Protipožiarna monitorovacia veža IBOvka je OTVORENÁ

V sobotu 12.11.2022 sme slávnostne otvorili protipožiarnu monitorovaciu vežu IBOvka. Vežu otvárala firma IBO s.r.o. na čele s Igorom Boledovičom. Pri otvorení boli zamestnanci firmy ako poďakovanie za prácu, známy slovenský herec Ivan Tuli Vojtek a Televízia Markíza. IBOvka stojí na kóte Čechovka 387 m.n.m., je vysoká 32,5 m a má 10 poschodí. Na 10. poschodí sú technologické zariadenia na monitorovanie požiarov. Sú tam 2 termovízne kamery, ktoré 24 hodín a 365 dní v roku monitorujú zvýšenie teploty v okolí. Na 10. poschodí sa dá prenajať miestnosť na pozorovanie vtáctva a prírody.

Na jednotlivých poschodiach veže IBOvka, v jej okolí, v okolí bufetu a na ceste k veži môžete vidieť množstvo nádherných a zaujímavých náučných a informačných tabúľ. Počas vašej turistickej vychádzky alebo cykloturistiky nezabudnite navštíviť aj náš bufet IBO Relax. Bufet sa nachádza v lone krásnej prírody a v jeho areáli nájdete aj nádherný pocitový chodník, posedenie s krásnym výhľadom a altánky. V areáli môžete vidieť aj kone. K dispozícii je aj prenájom ohnísk na opekanie. V areáli IBO Relax sa budú organizovať aj rôzne akcie.

Sledujte naše sociálne siete Facebook (IBO Relax Trenčín) a Instagram (@iborelax_trencin), nech ste informovaní o všetkých našich novinkách a aktualitách.

Protipožiarna veža IBOvka 

Protipožiarna veža IBOvka s protipožiarnou cestou vznikla v mysli Igora Boledoviča s IBO s.r.o. v máji 2015. V tomto roku po vyhlásení výzvy na protipožiarne opatrenia, po krátkom rozmýšľaní, sa Igor Boledovič rozhodol, že protipožiarnu cestu a protipožiarnu vežu umiestni na hrebeni pri ceste zvanej Chotárna. Táto cesta delí dva chotára – Zlatovecký a Istebnícky kataster. V dávnej minulosti tadiaľto prechádzala historická „Trenčínska cesta", ktorá spájala východnú Moravu s Trenčínom a Považím. Táto cesta sa spomína v „Kosmově kronice“ z roku 1101. Tu sa spomína, že jedna cesta prechádza po hrebeni zvanom Čechuvka, priamo oproti Trenčianskemu brodu pod hradom. Dodnes sa toto miesto nazýva Čechovka a historici tvrdia, že „Čechuvka“ znamená v skratke názov „Česká cesta". Túto cestu používal aj Matúš Čák Trenčiansky okolo roku 1310. Koncom 14. storočia tiež po nej chodili do Uher české šľachtici a aj zlínskí „Šternberkové".

Zopár faktov o IBOvke

  • Stojí na kóte Čechovka 387 m.n.m..
  • Bola postavená v roku 2019.
  • Je vysoká 32,5 m.
  • Veža má 10 poschodí.
  • Je postavená na ôsmych základových pätkách.
  • Konštrukcia je kompozitný systém oceľových prútov, styčníkov a drevených hranolov.
  • Je to prvá veža svojho druhu na Slovensku.
  • Veža je v letových dráhach letiska, preto nemohla byť vyššia.
  • Na 10. poschodí sú technologické zariadenia na monitorovanie požiarov. Sú tam 2 termovízne kamery, ktoré 24 hodín 365 dní monitorujú zvýšenie teploty v okolí.
  • Na 10. poschodí sa dá prenajať miestnosť na pozorovanie vtáctva a prírody, ktorá nie je vykurovaná, ale miestnosť je dobre tepelne zaizolovaná a tým poskytuje zaujímavý pohľad človeka z výšky 32,5 m na život vtáctva v korunách stromov a iný pohľad na prírodu a okolie z korún stromov a nie zo zeme.
  • Viac informácií o prenájme na e-maile iborelax@ibo.sk alebo na telefóne 0908 121 999.
  • Na vežu vedie 10 poschodí po 14 schodov. To znamená, že kto vyjde na vrch, tak prekoná 141 schodov.
  • Kovová konštrukcia je pozinkovaná.
  • Drevená časť má povrchovú úpravu vyhotovenú materiálmi švajčiarskej firmy „Diotrol“ dodaných spoločnosťou www.alk.sk v množstve približne 415 kg náterových hmôt.

Bufet IBO Relax

Zastavte sa v našom bufete s občerstvením počas vašej turistickej vychádzky alebo cykloturistiky. Bufet sa nachádza v lone krásnej prírody a v jeho areáli nájdete aj nádherný pocitový chodník, posedenie, altánky a kone s možnosťou jazdy. K dispozícii je aj prenájom ohnísk na opekanie. V areáli IBO Relax sa budú organizovať aj rôzne akcie.

Ako sa k nám dostať?

Pozrite si našu mapku, ktorá vám uľahčí hľadanie. Autom je možné sa dostať až po bufet IBO Relax. S navigáciou vám pomôžu aj Google Mapy, v ktorých nájdete náš bufet IBO Relax, ako aj protipožiarnu vežu IBOvku.

IBO Relax nájdete v Google mapách TU.

Protipožiarnu monitorovaciu vežu IBOvka nájdete v Google mapách TU.

Viac fotografií z otvorenia veže IBOvka a bufetu IBO Relax nájdete v našej fotogalérii TU.