Puškohľad Delta Optical Titanium 2.5-10x56 HD - recenzia z praxe

Hlavným dôvodom, prečo sa Zdenka Mendelová rozhodla pre puškohľad Delta Optical Titanium 2.5-10x56 HD (ďalej len Delta), je svetelnosť a odolnosť voči spätnému rázu. Tento puškohľad poskytuje svetelnosť až 92%. Hodnota sa dá porovnávať s modelmi Top značiek na trhu. Svetelnosť za šera, svitania alebo za zhoršených svetelných podmienok, je podľa jej názoru úplne špičková. "Ak mám byť úprimná, čakala som, že to bude horšie, takže ma puškohľad v tomto smere naozaj milo prekvapil. V šere nie je problém s ním zamieriť aj 2 hodiny po západe slnka."

Optika Delta Titanium 2.5-10x56 HD bola otestovaná na zbraniach veľkých kalibrov s veľkou energiou spätného rázu, a to až 9,3x62 (6500 J). Ona puškohľad používala na zbrani v kalibri 7x64, čiže 3083J na 100m, čo Delta zvládla bez pochyby na jednotku. Veľkou výhodou puškohľadov rady Titanium je extrémna mechanická odolnosť. Má pevnú, precízne spracovanú konštrukciu. Telo puškohľadu je vyrobené z jedného dielu, ktorý je upravený čiernou anodickou oxidáciou, čo znamená, že vrstvy oxidu hliníka dokážu až tisícnásobne zväčšiť svoju hrúbku. Tým sa dosiahne vysoká oteruvzdornosť a odolnosť voči korózii.

Výbornú oteruvzdornosť môže naozaj potvrdiť aj Zdenka. Na jej puškohľade ani po 2 rokoch nosenia nie je vidno žiadne opotrebovanie, ani žiadne odraté miesta. Je ako nový. Puškohľad bez problémov zvládol aj množstvo pohonov v ťažkých terénoch. Výrobca takisto neklame ani s tvrdením, že je puškohľad odolný voči korózii, keďže skoro 2 roky poľovania aj za nepriaznivého počasia, či už za dažďa, snehu, vetra alebo hmly, zvládol na jednotku.

Puškohľad je plnený dusíkom a je vodotesný. Nerosil sa a nemal problém ani s prudkými zmenami teploty, s vlhkým prostredím alebo s dažďom. Deltu Titanium Zdenka naozaj veľmi chváli za ostrosť obrazu až do okrajov a za farebnosť. Výborným pomocníkom pri zhoršených svetelných podmienkach je jemný, ale zato ostrý červený zámerný bod v strede osnovy. Verzia tohto puškohľadu s označením HD má rozšírené zorné pole a bočný vypínač s červeným bodom, ktorý poskytuje denné alebo nočné osvetlenie s vypínaním v medzi polohách. Verzia DI má elektronickú plynulú reguláciu jasu červeného bodu. Tento bod považujem za to najlepšie na tomto puškohľade.

Na záver môžem zhodnotiť, že Delta Optical Titanium 2,5-10x56 HD je jedna z najlepších optík v pomere ceny a kvality, ktorá sa vyrovná aj Top značkám na trhu. Spĺňa aj veľmi vysoké nároky poľovníkov.

Autor recenzie: Zdenka Mendelová

Puškohľad nájdete na: Delta Optical Titanium 2,5-10x56 HD Di 4A S

 @mendel_dogtrainer_huntress