Upracte si záhradu bez námahy

Každý správny záhradkár vie, že o svoju záhradu sa treba pravidelne starať počas celého roka. Perné chvíle zažíva počas príchodu jari, keď skončia posledné zimné mrazy, a s ním nastáva čas kosenia, prerezávania stromov, upravovania živých plotov a sadenia rastliniek. Až s odstupom času sa môžeme tešiť na hlavné výsledky našej práce. Preto je veľmi dôležité nepodceniť význam strihania stromov práve na jar.

Prečo strihať stromy a kry

Ako si dožičiť bohatú úrodu? Ľahká odpoveď. Pre podporu zdravého rastu stromov stačí na jar zostrihať nadbytočné vetvy a výhonky v korune, cez ktoré nedostatočne preniká slnečné žiarenie. Takto ľahko viete podporiť zdravý rast stromu, ktorý získa množstvo slnka a jeho púčiky skôr vykvitnú. Pri bobuľových kríkoch sa zameriavame na výhonky černastej farby.

Pre uľahčenie si vyberáme správne nástroje, aby nám šla práca od ruky. Používame ostré nožnice pre strih konárov, a ten vedieme šikmo. Takto zostrihnuté vetvy prinesú na jar najviac úrody, preto ako prvé striháme výhonky, ktoré rastú kolmo nahor.

Čo s odrezkami konárov

Pálenie záhradného odpadu je už dlhší čas zakázané, a preto sa treba zamyslieť, ako ďalej spracovať odrezané konáre. Najlepším riešením, ekologickým i ekonomickým, je ich priame  využitie na záhrade alebo v dome. V dnešnej dobe vie záhradná technika spraviť robotu za nás. Drvič konárov rozdrví konáre na jemnú drť, ktorá sa spolu s ostatným odpadom vloží do kompostu.

Štiepkovače dokážu rozdrviť väčšie konáre na štiepky, ktoré možno využiť ako palivo do piecky či kozuba, na vytvorenie prírodných chodníčkov v blatistom teréne alebo na mulčovanie pôdy. Špeciálne využitie majú pri výrobe údenín. Nič neprekoná domácu vôňu klobásiek a slaninky údených na dyme z ovocných stromov. Nielen že vám štiepkovač ušetrí energiu a sám spracuje rezinu, ale aj peniaze, nakoľko je to hodnotný materiál, ktorého cena je v záhradných centrách vysoká.

Ako si správne vybrať štiepkovač

Hlavný princíp, na základe ktorého fungujú štiepkovače, spočíva v tanierových nožoch, ktoré rozsekajú konáre na malé kúsky. Kedže sa jedná o drahšiu investíciu, treba sa pri ich výbere zamerať nielen na ich výkon a pohon, ale aj na veľkosť vstupného otvoru, aby sa jednoducho nakladali konáre. Štiepkovač VILLAGER VC 2500 vám uľahčí prácu, lebo je v ňom priamo integrovaný zberný kôš na podrvenú hmotu. Štiepkovač je veľkým pomocníkom v záhrade, z dlhodobého hľadiska šetrí čas a peniaze.

Záhradný štiepkovač VILLAGER VC 2500

Elektrický záhradný drvič VILLAGER VC 2500 hravo drví konáre s priemerom do 40 mm. Zadné kolesá štiepkovača poskytujú vynikajúcu mobilitu a jednoduchý transport do Vášho úložného priestoru. Ľahká konštrukcia iba 13 kg štiepkovača umožňuje pohodlnú manipuláciu. Tento drvič s výkonom 2500 W má ochranu proti preťaženiu, elektromagnetický vypínač. Otočné a otváracie telo pre pohodlné vyčistenie nožov, blokovacie zariadenie ako prevencia voči nehodám. VC 2500 je vybavený systémom kónických čepelí, ktoré rozrezávajú konáre na najmenšie kúsky. Takto získaná biomasa je vhodná na výrobu vykurovacích brikiet. 3-ročná záruka pri produktoch VILLAGER je samozrejmosť...

Napätie: 230 V – 50 Hz

Výkon: 2500 W

Max. priemer drvenej hmoty: 40 mm

Zberná nádoba: 50 l

Systém drvenia/štiepkovania: 2 nože

Rozmery štiepky: cca 3-4 cm (nedá sa nastaviť)

Hmotnosť: 13 kg

Benzínový záhradný drvič VILLAGER VPC 250 S

Ak hľadáte veľký, profesionálnejší model, odporúčame vám výkonný záhradný drvič VILLAGER VPC 250 S vybavený silným motorom VGR 250 H s výkonom až 4,1 kW. Tento model je veľmi obľúbený a spoľahlivý.

Tento model záhradného štiepkovače svojím výkonom a parametrami uspokojí aj tých najnáročnejších užívateľov. Hravo si poradí s konármi s priemerom do 76 mm. Štiepkovač/drvič je vybavený dvoma typmi drviaceho systému - fréza + obojstranné nože. Rotujúca fréza (horný otvor) je vhodná na drobný materiál, ktorý je spracovaný na jemnejšiu biomasu ideálnu na výrobu brikiet. Bočný otvor s 2 obojstranne ostrými nožmi je zase vhodný pre celé vetvy s väčším priemerom (max. 76 mm). Získaný materiál je hrubší a vhodný na kompostovanie. Vďaka ostrým čepeliam je účinnosť noža oveľa väčšia a drvič tak rýchlejšie a účinnejšie spracuje aj väčšie vetvy. Stroj má robustnú konštrukciu a ľahko sa s ním manévruje.

Motor: VILLAGER VGR 250 H

Výkon: 4,1 kW / 3600 rpm

Objem: 212 cm3

Max. priemer drevnej hmoty: 76 mm

Nože + fréza: Áno

Hmotnosť: 84 kg