Univerzálna bunda Merkel Gear Paläarktis 365

Značka Merkel je známa hlavne podarenými poľovníckymi zbraňami, ku ktorým už niekoľko rokov ponúka aj rôzne doplnky vrátane kompletného sortimentu oblečenia. Cieľom je rešpektovať tradície, ale nezaspať vývoj. A nielen to. Merkel Gear nemusí slúžiť len nimrodom. V pestrej, ale prehľadnej ponuke nohavíc, mikín či búnd by si mal vybrať tiež milovník prírody, fotograf či zálesák pracujúci v teréne, strelec alebo prepper. Proste každý, kto nechce nosiť maskáče ani žiariť farbami typických outdoorových kompletov, ale zároveň túži po pohodlnom oblečení. Presne tak pôsobí aj multifunkčná bunda Merkel Gear Paläarktis 365, ktorú ponúka spoločnosť IBO POĽOVNÍK.

Vreckové prekvapenie

Olivovo sfarbený model sa na prvý pohľad líši od tradičných ťažkých poľovníckych búnd a kabátov z česanej vlny. Paläarktis 365 váži len 800 g a je tiež veľmi skladná, takže som si ju počas testovania mohol brať kamkoľvek aj v malom batohu. Je to presne ten typ oblečenia, ktoré potešia priaznivcov nenápadných, ale premyslených výrobkov. Tak napríklad už len šikmo predĺžené rukávy, ktoré zakryjú vršok dlaní, ale nemotajú sa pod rukami. Alebo extra dlhé zipsy opatrené dvojicou jazdcov po oboch stranách bundy.

 

Výrobca totiž prepojil uzatváranie vreciek umiestnených nad sebou tak, aby ste sa vždy dostali k ich obsahu - či už stojíte, ležíte alebo kľačíte. Dvojica vrchných vreciek navyše môže poslúžiť ako vetranie, lebo ich vnútro je tvorené jemnou sieťkou. Nájdete v nich aj jednu vychytávku: gumový popruh spojiteľný prackou, ktorým si zafixujete ďalekohľad na hrudi tak, aby sa vám počas chôdze nekýval zo strany na stranu. Rovnakým spôsobom zaistíte aj iné vybavenie. Ďalšie prekvapenie skrýva pravé vrecko nad pásom, kde je pomocou suchého zipsu prichytený látkový plát s pružnými "tunelmi" na prenášanie pätice nábojov.

Dvojica horných vreciek skrýva praktickú vychytávku: pružný popruh na fixovanie ďalekohľadu.

Nekúpať sa v pote ani daždi

Merkel Gear ďalej stavil na zvršok polyesterovej tkaniny od spoločnosti 37,5, príjemnej na dotyk. Nezvyklé označenie vyjadruje hneď dve hodnoty: po prvé ide o teplotu 37,5 ° C, pri ktorej dosahuje ľudské telo najlepších výkonov (merané vnútri organizmu). A po druhé? Presne taká telesná vlhkosť (merané v percentách) udržuje ideálnu mikroklímu. Aby toho dosiahol, stavil americký výrobca umelých tkanín na špeciálne prímesi zo sopečného piesku, ktoré pridávajú výslednej látke miliardy ďalších mikro-pórov.

V pravom spodnom vrecku nájdete vyberateľný panel pre päticu nábojov. Vetranie zaisťuje dlhý prestrih uzatváraný zipsom, ktorý vedie od podpazušia až k oblasti obličiek.

Tieto častice navyše dokážu absorbovať infračervené svetlo produkované ľudským telom. Ak zostanete v pokoji, látka vám časť energie vráti späť vo forme tepla. Naopak počas námahy, kedy sa začnete prirodzene potiť, dôjde k vypudzovaniu prebytočného tepla i vlhkosti. V takom prípade si rozopnite aj zipsy dvoch bočných vetracích prestrihov, ktoré vedú z oblasti obličiek nahor do podpazušia.

Pri dlhšom nosení som si ďalej všimol, že Paläarktis 365 nezapácha ani po opakovanom prepotení. Aj to je zásluha tkaniny 37,5, ktorá pohlcuje molekuly odlupovanej kože a potu, aby sa ich neskôr zbavila pri praní. S tým to nemusíte nejako preháňať - postačí vlažná voda s teplotou do 30 ° C, to všetko bez chémie, sušičky či žehlenia - tým všetkým by ste bunde ublížili. Jej funkčnosť by totiž nemala klesať ani po mesiacoch a rokoch užívania, čo je výhoda oproti látkam potiahnutým "texovou" membránou, ktorá časom degraduje.

 

Chrbtová časť je predĺžená až na zadok, takže sa nemusíte báť, že sa vám bunda pri streľbe alebo práci v kľaku vyhrnie nad obličky.

Stretnutie s tŕním

Komfort nosenia je teda vysoký - ale čo odolnosť? Ani v tomto smere si nemám na čo sťažovať. Bunda síce má vlastnosti hrubej, a preto aj nepohodlnej Cordury, avšak bežná stredoeurópska vegetácia jej v žiadnom prípade neublíži. Niekoľkokrát som ju potrápil blízkym stretnutím s malinčím aj hustou smrečinou, to všetko bez následkov. Fľaky od čaju, ale aj oleje na zbrane išlo odstrániť niekoľkými ťahmi zvlhčeného obrúska. V Paläarktis 365 som prečkal tiež 20 minútovú jarnú prehánku snehu a dažďa. Údaje výrobcu o garantovanom vodnom stĺpci 20 000 mm/m2 evidentne neklamali a ja som zostal v suchu. Svoju prácu odviedlo tiež trojvrstvové laminovanie, navyše som si všimol úplného minima švov, ktoré (hlavne na ramenách) zvyšujú riziko pretečenia. Preto sa podlepujú, čo ale dvíha cenu či hmotnosť.

Bunda od Merkel Gear môže z diaľky tak trochu pripomínať bundy druhej vrstvy od známeho výrobcu Polartec, čo podporuje aj jej mäkká a teplá podšívka. Lenže samá voda. Klasická "polárka" síce dobre izoluje, lenže nie je ani zďaleka tak odolná. Aj Paläarktis 365 som ale opakovane využil v úlohe druhej vrstvy, keď som cez ňu navliekol voľnú Gore-Texovú bundu, čo ešte zvýšilo odolnosť mojich zvrškov v hustom dvojhodinovom daždi. Naopak pri - 5 °C stačilo pod Paläarktis 365 navliecť hrubšiu termobielizeň a človek mohol fotiť desiatky minút priamo na snehu. Aj keď som sa skoro nehýbal, bolo mi príjemne. Komfort nosenia podporuje aj ľahko tvarovateľná kapucňa s mäkkou podšívkou, ktorá tvorí aj golier. Tá sa sťahuje pomocou systému zipsov a gúm, ktoré nikde zbytočne neplantajú, ale sú hneď po ruke.

Spomeňme aj pár nevýhod: osobne preferujem odopínateľnú kapucňu, aj keď je fakt, že táto mi pri bežnom nosení neprekážala. Ďalšie mínusy sa mi hľadali len ťažko - tým hlavným bude vyššia cena, ktorá je ale logickou daňou za nemeckú kvalitu i prémiové materiály. Bundu od Merkel teda môžem odporučiť lovcom i strelcom, ale aj prepperom, ktorí chcú kvalitnú, pri tom ale nenápadnú bundu do mesta či na prácu okolo vidieckeho sídla v ľahkých i ťažkých časoch.
  Bunda je vyrobená z polyesteru s prímesou sopečného piesku, takže má miliardy ďalších mikro-pórov

Merkel Gear Paläarktis 365 je ľahká ako perová bunda, pritom ale oveľa odolnejšia proti vode aj poškodeniu. Je určená hlavne lovcom, ale poteší aj milovníkov bushcraftu, strelcov alebo zálesákov.

      Merkel Paläarktis 365

      Jarné či jesenné rána sprevádzajú ľahké mrazy, ktoré dokážu prekvapiť nejedného lovca-začiatočníka či zálesáka-zelenáča. Aby ste sa netriasli zimou, môžete si zaobstarať čiapku Merkel Gear Reversible zo 100% vlny. Aj keď je prekvapivo tenká a ľahká, pružný úplet zadržiava vo svojom rebrovaní ohriaty vzduch, takže izoluje aj pri teplotách hlboko pod 0 °C. Nenápadná "čiapka" nikde netlačí ani neťahá a na rozdiel od niektorých čiapok z umelých materiálov je príjemná na dotyk. Áno, nestojí zrovna málo. Ponúka však hneď niekoľko technických vychytávok - napríklad termoregulačnú a voduodpudivú membránu od spoločnosti 37,5. Špeciálne ošetrená vlna zase ochráni kožu proti UV + B žiareniu. Hlavným "tromfom" je ale obojstranné prevedenie, kedy olivový odtieň dobre splynie s európskou vegetáciou. Ak však potrebujete byť videní - napríklad počas spoločného honu - prevrátite čiapku na oranžovú stranu.

      Bundu ako aj celú ponuku Merkel Gear nájdete tu: Merkel Gear Paläarktis