Rukavice pre bezpečný a pohodlný lov

Pri pohybe v teréne vyžadujú lovcove ruky nielen ochranu pred poranením, ale aj zateplenie zodpovedajúce aktuálnemu počasiu. Po väčšinu roka mu oboje zaistia rukavice Deerhunter Muflon Light, ktoré v sebe spájajú elegantný vzhľad a vysokú funkčnosť.

Dánsku spoločnosť Deerhunter nie je potrebné dlho predstavovať. Jej textilná tradícia siaha až do 20. rokov a od roku 1985 sa venuje vývoju a výrobe oblečenia pre poľovníkov i ďalších priaznivcov outdoorových aktivít. Kolekcie od Deerhunteru sa predávajú vo viac ako tridsiatich krajinách a od roku 2009 patrí značka do skupiny exkluzívnych dodávateľov kodanskej kráľovskej rodiny. Hoci si dánski dizajnéri históriu vážia, rozhodne sa nebránia moderným materiálom a technológiám. Dokladom sú lovecké rukavice Muflon Light, určené najmä na jar a jeseň.

V strečovom prevedení

"Muflony" sa vyrábajú v štyroch veľkostiach: M, L, XL a 2XL, pričom na IBO Poľovník nájdete jednoduchý návod, podľa ktorého si vyberiete najvhodnejší variant aj pri nákupe cez internet. Čo sa týka farebného prevedenia, je k dispozícii buď maskáčová verzia RealTree, alebo variant Art Green. Práve tá sa dostala do rúk mne a oceňujem jej vkusný aj nenápadný dizajn. Väčšina povrchu rukavíc je vedená v tmavo zelenohnedej farbe, ktorú v miestach so zvýšenou odolnosťou či strečovosťou doplňujú čierne a hnedé prvky. Celok dotvára zlaté logo Deerhunter na chrbte ruky.

Vonkajší úplet aj podšívka pozostávajú zo 100% Polyesteru. Podobne ako u loveckých mikín či nohavíc, ktoré som mal možnosť vyskúšať, vsádza Deerhunter na špeciálny spôsob spracovania vlákna. Vďaka nemu sa textília rozpína ​​v štyroch smeroch (zľava doprava, zhora nadol aj naopak) a odev vás neobmedzuje v pohybe ani pri náročnejšej práci. U rukavíc oceníte takú flexibilitu hlavne okolo zápästia a v oblasti prstov.

Dáni pri svojich výrobkoch používajú štyri druhy membrán, pričom tentokrát padla voľba na Deer-Tex Performance Shell. Pozostáva zo 100% Polyuretánu, čo ho radí k moderným membránam, šetrnejším voči životnému prostrediu, ako materiály typu Gore-Tex, obsahujúce Polytetrafluoretylén. Deer-Tex je zo všetkých možností najľahší – preto ho dizajnéri preferujú u technickejších produktov, ku ktorým patria práve rukavice. Laminuje sa na vnútornú stranu krycieho materiálu, pričom všetky švy sú starostlivo podlepené. To svedčí o hlbokej znalosti funkčných textílií – najlepšia vodeodolná membrána by bola k ničomu, keby dažďová voda prenikala do rukavíc dierkami po stehoch.

Priedušné aj vodeodolné

Neviem, ako vám, ale oblečenie nasiaknuté dažďovou vodou mi dokáže pokaziť aj inak vydarený pobyt v prírode. V spoločnosti Deerhunter vedia, že na čakanej mnohokrát strávite dlhé hodiny vystavení všetkým rozmarom počasia. Preto majú aj rukavice Muflon Light poskytovať 100% vodeodolnosť. Okrem samotnej membrány k nej prispieva impregnácia hydrofóbnymi a antistatickými prostriedkami, vďaka čomu rukavice zdarne čelia bežnému dažďu a nečistotám. A pokiaľ už nejaká škvrna vznikne, z hladkého materiálu ju ľahko odstránite.

Okrem odolnosti voči vode zaisťuje Deer-Text tiež priedušnosť a bráni poteniu aj pri náročnejších úkonoch či aktívnejšom pohybe. Zároveň však zaisťuje, aby materiálom neprefúkol vietor a vaše ruky pri dlhšom statickom čakaní neprekrehli. Miesto na zahrievanie prstov, z ktorých by vám ľahko vykĺzla zbraň, sa tak môžete sústrediť na samotný lov.

Medzi materiálmi použitými v konštrukcii "muflónov" nechýba ani neoprén: syntetický kaučuk vznikajúci polymerizáciou kapaliny, zvanej chloroprén. Má výborné izolačné schopnosti a navyše zvyšuje schopnosť rukavíc absorbovať nárazy. To príde vhod najmä pri pohybe v hustom poraste, kedy vás do ruky na každom kroku šľahne pružná vetvička. K ďalším výhodám neoprénu patrí dobrá chemická stabilita či ohybnosť za nízkych aj vysokých teplôt. Rukavice teda nepopraskajú, nech už po nich siahnete v ktoromkoľvek ročnom období. A napriek spomínanému určeniu na jar/jeseň s nimi bez problémov vydržíte na posede aj nejednu chladnú noc. Ich teplejšiu verziu Muflon Wintertak využijete až pri extrémnych mrazoch.

Pohodlná streľba

Rukavice vo veľkosti L sú dosť rozmerné, pretože ich výrobca vybavil dlhou manžetou kryjúcou celé zápästie. Napriek tomu váha celého páru činí len 110 g. Aby ste sa do "muflónov" dostali, je potrebné rozopnúť zips o dĺžke 7 cm, ktorého pútko dostalo gumový kryt na ľahšiu manipuláciu. Po navlečení rukavíc záleží len na vás, či zips opäť zapnete, alebo necháte otvorený. Ani v druhom prípade vám nebude prekážať a pod manžetu dostanete ako rukáv hrubšej bundy, tak vysoké taktické hodinky.

Svoj dojem po nasadení rukavíc by som popísal dvoma slovami: absolútne pohodlie. Podšívka je mäkká a hrejivá, roztiahnuteľnosť látky vo všetkých smeroch zaisťuje voľnosť pohybu a nič vás "netiahne." Za výborný nápad považujem všité kúsky harmonikovo skladaného materiálu na kĺboch ​​malíčka, prsteníka a prostredníka, ktoré tak možno ohýbať úplne prirodzene a výsledkom je pevnejší úchop. Nezabudlo sa ani na zvyšné prsty. Ukazovák má "strelecké" prevedenie z odlíšne štruktúrované látky, takže citlivosť pri stlačení spúšte utrpela len minimálne. Spodné partie palca, rovnako ako väčšina dlane, zase dostala navyše prešívanú vrstvu zodolnenú voči oderu.

V rukaviciach Deerhunter Muflon Light som najprv vyskúšal ovládanie rôznych druhov zbraní. Bez problémov som v nich zvládol manipuláciu s guľovnicami Savage a Steyr SSG, rovnako ako s reflexnou kušou ​​Jaguar 2 Pro verziu. Ani tentoraz nenastal najmenší problém s nahmataním záchytu zásobníka, poistky či samotného jazýčka spúšte. 

Na posed aj strelnicu

Vo svojej hlavnej úlohe teda dánske rukavice obstáli na výbornú. Nijako človeka neobmedzujú ani pri riadení auta, prácu s tlačidlovými prístrojmi, ďalekohľadom alebo jednoduchších opravách výstroja a výzbroje, napríklad pomocou skrutkovača. Ako sú na tom ale s citlivosťou gripu pri jemnejších úkonoch? Zaviazať si s nimi šnúrky je už trochu zložitejšie - uspel som dvakrát z troch pokusov. Otvoriť drobnejší zatvárací nôž či multitool tiež nebolo úplne jednoduché – preferoval by som skôr prácu s pevnou čepeľou, pri ktorej naopak oceníte vystužené a ohybné partie. Ak v niečom "muflóny" naozaj zlyhali, bolo to ovládanie dotykových displejov, hodiniek som si v rukaviciach síce nakoniec poradil, lenže za cenu značného sústredenia aj vynaloženia väčšieho tlaku. 

Pri pohybe jesennou krajinou som s uspokojením zistil, že vetru, chladu aj dažďu "muflóny" skutočne odolávajú. Zaujímalo ma, ako si použité materiály a povrchová úprava poradia, keď ruku ponorím do ľadovej vody. Stlačil som stopky a čakal, kedy zacítim prvé známky vlhkosti. Po 90 sekundách som však ruku vytiahol von bez toho, aby dovnútra prenikla jediná kvapka. A to je naozaj imponujúci výsledok, s ktorým som sa doteraz stretol len pri oveľa silnejšie zateplených rukaviciach do arktických podmienok.

Celkovo hodnotím Deerhunter Muflon Light ako vydarený poľovnícky model, ktorý sa môže pochváliť vkusným vzhľadom aj praktickými vychytávkami. Uplatní sa v úlohe streleckých, taktických aj pracovných rukavíc, v nenápadnejšom prevedení Art Green ich môžete nosiť tiež do mesta a vyjadriť tak svoj vzťah k prírode a poľovníctvu. K nevýhodám patrí snáď len nekompatibilita s dotykovými displejmi a vyššia cena, hoci vyvážená nekompromisnou kvalitou. 

Jednoduchá údržba

Svoje rukavice perte v automatickej práčke pri teplote 30°, ideálne obrátené rubovou stranou von. Nepoužívajte zmäkčovače, bielidlá ani chemické rozpúšťadlá a po vypraní nezbavujte "muflóny" vody v bubnovej sušičke – membrána by mohla prísť k nevratnému poškodeniu. Jednoducho rukavice zaveste na šnúru a nechajte uschnúť prirodzenou cestou. Výrobca neodporúča ani žehlenie, avšak pri rukaviciach by k tejto procedúre aj tak pristúpil len málokto.

Na záver by som dodal, že kvalitné dánske rukavice môžete vo svojom šatníku doplniť aj ďalšími kúskami z produktového radu Muflon, pričom slovo Light v názve vždy značí ľahší variant pre teplejšiu časť roka. Ide napríklad o fleecovú mikinu, niektorú z troch búnd rôznej dĺžky i strihu alebo čiapku so šiltom. Nechýbajú ani troje nohavice – od základných až po prešívané nohavice do mrazu.

 

Autor blogu: Miroslav Mašek

Tieto kvalitné rukavice nájdete v ponuke na: Rukavice Deerhunter Muflon