Trpaslík so silou obra


Vrecková plynová päťranovka je určená predovšetkým pre menej skúsených strelcov či ženy, ktoré doposiaľ nosili napr. obranný sprej a chcú svoju sebaobranu povýšiť na ďalšiu úroveň. Model Arda od tureckej firmy EKOL, ktorý dodáva firma IBO POĽOVNÍK, má pri 8 mm kalibri hlaveň dlhú iba 22 mm, takže sa ideálne hodí na skryté nosenie a schová sa do vrecka či kabelky. Vďaka intuitívnej manipulácii s ním dokáže narábať doslova každý.


Výrobca stavil na extrémnu jednoduchosť – Arda nemá mieridlá (jednoducho „ukážete“ hlavňou na agresora) a postráda lučík, ktorý by iba prekážal prstom. Kohútik je dostatočne dlhý na to, aby ste ho jednoducho a jediným plynulým pohybom palca natiahli. Bubienok sa vyklápa doľava po vytiahnutí tiahla pod hlavňou smerom dopredu, pričom musíte na bubienok zatlačiť z pravej strany. Rameno držiace valec sa trochu kýve, takže pri manipulácii dbajte na to, aby bubienok zostal v kolmej pozícií voči rámu.


Veľkosť Ardy môže na prvý pohľad vzbudiť úsmev, ale nenechajte sa zmiasť – pri výbere správnych nábojov ide o účinný sebaobranný prostriedok na vzdialenosť zhruba do 5 metrov. Pre defenzívne účely sa hodí nemecké strelivo Wadie Supra-Pfefferpatronen obsahujúce technické korenie Nonivamid a je určené napríklad proti agresívnym zvieratám (vyvoláva pálenie v nose, slzenie a kýchanie). Z vlastnej skúsenosti môžeme povedať, že Arda má pri jeho použití minimálny spätný ráz s vysokým zvukovým efektom, ktorý sám o sebe odradí nejedného agresora. Oblak aerosólu z technického korenia je na tak miniatúrnu plynovku prekvapivo objemný a pri niekoľkých výstreloch zastaví aj viacero útočníkov.


Turecký revolver predávaný v čiernej úprave s plastovými črienkami sa uplatní i v ďalších situáciách. Pri nabití akustickými nábojmi poslúži aj na štartovaciu streľbu počas závodov pod holým nebom. Vhod príde aj využitie pri núdzovej signalizácii v teréne. A to nielen výstrelom poplašného náboja, ale aj špeciálne svetlice/petardz. Pre ich odpálenie nájdete v kufríku so zbraňou kovový nástavec, ktorý nasadíte do ústia hlavne. Do komory vložíte náboj a do nástavca otvoreným koncom napred svetlicu. Zamierite hore asi pod uhlom 75 stupňov, skloníte hlavu a stisnete spúšť.


Sami sme svetlice odskúšali a príjemne nás prekvapilo, že s ohlušujúcou ranou vyleteli do výšky niekoľko desiatok metrov a vytvorili efekt podobný ohňostroju. Pri potulkách prírodou by teda spoľahlivo označili polohu. Dodáme ešte, že petardy dobre poslúžia aj na plašenie vtákov, čo využijú napríklad majitelia viníc, ktorým ničia úrodu škorce. Najčastejšie zoženiete svetlice Comet Banger, ktoré sa predávajú v tubusoch po 10 ks a jedno balenie vyjde asi na 5,50€.

EKOL Arda Black predstavuje ideálne riešenie pre človeka, ktorý sa nechce pohybovať bez sebaobranného nástroja, ale zároveň streľba nepatrí medzi jeho koníčky. Päťranovka do vrecka odvedie svoju prácu a rovnako ako u ostatných plynoviek, môžete si ho zakúpiť aj bez zbrojného preukazu.

Kompletnú ponuku plynoviek EKOL nájdete tu: Plynovky EKOL

Technické parametre:

Typ: revolver
Kaliber: 8 mm
Kapacita zásobníka: 5
Spúšťový mechanizmus: Single Action
Hmotnosť: 255 g
Rozmery: 100 x 98 mm
Farba: čierna