenkých hobliniek, ktoré šli kresadlom dobre zapáliť. Podobne suverénne si nórsky nástroj počínal pri štiepaní stredne veľkých triesok na udržiavanie ohňa. Nepochybujem, že by zvládol aj kontroverzný batoning – mám však k nožom príliš veľkú úctu, než aby som do kudly z Holmedalu búšil polenom.

Záverečný verdikt

Ostrie so scandi výbrusom sa hladne zahryzlo aj do guľatín s rôznym priemerom, z ktorých vznikli stanové kolíky, zahrotený palec na opekanie hríbov alebo klasická ražeň. Prekvapilo ma, s ako hrubou vetvou si nôž dokáže poradiť bez toho, aby na boku zrkadlovo lesklej čepele vznikali výraznejšie škrabance. A tie, ktoré sa objavili, išli z väčša rozleštiť. Hračkou potom pre nórsku čepeľ bolo porciovanie mäsa, syrov, salámy alebo tvrdého i mäkšieho pečiva – predchádzajúca práca s drevom ju zjavne takmer neotupila.

Helle Jegermester sa v teste prejavil ako odolný, univerzálny a proporcionálne vyvážený nástroj, ktorý sa nebojí žiadnej outdoorové výzvy. O kvalite svedčí už fakt, že sa bez najmenšej zmeny dizajnu vyrába od roku 2001. Mrzí ma snáď len to, že sa u Helle neinšpirovali napríklad príkladom švédskou značkou Morakniv a nevyrábajú zálesácke nože v sete s kresadlom, zaveseným na puzdre. To ale Jegermesteru na funkčnosti neuberá – pokiaľ sa nezľaknete jeho rozmerov, získate oddaného a štýlového pomocníka pre lov aj bushcraft.

Autor blogu: Miroslav Mašek

Tento skvelý nôž a množstvo iných jedinečných modelov Helle nájdete na: Nože Helle