Tigar - obuv do extrémnej nepohody

História značky siaha až do roku 1935, kedy sa zrodila čoby malá dielňa na výrobu najrôznejších gumových produktov vrátane gumových topánok. Portfólio sa stále rozrastalo a koncom 50. rokov do neho pribudli tiež pneumatiky. Spoločnosť si vybudovala dobré meno za oceánom, stala sa licenčným výrobcom gúm BF Goodrich a v roku 1981 si v USA zriadila pobočku. Produkcia pre automobilový priemysel hrala roky prím a Tigar sa dokonca stal súčasťou koncernu Michelin, avšak začiatkom 21. storočia sa manažment rozhodol tento segment opustiť. Značka sa vrátila ku koreňom a v roku 2008 bola slávnostne otvorená nová obuvnícka továreň. Spolu s gumovými súčiastkami pre priemysel a lepidlami tak dnes čižmy tvoria jeden z pilierov Tigaru.

100% hand made

V ponuke nájdete nepreberné množstvo modelov: Od módnych kúskov do mesta cez poľnohospodársku obuv až po extrémne odolné typy pre hasičov a záchranárov. Viac ako desať pánskych i dámskych prevedení zahŕňa tiež lovecká rada - ja som sa rozhodol vyskúšať prémiové "čižmy" so sľubným názvom Highlander. Oproti bežným gumákom sú už na prvý pohľad robustnejšie a širšie, aby poskytovali dostatočnú stabilitu chodidlám aj pri dlhšom státí alebo pohybe v náročnejšom teréne. Nie sú však prehnane ťažké - jedna topánka veľkosti 42 váži pri výške 410 mm asi 950 g, takže so sebou neťaháte váhu navyše.

Tigar sa pýši ručnou výrobou všetkých gumákov, a to v najväčšom európskom podniku svojho odvetvia. Na obuvi to spoznáte už pri zbežnej obhliadke. Napríklad hnedý izolačný prúžok umiestnený po obvode podošvy drží ako pribitý, neprečnieva ani neodstáva a svoju funkciu plní bezchybne - ku stielke ale nie je nalepený so strojovou presnosťou. Jemná nedokonalosť však ničomu nevadí a gumákom naopak pridáva punc osobitosti - navyše máte istotu, že prešli rukami skúseného robotníka.

Vonkajšia časť obuvi tmavo zelenej farby pozostáva z kombinácie prírodného a syntetického kaučuku. Výsledkom je príjemne mäkký a poddajný materiál, ktorý si zachováva značnú odolnosť voči roztrhnutiu alebo prerazeniu. Pozdĺž zadného zvislého švu je topánka v celej výške vystužená ďalšou vrstvou gumy. Aby sa horný okraj čižiem pri častom vyzúvaní nepolámal, dostal do vienka zosilnené hnedé lemovanie. Topánka sa vďaka nemu tiež lepšie drží počas obúvania, bez toho aby sa vyšmýkala z ruky.

S neoprénovou izoláciou

Jedno z mott Tigaru znie "Pre extra komfort!", čo highlandery napĺňajú hneď v niekoľkých ohľadoch. Vďaka rozšírenej vrchnej časti vkĺzne noha dovnútra ľahko a bez zadrhávania. Na vonkajšej strane predkolenia nájdete sťahovaciu pracku, ktorá pozostáva z pružného pásku a plastovej spony. S jej pomocou prispôsobíte tvar čižmy aktuálnym potrebám, či už máte oblečené nohavice z akokoľvek širokého materiálu. Vďaka pracke noha v topánke pevne drží a nevyvrtáva sa ani v ťažkom teréne. Ďalšia praktická vychytávka má podobu oceľovej výstuže zapustenej do zadnej časti lisovanej podošvy. Napomáha k stabilite päty aj vášho postoja - konštrukcia topánky tak lepšie fixuje nohu a kĺby menej trpia.

Dobrý lovec strávi na čakanej pokojne dlhé hodiny, stále na jednom mieste. V bežných gumákoch bez zateplenia ho skoro začnú oziabať nohy, a tak sa vývojári Tigaru rozhodli túto nepríjemnosť eliminovať. Celé vnútro ich topánok preto dostalo podšívku z umelého vlákna potiahnutého trojmilimetrovou vrstvou neoprénu. Tento materiál sa radí medzi syntetické kaučuky a vzniká polymerizáciou kvapaliny zvanej chloroprén. Vyznačuje sa vysokou chemickou stabilitou či odolnosťou a ohybnosťou pri nízkych aj vysokých teplotách. Hlavný prínos však spočíva práve v termoizolácii danej penovou štruktúrou (prítomnosťou bubliniek vzduchu vo vnútri materiálu). Nie náhodou sa neoprén používa na výrobu potápačských kombinéz, kde má za úlohu zabrániť strate plavcovho telesného tepla.

V bahne i vode

Popísané riešenia som preveril v praxi počas sychravého dňa, kedy teplota neprekročila 5 ° C. "Pocitovka" sa ale kvôli mrholeniu a vetru blížila skôr k nule. Vydal som sa po lesnej ceste rozbahnenej po vytrvalom daždi a rozrytej pneumatikami lesnej techniky. Zámerne som neuhýbal kalužiam, nánosom blata ani vode tečúcej z okolitých svahov. Pri zapadnutí do niekoľko centimetrovej vrstvy bahna gumáky stále držali stabilitu a nešmýkali. Nepotrápili ma však ani na stvrdnutých úsekoch, kde si v topánkach obalených ílom ľahko podvrtnete členok. Dezén podrážok funguje na jednotku a v kombinácii so stabilne fixovanou nohou umožní človeku prekonať i terén, v ktorom by sa bežná outdoorová obuv buď rýchlo premáčala, alebo prišla k inej ujme. Jediný problém s highlandery nastal pri pokuse zdolať prudký svah pokrytý riedkym bahnom a mokrým lístím - v jeho polovici už topánky predsa len strácali priľnavosť a ja som sa začal kĺzať dolu.

Vysoká podošva pri chôdzi príjemne pruží a v čižme sa vďaka tomu cítite rovnako komfortne, ako v kvalitnej trekovej topánke. Nožná klenba nezačne bolieť ani pri dlhšom státí počas pauzy. Najviac ma ale zaujímalo, ako si kombinácia kaučuku a neoprénu poradí s nízkymi teplotami. Ďalšie motto Tigaru hovorí o 100% vodotesnosti, a tak som s highlandery neváhal vstúpiť do studeného potoka. Prvých pár metrov som kráčal v plytkej časti koryta, potom som zamieril do stredu, kde hĺbka dosahovala až 25 cm. V týchto miestach som potom zotrval zhruba 20 minút. A výsledok? Úroveň tepelnej izolácie príjemne prekvapila - nohy zostali v suchu aj teple, to všetko bez náznaku pocitu chladu.

Jednoduchá údržba

Po nachodení niekoľkých kilometrov prišiel čas sa zase prezuť, čo u väčšiny vyšších gumákov nebýva jednoduchý úkon. Highlandery preto dostali rozmerný gumový náliatok, umiestnený tesne nad pätou. Pomocou tohto vyzúvacieho podpätku sa zapriete napríklad o múrik, kladu alebo druhú, stále nazutú topánku. Potom už stačí len zapáčiť a čižma by mala zľahka zísť z nohy. Priznajme, že ani u srbských loveckých topánok to nejde zrovna "po masle" a človek sa do nich musí poriadne oprieť - paradoxne práve kvôli mäkkosti kaučukovej zmesi. Lacnejšie gumáky z tvrdšej a hladšej gumy sa totiž vyzúvajú o niečo ľahšie.

Pri ukladaní highlanderov do auta som si všimol, že sa na nich objavili biele škvrnky. Leták výrobcu mi ale prezradil, že nejde o kaz či vadu. Svetlé miesta sa ukážu v extrémne teplom alebo vlhkom počasí, pričom ide o stopy ochranného vosku, ktorým sa topánky ošetrujú pred odoslaním zákazníkovi. K ich odstráneniu stačí gumáky utrieť vlhkou handričkou. Účinnosť voskovej impregnácie je veľmi slušná - voda aj redšie bahno z povrchu stekajú v kvapkách a nezanechávajú súvislú vrstvu.


Aby si poľovnícke topánky udržali ideálne vlastnosti čo najdlhšie, mali by ste ich po každom použití vyčistiť a utrieť dosucha. Ak sú po návrate z terénu pokryté bahnom, opláchnite ich studenou vodou a zvyšnú špinu odstráňte mydlom s neutrálnym pH. Ja som ich postavil do vane a nečistoty spláchol sprchou - za dve minúty bolo hotovo a topánky potom stačilo ľahko utrieť. Pri údržbe sa vyvarujte čističov na báze rozpúšťadla, ktoré by obuv nenávratne poškodili. Vhod naopak príde ochranný prostriedok určený gumovým materiálom - napríklad niektorý z ponuky Tigaru. Medzi potulkami za korisťou skladujte gumáky na chladnom a suchom mieste bez priameho slnečného svetla, ktoré by spôsobilo predčasné tvrdnutie gumy a tvorbu praskliniek. Životnosti tiež neprospieva, keď topánky postavíte blízko k priamemu zdroju tepla, napríklad ku krbu či kúreniu.

Záverečný verdikt

Lovecké gumáky Tigar Highlander prinášajú vysokú úžitkovú hodnotu. Pri prvom otvorení krabice vás síce zaskočí výrazný a dosť nepríjemný kaučukový odér, ale pri pohybe vonku našťastie z väčšiny vyprchá. Vzhľadom k pohodlnosti, stabilite, tepelnej izolácii aj vodotesnosti highlandery predstavujú šikovného pomocníka nielen pre lovcov, ale i lesných robotníkov, fotografov či milovníkov potuliek daždivou krajinou. Odporučil by som ich tiež prepperom žijúcim v záplavových oblastiach - pri evakuácii alebo likvidácii škôd totiž udržia nohy v suchu po takmer neobmedzenú dobu. Dodajme, že vychytané srbské gumáky sú dostupné vo veľkostiach od 39 až do 47.

Gumáky TIGAR nájdete tu: Gumáky TIGAR