EXTRÉMNY TEST: Ako ďalekohľady ELANUS odolali vlhkosti, mrazu či horúcej vode?

Optické pozorovacie a zameriavacie prístroje prešli v poslednej dobe obrovským vývojom. Za prelom osobne považujem rok 2010, kedy sa počas jedného jediného roka na trhu objavili hneď tri nové značky - GPO, SIG Optics a dnešný BlaserOptics. Pri ich základoch stáli ľudia, ktorí sa z nejakého dôvodu nezhodli s vedením niektorej veľkej značky (a je teraz jedno, či to bol ten alebo onen, Leupold, Zeiss alebo kto) a našli partnera – investora, ktorý uveril, že sa optika dá robiť inak, lacnejšie a lepšie. Nové značky dnes typicky vyrábajú "kdesi v Ázii", niekedy podľa vlastnej konštrukcie, niekedy len šikovným "prebalením" alebo "prelakovaním" už niekde existujúceho a vyrábaného dizajnu. Výrobcov, ktorí dodnes vyrábajú od návrhu po konečné zabalenie v Európe, je len hŕstka. Na výrobe "kdesi v Ázii" v princípe nie je nič zlé, z užívateľského hľadiska si užívateľ len musí odpovedať na dve kľúčové otázky:

- Ako veľmi je pre mňa výrobok z Ázie kľúčový, som v prípade núdze schopný ho nahradiť? A odkiaľ? Uplynulá koronavírusová kríza aj konflikt na Ukrajine ukázali, že presun výroby "niekam do Ázie" môže znamenať, že dodávateľský reťazec vedúci cez pol zemegule sa môže veľmi, veľmi ľahko prerušiť. A vy sa potom budete smutne hladkať po fúzoch a čakať, kedy že sa oprava vybaví.

- Aký je pomer výkon k cene? A do výkonu nemožno počítať len výkon optický, ale aj vyššie spomínaná možnosť jednoduchej opravy alebo reklamácie, komunikácie s výrobcom v prípade, keď sa niečo deje inak, než by sme potrebovali.

Jednou z nových značiek na našom trhu je slovenská značka TETRAO (v preklade tetrov), ponúkaná v SR prostredníctvom obchodného reťazca IBO POĽOVNÍK. TETRAO začalo nenápadne, ďalekohľadmi a zameriavačmi nižšej strednej cenovej kategórie, ale v poslednom čase predstavil nový rad TETRAO Elanus. V okamihu, keď píšem tento článok ponúka dva ďalekohľady - binokulár dnes asi najpredávanejšej kategórie 10x42 a k nemu binokulár do šera a zlých svetelných podmienok vôbec, 8x56. Oba sú deklarované ako HD. Tieto písmená nemajú presne kodifikovaný význam, je to marketingový konštrukt, ale všeobecne ich možno vnímať ako označenie výrobku, ktorý má prvky svojej optickej sústavy z fluoridového skla. Výsledkom by mal byť lepší, ostrejší obraz. Lenže sklo nie je všetko, najmä svetelná priepustnosť je významne ovplyvnená kvalitou antireflexných vrstiev na šošovkách a hranoloch, ktoré obmedzujú rozptyl a straty vnútorného svetla. HD by mal jednoducho dávať celkovo lepší obraz, než aký ponúka ďalekohľad bez prívlastku HD. Teda, aspoň teoreticky, ako som už povedal, nie je žiadny záväzný predpis, čo je a čo nie je HD.

Začnem najprv tým, čo majú oba ďalekohľady spoločné. Oba ďalekohľady majú jeden centrálny mostík, ostrenie centrálnym gombíkom s dioptrickou korekciou na pravom tubuse, okuláre majú výsuvné očnice, ich výsuv má tri stupne. Telo je potiahnuté sýto hnedou, syntetickou gumou. Vonkajší povrch je zdrsnený jemným pieskovým dezénom. Z prednej strany mostíka je pod závitovou krytkou závitový otvor na uchytenie držiaka na statív. K ďalekohľadu je štandardne dodávaná utierka z mikrovlákna, krytky okulárov aj objektívov, nosný popruh z mäkkej syntetickej gumy a prenosná taška z mäkkej syntetickej gumy, "neoprénu". To všetko v elegantnej prevažne bielej kartónovej krabici, zaplombovanej nálepkou. Po odplombovaní drží závernú chlopňu kartónu vlepený permanentný magnet. Nosný popruh sa upevňuje na ďalekohľad tradičným úchopom. Ďalekohľady sú plnené dusíkom, čím sa bránia riziku zahmlenia zorného poľa vplyvom prípadného prieniku vzdušnej vlhkosti dovnútra do tubusu a následnej kondenzácie na optických prvkoch.

Dioptrická korekcia (vyrovnanie dioptrického rozdielu medzi pravým a ľavým okom) sa robí tradične. Najprv zatvorte pravé oko, ľavým tubusom sa pozerajte na výrazný predmet vzdialený cca 30–50 metrov a obraz centrálnym gombíkom starostlivo zaostrite. Teraz otvorte pravé oko a zatvorte ľavé oko. Pomocou krúžku dioptrickej korekcie na pravom tubuse, bez pohybu centrálnym ostriacim gombíkom, zaostrite obraz v pravom tubuse (pritom sledujete stále rovnaký predmet).

Oba ďalekohľady som podrobil svojmu štandardnému improvizovanému klímatestu. Najprv položím ďalekohľad (respektíve ďalekohľady) na kúrenie a nechám ho tam aspoň 30 minút, aby sa ďalekohľad poriadne prehrial a teplom sa roztiahli prípadné škáry. Potom ďalekohľad položím na poličku v sprche a poriadne sa osprchujem. Voda odrazená od môjho tela môže voľne dopadať na testovaný ďalekohľad. Pozor, to neznamená, že by voda zo sprchy priam tryskala na ďalekohľad. Bez toho, aby som vodu oklepával, vložím ďalekohľad do igelitového vrecka a ten do chladničky s teplotou cca 5°C. Po pol hodine skontrolujem zorné pole. Ani jeden z skúmaných "tetrovov" sa nezahmlieval a tak som dal ďalekohľady do mrazničky, do cca -17°C. Rýchlym pohľadom (ako sa sklá zahmlia) skontrolujem zorné pole – aj teraz nejavilo žiadne náznaky nejakého prieniku vzdušnej vlhkosti a zahmlenia. Ďalej som skúšal funkciu nastavovacích prvkov. Centrálne ostriace gombíky očakávane stuhli, ale funkciu si zachovali, hoci ruka v pletenej rukavici po povrchovom zdrsnení kvadratickými výstupkami mala s ovládaním už problémy. Krúžky dioptrickej korekcie si zachovali funkciu, ale tu som už musel pletenú rukavicu zložiť a nastavenie vykonávať holou rukou. Výsuvné očnice na "malom" TETRAO 10x42 boli plne funkčné, u "veľkého" TETRAO 8x56 bola jedna z očníc primrznutá. Držal som ju cca 20 sekúnd v ruke. Teplom dlane očnice povolila a funkcia sa plne obnovila. Nastavovanie medziočnej vzdialenosti ("zlomenie") ďalekohľadu zatuhlo, ale funkciu si zachovalo. Takže oba ďalekohľady prešli klimatickým testom bez zaváhania.

Následne bol čas na testovanie optických vlastností ďalekohľadov. Ako etalón som použil svoj ďalekohľad Leupold 10x50 Tactical, ktorý používam na tieto účely už dlhé roky. Používanie stále rovnakého etalónu má tú výhodu, že (ak sa mi nejako významne nezhorší zrak) sú výsledky testov rôznych ďalekohľadov porovnateľné. Na test používam skúšobný obrazec ISO 12233, vyvinutý pôvodne pre hodnotenie digitálnych kamier a fotoaparátov, ale plne použiteľný aj pre moje potreby. Ako prvý krok som sa zameral na popísanie rozdielu medzi tromi (dva TETRAO a môj Leupold) skúmanými ďalekohľadmi za aj ideálneho svetla. Rozdiel medzi 10x zväčšujúcimi ďalekohľadmi bol minimálny, rozdiel medzi 8x56 TETRAO a oboma 10x42 ďalekohľadmi bol približne jeden stupeň šrafovania.

Malý TETRAO má obraz bez zjavnej poduškovej alebo súdkovej vady, farebné podanie je pomerne verné. Pochvalu si zaslúži aj korekcia farebných aberácií (orámovanie kontrastných hrán obrazu žltou, modrou alebo červenou "svätožiarou"), ktorá sa prejavuje len na okraji obrazu a pri naozaj kontrastných hrách. Zorné pole 113 m/1000 metroch je dnešným dobrým štandardom a umožní pohodlne aj sledovanie zveri v rýchlom pohybe - mimochodom môj starý verný LeupoldTactical má iba cca 90 m. Obraz malého TETRAO je mäkký - je to taký zvláštne mäkký obraz, ktorý mi pripomenul nový Swarovski NL Pure. Zdôrazňujem, nemyslím, že obraz malého TETRAO Elanus 10x42 HD je rovnako kvalitný ako u Swarovského aktuálnej vlajkovej lodi, ďalekohľadu Pure. To je predsa len úplne iná liga. Ale je tu istá podoba v tej ťažko uchopiteľnej mäkkosti obrazu. Príčinu nepoznám, u Swarovského sa núka vysvetlenie v podobe extrémneho zorného poľa, ale malý TETRAO je z tohto pohľadu normálny. Ona mäkkosť obrazu nie je neostrosťou alebo nečitateľnosťou obrazu. Skôr je to súhrnný výsledok ostrosti, farebného podania, kontrastu a pod. konkrétneho prístroja.

Pomocou testu obrazca ISO 12233 skúmam mieru svetelnej priepustnosti. Testovací obrazec umiestnim na zvislú stenu vo vzdialenosti cca 20 metrov a za nadchádzajúceho súmraku sledujem, kedy sa mi vo vnútri obrazca začne šrafovanie zlievať do šedej plochy. Z rozdielu času medzi skúmaným ďalekohľadom a etalónom potom možno usudzovať na svetelnú priepustnosť. Hoci etalón Leupold má 50 mm objektív, TETRAO 10x42 HD si vnútornú kresbu podržal ešte cca 8 minút dlhšie. Možno teda usudzovať, že svetelná priepustnosť TETRAO bude ľahko cez 85 %.

Veľký TETRAO má obraz iný. Farebné podanie je verné, farby sú živé s výrazným kontrastom. Na samom okraji zorného poľa je možné nájsť ľahučkú poduškovú vadu. Obraz je dobre čitateľný, čistý. Po mäkkosti obrazu nie je ani náznak. Pri výrazne kontrastných hrách sú ľahučké aberácie, stred zorného poľa je číry. Ako celok je obraz veľmi dobrý, tak ako by som pri ďalekohľade pre zlé svetelné podmienky, chcel a očakával.

Test pomocou obrazca ISO 12233 bol pomerne jednoznačný. Pokiaľ hodnotím podľa straty vnútornej kresby najjemnejšieho štvorca viditeľného veľkým TETRAO za plného svetla, začalo sa vnútorné šrafovanie zlievať o 18 minút po Leupolde. Tu je na mieste povedať, že veľký TETRAO má menšie zväčšenie a za plného svetla videl vnútornú štruktúru o jeden stupeň nižší ako etalón. Pokiaľ som hodnotil oba ďalekohľady na rovnakom políčku hodnotiaceho obrazca ISO 12233, tak výsledok bol veľmi podobný. Možno dokonca ešte o trochu lepší. Vcelku, veľký TETRAO bude mať svetelnú priepustnosť skôr 90%, možno aj mierne nad, teda veľmi dobrú. Pričítam to predovšetkým hranolovému systému Abbe König, ktorý má v porovnaní so systémom Schmidt Pechan o jeden lom menej. Povedal by som, že povrchové, antireflexné vrstvy sú na oboch ďalekohľadoch rovnaké (vyzeralo tak už po sprchovom teste). Opakujem, že obraz je jednoznačne odlišný od malého TETRAO. Tým nehovorím, že je horšie alebo lepšie. Jednoducho je iný.

Rozdielne je vyváženie oboch ďalekohľadov. Pri oboch ďalekohľadoch je potrebné, aby ukazovák mohol ovládať centrálny ostriaci gombík. Malý TETRAO je vyvážený približne na stred mostíka, veľký TETRAO má mostík posunutý vzad a jeho ťažisko leží kúsok pred prednou hranou mostíka. Prirodzený úchop malého TETRAO je palcom pod mostíkom, malíčkom pred prednou hranou mostíka, prostredník a prstenník položené na hornej ploche mostíka. Veľký TETRAO si prirodzene sadne do ruky veľmi podobne, ale aj tu sú prostredník a prstenník na hornej ploche mostíka, ale podstatne väčší priemer tubusu vám viac otvára úchop. Ovládanie je stále pohodlné, ale hmotnosť po nejakej dobe palca unaví. Posun ťažiska pri veľkom TETRAO je daný inou hranolovou koncepciou.

Oba ďalekohľady majú krytky okulárov v podobe dvojice gumových čiapočiek spojených do jedného celku malou vlnovkou. Celok je navlečený na jednom ramene nosného popruhu. Drží na očniciach tak akurát na to, aby dobre chránil šošovky okulárov, ale zase nie tak pevne, aby sa nedali pohotovo zhodiť palce pri zdvíhaní ďalekohľadu k očiam. Na objektívoch sú dve krytky, každá prichytená k jednému tubusu. Šošovky objektívu chránia síce dobre a nehrozí ich strata, ale ich snímanie (uvoľnenie zorného poľa ďalekohľadu) ani zďaleka nie je tak pohotové, ako pri krytkách okulára. Každý z nás môžeme mať na krytky objektívov iný názor, ale ja by som ich asi na posede otvoril a zatváral ich len pri skladovaní ďalekohľadu. Ostatne, šošovky objektívu sú pri normálnom prenášaní na krku sklonené k zemi a znečisťujú sa oveľa menej ako šošovky okulárov.

Oba ďalekohľady sú dosť kvalitné na to, aby boli hlavným pozorovacím prístrojom poľovníka. Napriek tomu nie sú vzájomne zameniteľné. Pokiaľ lovíte s obľubou pohyblivým spôsobom, potom jednoznačne zvoľte malý TETRAO Elanus 10x42 HD, hovorí za neho ako rozmery, tak (aspoň z môjho hľadiska) hlavne hmotnosť. Malý TETRAO ponesiete na krku hodiny a nepríde vám ťažký. Je kompaktný a pohotový, jednoducho dobrý parťák na vychádzku. Úprimne povedané, môj hlavný dojem z malého TETRAO je spojenie malých rozmerov, nízkej hmotnosti a dobrého obrazu. Veľký TETRAO Elanus 8x56 HD je jednoducho macko, so svojou hmotnosťou sa pri dlhodobom nosení, najmä na krku, čoskoro dosť prednesie. Ak ste ale nočný kancobijec, posedový typ, potom neváhajte a siahnite po veľkom TETRAO. Vôbec sa pritom nebojte o niečo menšieho zväčšenia. V noci zase tak ďaleko nepozeráte a nečítate srnčeka špičáčika. Ďalekohľady so sústavou Abbe König vyrába len málo výrobcov, hoci jej prínos je podľa mňa zjavný. Vzal som si veľký TETRAO za splnu na posed a bolo to naozaj mimoriadne príjemné posedenie. Hmotnosť nevadí, na posede si môžete položiť ďalekohľad vedľa seba. Voľba veľkého TETRAO sa vám odvďačí citeľne lepším optickým výkonom za zhoršených svetelných podmienok. Ostatne, za šera tiež nelovíte na veľké vzdialenosti.

Mäkké prenosné puzdrá sú príjemné, neklopkajú, ale majú iba prevlečku na opasok, nie nejaký kotviaci prvok na nosný popruh. Pri veľkom TETRAO s jeho hmotnosťou vysoko cez 1 kg by som možnosť pripojenia popruhu na puzdro privítal. Obe puzdrá sú zatvárané na suchý zips. Je to nepochybne funkčné riešenie, ale suchý zips (velcro pásku) potichu neotvoríte. Pre lovecké použitie preto dávam prednosť starému dobrému gombíku alebo háčiku a gumovej slučke. K ďalekohľadom TETRAO sa dodáva aj nosný popruh, ktorý má časť dosadajúcu na krk z mäkkého "neoprénu", nejakej syntetickej pružnej gumy. Bohužiaľ dosadacia časť nie je strihaná do oblúka, na krku sedí vďaka svojej pružnosti. Napodiv som sa pod ňou ani veľmi nepotil. Najmä u malého TETRAO, ktorý je ľahučký. U veľkého TETRAO popruh za chvíľu začne nepríjemne rezať, tá hmotnosť sa jednoducho nezaprie. Minimálne pri veľkom TETRAO by som dal prednosť nejakému krížovému postroju, ktorý jeho nemalú hmotnosť roznesie na celý chrbát užívateľa.

Čo povedať na záver? Oba ďalekohľady sú dobrými reprezentantmi dnešnej strednej triedy pozorovacej optiky, hoci ešte pred takými 15 rokmi by mohli úspešne atakovať prémiovú triedu. K tak významnému kvalitatívnemu posunu vpred za tú dobu došlo. Ani jeden nie je sám osobe zlou voľbou. Ale aby vám bol TETRAO platným pomocníkom a poskytol vám skutočnú radosť z pozorovania zveri, je potrebné zvoliť ďalekohľad zodpovedajúci vášmu spôsobu lovu.

Technické dáta:

TETRAO Elanus 10x42

Meopta MeoStar B1 Plus 10x42

TETRAO Elanus 8x56

Meopta MeoStar B1 Plus 8x56

Priemer objektívu (mm):

42

42

56

56

Zväčšenie:

10 x

10 x

8 x

8x

Optický systém:

Schmidt Pechan

Schmidt Pechan

Abbe König

Schmidt Pechan

Priemer výstupnej pupily (mm):

4,27

4,2

7,0

7,0

Zorné pole (° / m/1000 m):

6,5° / 113 m

6,3° / 111 m

7°/ 122,5 m

6,4° / 111 m

Minimálna ostriaca vzdialenosť (m):

2,5 m

2,6 m

4,0 m

5,0 m

Výška x Šírka x Hĺbka (mm):

142 x 132 x 56

140 x 133 x 59

197 x 157 x 65

204 x 142 x 64

Hmotnosť (g):

705

945

1280

1120

Cena (€):

449

1679

589

1559

Autor recenzie: Ing. Martin Helebrant, MBA, odborný publicista a aktívny lovec

Ponuku ďalekohľadov značky TETRAO nájdete na: Ďalekohľady TETRAO