Svetelný kanón v luxusnom balení

Značku Olight si spájame s prémiovými svetlami rôzneho určenia. Teraz sa americký výrobca vytiahol s mimoriadnym kúskom - malým, ale výkonným Perúnom, ktorý sme testovali niekoľko mesiacov. Čelovku, alebo vreckovú baterku? Zatiaľ čo na výlety, k práci alebo pre šport býva vhodnejšie prvé riešenie, pri zostavovaní EDC kitu sa oplatí siahnuť po druhom spomenutom type. Človeku síce nezostanú voľné ruky, ale zase nemusí premýšľať, kam s neskladnými popruhmi. A presne to je prípad Olight Perun - aj keď nie tak celkom ...

Modrá je dobrá!

Od svetla očakáva väčšina z nás vysoký výkon, dlhú výdrž či dostatočnú odolnosť. Perun ale ponúka ešte niečo naviac: jedinečný dizajn. Výrobca ho totiž uviedol na trh v limitovanej edícii s modro sfarbeným telom, čo je prvok, ktorý u iného modelu neuvidíte. Pre niekoho možno prehnaná extravagancia, ale pre iného zaujímavý bonus v nudnom svete čiernych modelov. Dodám, že výnimočné svietidlo poslúži ako nápaditý darček, a to aj pre šťastlivcov, ktorí už majú tak povediac všetko. Ovšem dosť chvály a pozrime sa na praktický test.

Olight Perun konštrukčne spadá medzi taktické svietidlá, čomu zodpovedá jeho ovládanie - o všetko sa stará jediné tlačidlo na vrchnej strane reflektoru. Gumový spínač dostal tenký rámik, ktorý znižuje riziko nechcenej aktivácie, napríklad pri opretí o dosku stola. Zapnutie/vypnutie sprevádza jemné lupnutie do palca a kliknutie je počuteľné zhruba do 10 metrov (v absolútnom tichu).

Americká "svetluška" je skoro kompletne pokrytá protišmykovou textúrou vo forme miniatúrnych pyramíd - žiadny strach, na rozdiel od niektorých pištoľových črienok vôbec nereže do dlane a podporuje istý úchop aj v mraze alebo pri zanesení blatom a špinou. Telo svietidla pozostáva z leteckého hliníka, ošetreného tvrdou anodizáciou tretieho typu, ktoré funguje doslova ako pancier. Nie je bez zaujímavosti, že v testoch prekonáva bežné eloxovanie (o lakovaní nehovoriac), ktoré časom zotriete alebo poškriabete.

Kúpeľ i tuhý mráz

Výrobca udáva hmotnosť 120 g (moja váha ukázala ešte o 5 g menej), takže o svietidle uschovanom vo vrecku vôbec neviete - veď aj zväzok kľúčov alebo EDC nôž váži viac! Na pohodlné prenášanie na opasku, výstroji či leme vrecka slúži snímateľný oceľový klip esovitého tvaru, takže Perun môžete zavesiť aj hore nohami - ja som ho nosil napríklad na batohu, konkrétne na sťahovacom popruhu cez prsia, ktorý zabraňuje skĺznutiu zaťaženého vaku do ramien. Výrobca si elegantne poradil aj s dobíjaním batérie (má kapacitu 3 500 mAh), ktoré prebieha pomocou kruhového konektora umiestneného na dne valcového tela.

Vnímam to ako veľké plus - tým, že v tele svietidla nie je zabudovaný USB konektor, rastie jej odolnosť proti prachu i vode, takže znesie ponor do hĺbky dvoch metrov po dobu 30 minút. To som síce nepreveroval, ale dvojhodinovú kúpeľ vo vani a následný trojhodinový "kryo-relax" v mrazničke pri -16 ° C ustála na jednotku (samozrejme so zapnutým reflektorom).

Plochý spodok s magnetickou vložkou skrýva aj ďalšiu výhodu: Perun pekne stojí na rovnom povrchu a tiež drží trebárs na kapote auta, keď v noci potrebujete doliať olej alebo vymeniť prepichnuté koleso. Svietidlo však nemá tvar úplného valca, takže sa mi počas testovania nikam neodkotúlala. Ďalšiu technickú vychytávku predstavuje borokrémičité sklo pred a okolo LED diódy, ktoré ustojí rýchle prechody z extrémneho tepla do mrazu, pády či hrubý oter.

Zmeňte noc na deň

A čo kvalita svietenia? Začnem tým, že u Perún sa zreteľne prejavuje vplyv pokročilej elektroniky - výsledkom je dlhodobá stálosť svetla bez nepríjemného blikania. Najprv som otestoval úsporný 30 lumenový mod - Olight pracoval pri izbovej teplote 24 ° C skoro 50 hodín (výrobca garantuje 47,5 h) a pri svietení na meter vzdialenú stenu vytváral svetelný kužeľ s mierne oválnym jadrom o priemere približne 60 cm, ktorý mäkko prechádzal v cca 130 cm kruh. Pre pohyb v miestnostiach či nenápadnú chôdzu v prírode to stačí, naviac neprídete o prirodzené naladenie svojich očí na nočný režim. Perun ale vie pracovať aj v extra úspornom režime moonlight - po aktivácii "mesačného svitu" výkon svietidla neprekročí hodnotu piatich lúmenov (výdrž okolo 10 dní), čo mi stačilo pre hľadanie drobností v stane alebo plánovanie trasy na klasickej mape.

Presne v opačnom garde funguje turbo režim - stačí rýchly dvojklik na spínač a drobný Perun sa zmení vo svetelné divadlo, ktorým nasvietite rozľahlé parkovisko, továrenské halu alebo lúku až do vzdialenosti 120 m (v pološere som ale identifikoval až 150 m vzdialené objekty). Je jasné, že mohutný prúd fotónov prudko zahrieva LED diódu, takže počítajte s tým, že po dva a pol minútach sa "pátracií" mód automaticky obmedzí na 40% výkon 800 lumenov, v ktorom zvládne pracovať ďalšie 2 hodiny a 40 minút. Okrem turbo režimu či spomínaného mesačného svitu, svietidlo ponúka ďalšie tri výkonnostné módy plus SOS blikanie vysokej intenzity - stačí rýchly trojklik a Perun bude celých päť hodín upozorňovať napríklad na dopravnú nehodu, plavidlo v núdzi a tak ďalej.

V automatickom režime

Pri testovaní ma prekvapil tiež svetelný senzor, ktorý nájdete v malom tmavom výreze nad LED diódou. Ak zapnete turbo režim a pristúpite k stene, svietidlo vo vzdialenosti približne šiestich centimetrov automaticky prejde na nižší režim - pokiaľ ju ale posuniete o jediný centimeter späť, výkon sa opäť zdvihne. Zábudlivých alebo unavených dobrodruhov zase poteší, že Perún je nastavený aj na najnižší pracovný režim. Ten sa po niekoľkých desiatkach sekúnd sám vypne, ak ho necháte ležať reflektorom dole, napríklad na dne batohu. Rovnakú funkciu ponúka tiež zabudovaný časovač vypnutia - funguje v krátkom (3 minúty) i dlhom režime (9 minút) a ovláda sa opäť hlavovým spínačom. Môže sa vám teda hodiť pri zaspávaní v divočine, keď sa ešte za svetla uložíte do spacáku a Perun sa potom sám vypne.

Srdce svetla vo forme LED diódy dáva jasné biele svetlo, avšak nie prehnane studené, ktoré u niektorých konkurenčných modeloch prechádza až do modrej farby. Aj keď to výrobca neuvádza, tipol by som si, že pôjde o hodnotu okolo 6 000 Kelvinov, ktorá zodpovedá poludňajšiemu slnku. Olight preto človeka udrží v strehu, ale zase toľko nevyčerpáva oči. A teraz posledná zaujímavosť - pokiaľ vás Perun zaujal, ale fandíte skôr čelovkám, môžete si dokúpiť originálnu náhlavnú sadu Olight (viac na www.ibo.sk).

Suma sumárum: americké svetlo patrí k TOP modelom na súčasnom trhu a človek na nej len ťažko hľadá chyby - mne za celú dobu testovania chýbalo len červené svetlo, ktoré rád používam v prírode aj tesne pred spaním. Tiež k dielenskému spracovaniu alebo príslušenstvo nemám žiadne výhrady.

Autor recenzie: Norbert Rychlý

Batériu Olight Perun Blue nájdete na: Nabíjateľná LED baterka Olight Perun Blue 2000lm