Presné krásky zo Španielska

Bergara sa zrodila v rovnako sa volajúcom meste, ležiacom v severnom Španielsku – teda v tradičnom puškárskom regióne, kde sa história výroby zbraní počíta na stáročia. Spoločnosť sa preslávila vďaka mimoriadne presným hlavniam, ktoré od divízie Bergara Barrels odoberajú desiatky firiem z Európy a Spojených štátov. Kupujú si ich taktiež zákazkoví zbrojári, ktorí s ich pomocou stavajú pušky namieru aj tým najnáročnejším strelcom.

 

Precíznosť za rozumnú cenu

Na začiatku výroby každej hlavne je polotovar – rovná tyč z valcovanej ocele. Najčastejšie sa používa chrom-molybdénový materiál s kódovým značením 4140. Aby mal výsledný „lauf“ požadovanú presnost, nesmie odchylka jeho priemeru v žiadnom mieste presiahnuť štyri tisíciny palca, čo odpovedá asi desatine milimetra. Väčšina výrobcov v tejto fáze pristupuje k vystružovaniu (dokončovacia operácia prevedená mnohohybridným nástrojom), ktoré však vnútri hlavne zanechá nežiaduce stopy. Bergara preto radšej používa obrábací stroj s trojicou vretien opatrených s diamantovými hrotmi, čím zaistí zrkadlovo hladký povrch.

Táto metóda je časovo náročná, ale vyplatí sa – dáva totiž hlavni presnosť na úrovni omnoho drahších výrobkov. Stúpanie sa líši podľa ráže, pričom odchylka priemeru drážky nesmie prekročiť 0,005 mm. Španieli sa radi chvália tým, že podobného výsledku dosahujú zákazkoví puškári ručným lapovaním. Posledný  krok predstavuje zahriatie na vysokú teplotu, ktoré stabilizuje molekuly ocele a zbavia hlaveň nežiaduceho napätia po predchádzajúcich procedurách. Produkcia v Bergare sa neobmedzuje iba na hlavne zavedených dĺžiek a ráží. Keď niektorá zbrojovka potrebuje „lauf“ iných rozmerov či parametrov, stačí zaslať do Španielska technické špecifikácie. inžinieri dokumentáciu vyhodnotia a pokiaľ sú schopní takýto model za rozumný peniaz vyrábať,  nič nebrání v zahájení spolupráce.

 

 

Mariňáci v dielňach

Od odolných a presných „laufov“ už ostával len krok k vývoju vlastných pušiek v divízi Bergara Rifles. Aby celková úroveň zbraní nezaostávala za hlavňami, najali majitelia pre výrobu dielov i ich finálnu montáž skúšených remeselníkov. K najsilnejším odbytištiam Bergary patria Spojené štáty a preto padlo rozhodnutie začať stavať guľovnice práve tam – konkrétne v georgijskom Lawrenceville. Španieli si neboli istí, ako vstup do nového segmentu trhu dopadne a tak radšej začali s malou experimentálnou sériou pušiek. V snahe dosiahnuť čo najvyššiu kvalitu poverili dohľadom Dana Hanuse – bývalého inštruktora pracoviska americkej námornej pechoty známeho ako Precision Weapons Section (PWS).

Ide o oddelenie, ktoré podlieha ministerstvu obrany, kde zbrojári, muniční technici a strojári získavajú špeciálny výcvik zameraný na vývoj, testovanie, hodnotenie, konverziu a údržbu ručných zbraní. Služby armádneho experta sa ukázali ako neoceniteľné a záujem o guľovnice Bergara rýchlo rástol. Spoločnosť nezaváhala a najala Hanusových najlepších žiakov z PWS, ktorí mali skúsenosti so stavbou pušiek ktoré pužívali mariňáci ako v boji, tak pri medzinárodných streleckých súťažiach. Títo zruční zbrojári dodnes tvoria jadro výrobného tímu a svoje skúsenosti predávajú každému novému zamestnancovi.

S jemnou spúšťou

Gulovnice Bergara sú určené primárne pre lovcov, športovcov a priaznivcov taktickej streľby vrátane prepperov. Zatiaľ čo za oceánom zbrojovka vyrába napríklad pušky rady Premier, na materskej pôde Pyrenejského poloostrova vzniká séria B14. Vývojári kladú u všetkých typov dôraz na nízku hmotnosť, masívnu a odolnú pažbu i celkovú ergonómiu. Nezaspávajú na vavrínoch ani pri tvorbe nových typov hlavní. Bergara presadzuje názor, že „lauf“ je srdcom každej pušky a dáva zákazníkom priestor podielať sa na jeho evolucií – prostredníctvom oddelenia zameraného na zavedenie pripomienok strelcov do praxe a ladenie hlavní na mieru.

Jadro produkčného programu tvorí zmienená rada opakovaček B14, určená predovšetkým pre lovcov v segmente „big game“ (lov velkých cicavcov – v Európe napríklad medveďov, jeleňov alebo losov). S obľubou po nich siahajú tiež rekreačný strelci s vysokými požiadavkami na spoľahlivosť, ktorí ale nechcú za svoj koníček utrácať statisíce. Medzi najväčšie výhody „štrnástok“ patrí valcový otočný záver (v rozsahu 90°) vlastná konštrukcia s obzvlášť hladkým chodom. Uzamyká sa do lôžka pomocou dvoch ozubov a v kombinácii s voľne  plávajúcou hlavňou zaručuje vynikajúcu presnosť. K tej ďalej prispieva pravdepodobne najjemnejšia spúšť v danej kategórií. Výrobca nastavuje jej odpor na štandardných 1,4 kg, to znamená že každý strelec si túto veličinu môže upraviť ako mu vyhovuje.

Sedem statočných

Základné prevedenie zbrane disponuje nábojovou schránkou, vymeniteľný zásobník dostanete za príplatok ako samostatný doplnok. Vyberať je možné zo siedmych variant B14, ktoré sa líšia dĺžkou hlavne a prevedením pažby. Všetky umožňujú montáž lišty pre optiku, s ktorou sa tiež primárne počíta a zbrane preto nie sú osadené mechanickými mieridlami (tie sa dajú ale jednoducho dokúpiť)

Model B14 Timber sa vyznačuje orechovou pažbou v štýle Monte Carlo s vyvýšenou lícnicou, prevedenie Woodsman vsádza na rovnaký materiál v klasickom americkom tvare s rovnou hornou hranou. Sporter so syntetickou pažbou najčastejšie dostanete v ráži .308 Win (7,62×51 mm), model Hunter zase osloví milovníkov odolných riešení – jeho pažba pozostáva z tvrdeného polyméru zosilneného sklenenými vláknami. Zabudnúť nesmieme ani najmladšiu variantu Ridge dostupnú v kalibroch .270 Win (6,8×64 mm), .308 Win a .300 Win Mag (7,62×67 mm). 

 

V taktickom štýle

Kým popísaná pätica osloví skôr Nimródov, posledné dve prevedenia guľovníc B14 nadchnú taktickejšie zameraných strelcov. Puška B14 HMR (Hunting & Match Rifle) je určená pre rýchlejšiu opakovanú streľbu na väčšie vzdialenosti - už v základe sa teda dodáva s päť ranovým zásobníkom. Do spodnej časti dostala kovovú vložku, ktorá posúva ťažisko nižšie a celkovo zlepšuje stabilitu pri rôznych polohách zbrane. Dĺžku pažby možno regulovať montážou gumových vložiek. Kráska s hlavňou opatrenou matným modrením sa vyrába v šiestich kalibroch. Medzi strelcami sa teší obľube vďaka ľahko laditeľnej spúšti (pomocou dvoch skrutiek) i príjemnému ovládaniu.

Pomyselný vrchol "štrnástkovej" rady tvorí odstrelovačka BMP (Bergara Match Precision). Svojím vzhľadom pripomína vojenské zbrane, čomu zodpovedá celo-čierne sfarbenie aj plne nastaviteľná pažba. Tú možno navyše nahradiť ktorýmkoľvek modelom v štýle AR-15. Aj tentokrát môže strelec pod predpažbou inštalovať bipod a staviť na plastový päťranový zásobník. K dispozicii je prevedenie v kalibru 6,5 Creedmoor s "Lauf" s dĺžkou 24 palcov (61 cm) a v kalibri .308 Win s rovnako dlhou alebo na 20 palcov (50,8 cm) skrátenou hlavňou. Pre fajnšmekrov Bergara prichystala ešte prevedenie BMP Super Varmint s ťažkou 28palcovou (71,1 cm) hlavňou. Dodajme, že guľovnice B14 bývajú svojou kvalitou a prevedením prirovnávané k výrobkom značiek Remington a Tikka.

 

Puška do batohu

Úlohou nadväzujúcej rady B14 Wilderness Series je ponúknuť lovcom a prepperom zbrane do najdrsnejších podmienok, napríklad pre dlhý pobyt v divočine. Môžu sa pochváliť pažbami s ručne maľovaným kamuflážnym vzorom a zdrsnenou "sieťovú" štruktúrou pre väčšiu odolnosť. Kovové súčiastky sú pred nepriazňou počasia chránené chemicky stabilnou povrchovou úpravou Sniper Grey Cerakote. Ponuku opakovačiek završujú pušky B14 Extreme Series, ktoré poskytujú milovníkom "big game" lovu pušku extrémnej presnosti a odolnosti, avšak za nižšiu cenu ako u väčšiny konkurencie.

Samostatnú kapitolu tvoria jednoranové guľovnice radu BA13 Take Down, ktoré sa uplatňujú napríklad pri love v náročnom horskom teréne. Nimródi si ich zaobstarávajú pre ľahkú ovládateľnosť, váhu nepresahujúcu 3 kg a vysokú presnosť. Ide o kompaktné zbrane vhodné aj pre prepperskú komunitu, pretože sa dajú bez nástrojov demontovať behom pár sekúnd na tri časti - hlaveň, pažbu a predpažbie. Rozloženú zbraň potom nielen ľahšie vyčistíte, ale môžete ju tiež prenášať v oveľa menšom batohu - bez toho, aby kohokoľvek napadlo, že pri sebe máte plnohodnotnú pušku.

Všetky "trinástky" disponujú integrovanou Picatinny lištou pre puškohľad. Na výber máte buď hlaveň z nerezovej ocele, alebo z modreného uhlíkatého materiálu.

Jednoranové guľovnice vznikajú výhradne so syntetickými pažbami v čiernej farbe, imitáciou dreva alebo kamufláži Realtree. Čo sa týka tvaru, na svoje si prídu ako priaznivci klasiky, tak moderného prevedenia Thumbhole s otvorom pre palec. Kalibrov je na výber hneď sedem: Od .222 Rem (5,6 × 43 mm) cez .30-60 Springfield (7,62 × 63 mm) až po .45-70 Government (11,6 × 53,5 mm) . Ak hľadáte pušku pre ťažké časy po kolapse spoločnosti, ponúka sa siahnuť po čiernej verzii BA13 s kratším 16,5 palcovým (42 cm) "Lauf" v obľúbenom pepperskom kalibri .300 AAC (7,62 × 35 mm) alebo dostupnejšom .308 Win. Získate tak účinný sebaobranný aj poľovný nástroj za cenu pod 650€

 

 

 

Od šiltovky po stoličku

V Bergare nezabúdajú ani na príslušenstvo a doplnky. Strelci si môžu dokúpiť zásobníky pre kalibre od 7 mm Rem Mag cez .308 Win po .338 Win Mag. Kapacita sa pohybuje od dvoch do desiatich rán. Guľovnicu si upravíte napríklad inštaláciou zväčšenej alebo taktickej (s kónickým tvarom a zdrsnením) guľôčky na kľučku záveru. Pažbu možno predĺžiť pomocou gumových vložiek. Bohatá je aj ponuka líšt pre uchytenie optiky, spúšťacích mechanizmov, lúčikov, kompenzátorov a úsťových bŕzd. Španieli vyrábajú taktiež mechanické mieridlá s fluorescenčnými prvkami (zakúpiť môžete ako samostatnú mušku, tak celý komplet) aj priehrštie pažieb v rôznych dĺžkach, materiáloch a povrchových úpravách.

Fanúšikovia značky ocenia, že Bergara dodáva k puškám tiež vlastné lovecké oblečenie - mikiny z materiálu odpudzujúceho vlhkosť, zateplené nohavice, bundy alebo čiapky. Pri potulkách krajinou príde vhod lovecký batoh s objemom 35 l s držiakom na pušku. Perličku predstavuje skladacia otočná stolička s čalúneným vankúšom a operadlom. Vďaka hliníkovej konštrukcii váži len 2,9 kg, ale unesie aj 130kg váhy.  

 

O triedu vyššie

Bergara stavia taktiež pušky na zákazku, za ktoré ale zákazník siahne do vrecka podstatne hlbšie. Aby zbrojovka poskytla aj menej hnuteľným strelcom guľovnice blížiace sa "custom" kusom, vytvorila rad Premier. V snahe o udržanie priaznivej ceny a zameniteľnosti súčiastok vychádza zo štandardizovaných dielov, avšak doplnených o nové prvky a metódy spracovania. Oproti štandardným kúskom majú pušky Bergara Premier napríklad hlaveň z ocele 416 s povrchovou úpravou Cerakote, vylepšený funkčný systém s dielmi vytvrdnutými nitridáciou a spúšť s ešte jemnejším chodom, takmer bez trenia.