Termovízie TETRAO prešli veľkým testom

Za posledné roky technológia postúpila aj v poľovníctve, a niektoré jej vymoženosti sa stali súčasťou trhu, ktoré majú za úlohu zlepšiť podmienky pri práci, love alebo ochrane majetku.
Termovízie pracujú na veľmi podobnom princípe ako nočné videnie, avšak nezbierajú zostatkové svetlo ale infračervené žiarenie. Termovízia nepotrebuje žiadne svetlo, a vďaka tomu sú jej možnosti využitia väčšie. Oproti nočnému videniu má aj väčší dosah. Vďaka princípu zbierania infračerveného žiarenia je možné ľahko v tme, v hmle, v daždi alebo počas sneženia nájsť a spozorovať človeka, automobil, objekty alebo zver. V neposlednom rade prispievajú k bezpečnosti kontroly okolia pred výstrelom.

Ich využitie však dokážete nájsť aj počas dňa. Termovízie dokážu užívateľovi ponúknuť oveľa viac, než si môže myslieť. Petra porovnávala a hodnotila termovízie viacerých značiek. Nižšie v článku Vám však priblíži nové produkty na trhu - pozorovacie termovízie značky TETRAO, a to v reálnej praxi. Veríme, že práve týmito poznatkami Vám uľahčíme výber termovízie a objasníme jednotlivé rozdiely medzi modelmi.

Vybrať si správnu termovíziu na základe vopred zadefinovaných parametrov alebo len popisu produktu, je veľakrát zložité. Často sa stáva, že sa samotný užívateľ nevie rozhodnúť medzi niekoľkými zariadeniami, alebo nemá žiadnu jasnú predstavu o type termovízie, ktorá by spĺňala jeho kritériá. Aby si však používateľ mohol jednoduchšie vybrať, skúsená poľovníčka Petra, ktorá vystupuje na sociálnych sieťach pod prezývkou @petrrissa, otestovala niekoľko typov termovízií.

Pri výbere správnej termovízie sa Petra riadila týmito parametrami:

• mikrobolometer s jeho rozlíšením
• veľkosť použitého objektívu

Podľa jej slov: ,,rôznou kombináciou týchto dvoch parametrov dostávame rôznu maximálnu detekčnú vzdialenosť a tým aj priblíženie“. Dodáva však, že ,,veľmi veľké priblíženie býva skôr na škodu, keďže obraz sa vtedy zvyčajne štvorčekuje“. Dôležitým prvkom je podľa nej výdrž batérie, odolnosť tela, veľkosť vnútornej obrazovky, hmotnosť a veľkosť zariadenia. Funkcie akými sú napr. WiFi či tvorba fotiek a videí sú už len bonusy, na ktoré si nie každý potrpí, pretože ich nepotrebuje, alebo ich jednoducho nevyužíva. Hodnotila hlavne pomer ceny, kvality a výkonu.


Rodinka TETRAO, ako Peťa nazvala termovízie tejto značky, sú termovízie novej, modernej a profesionálnej značky, ktorá bola navrhnutá s projektom podpory návratu ohrozeného druhu Hlucháňa hôrneho (Tetrao urogallus) späť do prírody.

Po nainštalovaní priamo určených aplikácií, prepojíte Váš smartfón s termovíziou.


Aplikácie fungujú na operačný systém Android aj iOS a sú zadarmo. Termovízie z rady FALCO - typ G-35 a G-50 majú aplikáciu s názvom Track IR a model G-25 má aplikáciu s názvom Thermal Viewer. Všetky termovízie z rady BUBO majú aplikáciu s názvom T-Vision.



Všetky termovízie z rady TETRAO FALCO sú balené s nabíjačkou, USB káblom, video káblom, krytkou, pútkom a nylonovým puzdrom. Všetky termovízie z tejto rady obsahujú lítiové nabíjacie batérie, ktoré sa nabíjajú pomocou spomínaného USB kábla, ktorý automaticky získavate v balení.


Absolútnou TOP novinkou je termovízia Bubo H-35 PRO, ktorá má jadro s rozlíšením 640x512px, displejom OLED s rozlíšením 1024 × 768px a 35 mm objektívom s manuálnym zaostrovaním. Ide teda o najvýkonnejší model termovízie rady BUBO a zároveň spomedzi všetkých termovízií značky TETRAO.

Má všetky najpotrebnejšie funkcie, ako napr. HOTSPOT funkciu – pri ktorej sa na displeji zobrazí malý kríž, ktorý vám zobrazuje najteplejšie miesto v obraze, merač vzdialenosti, WiFi, možnosti tvorby fotiek a videí, a samozrejme aplikáciu na prepojenie s vašim smartfónom. Za zmienku stojí vstavaný tepelný detektor s vysokou citlivosťou, ktorý poskytuje jasný obraz aj v drsných podmienkach prostredia. Batéria vydrží pri nepretržitom sledovaní až 5 a pol hodiny. Nová technológia 3D NR sa postará o to, aby ste v obraze nemali žiadny nežiaduci šum. Detekčná vzdialenosť na tomto zariadení je až neuveriteľných 3157 metrov! A to najlepšie na koniec.. Termovízia je vybavená veľmi červeným laserom pomocou ktorého, môžete označovať body a miesta. Táto termovízia je skutočne TOP profesionálnym zariadením, ktoré svojimi funkciami a výkonom uspokojí aj najnáročnejšieho zákazníka. Cena termovízie je 3029€.


Ako prvú z rady BUBO Petra otestovala termovíziu TETRAO BUBO H-6, ktorú definovala ako najnovší prírastok značky. ,,BUBO sa stáva najzákladnejším modelom v dostupnej cene pre každého“, opisuje produkt. Má jadro o rozlíšení 160x120px s displejom s rozlíšením 720x520px a 6mm objektívom. Má malé šikovné telo s hmotnosťou len 250 gramov. Ponúka 4 farebné palety a funkciu hot-spot so zameraním na najteplejší bod. Výdrž batérie je až 10 hodín a má funkciu pohotovostného režimu. 8 GB pamäť a detekčná vzdialenosť 559m uzatvárajú kruh najlepších vlastností. Za zmienku tiež stoja vlastnosti, akými sú ľahké ovládanie, 4x digitálny zoom (kedy sa však už obraz štvorčekuje), možnosť fotografovania, či ďalšia plusová funkcia - diaľkomer. Spĺňa všetky podmienky pre nenáročného klienta na blízke vzdialenosti, či pomoc pri dohľadávaní. Cena tohto modelu je 539€.


Termovízia TETRAO BUBO H-15 s 15mm objektívom a rozlíšením 384x288px, s jednoduchým ovládaním a obnovovacou frekvenciou 50Hz. Tu za výhody považuje funkciu Hotspot (funkcia sledovania najteplejšieho bodu), tiež meranie vzdialenosti (pomocou integrovaného diaľkomeru) a WiFi. Pomocou funkcie WiFi môžete pripojiť termovíziu k vášmu smartfónu, urobiť fotky a videá alebo nastavovať termovíziu cez jednoduchú aplikáciu. Detekčná vzdialenosť tejto termovízie je 1353m. Pozitívne ohodnotila aj malé šikovné telo s hmotnosťou iba 270 gramov, ktoré sa ľahko vmestí do vrecka svetra a potešila aj výdrž batérie až 7 hodín. Obraz je plynulý, rozpoznanie zveri bezproblémové aj na 180m (viď foto) avšak pri 4 násobnom zoome obraz citeľne stráca kvalitu.
Cena tohto modelu je 1029€.

Ako ďalšieho člena rodiny TETRAO Petra otestovala typ FALCO G-19 s 19mm objektívom a mikrobolometrom 400x300px. Trieda FALCO sa dostáva nad triedu BUBO nielen väčším priemerom objektívu (ktorý teda zlepšuje kvalitu obrazu ako sme si vysvetlili na začiatku) ale aj obnovovacou frekvenciou 60Hz. Jej detekčná vzdialenosť je 1300m a má funkciu automatického vyostrovania obrazu. Za pozitíva radí 4-násobný zoom, dlhú výdrž batérie, odolné pogumované telo a odolnosť voči pádu. Termovízia je napájaná zabudovanou batériou Li-ion 3200 mAh. Váha tejto termovízie je len 350 gramov a ponúka 6 farebných paliet. Rozdiel tohto modelu od jeho vyšších rád je podľa nej okrem veľkosti objektívu aj absencia možnosti nahrávania videí a tvorba fotiek. Pozitívne ohodnotila pohodlné držanie v ruke, ľahké ovládanie, kvalita obrazu v pomere ceny veľmi vysoká aj pri zoomovaní. Cena tohto modelu sa pohybuje pri 1399€.

Do vyššej triedy zaradila model TETRA FALCO G-25 s 25mm objektívom s rozlíšením 400x300px. Jeho vlastnosti ako 60hz obnovovacia frekvencia, dlhá výdrž batérie, 6 farebných paliet, detekčná vzdialenosť 1700 metrov, funkcia WiFi s aplikáciou pre smartfón, LIVE obraz a HOT TRACK (sledovanie najteplejšieho bodu) ju posúvajú už do strednej triedy v kvalite. Termovízia je napájaná zabudovanou batériou Li-ion 3200 mAh, ktorú je možné rýchlo nabíjať nabíjačkou alebo v zariadení pripojenom k USB. Váži 375 gramov a na zariadení sa nachádza praktická LED dióda, ktorou si môžeme posvietiť napr. na cestu. Práve tento model je podľa nej „zlatou strednou cestou“ pretože spĺňa všetky parametre, ktoré podľa nej potrebuje poľovník.

Je malá, praktická a šikovná do vrecka aj na krk. Práve tento typ si aj sama vlastní. Nahrané videá a fotky si môže kedykoľvek pozrieť a zdieľať, pretože sa automaticky ukladajú do aplikácie a galérie telefónu. Pozitívum tejto termovízie je využiteľnosť nielen v noci ale aj za svetla, pretože objavíte cez ňu to, čo by ste bežne nespozorovali. Svoju termovíziu nosí neustále so sebou, pretože sa jej osvedčila ako skvelý pomocník pri dohľadávaní zhasnutej zveri, pri detekcii ľudí, v nepriaznivom počasí, pri kontrole posedov či dokonca pri kontrole tepelno-technických vlastností stavieb. Uvádza, že do 150m bolo jeleňom vidieť dokonca parožie a do 200m bezproblémovo rozpoznáte zver a rovnako spozorujete zver aj pri jej prechádzaní lesným porastom. Cena termovízie je 1699€.


Do vyššej kategórie termovízií radí podľa testu termovízie TETRAO FALCO G-35 s 35mm objektívom a s displejom 1280x960px. Má pamäť s veľkosťou 16GB a vyniká dlhou výdržou batérie Li-ion s veľkosťou 6000 mAh. Veľkým pozitívom je tichosť, LIVE režim prostredníctvom telefónu, funkcia HOT TRACK a odolnosť voči pádu. Zariadenie váži 486 gramov a detekčná vzdialenosť je 2400m. Samozrejmosťou tohto modelu je WiFi a USB port. S touto termovíziou Petra dokázala rozoznať zver už na väčšie vzdialenosti, obraz bol čistý a nemala problém ani pri zoomovaní. Model disponuje aj funkciou obraz v obraze, ktorá vám umožní pozorovať objekt v malej časti displeja pri maximálnom zväčšení. Cena modelu FALCO G-35 je 2399.00 €.


Kvalitné zariadenie z rady TETRAO tvorí zariadenie FALCO G-50 s 50mm objektívom a obnovovacou frekvenciou 60hz. Má ľahké a kompaktné telo s hmotnosťou iba 535 gramov. Ako najväčšie plusy hodnotí Petra vysokú výdrž Li-lionovej 6000 mAh batérie, internú pamäť, WiFi s aplikáciou pre váš smartfón a detekčnú vzdialenosť až na neuveriteľných 3000 metrov. Ponúka 5 farebných paliet a má pokročilý software. Výhodou je aj pohotovostný režim, ktorý minimalizuje odber energie. Disponuje aj funkciami "HOT TRACK" a obrazom v obraze. V kategórii FALCO tak patrí do špičky medzi termovíziami a splní aj náročnejšie požiadavky. V tejto termovízii už zachytíte aj srnčie (vytlčené) parožie a objavíte aj dokonalý zážitok nočného života. Cena tohto modelu je 2699€.

Veríme, že Vám táto recenzia aspoň z časti objasnila niektoré Vaše otázky, pomohla pri získavaní požadovaných informácií a umožní Vám zistiť, ktoré zariadenia bude pre vás z hľadiska Vašich požiadaviek najvyhovujúcejšie.
Lovu Zdar!

by @petrrissa

Kompletnú ponuku termovízií nájdete tu: Termovízie TETRAO