Tipy a triky pre prácu s krovinorezmi a vyžínačmi

Krovinorezy a vyžínače do záhrady

S príchodom jarnej sezóny vás určite dostane každé záhradné vybavenie, ktorým si uľahčíte namáhavé a zdĺhavé kosenie trávnika. Prácu nám neraz sťažia drevnaté časti, vysoká neudržiavaná tráva či hrubšie steblá. Svoj trávnik aj napriek tomu viete udržiavať v kondícii, čistote a v „letnom strihu“ - stačí sa rozhodnúť pre krovinorez, resp. vyžínač do záhrady.

Krovinorez verzus vyžínač - aké sú hlavné funkčné rozdiely?

S týmito strojmi manipulujeme pri odstraňovaní zaburinených plôch, na kosenie. Zatiaľ čo vyžínače možno používať výlučne na trávu, krovinorez zvládne odstrániť zdrevnatené časti a aj viac neudržiavané plochy na svahoch či v priekopách.

Krovinorezy pracujú pomocou strunovej hlavy alebo nožov na uhlovej prevodovke. Tým sa prenáša výkon motora, ktorý je väčší ako u vyžínačov len so strunou. Na krovinorezoch si podľa potrieb vymeníte strunovú hlavu za oceľový nôž, poprípade osadíte pílový kotúč vhodný aj na rez mladých stromčekov. Avšak, iný nástroj ako strunovú hlavicu na vyžínačoch nepoužijete. Aj preto sú v porovnaní s krovinorezmi ľahšie a pri jednoduchšej konštrukcii.

Pomocou vyžínačov si zjednodušíte dokosenie na ťažšie dostupných miestach v okolí tesnej výsadby záhonov, plotov, pri stenách a pod. Jednoducho všade tam, kde je klasická kosačka príliš robustná, zle sa s ňou manipuluje a ani na tieto miesta nedosiahne.

Tipy pre bezpečnú prácu s krovinorezom

Bez ohľadu na to, či krovinorez pracuje pomocou rotujúcej struny alebo nožov, vo vašej blízkosti by sa nemal nikto nachádzať. Zachytené a odhodené predmety vás môžu poraniť. Používame ochranné pomôcky tváre (okuliare, štít), pevnú obuv, chrániče kolien a pri motorových aj ochranu sluchu.

Pozor, so strojom možno manipulovať, až keď zaistíte, že nedôjde k jeho samovoľnému spusteniu. Takisto postupujte pri bežnej údržbe o krovinorez - nabrúsenie nožov, výmena oleja, vzduchového filtru, zapaľovacích sviečok či doplnenie maziva v prevode.

Skvelým tipom je mať vždy dostatok náhradných kotúčov, strún a rezných silonov, ideálne s priemerom 2,7 mm na vyššiu trávu a hrubšie steblá.

Ako pohodlne pracovať s krovinorezom? Naučte sa správne nastavovať popruhy

Pri výkonnejších, väčších strojoch potrebujete dvojramenné popruhy (vestu), aby sa hmotnosť rovnomerne rozložila po obidvoch ramenách. Na jednoduchšie krovinorezy stačia jednoramenné modely. Nemožno do správnej polohy nastaviť len popruhy, pozornosť si vyžadujú aj madlá (riadidlá).

- Pri nastavovaní správnej dĺžky popruhov musíte nástroj dostať do vodorovnej polohy na zemi.

- Stroj vyvažujeme tak, že na hriadeli posúvame závesom, kým sa celé kosiace ústrojenstvo nedostane do polohy cca. 30 cm nad zemou.

- S riadidlami sa pohodlne pracujete, keď s lakťom zvierajú uhol 120°.

Najčastejšie otázky o krovinorezoch a vyžínačoch

Aký je rozdiel medzi vyžínačom a krovinorezom?

Rozdiel je najmä v hriadeli a výkone. Kým vyžínač má hriadeľ zahnutý, u krovinorezu je hriadeľ rovný, ukončený uhlovou prevodvkou. Krovinorez je oproti vyžínaču aj výkonnejší a má širšie spektrum využitia.

Je pre mňa vhodnejší vyžínač, alebo krovinorez?

Táto otázka je veľmi špecifická. Iný stroj potrebuje majiteľ malej záhradky, iný stroj potrebuje gazda s ovocným sadom a iný zase profesionálny záhradník. V podstate platí zásada, čím členitejší terén a hrubšie trávy, tým výkonnejší stroj potrebujete. Ak potrebujete raz za čas dokosiť trávu okolo obrubníkov, stromov, múrikov a podobne, bude vám stačiť malý vyžínač. Na hrubé trávy a drevnaté stonky potrebujete výkonnejší krovinorez.

Je lepší elektrický alebo benzínový pohon motora?

Je to otázka využitia. Elektrické vyžínače sú menej výkonné ako motorové. Tu si ale treba uvedomiť aj faktor hlučnosti. Kým vyžínače s elektrickým alebo akumulátorovým pohonom sa vyznačujú nízkou hlučnosťou, motorové krovinorezy sú naopak hlučné a produkujú emisie. Do husto obývanej štvrte sa teda viac z tohto pohľadu hodí pohon elektrický, alebo akumulátorový.

Mám si zvoliť jednoramený popruh alebo celotelové popruhy?

Výber popruhu je dôležitým z hľadiska rozloženia váhy. Na ľahké a malé vyžínače postačuje jednoramenný popruh, na ťažšie krovinorezy sa odporúča celotelový postroj/dvojramenný popruh.

Je doplnenie struny náročné?

Moderné krovinorezy a vyžínače dnešnej doby majú zvyčajne strunové hlavy vybavené systémom Tap & go. Vďaka tejto funkcii viete strunovú hlavu otvoriť stlačením jedného tlačidla. Následne sa nová struna len namotá na stredový kotúč.

Akú strunu si vybrať do vyžínača/krovinorezu?

Každá strunová hlavica má istý limit v hrúbke struny, ktorý je dobre poznať. V zásade platí, že čím hrubšia tráva, tým hrubšia, resp. ostrejšia struna. Do malého elektrického vyžínača postačuje okrúhla struna priemeru 1,3 mm. Do krovinorezu s dobrým výkonom sa nemusíte báť ani struny s priemerom 3 mm a viac.

Je náročné vymeniť strunovú hlavu za kovový nôž?

Ide o výmenu komponentov, ktorá nevyžaduje výnimočné schopnosti. Stačí sa držať návodu na použitie. Potrebné náradie ako sú napr. skrutkovače, či špeciálne kľúče sú väčšinou súčasťou balenia. Výmena vám zaberie nanajvýš pár minút.

Aký je správny pomer benzínu a oleja do dvojtaktných motorov?

Pomer benzínu a oleja do dvojtaktných motorov sa odporúča 1:40 až 1:50.

Aký benzín mám tankovať do kosačky?

V súčasnej dobe, kedy štandardný benzín s označením Natural 95 má čím ďalej, tým vyššiu BIO - zložku, je vhodnejšie do kosačiek a záhradného benzínového náradia tankovať benzín s vyšším oktánovým číslom, napríklad 98.

Je údržba krovinorezu náročná?

Údržba vyžínačov a krovinorezov nie je náročná vec, spočíva najmä v pravidelnom čistení po každom kosení. Pri elektrických a akumulátorových vyžínačoch to je prakticky všetko. Pri benzínových krovinorezoch je údržba trochu zložitejšia, občas treba vymeniť olej, vzduchový filter, či sviečku. Ak si však na takúto údržbu netrúfate, pomôžu vám v každom servise záhradnej techniky.