Vábničky na líšky Nordik Predator - zaručený úspech

Vábničky Nordik Predator sa stali najrozšírenejšími vábničkami medzi poľovníkmi. Ihneď sa stali obľúbenými a žiadanými aj na Slovensku. V Českej republike ich predstavil verejnosti známy a uznávaný odborník na vábenie pán Václav Svoboda, ktorý bol sám s nimi nadmieru veľmi spokojný.

Tieto skvelé vábničky vyrába špičkový švédsky biológ a veľký odborník na život divokej zveri - P-A Åhlén. Máte istotu, že zvuky sú autentické. Nordik Predator boli navrhnuté tak, aby fungovali aj v tých najnáročnejších klimatických podmienkach na severe. Sú vyrobené z vysoko kvalitného plastu a sú obrábané na CNC strojoch so špičkovou presnosťou. Sú odolné voči podmienkam ako sú mráz, dážď či dokonca voči vlhkosti, vďaka čomu nestrácajú ani nemenia zvuk oproti ostatným bežným vábničkám. Vďaka svojej konštrukcii majú veľký dosah a privábite zver aj na veľké vzdialenosti. Všetky vábničky od Nordik Predator sú rovnako dokonalé.

V dnešnom blogu si predstavíme tie najlepšie typy vábničiek pre efektívne vábenie líšok. Medzi ne patrí model PRE-TUNED, ktorý je predladenou verziou ďalšieho modelu PRO. Pomocou týchto vábničiek dokážete privábiť líšky až zo vzdialenosti 1 kilometra. Ďalej sú to vábničky MINI PREDATOR, CRYING BIRD, PLAIN PAIN, FOX HEAT s dosahom vábenia do 500 metrov.

PRE-TUNED – predladená vábnička na líšku 

Model Pre-Tuned je veľmi jednoduchá vábnička na použitie. Je ako stvorená pre začiatočníkov a pre tých, ktorí nemajú skúsenosti s vábením. Navyše je predladená na 4 základné zvuky, čím pomáha najmä začiatočníkom jednoducho napodobniť všetky zvuky, ktoré sú veľmi atraktívne pre líšky. Zajačie a králičie vrešťadlo – tieto zvuky jednoducho napodobníte premiestnením gumového krúžku do stredného zárezu zvukovej dosky, vložíte do úst a fúknete. Čím hlbšie vábničku vložíte do úst, tým hrubšie bude napodobovanie vrešťanie. Striedajte dlhé a krátke zvuky po dobu 15 až 25 sekúnd a opakujte približne každé 3 až 4 minúty. Pre väčšiu autentickosť zvukov striedavo otvárajte a zatvárajte dlaň pred koncom vábničky a pohybujte hlavou do strán.

Pískanie myši a hrabošov dosiahnete tak, že premiestníte gumový krúžok na najvzdialenejší zárez od tela vábničky, zubami stlačíte membránu pred gumovým krúžkom a krátkymi intervalmi fúkate do vábničky. Pre tiesňové volanie srny či vábenie medveďov použite vábničku rovnakým spôsobom ako pri napodobnovaní zajačieho a králičieho vrešťania. Premiestnite však krúžok čo najbližšie k telu vábničky a vložte vábničku hlbšie do úst. Pre privábenie medveďov týmto spôsobom pokračujte vo vábení intenzívne najmenej hodinu. 

IBO Poľovník je výhradný dovozca vábničiek Nordik Predator pre Slovenskú republiku. Vábničky Nordik Predator ešte nikdy nesklamali žiadneho vášnivého lovca líšok.


MINI PREDATOR – vábnička na malé dravce

Táto vábnička na malé dravce je špeciálne vyvinutá pre napodobňovanie pískania myší a hrabošov a pre napodobňovanie zajačieho vrešťania. Je menším vydaním vábničky Nordik Predator PRO, ale s tenšou membránou a menšou zvukovou doskou. Je veľmi jednoduchá na použitie a veľmi ľahko napodobní niekoľko typov zvukov. Napodobnenie pišťania myší dosiahnete tak, že posuniete gumený krúžok ku koncu membrány a krátkymi intervalmi fúkate do vábničky. Zajačie a králičie vrešťanie dosiahnete vsunutím vábničky do úst a stlačením perami alebo zubami. Čím hlbšie budete mať vábničku v ústach, tým hrubší bude vydávaný zvuk. Posunutím gumového krúžku do akejkoľvek polohy od tela vábničky až po jej koniec si môžete jednoducho naladiť vábničku na zvuk, ktorý požadujete. Následne striedajte dlhé a kratšie zvuky po dobu 15 až 20 sekúnd a opakujte každé 3 až 4 minúty. Striedavo otvárajte a zatvárajte dlaň pred koncom vábničky pre väčšiu autentickosť zvukov a pohybujte hlavou.CRYING BIRD – vábnička pre vábenie líšok

Ďalšou vábničkou, ktorú si predstavíme je model Crying Bird, čo v preklade z anglického jazyka znamená vrieskajúci vták. Je vyvinutá špeciálne pre napodobovanie zvukov, ktoré vydávajú vtáky v núdzi. Tieto zvuky sú veľmi účinné pre privábenie líšok a iných predátorov a to aj v období leta. Pre napodobenie kriku ďatlovitých v tiesni fúknite krátko a intenzívne silné “trrr, trrr, trrr“ do vábničky. Ak chcete napodobniť tiesňový krik malých vtákov, fúkajte do vábničky menej a využite aj zvuk, ktorý vydáva pri vdýchnutí. Nechajte vzduch unikať aj okolo vábničky. Ak do vábničky fúknete krátky a stabilný prúd vzduchu, dosiahnete veľmi reálne králičie vrešťanie. Vábenie napodobujte 15 až 30 sekúnd, seďte ticho približne 1 až 2 minúty a potom zopakujte na rovnakom stanovišti.

PLAIN PAIN – plochá vábnička na predátorov

Nordik Predator Plain Pain je nová, geniálna, plochá vábnička s ojedinelou konštrukciou a je úplne jednoduchá. Ústna plochá vábnička, do ktorej sa jednoducho fúka a dokonca bez použitia rúk. To znamená, že vaše ruky sú k dispozícií napríklad pre zaobchádzanie so zbraňou v situáciách počas náročného lovu. Unikátna konštrukcia membrány tejto vábničky na zver dovoľuje zvuky v extra rozmeroch bolesti a agónie. Kusnutím na rôzne zvukové dosky a fúknutím cez obe strany vábničky, môže Nordik Plain Pain vydať prakticky všetky všeobecné zvuky úzkosti potrebné pre efektívne privábenie predátorov. Membrána je na jednej strane širšia a na druhej užšia, to znamená, že získate odlišné tóny v závislosti na tom, ktorou stranou fúkate. Ak fúkate cez širšiu stranu membrány, zvuk ktorý vytvoríte je hlbší, ako keď fúknete cez užšiu stranu, tým vytvoríte ľahký tón bolesti. Táto vábnička má tri pozície z každej strany. Ak zahryznete na stred, z akéhokoľvek smeru, získate všeobecný zvuk agónie. Každým krokom, ktorým sa posúvate na hranu, môžete upraviť tón smerom k vášmu požadovanému zvuku. Hlasitosť upravíte tým, že veľmi silno fúkate do vábničky. Navrhované intervaly vábenia – použite ako dlhý tak aj krátky zvuk pre vábenie a to každých 15 až 25 sekúnd a opakujte počas 3 a 4 minútových intervalov. V otvorenom teréne sa odporúča používať kratšie intervaly.

FOX HEAT – vábnička na líšku

Nordik Fox Heat je unikátna vábnička vyvinutá špeciálne pre vábenie líšok, ktoré vyhľadávajú partnera počas doby párenia. Je veľmi efektívna počas obdobia, samozrejme aj mimo neho, kedy si líšky bránia svoje teritórium. Niektoré líšky odpovedajú na vábenie, iné prichádzajú potichu. Nordik Predator tak doplnil rad vynikajúcich vábničiek na predátorov, ktoré sú založené na imitácii náreku koristi o tento účinný spôsob vábenia.

Používame teda dva rôzne zvuky pískania. Zakryte dieru na zvukovej komore vaším ukazovákom a tri krát fúknite jemne do vábničky “trr (trr, trr, trr), pauza 10 sekúnd (trr, trr, trr), pauza 10 sekúnd (trr,trr,trr). Opakujte túto sériu zvukov 5 až 10 minút pri 30 až 40 minútovom čakaní... Druhý zvuk – zakryte dieru na zvukovej komore vaším ukazovákom a fúknite štyri krátke jemné ťahy (nápory) vzduchu v krátkej postupnosti, zakončite dlhým ťahom (náporom) vzduchu na tri sekundy, kedy premiestnite váš prst z diery. Ihneď ako začnete fúkať a necháte zvuk doznievať ku koncu (ju-ju-ju-ju-jullliiiii). Pauza 10 sekúnd a opakujte. Túto sériu zvukov opakujte každých 5 až 10 minút pri 30 až 40 minútovom čakaní