S nohami v suchu aj pohodlí

Slovenská značka TETRAO tento rok zaradila do svojho portfólia loveckú a turistickú obuv na celoročné použitie. Ako inštruktor kurzov prežitia viem, že práve topánky patria k najproblémovejšiemu vybaveniu do terénu – nájsť kvalitne ušitý model s vyváženou priedušnosťou a vodeodolnosťou nie je práve ľahké. Preto som neodolal a novinku otestoval.

Všetky výrobky TETRAO dostávajú latinské názvy inšpirované prírodou a ani obuv Cervus Orange UNI nie je výnimkou. Prvé slovo znamená "jeleň", UNI zase odkazuje na prevedenie vhodné pre mužov aj ženy. A termín Orange napovedá, že topánky dostali atraktívne prvky v oranžovej farbe obľúbenej medzi lovcami: konkrétne šnúrky a polia na bokoch podošvy. K svojej obuvi dostanete aj náhradný pár – tentokrát nenápadnejšie sfarbených – šnúrok s dĺžkou 200 cm.

Nubuk, SympaTex a Vibram

Kvalitu každej topánky podľa mňa definuje trojica hlavných parametrov: materiálové zloženie, strih/konštrukcia a úroveň spracovania. Pozrieme sa na všetky tieto oblasti podrobnejšie. Čo sa týka materiálov, siahli pri TETRAO po trojici osvedčených položiek. Zvršok pozostáva z nubuku o hrúbke 2,6 mm, ktorý býva považovaný za najušľachtilejší druh kože. Vďaka spôsobu spracovania sa totiž vyznačuje dobrými úžitkovými vlastnosťami aj atraktívnym vzhľadom. Zatiaľ čo semiš vzniká brúsením a leštením, v prípade nubuku ide o hovädzinu spracovanú z lícovej strany, ktorá má kratšie a mäkšie vlákna. K slovu pritom prichádzajú minerálne soli, ktoré spolu s jemným zbrúsením dodávajú koži pevnosť, pružnosť aj odolnosť. K ďalším benefitom prírodného materiálu patrí nízka hmotnosť a priedušnosť. A v neposlednom rade stojí za obľubou nubuku zamatovo hebký povrch, ktorý časom získava ľúbivú patinu. Jemná štruktúra však zvyšuje náchylnosť na navlhnutie a preto takáto koža vyžaduje pravidelnú údržbu.

Dobrá paropriepustnosť nubuku bráni poteniu aj pri väčšej námahe. Aby vaše nohy zostali v suchu aj pri vystavení obuvi dažďu alebo snehu, tvorí vnútornú vrstvu topánok funkčná membrána SympaTex. Vznikla v 80. rokoch ako európsky konkurent amerického Gore-Texu, ale pracuje na odlišnom princípe. Gore-Tex má mikroporéznu štruktúru a molekuly vodnej pary (vášho potu) prenikajú cez póry vďaka svojim miniatúrnym rozmerom. Pretláčajú sa von z topánky takzvanou difúziou alebo rozdielom tlakov a ide teda o fyzikálny princíp. V SympaTexe by ste "otvorky" hľadali márne, pretože sa jedná o neporéznu membránu. Môžete si ju predstaviť ako veľmi tenkú fóliu s extrémnou pružnosťou - dá sa roztiahnuť až na trojnásobok pôvodnej plochy. Vyrába sa z kopolyméru, zloženého z dvoch látok: Polyester má hydrofóbne vlastnosti a bráni prieniku vody dovnútra topánky, polyetylén je naopak hydrofilný a para cez neho preniká von z obuvi chemickou cestou, zvanou sorpcia.

Funkčné aj ekologické

Vodeodolnosť, vetruodolnosť aj priedušnosť SympaTexu a GoreTexu sú na podobnej úrovni, lenže európska membrána je podstatne prívetivejšia voči životnému prostrediu. Vzniká recykláciou PET fliaš a na rozdiel od väčšiny konkurenčných materiálov neobsahuje polyuretán, takže sa dá aj sama lepšie recyklovať. Oproti Gore-Texu by ste v nej márne hľadali kontroverzný teflón aj perfluórované uhľovodíky (PFC). Prečo je to dobrá správa? Prvá zmienená zlúčenina obsahuje fluór, ktorý ľahko reaguje s rôznymi látkami a vytvára toxické fluoridy. Chemikálie zvané PFC ho v sebe majú tiež, navyše sa vyrábajú pomocou kyselín škodlivých voči životnému prostrediu. SympaTex je teda nielen funkčnou ale aj ekologickou voľbou, ktorá súznie s filozofiou TETRAO.

Zabudnúť nesmieme na Vibram – taliansku značku gumovej zmesi na výrobu podrážok, ktorá poskytuje komfort aj pri chôdzi v náročnom teréne. Tento materiál vykazuje vysokú odolnosť voči oteru aj nadpriemernú priľnavosť, takže by topánky s vibramovou podrážkou nemali pošmykovať ani v bahne alebo na vlhkých skalách či kameňoch. Vďaka svojmu zloženiu podošva tiež tlmí nárazy a prispieva k redukcii únavy.

Konštrukcia topánok TETRAO vychádza z rokov overených prvkov, ktoré nájdete napríklad u značiek Hanwag alebo Lowa. Vyznačujú sa vysokou podrážkou, ktorej dezén má hlboké výstupky sklonené pod rôznymi uhlami s veľkými medzerami medzi sebou. Takáto vzorka prináša zásadnú výhodu: Aj keď prejdete bahnom, ktoré medzi výstupkami priľne, stačí zadupať a blato zase opadá. K nubukovému zvršku je podošva pripojená masívnou obrubou po celom obvode topánky. Samotný kožený zvršok zaujme prevedením s minimom švov, ktoré by narušili hydrofóbne vlastnosti obuvi.

Precízne spracovanie

Výrobca zahŕňa TETRAO Cervus medzi topánky kategórie B/C, čo z nich robí vhodné vybavenie pre viacdenné výlety, náročný trekking s ťažkým batohom, vysokohorskú turistiku, lov v sťažených podmienkach alebo pochod po cestách a cestách. Také prostredie si vyžiadalo spevnenú pätu aj oblasť členkov, čo zaisťuje nohám lepšiu oporu. Do medzipodrážky všíva TETRAO pružnú polyuretánovú vložku, ktorá ďalej prispieva k absorbovaniu nárazov. A nechýba ani vyberateľná stielka, ktorá nielen zvyšuje pohodlie, ale aj nasakuje prípadný pot a pomocou drážok ho odvádza od nohy. 

Obzvlášť pochvalu musím výrobcovi dať za prepracovaný šnurovací systém, ktorý umožňuje uťahovať priehlavkovú a holennú partiu rôznymi silami. Nad priehlavkom pozostáva zo štyroch párov očiek, nasleduje blokovací háčik (niekedy zvaný brzdička). Akonáhle v ňom šnúrky utiahnete, môžete ich pustiť bez toho, aby sa spodná časť topánky povolila. Holennú sekciu si potom v kľude dotiahnete pomocou troch párov šnurovacích háčikov, jeden samostatný nájdete aj uprostred jazyka.

Teraz sa pozrime na celkové spracovanie. Už na prvý pohľad je zjavné, že si TETRAO na kvalite zakladá. Z gumových častí nepozerajú žiadne nadbytočné kúsky kože, spojenie gumovej a nubukovej časti je precízne a v šití nenájdete jediný povolený alebo prasknutý steh. Šnurovacie háčiky a očká držia v koži pevne, stielka sadne do topánky s milimetrovou presnosťou. Zatiaľ teda všetko vyzerá skvele - ale ako si topánky povedú v praxi?

Bez impregnácie ani krok

Pred výletom bolo nutné TETRAO Cervus impregnovať. Aby ste netápali, aký prípravok zvoliť, vyvinuli Slováci vlastný sprej na báze nanočastíc. Je vhodný pre väčšinu textílií a pravú aj umelú kožu v ktorejkoľvek povrchovej úprave. Funguje na jednoduchom princípe: miniatúrne čiastočky vytvoria na povrchu neviditeľný film, ktorý odpudzuje molekuly vody a zároveň chráni voči blatu, snehu alebo posypovej soli.

Pred použitím treba nádobku so sprejom asi 10 sekúnd pretrepať a potom topánky zo vzdialenosti 15–20 cm nastriekať, kým koža na pohľad nezvlhne. V ideálnom prípade by ste nanoimpregnáciu mali nechať vyschnúť 12–24 h, čím dosiahnete najdlhšiu ochranu. V núdzi sa však môžete obuť už za 60 minút. TETRAO sa ohľadom zloženia impregnácie vyhýba neodbúrateľným látkam a s ekologikou to myslí vážne aj v detailoch – sprej nepoháňajú plyny a jeho pumpička funguje rýdzo mechanicky. Dajte si len pozor, aby ste ho zbytočne neaplikovali na gumové časti: Ich vodeodolnosť už veľmi nezlepší a vytvorí na gume nepekný biely povlak.

A teraz hurá do lesa! Slávny autor táborníckych príručiek Vladimír Rogl kedysi napísal: "Nové topánky si vezme len neskúsený greenhorn, na nohách mu narobia pľuzgiere a domov by išiel taxíkom." S tým nezostáva než súhlasiť, a tak som sa rozhodol TETRAO Cervus rozchodiť na kratšej dovolenke v Jeseníkoch. Topánky sú široké a jazyk sa dá po povolení šnúrok dostatočne sklopiť dopredu, takže noha dovnútra vkĺzne bez námahy. Utiahnutie šnúrok bolo dielom okamihu a už po prvých krokoch som musel konštatovať, že sa v obuvi TETRAO cítim naozaj pohodlne. Prispieva k tomu nielen strih ale aj priaznivá hmotnosť – jedna topánka vo veľkosti 41 váži len 815 g. Neistotu vo mne vyvolával iba jazyk, ktorého objem sa mi zdal predimenzovaný. Preto som sa obával, či jeho boky nebudú pri chôdzi nepríjemne tlačiť na rozhraní priehlavku a členku.

Do horúčavy aj dažďa

Prvých asi 5 km som našľapoval opatrne, aby som sa s topánkami zžil – doteraz som do terénu nosil ešte ľahšie topánky s nižšou podrážkou, navrhnuté pre zásahové jednotky. Zvykol som si však veľmi rýchlo a celá 10 km prechádzka po lesných cestách sa obišla bez problémov. V ďalších dňoch som už vyrazil do náročnejšieho terénu a na dlhšie dištancie. Chodil som po rovine aj do kopcov – po asfalte, kamenistých cestách, hline či napadanom lístí a ihličí. Zistil som, že vysoká obuv drží nohu spevnenú bez toho, aby tlačila. Mohutný jazyk mi začal prekážať len dvakrát, vždy po urazení asi 20 km – stačilo topánku rozviazať, šnúrky v hornej časti menej utiahnuť a razom bolo po probléme. Úroveň utiahnutia je možné ľahko regulovať aj podľa vašej únavy.

Všetky spomínané výlety som absolvoval pri teplotách 20–25 °C, napriek tomu sa moje nohy ani raz výraznejšie nezapotili – SympaTex má v kombinácii s nubukom skutočne dobrú priedušnosť. Vodeodolnosť som prvýkrát vyskúšal až po mesiaci, keď ma na treku pri teplote asi 15 ° C prepadol dážď. Využil som príležitosť a nevyhýbal sa blatu ani kalužiam. A bol som príjemne prekvapený - impregnované topánky dovnútra nevpustili jedinú kvapku. Podobne sa obuv TETRAO osvedčila o pár dní neskôr, keď ma zablokovaná cesta donútila sa prebrodiť potokom a prejsť rozbahnené kukuričné ​​pole. Po vyzutí som potom doma zistil, že na ponožkách nie je najmenšia vlhká škvrna. Napriek tomu som stielky radšej vybral a nechal do rána odvetrať.

Do dňa, keď vzniká tento článok, som v lovecko-turistickej obuvi TETRAO Cervus Orange UNI nachodil asi 300 km. A musím priznať, že jej prakticky nemám čo vytknúť. Je pohodlná, funkčná aj dizajnovo vydarená. Napriek celkovej mohutnosti sa v nej dá šoférovať auto, zatiaľ nikdy sa nepošmykla ani na kopci plnom namoknutého lístia a nebolo mi v nej horúco ani zima, bez ohľadu na počasie. K nevýhodám môžem radiť snáď len vyššiu cenu, avšak dobré topánky do terénu skrátka toľko stoja. Drobná poznámka na záver: Ak by vám oranžové prvky vadili, môžete siahnuť aj po menej nápadnom variante Grey. Obe prevedenia sú dostupné vo veľkostiach 36–47.

Autor blogu: Miroslav Mašek, časopis Přežít

Kvalitnú obuv TETRAO Cervus v oboch farebných prevedeniach nájdete tu: Poľovnícka obuv TETRAO